Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

wally_gatter

pai in functie de modelul de LED folosit de tine , tensiune de alimentare , se calculeaza rezistenta aia.. uita-te in datasheetul LED-ului si vei putea calcula valoarea rezistentei.. :sparge:

Link spre comentariu

am facut o poza cu eticheta de pe punguta unde au fost ledurile. n-am gasit datasheet.. iar pe eticheta imi arata doar tensiunea, iar tensiunea de alimentare am mai zis 19v

Link spre comentariu

Pai faci calculul asa: cel mai rau caz tensiunea pe led 3V. De 3 ori face 9V pentru led. Curent maxim 20mA ar trebui sa fie sigur. Deci rezistenta este de : (19-9)/0.02 = 500 ohm. Urmatoarea valoare existenta: 510ohm. Puterea disipata pe rezistenta: 510*0.02*0.02 = 0.2W. Deci bune ar fi rezistente de 0.5W.LE: mi-a scapat ca mai devreme intrebai de 470ohm, 0.5W. ar trebui sa fie ok si alea, avand in vedere ca functionarea e scurta si ocazionala, iar calculul facut inainte e dus la extrem.

Link spre comentariu

intr-adevar asa este..mi-am adus aminte ca am un programel de calculat valoarea rezistentelor prin calculator.....am pus rezistente de 470 ohmi 0.5w e mai bine decat 220ohm dar se incing si astea...ma gandesc ca e normal.oricum nu le mai fac nimic ramane asa,urmeaza sa montez un timer si sa incep testarile pentru cablaj sa vad timpul distanta etc etc. va multumesc de ajutor!

Link spre comentariu
wally_gatter

intr-adevar asa este..mi-am adus aminte ca am un programel de calculat valoarea rezistentelor prin calculator.....am pus rezistente de 470 ohmi 0.5w e mai bine decat 220ohm dar se incing si astea...ma gandesc ca e normal.oricum nu le mai fac nimic ramane asa,urmeaza sa montez un timer si sa incep testarile pentru cablaj sa vad timpul distanta etc etc. va multumesc de ajutor!

offtopic: programelul e "Electronic Asistant" si e util in ceea ce vrei tu.. ca sa ai o buna disipare de caldura foloseste cate doua rezistente de 1K in paralel de 0,5W bucata.. acu ca stim ce LED-uri ai , uite ca atasez eu mai jos datasheetul lor , cam subtire dar asta e..
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
wally_gatter

Am revenit cu poze cu cutia mea de expunere in UV, de marime A4 + ,adica cativa cm in plus fata de clasica coala A4

Posted Image

un mic test: Posted Image

si cutia cu tamplaria :rade: : Posted Image

Scuzati calitatea pozelor ,sunt cu un telefon facute.. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am reusit si eu sa-mi termin "cutia" si am facut cateva teste...dar n-am fost prea multumit. as avea si eu cateva intrebari pentru cei care fac cablaje metoda foto: conteaza cocentratia de seno? daca sta prea mult in seno se strica cablajul? la inceput am incercat 10 min am pus in seno si au aparut traseele apoi s-au sters si n-a mai aparut nimic..am ajuns la trei minute. am diluat seno cu mai multa apa si mi-a iesit..dar apoi am mai incercat si nu mai vrea... si ar mai fi o intrebare : cablajul trebuie sa stea nemiscat atunci cand e la developat?... toate testele le-am facut la lumina rosie.multumesc anticipat!

Link spre comentariu
wally_gatter

pune o lingurita (de aia cu care arunci zaharul in cafea) de soda caustica intr-un litru de apa calduta si ai solutia de developat.. dupa expunerea optima in UV , bagi cablajul expus imediat in solutia de developare , si ar trebui sa se evidentieze in maxim 10 secunde traseele , il lasi cam juma de minut , pana la un minut , sau vezi tu cum arata cablajul , sa se fi indepartat tot lacul de pe zonele care urmeaza a fi corodate; nu are nici o importanta daca il misti pe "nenea" cablaj in timpul developarii .. totusi se va curata mai repede :rade: . cand e gata , il scoti din revelator (solutia de developare) il clatesti putin , si pe urma il bagi la corodat... lumina rosie e esentiala in momentul aplicarii lacului pe suport (cablaj) , si atunci cand potrivesti cablajul cu negativul care va urma sa se imprime prin metoda de fata... pe urma UV si gata... lumina UV schimba sensibilitatea lacului la revelator , asa ca portiunile neexpuse nu vor fi atacate de revelator , dar cele iradiate de UV vor fi usor de indepartat.. e logica si treaba ca dupa ce ai scos din cutia de expunere cablajul impresionat nu vei sta o ora cu el la soare sau lumina care are si o componenta UV , ptr ca atunci degeaba ai protejat partea de trasee la expunere ca de fapt mai expui inca o data lacul la lumina UV , stratul protejat anterior reactionand la lumina UV , si uite asa strici cablajul.. dupa introducerea in revelator , nu mai are importanta la ce lumina il ti, poti sa-i dai bataie.. sa ai spor si cablaje cat mai reusite :da

Link spre comentariu

am reusit si eu sa-mi termin "cutia" si am facut cateva teste...dar n-am fost prea multumit. as avea si eu cateva intrebari pentru cei care fac cablaje metoda foto: conteaza cocentratia de seno? daca sta prea mult in seno se strica cablajul? la inceput am incercat 10 min am pus in seno si au aparut traseele apoi s-au sters si n-a mai aparut nimic..am ajuns la trei minute. am diluat seno cu mai multa apa si mi-a iesit..dar apoi am mai incercat si nu mai vrea... si ar mai fi o intrebare : cablajul trebuie sa stea nemiscat atunci cand e la developat?... toate testele le-am facut la lumina rosie.multumesc anticipat!

Eu folosesc developant SENO.Cu solutia de soda caustica, ai ocazia ca sa developezi si traseele, plus ca trebuie sa fii foarte atent, sa te misti foarte repede si pe deasupra este si periculoasa solutia.Seno dizolvat in cantitatea de apa specificata pe pliculet, este super bun. Daca il faci prea diluat (in apa mai multa) NU o sa mearga (sau merge foarte greu).Pentru 1,5 litri de apa, parca am pus vreo 5-6 pliculete de SENO.Dupa expunerea cablajului la UV, cand il introduc in developant dureaza circa 1 minut si este developat lacul expus la UV.In timpul developarii, stratul de lac care se developeaza are o culoare rosie-visinie. Daca agiti placuta in solutie (tavita in care developezi si cablajul pus in solutie, cu fotorezistul in sus, ca sa vezi), este bine, dar sa nu pui mana pe ea.Cand NU mai "iese" culoarea rosie-visinie, din zonele expuse la UV de pe cablaj, este gata. Il scoti si il calatesti in apa.Un timp de expunere prea mare -> se developeaza si traseele, iar un timp de expunere prea mic -> nu se developeaza corect zonele expuse la UV.Trebuie experimentat pentru obtinerea unui timp cat mai precis de expunere UV.Dupa ce clatesti cablajul in apa (eventual la chiuveta), il bagi la corodat in clorura ferica, acid azotic sau persulfat de sodiu, depinde ce folosesti tu.Trebuie cateva experimente pana pui la punct "tehnica" cablajelor foto, dar dupa ... ies cablaje super.Bafta in continuare si spor la realizat cablaje.
Link spre comentariu

Eu pun un plic intr-o sticla de jumatate de litru in care am 2/3 apa. Asa cum s-a zis, traseele dispar la un moment dat, dar daca o sepli si o pui in clorura se vor vedea din nou.

Link spre comentariu

Cum adica le-ai facut la lumina rosie? Ai expus cablaju la UV?

am folosit lumina rosie doar la potrivit cablajul si dupa ce l-am luat si l-am pus in SENO. in primul rand vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns.. dupa ce am postat aseara am mai facut cateva teste si mi-a iesit unul cat de cat.oricum mai testez..probabil o sa maresc si distanta dintre leduri si sticla scanerului in care am pus ledurile..acum are 3 cm.. as mai avea o intrebare: am vazut ca se discuta de hartie transparenta este vorba de hartie de calc sau exista o altfel de hartie? probabil si asta influenteaza la ardere?
Link spre comentariu

am folosit lumina rosie doar la potrivit cablajul si dupa ce l-am luat si l-am pus in SENO. in primul rand vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns.. dupa ce am postat aseara am mai facut cateva teste si mi-a iesit unul cat de cat.oricum mai testez..probabil o sa maresc si distanta dintre leduri si sticla scanerului in care am pus ledurile..acum are 3 cm.. as mai avea o intrebare: am vazut ca se discuta de hartie transparenta este vorba de hartie de calc sau exista o altfel de hartie? probabil si asta influenteaza la ardere?

Este destul de suficienta distanta de 3 cm. Ar trebui (teoretic) sa ai un timp de expunere destul de mic, undeva sub 3 minute.Eu folosesc o hartie asemanatoare calcului, tot o aveam acasa, merge super, dovada cablajele realizate, cu toate ca hartia este pentru inkjet si eu imprim laserjet momentan.Mai trebuie realizat un film al cablajului, cat mai opac, adica sa nu patrunda UV "prin" trasee, eventual suprapui 1-2 coli.Asa cum am scris, trebuie sa experimentezi diferiti timpi de expunere pana "gasesti" timpul de expunere potrivit, nici mai mult, dar nici mai putin.Diferenta se poate face de ordinul a 10-20 secunde, care inseamna ceva la expunere, cu toate ca pare un timp mic.Deci concluzia : experimenteaza. :da La acest cablaj traseele sunt de 0,5 mm, iar conturul la sigla mea "GeoMar" este de 0,2 mm. :)post-17385-139829296819_thumb.jpg
Link spre comentariu

Pe mine m-a surprins mult cum e treaba cu expunerea la LED-uri. Nu stiu de ce exact, dar am avut o "fereastra" mare in care ieseau bine, undeva de la 2 minute la vreo 7, e poza pe site la sectiunea respectiva. Cu tub aveam o fereasta foarte mica unde ieseau bine, ceva de genul de la 15 la 17minute, sau cam asa.

Link spre comentariu
wally_gatter

Pe mine m-a surprins mult cum e treaba cu expunerea la LED-uri. Nu stiu de ce exact, dar am avut o "fereastra" mare in care ieseau bine, undeva de la 2 minute la vreo 7, e poza pe site la sectiunea respectiva. Cu tub aveam o fereasta foarte mica unde ieseau bine, ceva de genul de la 15 la 17minute, sau cam asa.

ca sa nu zic eu ca la cutiuta mea e vb de cateva secunde cu+sau - in jurul a doua minute
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări