em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 ...* filament la rece: R=84Ω, pt. o tensiune de 230V I0=2,74A...Daca consideram si valoarea instantanee la trecerea prin maxim, e si mai rau:230*sqrt2/84 inseamna 3.87A. Daca nimerim sa inchidem intrerupatorul chiar in acel moment... Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 ...A trebuit sa inlocuiesc variatorul a doua zi, reusise sa striceintrerupatorul potentiometrului , insa becurile au rezistat...Filamentele erau deja fierbinti si probabil inertia e destul de mare.PSSi eu tot variatoare am la becurile din casa, nu atat pt a regla lumina cat pt a le aprinde plecand din zero. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Ou! Pai atunci nu-i de mirare ca acu' o saptamana/doua pur si simplu unul dintre spoturi a explodat. Am venit intr-o seara acasa chiaun si de oboseala si de la icon_jook si canda in sfarsit nimeresc intrerupatorul de pe coridor... BUUUM!! O sperietura din aia de am cazut in fund, mai ceva ca o petarda o troznit. Ma dezmeticesc, caut intrerupatoru' de la bucatarie... pauza, sigurantza plecata cu sorcova. Dupa ce rezolv problema, ma uit sa vad ce naiba s-o intamplat - o pata neagra pe peret deasupra unui spot si respectivu chel, fara partea aia in care era filamentul; zici ca nici nu ar fi fost ceva acolo, doar palaria de sticla, goala. Trebuie sa fac o poza la inculpat, ca inca-l mai am; Ma gandeam sa experimentez cu un LED de putere, ca s-ar potrivi destul de bine in gaoacea aia. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 29, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2010 high_voltage_tm cred ca si pe tine te-ar ajuta mult un dimmer, eu ma gandesc ca oricat de brusc incearca cineva sa duca dimmerul la maxim, socul este semnificativ redus. Sau mai e si circuitul prezentat inainte aici. Desi, eu tot pe termistor as merge ca solutia cea mai simpla. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Solutia cu termistor e anacronica, dar o consider interesanta si cred ca se poate pune la punct. Problema e ca pentru becuri de puteri mai mici rezulta ca sunt necesare valori mai mari pt rezistenta, mai greu de gasit, dar se pot pune si in serie ca sa ajungem la valoarea dorita. Prin digikey, de exemplu se poate procura CL90A, cu caracteristicile de mai jos:[attachment=0]CL90a.png[/attachment] Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Nu cred ca e redus prea mult socul,dimmerul doar taie din sinuosoida,nu ii miscoreaza amplitudinea Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Intr-adevar, daca unghiul de conductie nu e initial mai mic de un sfert de perioada, eficienta e mai redusa din acest pdv. De exemplu, reglat la jumatate se prinde trecerea prin maxim (cum e mai rau!), dar la unghiuri mici, si amplitudinea e mica. Apoi mai sunt si pauzele dintre bucatile de semisinusoida, filamentul mai are ragaz sa-si traga sufletul, depinde si de inertie... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Cam in felul asta... Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 In poza postata, mersul e pe dos fata de modul cum lucreaza variatoarele noastre obisnuite, cu control de faza, (cele ieftine din comert, cu triac si diac). Poza se potriveste insa cu variatoarele mai sofisticate, de tipul Reverse Phase Control, ai observat? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Aveam si pentru controlul fazei un gif animat, dar nu-l mai gasesc... :nas:Totusi, un dezavantaj major, pentru doua sau mai multe becuri in paralel, solutia cu termistor nu mai e viabila in cazul arderii unuia dintre ele. Ar trebui cate un termistor inseriat cu fiecare dintre becuri... Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 La mine pe site e unul, pe pagina de convertoare, Mi-era bun si unul pt reverse dar nu stiu sa fac gifuri animate. ... Ar trebui cate un termistor inseriat cu fiecare dintre becuri...Intr-adevar. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Daca e suficient loc,mai bine se folosesc becuri de 12v cu trafuri dedicate (de ex exista trafuir electronice de 250w destul de mici)Si daca nu ma insel,becurile de 12v au si luminozitate mai mare pt aceeasi putere Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 29, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2010 Da, asa e. Pentru becuri de acelas tip, la aceeasi putere cel cu curent mai mare prin filament(tensiune mai mica) produce lumina mai multa. Nu mai retin explicatia. Dimmerul ala din grafic ar fi pentru varianta cu tranzistor/igbt ceva de genul. E bun pentru sarcini inductive si rezistive.Eu cu dimmerul ma gandeam ca tu cand ii dai drumul rotind de comutator pleci de la minim, care inseamna utlima bucatica de sinusoida, de amplitudine mai mica. Nu e ca si cum ai face PWM dintr-o tensiune continua.Desi, daca e sa filosofam, cred ca intr-un asemenea caz, functie de frecventa PWMului(si restul de sistem, bec etc) ai putea lua fie curentul maxim fie varful. De fapt, curpacurentul ala nu face decat sa streseze mai rau filementul, si acolo unde e cel mai subtiat cedeaza, tot prin supraincalzire. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 Daca-i dat la minim, taie primul varf(si urmatoarele). Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 Si tocmai de aceea butonul potentiometrului are diametru mare, pentru a limitape cat posibil efectul rotirii bruste. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum