Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

Ok,intre timp studiaza cum e si cu lungimea de unda, lumina vizibila-lumina invizibila. Acele leduri care ochiul vedea ca lumineaza mai putin se prea poate sa lumineze la fel.Auzit-ai de neoane cu lumina neagra? Oricum,ledurile difera de la un lot la altul,e bine toate ledurile sa fie din acelasi lot(adica neaparat daca vrei rezultate excelente).

Link spre comentariu

led-urile de la polonezi sunt ceva mai scumpe dar rezultatele sunt pe masura.. distanta intre ele e de 2,54 (1tol ax-ax) ,si pe X si pe Y ... distanta de la partea superioara a led-ului pana la partea superioara a sticlei (e partea unde lumina atinge modelul pe folia transparenta) la mine e de 45mm.. la un timp de expunere de 2 minute si 40 secunde.. depinde foartemult si de cum e acoperita placa cu spray (grosimea stratului de lac ,respectiv omogenizarea stratului de lac).. multe "succesuri" si cablaje reusite va doresc

Link spre comentariu

si eu care ziceam sa comand 250 de led-uri... as fi scos cca 38cmp suprafata utila.asa as putea obtine simplu 38x38 cm sau dublu 38x19.nu cred ca o sa am nevoie de asemenea dimensiuni vreodata.ce imi recomandati? sa cumpar mai putine led-uri sau sa le pun mai dese?mentionez ca vreau sa obtin calitate cat mai buna deoarece vreau sa am trasee subtiri.oare se poate sa ingramadesc cate 2 trasee printre 2 pini cu pas de 2.54mm si sa ma feresc de defecte ale traseelor in acelasi timp?intreb toate acestea pentru ca am citit cred ca tot pe forum ca e mai bine ca unghiul led-urilor sa fie cat mai mic ca sa nu intre lumina sub unghi intre masca si cablaj.

Link spre comentariu

Cand le pui mai departate intre ele va trebuie sa le pui si mai departe de placa. Asta inseamna ca vei avea mai putina lumina, deci un timp de expunere mai lung. Cat de lung depinde de cat de mult poti sa astepti. Mie la nivel de amator orice pana in 10 minute mi se pare absolut rezonabil. Asa ca, daca nu vrei sa faci prea multe experimente, alege una dintre spatierile folosite de mine sau de ceilalti care au facut cutia si au confirmat ca merge bine. Eu iti recomand sa folosesti cablajde gata date cu lac, la nivel de amator in casa am observat ca e greu sa obtii mereu aceeeasi grosime de lac. Pe vremea cand foloseam si neon si soda caustica ieseau mai rar cablajele perfect, asa cum ies acum. Elimini multe dintre variabile in felul asta.

Link spre comentariu

Am gasit ceva interesant pe net. Un pattern de la 1 la 20mil si tot felu de paternuri de la smd-uri(IC-uri).

Am si eu o mare rugaminte: se mai poate posta odata ? daca il mai are cineva...Multumesc anticipat.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Confirm si eu calitatea cablajelor expuse cu leduri. Azi am facut probe si e incomparabil calitativ comparabil cu o cutie de expunere realizata cu tuburi de neon pe care am folosit-o pina acum.Poze aici: http://imageshack.us/g/221/dsc03861t.jpg/Ce altceva mai pot spune, distanta intre virful ledului si fata interioara a sticlei (4mm grosime sticla) este de 34mm, cutia am facut-o intentionat grea, am folosit tabla de 3mm pentru capac si cea de la interior de unde se prinde cablajul cu leduri iar peretii din tabla de 2mm pentru ca o folosesc "invers", adica pe o foaie de sticla (ca sa fie plana) asez cablajul, peste cablaj pun filmul (hirtie calc) tras la o imprimanta laser Samsung, peste pun alta foaie de geam (astfel vad clar daca e aliniat tot) si peste pun "cutia mea cea grea", prin greutate se lipeste perfect filmul cu tonerul de cablaj, rezultatul il vedeti in poze, expunerea e cam mare, 5.45 min, la cutia cu tuburi aveam 11min, probabil ca o sa mai reduc timpul micsorind distanta si geamul mai subtire........

Am facut modificari si am rezultate, am micsorat distanta de la virful ledurilor pina la sticla la 23mm am schimbat sticla cu una de 3mm ajungind astfel la 3min expunere, posibil sa maresc la 3.10min, imprimare pe foaie de calc, deci, mai mult decit bine.Sarbatori fericite.
Link spre comentariu

Pare grozav! Asteptam poze cu cutia si o placa!

Nu are rost sa pun alte poze decit cele pe care le-am pus deja, doar ca am obtinut un timp mai bun si confirmarea ca e o metoda un pic mai scumpa dar ai calitate si asta compenseaza tot.
Link spre comentariu

Credeam ca sa inteles clar atita timp cit destui utilizatori au afirmat ca folosesc hirtia de calc, chiar si eu un pic mai sus am spus asta... in schimb eu nu am folosit folie de retroproiector :rade:, trebuie sa incerc cel putin de curiozitate si doar comparativ cu calcul, altfel nu ma intereseaza, se obtin rezultate prea bune ca sa-mi mai fac probleme, dar mai stii, poate scad timpul la 30sec :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări