Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

Eu am folosit 300 leduri sa am expunere pe cit posibil in format A4 am consum 2 A la 12 v . Modelul de led LED 5mm ultraviolet OSSV53E1A UV gasesti la noi in tara undeva la 0.60 bani .Ledurile au distanta intre ele 15mm.

Link spre comentariu
  taxdoru a spus:

E primul cablaj care il fac .O sa mai experimentez la setari imprimanta pt. folie retroproiectoare si hirtie de calc sa fie cit mai opac . La expunere 2.10 min si la developat 30 secunde pina a disparut culoarea rosiatica .Trebuia mai mult la expunere sau la developat si am folosit un singur film sa nu ma mai chinui sa calibrez doua filme cu traseu de 0.2 fiind lumina semi in camera .

A iesit foarte bine pentru primul cablaj, felicitari :aplauze Incearca acelasi cablaj (pe bucati mai mici, nu irosi atat cablaj :nebunrau: ) dar cu ceva timpi de expunere mai mici, scazi 20-30 sec, daca traseele de 0,2 mm sunt cat de cat opace.Vezi apoi care este timpul optim pentru expunere.
Link spre comentariu
  taxdoru a spus:

Eu am folosit 300 leduri sa am expunere pe cit posibil in format A4 am consum 2 A la 12 v . Modelul de led LED 5mm ultraviolet OSSV53E1A UV gasesti la noi in tara undeva la 0.60 bani .Ledurile au distanta intre ele 15mm.

Momentan vad ca respectivlele leduri nu prea se mai gasesc, mai putin la cei de la Ad...da, insa e 1.5Lei buc.
Link spre comentariu
  Stefan Nicolae a spus:

asteapta sa soseasca in stoc la TmE si o sa vezi cum au toti pe stoc :rade: nu se stie nici la ad....da daca au.

Intradevar sint pe "vine" luna asta la toti care am intrebat, iar de cei de la ad....da ce sa zic, sint un pic neseriosi ca za nu zic alfel, in afara de faptul ca nu poti sti niciodata ce si cit au pe stoc te mai si trezesti cu comanda sosita incomplet si de regula lipseste ce este mai important, am vrut sa ajung cu ei la OPC dupa certuri indelungi si dupa care mi-au trimis pina la urma si diferenta de piese.....Trecind peste asta, am si eu in lucru un UVbox insa ma nemultumeste faptul ca e un pic incomod de asezat cablajul peste film/folie, ma refer la cel clasic gen cutie scaner, asa ca o sa fac invers cred, o sa asez mai intii cablajul, peste filmul si peste o sa vin cu unitatea mea de expunere, totul fiind un intreg daca ma intelegeti o sa fie un fel de cutie cu gura in jos, astfel pot vede clar unde pun filmul pe cablaj. Si daca intereseaza pe cineva pot posta schema si softul la un cronometru cu Attiny2313 facut cu aceasta ocazie, daca da, unde sa-l pun, aici sau la proiectul meu....
Link spre comentariu

Test final .Am folosit hirtie de calc A4 mai groasa ceva de 90 nano cred expunerea 2 min 20-30 sec. developare am agitat placa pina nu sa mai vazut culoarea de developare rosiatica . Cablajul are 57x32 mm. traseu 0.5.

post-43905-139829332948_thumb.jpg

post-43905-139829332956_thumb.jpg

post-43905-139829332965_thumb.jpg

post-43905-139829332978_thumb.jpg

Link spre comentariu
  taxdoru a spus:

Test final .Am folosit hirtie de calc A4 mai groasa ceva de 90 nano cred expunerea 2 min 20-30 sec. developare am agitat placa pina nu sa mai vazut culoarea de developare rosiatica . Cablajul are 57x32 mm. traseu 0.5.

A iesit frumos, felicitari @taxdoru. :aplauze :aplauze :aplauze
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Confirm si eu calitatea cablajelor expuse cu leduri. Azi am facut probe si e incomparabil calitativ comparabil cu o cutie de expunere realizata cu tuburi de neon pe care am folosit-o pina acum.

Poze aici: http://imageshack.us/g/221/dsc03861t.jpg/

Ce altceva mai pot spune, distanta intre virful ledului si fata interioara a sticlei (4mm grosime sticla) este de 34mm, cutia am facut-o intentionat grea, am folosit tabla de 3mm pentru capac si cea de la interior de unde se prinde cablajul cu leduri iar peretii din tabla de 2mm pentru ca o folosesc "invers", adica pe o foaie de sticla (ca sa fie plana) asez cablajul, peste cablaj pun filmul (hirtie calc) tras la o imprimanta laser Samsung, peste pun alta foaie de geam (astfel vad clar daca e aliniat tot) si peste pun "cutia mea cea grea", prin greutate se lipeste perfect filmul cu tonerul de cablaj, rezultatul il vedeti in poze, expunerea e cam mare, 5.45 min, la cutia cu tuburi aveam 11min, probabil ca o sa mai reduc timpul micsorind distanta si geamul mai subtire, deocamdata ma multumeste....pentru primul cablaj realizat cu ea e "perfect". Deasemenea folosesc o sursa pentru alimentare de 12v/3.4A si temporizator capabil sa memoreze ultima setare realizat de mine cu un Attiny2313 si afisaj led.

Mai departe urmeaza sa finisez totul "si-mi urez spor la treaba", la fel si voua....

Link spre comentariu

timpul de expunere difera si de calitatea cablajului....e bine sa va axati pe un anumit fel de produs.. de exemplu eu am comandat cablaje de la doua firme: la un anumit tip de cablaj timpul de exepunere era 4 min iar celalalt tip timpul de expunere a trebuit crescut pana la 8 minute :nebunrau:

Link spre comentariu
  Myhayxx a spus:

timpul de expunere difera si de calitatea cablajului....e bine sa va axati pe un anumit fel de produs.. de exemplu eu am comandat cablaje de la doua firme: la un anumit tip de cablaj timpul de exepunere era 4 min iar celalalt tip timpul de expunere a trebuit crescut pana la 8 minute :nebunrau:

Confirm si eu cele spuse, am comandat si eu cablaje de la firme diferite si difera timpii de expunere.

Acum incerc sa ma axez doar pe o singura firma, totusi diferentele nu au fost asa de mari (4 min) ca la @Myhayxx

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări