Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator Tensiune gama0-24V 0-5A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Neata, aseara n-am mai apucat sa fac nimic din motive de mahmureala :ras: dar n-am uitat de sursa ta.Am facut schema inca o data cu notatiile corespunzatoare pieselor (imi era necesar sa pot face librariile pcb pentru cablaj)Iar bobina L1 o gasesti prin magazinele de specialitate, este o bobina cu valoarea undeva de la 250 uH pana in 300uh care sa-ti lucreze pe frecvente de 300-200khz si sa suporte un curent minim de 5A

Link spre comentariu

...Cauta alta schema, parerea mea.

Schema era destul de cunoscuta la vremea ei (e foarte veche), o configuratie similara a aparut mai tarziu si in cartea "153 montaje practice" (Teora 1997) unde se explica cat de cat functionarea.E in fisierul atasat.[attachment=0]stabilizator de tensiune cu 723 ciontu.pdf[/attachment]
Link spre comentariu

Schema era destul de cunoscuta la vremea ei (e foarte veche), o configuratie similara a aparut mai tarziu si in cartea "153 montaje practice" (Teora 1997) unde se explica cat de cat functionarea.

E bine spus "cat de cat". Exact ce este mai deosebit la aceasta configuratie, si anume plecarea din zero nu o explica suficient de detaliat. Dar daca functioneaza, e OK. Oricum raman in continuare la parerea ca la doua rez de 0.1ohm puse in paralel (R9-R10) nu vom avea limitare la 5A. Si punctul de conectare pt feedback al lui R6 ar trebui sa fie direct pe iesire si nu pe E lui Q3,Q4. Si ce nu am gasit deloc in datasheet (poate nu am vazut eu) este valoarea de zener in pinul 10 pt configuratia actuala. Deci ce tensiune avem in pin 10 (Vo) la LM.
Link spre comentariu

Am vazut configuratia asta si intr-un material mai vechi, publicat in almanahul Tehnium 1988. Acolo autorul e mai darnic cu detaliile. Zenerul e de 6V2. Valorile pt rezistentele acelea e clar ca sunt exagerat de mici in sch de pe net, de altfel in multe scheme care circula pe net gasim destule balarii.[attachment=0]Stabilizator autoprotejat Gorduna AT1988.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

De cand s-au inventat regulatoarele de genul asta nici nu ma mai uit la stabilizatoarele liniare cu tranzistor in serie.

Entuziasmul e mare, dar ia incercati sa alimentati un radio AM, de buzunar, cu sursa aceea in comutatie...eh, daca n-ar fi ripla la iesire+zgomotul de comutatie pana la un metru de sursa, buna ar fi...
Link spre comentariu

Stii cum se spune, orice avantaj are si un dezavantaj. Insa din discutiile de pe forumul acesta un user nu am vazut care sa fie interesat de emisiile electromagnetice provocate de sursele in comutatie.Parerea mea ca printr-o ecranare corespunzatoare si un design al cablajului cu trasee cat mai scurte fara impedante mari se poate minimaliza suficient zgomotul produs de sursa.Legat de riplu, se poate minimaliza si acesta prin adaugarea de filtre aditionale dar aici intervin si costurile, plus ca in regim de amator este greu sa atingi nivelurile minime date fiind si lipsa unei aparaturi care costa destul de mult si nu isi merita investitia in regim diy. Eu desfacusem niste unitati electronice de pe camioane volvo care au LM2576 pentru alimentarea senzorilor cu +5V si nu m-am mirat deloc cand vazusem 2-3 bobine in plus inseriate cu iesirea LM-ului si condensatoare low esr.

Link spre comentariu

@em2006m-am uitat si in almanah si descrierea este mult mai buna. Ba mai mult cand vad la bibliografie nume ca Graw sau Hill, deja este un garant. @morostabilizatoarele in comutatie sunt oricum mult mai bune pt tensiuni de iesire fixe. Cand vrem plaje mari de reglaj, randamentul lor nu mai e deloc bun, ca bobina, de regula, se calculeaza in functie (si) de Vin-Vout.De aceea si multe din sursele de laborator cu tensiune reglabila, folosesc ori prize pe traf pt a tine disipatia pe tz rgulator cat mai mica, ori un preregulator in comutatie urmat de un regulator serie. Binaintales ca compromisuri exista intotdeauna.

Link spre comentariu

sint convins ca toti vati dat seama ca inecerc sa imi fac o amarata de sursa banala la niver de electronist amator ,desi termin facultatea de electronica,dar nu imi pot permite sa raman la o sursa de stabilizare cu tensiune standar de genu 1,5 3 4,5 6 9 12 etc ,totusi imi propusesem sa am si eu acolo o sursa ,ca omul cat traieste invata si ii mai trebuie o sursa la indemana ; cele spuse anterioare de moro sint foarte adevarate ;cost redusa si fiabilitate,nu fac performante cu el ca daca era de performante imi luam unu si nici nu ai chinuiam sau bateam la cap lumea dupa forum,asta e tot oricum multumesc pt atentionari si multumiri in special lui moro pt atentia data si sprijinul acordat

Link spre comentariu

moro te rog arunca o privire ori eu am impresia orie e redusa scheama cu 4 condesatori sau nu e schema ,parca seaman parca nu seamana la valori si undele piese nu e pb asta dar sa stiu ca fac cablajul maine si sa nu muncesc de pomana sper ca nu ma inseala vederea ca lipseste C3 C4 C8 C9

Link spre comentariu

Condensatorii i-am redus la cate doua bucati pe intrare si iesire, daca vrei sa adaugi condensatori aditionali poti face asta si inafara placii. Si sper ca ti-ai dat seama ca puntea de redresare nu este inclusa pe cablaj deoarece nu pot intuii ce model folosesti tu :P

Link spre comentariu

da am la indemana o punte de 8A pe 1000V si pe aia,si nu cred ca mai pun condesatori de netezire ca pe cablaj sint 2 pe intrare 2 pe iesire,dam o idee moro, merita sa fac o comanda la un totidal pe 4A cu 30V de la petra,ca am mai facut tot la petra si sint f multumit de performante,si daca tot mam apucat de sursa pai sa o fac lata,ii mai adaug si un display comandat de un pic un 16F877 care sa fie si Ampermetru in gama 0-4A si voltmetru in gama 0-30 V sau ma complic?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări