Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

Banuiesc ca acum esti destul de multumit,nu....?Dar nu ne lasa cu ochii in soare, ce distanta ai leduri/cablaj, ce distanta intre leduri, in cazul in care le-ai modificat, timp de expunere, pe ce ai imprimat (transparent, calc, cerneala, laser...)?, ai presat cu ceva pe cablaj la expunere sau ai pus doar capacul scaner-ului?, ai folosit SENO?, maruntisuri dintrastea......

Momentan, pot spune, ca sunt multumit de rezultatele obtinute, cablajul a fost facut de ''test''.Distanta dintre randurile cu led-uri este 1,25 cm, iar distanta intre led-uri, pe rand, este de 2,5 cm, asemanatoare cu amplasarea lui @glide [vezi foto], randurile cu led-uri sunt intretesute.[attachment=0]Amplasare led-uri UV.jpg[/attachment]Led-urile UV, sunt montate in grupe de cate 3 led-uri inseriate, in serie cu o rezistenta de 100 ohmi, apoi grupurile in paralel, alimentate la 12 Vcc cu un stabilizator LM217.Distanta de la varful led-urilor, la cablajul expus, este de 5,5 cm, iar expunerea cablajului a durat 12 min [cam mult].Acum am micsorat distanta de la 5,5 cm la 3,8 cm si a mai ramas de experimentat timpii de expunere, cred ca se reduce undeva in jurul a 3-6 minute.Desenul cablajului este imprimat pe folie transparenta, doua filme suprapuse, imprimate la un HP LaserJet. Am sa testez si pe folie asemanatoare calcului, dar cred ca se mareste timpul de expunere considerabil.Peste cablaj nu am pus nimic sa preseze, decat capacul scannerului.De lucrat cu, cablajul fotosensibil, am lucrat la lumina becului din camera, nu mi-am luat masuri de precautie pentru cablajul fotosensibil [sa am lumina rosie]. Pentru developare am folosit SENO, care spuneam ca este cam ''puturos'', a mers, mai incet, dar a mers.Am sa mai testez si cu solutie de soda caustica, am sa fac solutia ceva mai slaba, SENO mai am doar 100 ml.Cablajul folosit este cumparat cu stratul de fotorezist pe el, din magazin.De corodat, cablajul l-am corodat cu acid azotic [mai am putin], merge ceva mai repede decat clorura ferica.Cam atat cu detaliile.Numai bine.
Link spre comentariu

@GeoMar, serios, nu te complica cu soda. Risti sa surpadevelopezi. Nu stiu de ce seno ti se pare lent. Cat dureaza developarea?Eu in general fac placute mici, pana in 10x10 cm, le pun la developat intr-o cutiuta in care intra 0.2l de seno, pe care il pun apoi in sticla unde mai este restul de solutie pentru refolosire.

Link spre comentariu

Felicitari! De unde ai cumparat led-urile?

De la Adelectrocom, LED-uri UV, OSSV53E1A, Dioda LED 5mm UV 405nm 68mW/sr 140°, adica de aici.135 de led-uri, pret 60 ron, fara TVA.

@GeoMar, serios, nu te complica cu soda. Risti sa surpadevelopezi. Nu stiu de ce seno ti se pare lent. Cat dureaza developarea?Eu in general fac placute mici, pana in 10x10 cm, le pun la developat intr-o cutiuta in care intra 0.2l de seno, pe care il pun apoi in sticla unde mai este restul de solutie pentru refolosire.

De curiozitate am sa incerc si cu soda, ca sa evit supradeveloparea, am sa fac o solutie ceva mai slaba, asta pana mai procur SENO.Cu SENO a durat vreo 2-3 minute developarea, era si rece solutia.
Link spre comentariu

Tot de acolo m-am gandit sa le omand si eu doar ca au stoc -505. Au si SENO la adelectrocom.

Asa era si cand am comandat eu, stocul pe minus. Comanda si le aduc ei, apoi le trimit catre tine.Am lansat comanda pe 10 decembrie, iar pe data de 22 Decembrie le-au expediat catre mine.Da au si SENO, am sa fac cat de curant o comanda, sa fac rost de ceva bani dupa sarbatorile astea.Asa arata dispunerea led-urilor UV, pe cablajul meu, dimensiuni 265 mm/170 mm. Are in total 130 led-uri. Silkscreenul nu l-am mai imprimat pe cablaj.[attachment=1]Cablaj LED-uri UV.jpg[/attachment][attachment=0]Cablaj LED-uri UV-2.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

Momentan, pot spune, ca sunt multumit.....

Cablajul a iesit destul de bine, de fapt foarte bine, timpul de expunere e cam mare si cu acel SENO e de asemenea ceva neiinregula, incerca cu altul, cum am mai spus developatul dureaza citeva secunde....o fi fost expirat....
Link spre comentariu

Cablajul a iesit destul de bine, de fapt foarte bine, timpul de expunere e cam mare si cu acel SENO e de asemenea ceva neiinregula, incerca cu altul, cum am mai spus developatul dureaza citeva secunde....o fi fost expirat....

Da cablajul arata foarte bine, mai ales in realitate, este altfel decat in poza, o frumusete.Timpul de expunere, da, era cam mare, de aceea am micsorat distanta dintre led-uri si cablajul expus. Urmeaza, asa cum am scris, sa testez timpii de expunere la noua distanta.Am sa testez si pe foliile asematoare calcului, sa vad randamentul, timpi expunere, claritatea obtinuta, tot le am, sa nu mai cumpar altele.Am sa achizitionez si SENO, oricum nu mai am mai mult de 100 ml. Era cam ''puturos'' cel pe care il aveam, poate era vechi [expirat].Am sa fac o ''grila'' de trasee pe dimensiuni, mici, medii, mari, sa vedem ce rezultat obtin, sa aflu care este traseul minim pe care il pot realiza.
Link spre comentariu

Am sa achizitionez si SENO, oricum nu mai am mai mult de 100 ml....

Nu prea are importanta dar intreb, adica cum nu mai ai decit 100ml? de cind il dizolv acea cantitate o am si la sfirsit cind nu mai e bun, tu de ce ai numai 100ml, sper ca nu ai aruncat cantitatea dupa fiecare folosire. Eu pun cit trebuie intr-o tavita iara dupa developare il torn inapoi in recipientul pentru pastrat. A, si poate conteaza, din "greseala" atit SENO cit si cloorura intre doua folosiri stau intr-un dulap la intuneric, acolo am avut loc pentru ele si acolo a ramas locul lor.....
Link spre comentariu

Am testat si cu folia mata, asemanatoare calcului, 2 filme suprapuse, timp expunere 9 min, developare cu SENO, corodare cu acid azotic.

Am folosit un pattern de la 1 la 20mil si tot felu de paternuri de la smd-uri(IC-uri), postat de @shebu_18 putin mai sus.

NU am printat mirror, iar cablajul este iesit pe dos [se vede la scris], dar era de proba.

Cam asa a iesit cablajul de test, in centru capsula TSSOP 16 pini, colt dreapta sus, pinii mai mari capsula TQF44, pinii mai mici capsula TQF32.

Traseele din partea de jos a cablajului: primul, cel mai lat= 20 mil, 14 mil, 10 mil, 8 mil si cel mai subtire= 5 mil.

[attachment=0]Imagine1064-1.jpg[/attachment]

Momentan cred ca este suficient, ies trasee destul de fine.

Link spre comentariu

A iesit totul foarte bine. Pana si 1mil este ok. Acum mai poti umbla la timpul de expunere, adica sa il faci mai scurt, asta daca crezi tu ca este nevoie.

Voi cum sau cu ce taiati cablajele? Am incercat cu ghilotina dar este prea slaba aia pe care o am, apoi am incercat cu o foarfeca de tabla, numai cablaj nu a fost ce a ramas dupa taiere. Am taiat cu un dremel dar iasa prea mult praf. Nu stie nimeni un circular mic cu masa, ceva de genul acesta: http://www.amazon.com/Northern-Industri ... 75&sr=1-14

Am gasit http://www.depozit-online.ro/shop/feras ... -bt-ts-800 si http://www.depozit-online.ro/shop/masin ... -bt-tc-600 sau http://www.bricomax.ro/ProductDetails.a ... ctKey=5610

Acum mai trebuie sa gasesc si ceva discuri cu dinti marunti.

Link spre comentariu

Alea de le-ai prezentat sint bune de taiat usile la sifonier,iar traforajul de la Einhell e de toata jena,al meu taia strimb si l-am dat inapoi ,e bun un circular Proxxon ,au si discuri ,dar ...mai trebuiesc gasiti si bani :jytuiyu

Link spre comentariu

Eu tai cu bomfaier.... vreo 4 lei a fost suportul. Panzele ceva mai mult. Am cumparat ceva mai de calitate. Taie foarte bine si repde. Nu m-as complica cu fierastrau circular...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări