csimion Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Uite aici niste poze cu un amplif facut dupa schema de mai sus, "pe genunchi", si scoate 10w la atac de 2w. Nu am stat sa "bibilesc" bobina filtrului pi, practic se vede ca CV-ul dinspre antena e complet deschis, deci clar nu am acord optim, dar si asa 10w ies fara taine. Exista insa o mica diferenta fata de schema pe care am postat-o, anume ca de pe cond. de intrare semnalul intra direct in grila tranzistorului, nu in punctul comun al celor 3 rezistente cum desenasem eu. Adica trebuie anulata rezistenta de 1 k? Sau ordinea intrarii va fi condensatorul de 470pF/rez 1k/ grila Tranz? Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator dracula_pui Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Ca si completare la cele expuse, am inlocuit(cu riscul asumat) un tranzistor cu marca polizata intr-un amplif KL35, cu un IRF 520, alimentat la 13,8V, am reacordat filtrul PI cu bobinele existente si numai un capacitor inlocuit, excitat(la extrem) cu 10W, am obtinut nu mai putin de 45W(pe dummy-load de 50de ohmi).Chiar consider o performantza puterea rezultata, tinand cont de faptul ca nici nu se incalzea peste limitele normale. IRF-ul duce mult peste asteptari.Referitor la bipolarii din finalii RF ai statiilor CB, tin sa mentionez ca in 95% din cazuri, alimentand cu 13,8V socul din colector, bineinteles cu reacordarea usoara a filtrului de iesire se obtin intre 10 si 14 W. Daca se suprapune alimentarea peste bobina(din colector), se afecteaza doar emisia in AM, pe care nu o consider tocmai o pierdere.... Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Parerea mea este ca D 1446 este un tranzistor bipolar excelent...voi ce parere aveti? Link spre comentariu
csimion Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Ca si completare la cele expuse, am inlocuit(cu riscul asumat) un tranzistor cu marca polizata intr-un amplif KL35, cu un IRF 520, alimentat la 13,8V, am reacordat filtrul PI cu bobinele existente si numai un capacitor inlocuit, excitat(la extrem) cu 10W, am obtinut nu mai putin de 45W(pe dummy-load de 50de ohmi).Chiar consider o performantza puterea rezultata, tinand cont de faptul ca nici nu se incalzea peste limitele normale. IRF-ul duce mult peste asteptari.Referitor la bipolarii din finalii RF ai statiilor CB, tin sa mentionez ca in 95% din cazuri, alimentand cu 13,8V socul din colector, bineinteles cu reacordarea usoara a filtrului de iesire se obtin intre 10 si 14 W. Daca se suprapune alimentarea peste bobina(din colector), se afecteaza doar emisia in AM, pe care nu o consider tocmai o pierdere....@dracula_pui,Eu am KL60. Alimentat la 13.8V si cu 4.2W la intrare scoate 27W. Banuiesc ca schema amplifului meu este asemanatoare cu KL35 al tau. Crezi ca oare merita sa-i schimb finalul cu unul mai puternic? Link spre comentariu
Vizitator dracula_pui Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Sincer nu stiu cu ce tranzistor este construit KL60.Daca este inscriptionat e simplu.Daca nu, trebuie "dedusa" constructia, prin identificarea polarizarii.La MOS-FET polarizarea de face in tensiune(ca la tuburile electronice)cu o tensiune de max3,2V.Tranzistorii bipolari au in jonctiunea baza-emitor o bobina in paralel cu un rezistor de aprox 1-10ohmi. Tranzistorii MOS-FET permit o excitare "mai mare" chiar si 10-15 w, pe cand bipolarii nu te iarta.Astfel, cu MOS-FET se obtine o putere net superioara. Prin experimentare poti obtine satisfactii depline, chiar cu riscul de a prajii cate un mosfet...pretul acestora fiind in jurul a 4-5 lei. Link spre comentariu
csimion Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Multumesc frumos de sfaturi! Ma joc putin la al meu si revin cu detalii... Schema KL60 e aici: http://www.rmitaly.com/download/manuals/KL60-manual_rel_400.pdf O intrebare tampita: Daca mai leg un MOSFET in paralel cu celalalt, cum va influenta transmisia? Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 un singur tranzistorash D 1446 si aveti 100W pe bune ! EA 150P al meu scoate pe sarcina atat si e facut cu acest tranzistorash D 1446! Deci cat zice la catalog ca scoate in 27? Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 un singur tranzistorash D 1446 si aveti 100W pe bune !serios ? catalogul nu prea e de acord cu ce spui tu + ca pretul nu e unul care sa te incurajeze sa experimentezi pe acest tranzistor.... Eu am un kl300 si l am incins un pic in seara asta ca tot a fost propagare maine cred ca o sa fie galagie si mai mare :)233SP117 e indicativul meu... un search cu gugle si gasiti mai multe detalii :pcu aceasta ocazie propun sa se infiinteze o rubrica dedicada CB DX 27,555 o sa fie ceva activitate in perioada ce urmeaza Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 e 150 RON unul..nu zic la ce magazin..dar gasiti si mai ieftin...ia afiseaza aici datele de catalog sa le dezbatem nitzel Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 E adevarat ca din acel tranzistor se pot scoate 100w, dar numai in FM, in SSB semnalul va fi distorsionat (sau cel putin la mine asa era). In CB totul depinde de propagare, daca ai propagare buna, faci qso-uri la peste 2500Km cu numai 10w, daca nu ai propagare, poti sa dai si cu 1Kw, tot degeaba, mai mult de cateva sute de km (poate), tot nu acoperi... Acuma, eu personal sunt adeptul aparaturii cu tranzistori numai in portabil, de pe masina. In casa, lampa ramane sfanta.73 de 14CT002 Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 era distorsionat pentru ca in ampliful au pobabil el lucra in clasa C dar in SSB trebuie polarizat in clasa AB Link spre comentariu
Vizitator dracula_pui Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 CORECT. daca este polarizat in clasa AB, merge excelent si in ssb.Trebuie tinut doar "un pic cald"...cu un integrat sursa tip 7805 si un zener de 3,7 in baza se obtine rezultatul scontat.Cu mare precautie insa...eu am reusit fara sa ma chinui prea mult sa prajesc unul...si pretul este exact 150 lei(parca la Adelaida) Acum am procurat 2 buc de fix 100W/buc la 12,5v si vreau sa incerc un push-pull cu speranta in 150-180W curat. Precum ai spus lampashu' e sfant...cu ala te poti juca in extremis.Am un Zetagi BV 131 si am dat in el cu 50W obtinand 200, dar apareau scintilatii in tub.Catalogul dadea lampii PL519 100W dar uite ca realitatea dovedeste si exceptii. Daca ai cumva un transmatch il poti folosi cu succes in locul filtrului PI de la iesirea PA si vei scapa de acorduri si tatonari care iti mananca timpul si neuronu'.Cu SWR-metrul la iesire bineinteles altfel risti oscilatii nedorite si fatale finalului. Am ajuns sa modific statii Cb la 100W fara probleme prin intercalarea unui etaj final(bipolar sau MOS) si mentinerea si reacordarea filtrului PI deja existent. VAd ca cererea e tot mai mare...Enjoy si voi Link spre comentariu
csimion Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Si daca te rugam frumos, ne arati si noua schema asta care duce statia de la 4w la 100? ;) Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 e simplu...schema e aceeasi cu a amplificatorului EA 150P EuroCB la care recomand la fel transmuci pe iesire si reflectata maxima 1,8 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 voila... [attachment=0]KL200-manual_rel_300.pdf[/attachment]S-a mai discutat deja, teoretic firma zice ca merege fara taine in ssb. Si la fel zicea si Zetagi pe vremea cand le producea... BV131 este un amplif deosebit, e am vreo 4 buc, scot ceva peste 100w, e drept. Extrem de robuste, in regim normal (100-120w) lampa merge multi ani de zile fara probleme. O chestie insa pe care am intalnit-o apropae la toate BV-131 urile este lipsa de ventilatie corespunzatoare. Trebuie obligatoriu montat un ventilator extern la amplifurile acelea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum