Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Solo 500

Postări Recomandate

acest aparat statea prost cu condensatorii ceramici

Si celelalte RR, fadricate la noi, foloseau alt tip de condensatoare ceramice?

Acesta marca (Solo 500) era condamnata sa fie fabricata cu ceramici de calitate inferioara?

In aparatura electronica de larg consum erau folosite condensatoare fabricate in RSR de fabricile de profil: IPEE Arges, Tehnoton Iasi, IIS electronica Buc., IPRS Baneasa. Pentru aparatura electronica cu alte destinatii ( armata, industrie, cercetare) erau folosite condensatoare aduse din import: URSS, Cehoslovacia, Polonia, Franta, Germania, USA, etc.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Mai toate receptoarele romanesti foloseau aceleasi condensatoare.

Am incercat sa raspund omului fara nimic tendentios mai ales ca-l si cunosc.

Nu inteleg atitudinea domniei voastre mai ales ca nu va cunosc si nu v-am infruntat niciodata si nici nu am de gand indiferent despre ce ar fi vorba. Punct.

Link spre comentariu

Imi cer scuze.

Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, mai ales ca si eu sunt prieten cu initiatorul.

A fost o remarca la mod general.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

" injectati cu o seringa ulei de motor sau untura de porc" - motor de care ca la untura s'a specificat clar ... de porc .

Sunt curios cum injecteaza stimabilul untura cu ... seringa.De cat sa fie acul 0,5 sau 0,7 ?

Mare'i gradina TA ... ! :rade:

NOTA

"Tehnica" asta are si avantaje , muzica cu aroma de ... jumari pana ce nu rancezeste !

Editat de leoncris
Link spre comentariu

Dragii mei prieteni,

Salut pe toata lumea inclusiv pe cei cu care am avut şi am colaborări dese şi directe.

Vă rog din tot sufletul să ne păstrăm calmul - ce d-zeu.

Eu am luat de la toţi dintre dvs. sfaturi şi multe piese(gratuit) - unele sfaturi le-am urmat, altele nu, le-am mai trecut şi prin propriul filtru, am mai întrebat, dar, întotdeauna m-am bucurat când unul dintre dvs. m-a luat în calcul, a răspuns la solicitarea mea, a propus metode de reparare, mi-a trimis piese de schimb.

Am reuşit să reactivez multe lucruri NUMAI cu ajutorul dvs., eu nici nu aş fi avut curajul singur să mă apuc, de multe ori a contat pentru mine şi numai faptul că am sperat că unul dintre dvs., oricare a "sărit" în ajutorul meu sau aş fi putut să mai cer sprijin.

Revenind la problemă:

Am dat jos condensatorul variabil original, i-am scos mantaua exterioară(se scoate uşor) şi am văzut că rotorul se învârte normal, e solidar cu lamelele.

Am făcut şi câteva măsurători cu un ESR-metru la minim, la mijloc, la maxim a capacităţii CV şi e în ordine.

Totuşi, am probat si cu alt CV extern pentru partea de MA - nu era importantă capacitatea maximă ci, să văd comportament - pe UM si US ar fi trebuit să se simtă ceva.

Rezulatatul a fost acelaşi, adică avea acelaşi comportament ca si cu CV original, drept pentru care am remontat CV original.

Simptomul este ceva de genul că este foarte tare ieşit din cele trei benzi, deoarece spre unul din capetele CV(pe cele 3 game), începe să apară fâşâit, dar nu prinde totuşi niciun post.

Se simte foarte bine când comuţi de pe o gamă pe alta cu ţăcănitul specific comutării.

Când apropii mâna de bobinele de intrare (UM şi UL) sau pui mâna pe antena telescopică (pe US) se simte foarte puternic.

Am curăţat şi tastele cu spray de contact - desi nu cred că este din taste vreo problemă.

Într-adevăr rămâne de luat în calcul defectarea unui condensator ceramic - care o fi acela!!!!!

De exemplu, am avut cazuri la RR Gloria cu defectarea FI din cauza unui(unor) condensator de decuplare de 100 nF, lucru care, de multe ori ducea la micşorarea tensiunii stabilizate de 2,1 V şi mult timp m-am chinuit până am identificat acele plachete, care, ori erau ca "sârma' - adică "zero" ohmi, ori aveau câţiva zeci de ohmi şi, cel mai supărător, câteodată aveau "revenire" pentru scurt timp, de exemplu, la cuplarea sau decuplarea pistolului de lipit.

La Solo, însă nu sunt aşa de multe condensatoare ca la Gloria, dar nici nu aş vrea să le scot fără o cât de mică raţiune - bănuiesc pe partea de intrare şi oscilator şi trebuie să fie unul COMUN pentru cele trei game.

Am pus întrebarea pe forum, sperând că mă va trimite cineva DIRECT la C.... sau la C.... şi gata.

Legat de treaba cu untura, am renunţat la ea, deoarece şoarecii oricum îmi roseseră bobinele de intrare şi nu voiam să păţească şi CV la fel.Dar, am notat ideea.

Mulţumesc mult şi scuze pentru cât amn scris.

Cu stimă,

Link spre comentariu

Salutari ,d-le Nicu!...Ati testat si receptorul trimis de mine?....eu nu mai tin minte in ce stare se afla-tehnic vorbind!-atunci cand l-am pus in colet...oricum poate fi folosit ca donator de organe!...spor!

Link spre comentariu

Vă salut dl Flomar.

Normal că l-am testat imediat cum a sosit.

Din păcate , nu merge chiar deloc.

Are probabil defect şi partea de AAF - se aude în difuzor doar un mic "pac" la cuplare alimentare şi atât.Îmi pare rău să îl dezmembrez, întăi să văd măcar AAF.Vorbim.

Dl Pinti - a sosit momentul folosirii Tektronixului!?!?Da.O să vă sun să vă mai consult.

Dl Leoncris, îmi aduc aminte de depanatorul RTV de la noi din sat şi anume că el depana televizoarele pe lămpi, umezind degetul mare şi punându-l direc pe cablajul imprimat din spatele soclului tubului - îl mai ciupea într-adevăr, dar identifica zona de defect.Socoteala nu i-a mai mers când au apărut TV pe tranzistoare şi integrate....

Cu stimă şi mulţumiri la toţi, sunteţi minunaţi.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 17.02.2018 la 8:06, elctropan a spus:

........Socoteala nu i-a mai mers când au apărut TV pe tranzistoare şi integrate....

In fiecare zi putem afla chestii noi! Nu-mi (mai) pare rau ca m-am lasat de depanare, daca e asa un risc de....impotenta legat de....semiconductoare!!

Acuma, nu ca mi-ar lipsi prea tare, dar niciodata sa nu spui niciodata, poate apare vreo zana/demoazela in pericol....

Lasand gluma, si eu am patit "minunea" defectului de condensator ceramic tip placheta:

Prin '86 am fost solicitat de o cunostinta sa-i cumpar un radioreceptor Gloria, fabricat atunci exclusiv

la Tehnoton. Am avut inspiratia sa nu-l trimit imediat, ci l-am pastrat cateva zile; ce sa vezi, in a 2-a zi,

doar fasait din amplificatorul audio si/sau demodulator.... Dus la service, unde a fost depanat "pe loc":

defectul era atat de frecvent incat omuletul l-a gasit imediat: placheta de decuplare din emitorul primului

tranzistor din amplificatorul de frecventa intermediara (scurtcircuitarea producea blocarea prin lipsa polarizarii

acelui tranzistor). Pont: primul condensator e pe intrarea dinspre antena/circuitele acordate AM/intrarea FI

pe FM....

Editat de blazeu
Link spre comentariu
Acum 4 ore, blazeu a spus:

In fiecare zi putem afla chestii noi! Nu-mi (mai) pare rau ca m-am lasat de depanare, daca e asa un risc de....impotenta legat de....semiconductoare!!

Acuma, nu ca mi-ar lipsi prea tare, dar niciodata sa nu spui niciodata, poate apare vreo zana/demoazela in pericol....

Lasand gluma, si eu am patit "minunea" defectului de condensator ceramic tip placheta:

Prin '86 am fost solicitat de o cunostinta sa-i cumpar un radioreceptor Gloria, fabricat atunci exclusiv

la Tehnoton. Am avut inspiratia sa nu-l trimit imediat, ci l-am pastrat cateva zile; ce sa vezi, in a 2-a zi,

doar fasait din amplificatorul audio si/sau demodulator.... Dus la service, unde a fost depanat "pe loc":

defectul era atat de frecvent incat omuletul l-a gasit imediat: placheta de decuplare din emitorul primului

tranzistor din amplificatorul de frecventa intermediara (scurtcircuitarea producea blocarea prin lipsa polarizarii

acelui tranzistor). Pont: primul condensator e pe intrarea dinspre antena/circuitele acordate AM/intrarea FI

pe FM....

Foarte corect !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări