Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

usbasp vs usbtiny


MifTy

Postări Recomandate

usbasp - http://www.fischl.de/usbasp/

usbtiny - http://www.ladyada.net/make/usbtinyisp/index.html pe baza softului de aici: http://www.xs4all.nl/~dicks/avr/usbtiny/index.html

(softul original se pretează modificărilor hardware astfel încât s-a obţinut uşor un programator usb din adaptorul usb2lpt iniţial, atât soft cât şi hard)

 

are cineva deja ambele programatoare, să fi făcut o comparaţie "real life" între ele???

 

ştiu că avem ceva useri posesori de usbasp home-made, dar de usbtiny n-am auzit pe nimeni să fi spus să-l are...

la o primă vedere, usbtiny ar fi interesant pentru că permite cu ceva soft suplimentar în plus (în PC, nu în MCU!!!) să "se dea de" STK500, şi să se integreze fără probleme în AVRStudio... chestie care ar fi interesantă.

nu mai amintesc de faptul că este suportat la fel de bine şi de avrdude...

 

şi faptul că foloseşte un attiny2313 e un amănunt... minor! :limb:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MifTy

    4

  • izua

    4

  • stefan_k

    3

Zile populare

Top autori în acest subiect

usbasp nu folosește 2313, ci mega48. cam asta ar fi singura diferență.eu m-am lovit de problema că, la usbtinyisp, gagicuța aia de l-a proiectat a folosit un gcc vechi, care genera codul suficient de mic. pe un gcc modern nu mai merge, în varianta mea am vrut să schimbi doi pini din cod, dar nu s-a putut (într-un final am hăcuit eu prin asamblare).usbasp e pe m48, deci e ceva mai mare - îți permite să dezvolți programatorul.overall, ambele sunt destul de faine, având usb software și puține piese, dar usbasp mi s-a părut ceva mai stabil. usbtinyisp mai dispare din lista de device-uri enumerate, atât pe windows, cât și pe linux. eu mi-am vândut usbasp-ul si am făcut repejor un usbtinyisp, deci nu le-am avut simultan.ambele sunt suportate de avrdude, părerea mea e să nu te mai complici cu arderea din avrstudio, avrdude fiind mult mai flexibil. ah, și are un feel foarte linux-ish la el (parametri, versatilitate, verbositate, etc).

Link spre comentariu

mie mi s-a părut că usbasp a fost iniţial conceput pe mega8, versiunile cu mega48/88/168 au venit ca un fel de "n-am mega8, da' am ţ bucăţi de 48, aşa c-am compilat pentru el, şi merge"...eu am de gând să le fac pe amândouă, şi cum o să cam petrec ceva vreme pe desktop, unde am windows şi avrstudio, usbtiny ar fi mai delicios...oricum, am deja un programator funcţional, siprog pe com1, iar astea 2 vor fi "cal şi măgar": îmi fac mâna la programat, şi obţin şi cel puţin un programator pe usb, lucru util pentru când PC-urile chiar n-au să mai aibă nici lpt, nici com, ever.plus că acum am să merge pe minima rezistenţă: folosesc .hex-urile precompilate deja pentru ele, mai târziu am să mă pun pe compilat personal...în fine, softurile se bazează toate pe obdev/v-usb, cu modificări în sensul că în codul original era obligatoriu ca D- şi D+ să se conecteze fizic la un anume port, iar versiunile modificate nu mai au restricţia cu pricina.din ce-am mai citit în ultimele 3-4 zile, se pare că există nişte variante bazate pe HID-class, ceea ce ar elimina necesitatea driverelor pe toate 3 platformele (win-lin-osx)...

Link spre comentariu

eh, drivere tot trebuie, dar există în puținele alea din în sistem, nu trebuie mers cu cd-u de instalare când se face depanare pe teren.

varianta cea mai ok. după mine, ar fi cu un ft232rl sau similar, că alea sunt luate by default, și un atmega, dar am văzut proiecte care folosesc ft232rl direct la programare (cu viteze de jeg, dar merge). sau dacă vrei un programator hardcore, conectat la ethernet, cu server inclus, uploadezi hexu (sau mai multe hexuri), și de restu' se ocupă el.

 

8/48/88/168 mi se pare că-s compatibile la nivel de hex.

da' daca tot vrei să te apuci de ceva fain, de ce nu te bagi pe MCU-uri d-astea, că-s mult mai capabile, și pe la același preț. și nu îți trebuie programator, doar un port usb sau un max232.

 

restricția era ca ambii pini să fie de tip interrupt, acum mi se pare că doar unul din ei trebuie să fie. nu mai știu exact, e mult de când am făcut eu dezvoltare pe vusb (ex avrusb, ex obdevusb)

Link spre comentariu

"singura dudă ar fi că e urât la lipituri: distanța între pini e de 0.5mm, cu pinul de 0.3mm. [...] și problema iese din aria DIY"asta cam spune tot!!! :rade: unde pui că nu sunt "profesionist", ci amator... dacă s-ar cere şi la romanela să te pricepi, nu să ai doar hârtie că te pricepi, mulţi "profesionişti" ar fluiera.deocamdată am chef de avr: încă mai există mcu-uri avr TH, pe net sunt mii de exemple de programare, de la cele trivial de simple la cele ultracomplexe, şi încă nu e absolută nevoie să cumperi un programator sau o placă de dezvoltare superscumpă ca să-ţi faci idee concert cu ce se mănâncă...peste 2-3 ani, ar fi altă mâncare de peşte...

Link spre comentariu

8/48/88/168 mi se pare că-s compatibile la nivel de hex.

Gresit; chiar recent am avut buba asta, am mai descris-o pe topicul de usbasp. Practic hex-ul de usbasp pt 48 nu mergea pt 168; s-a rezolvat prin recompilare. Asta asa de fapt divers, poate se mai loveste cineva de problema.

eu m-am lovit de problema că, la usbtinyisp, gagicuța aia de l-a proiectat a folosit un gcc vechi, care genera codul suficient de mic. pe un gcc modern nu mai merge, în varianta mea am vrut să schimbi doi pini din cod, dar nu s-a putut (într-un final am hăcuit eu prin asamblare).

M-am lovit de o problema asemanatoare cand am compilat USBaspLoader-ul (codul generat cu compilatorul ce il aveam instalat era mai mare decat aia 2KB cat ar fi vrut sa fie bootloaderul). Am rezolvat-o cu niste flaguri pentru compilator, ce aveau ca efect reducerea binarului. Daca intereseaza pe cineva pot sa caut sa zic exact ce flaguri erau.Am folosit un programator gen ft232+mcu, si am mai folosit si usbasp-ul. Nu pot sa zic ca sesizez diferente majore; ambele imi par la fel de stabile, la fel de rapide (in sensul ca nu am avut probleme cu nici o varianta, ambele si-au facut treaba). La usbasp trebuie setat jumperul pentru microcontrollere ce merg pe frecvente <1.5MHz (adica destul de multe mc-uri virgine); la celalalt nu aveam treaba asta - dar nici nu pot zice ca e deranjant.De usbtiny habar n-am, mi-s destule 2 programatoare (de fapt 1 acum, ca celalalt e dat ... "imprumut"/cadou).
Link spre comentariu

dacă ai în plus un tiny2313 nu strică încă unu...ştii faza aia cu ceasu' rău, pisica neagră, şi defectarea programatorului tocmai când ai nevoie mai mare de el!!! :rade: eu unul, m-am învăţat minte, de-aia am 3 aparate de măsură (unul e un mavo35 funcţional... dar la ce greu e, şi la ce copii cu mânuţe neastâmpărate am, stă cuminte în cutia lui, în sertar, sub cheie.), şi un acometru "made in poland", mai vechiuţ care aşteaptă să-l bag în seamă să-l repar, 2 letcoane (plus cutia cu piesele pentru wolf... o să mă enervez şi-l fac naibii pe plăcuţă de test, că nu e cine ştie ce nasa-stuff!!!)...

Link spre comentariu

Am folosit un programator gen ft232+mcu, si am mai folosit si usbasp-ul. Nu pot sa zic ca sesizez diferente majore; ambele imi par la fel de stabile, la fel de rapide

Nu, eu ziceam să folosești doar un ft232. Dacă te legi de biblioteca D2XX de la futurlec, poți folosi ft232-ul ca un programator, cei 9 pini de serial devenind practic IO generali. Viteza e de cacao, dar nu îți trebuie un programator ca să îți fac programator. Avantajul, în schimb, e că IC-urile de adaptare usb-com sunt recunoscute de foarte multe sisteme de operare și au drivere pentru ele.
Link spre comentariu

Am inteles ce ai zis, da imi pare complicatie inutila pentru majoritatea situatiilor in care ne aflam noi (si cu rezultate cum zici si tu, jenante). Adica e util cand nu ai nici un programator ca sa iti scrii firmware-ul pentru un programator nou; precum se vede insa, pe aici destui avem deja 1-2 programatoare, ba' is in constructie si al 3-lea, etc (glumesc ... da' no). Basca ca ultima data cand ma uitasem dupa ft232-uri, parca nu erau tocmai ieftine.@MifTy: sunt de acord, redundanta e mama sigurantei. Recent de ametit ce-am fost am scos fum dintr-un 830B, si n-am simtit nici un pic de regret dupa "dansul". Noi sa fim sanatosi.

Link spre comentariu

exact, masuram tensiunile de pe un transformator cu mai multe prize in primar ... ca sa nu ma incurc am masurat si rezistentele din primar, sa fie sigura treaba. o fost sigura ... pana am bagat trafu' inapoi in priza. stiam eu de ce eram cu 830-ul pe masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări