Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soft start becuri incandescente / cu halogen


bogdan_

Postări Recomandate

E vorba de jucariile de genul asta: http://www.any-lamp.com/philips-ecoclas ... l-p45.html

Un bec cu halogen bagat intr-un balon de bec normal. Rezultatul: pai consuma cu 30% mai putin pentru aceeasi lumina (ca beculetul ala cu halogen e mai eficient) si mult mai scump ca un bec normal, aproape de pretul unui bec economic.

Cand le-am vazut prima data am facut un calcul si am vazut ca la 2000 de ore de functionare fie cu bec de tipul asta fie cu bec normal costul e acelas, diferenta de pret dintre becuri egaland economia de energie, deci nu ar prezenta vreun motiv pentru cumparat.

Mai ales ca pretul s-ar apropia de unul economic.

 

De ce am cumparat eu unul din asta? Pai am o veioza la birou care suporta maxim 40W. Pentru scris si alte cele prefer lumina incandescenta. Dar vroiam mai multa iar veioza nu ma lasa, asa ca am cumparat unul exact ca in link sus. Lumina era foarte buna. Dar a cedat prematur. Mai exact dupa vreo 3 luni de folosire. 2000 de ore in 3 luni inseamna 22 pe zi, iar eu zic ca a functionat undeva la 2 - 4 pe zi. Nici de stingeri si aprinderi frecvente nu a avut parte, doar e veioza nu lumina la baie(sa zic ca o aprind 2 minute de 10 ori pe zi).

 

Intrebarea nr 121432: a mai folosit cineva asa ceva sa imi poata confirma ca nu cedeaza prematuri si al meu a fost doar un caz special sau ba? Mai cumpar unul sau schimb veioza?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • em2006

    35

  • Dr.L

    26

  • bogdan_

    24

  • cristian_draghiescu

    7

Top autori în acest subiect

Vizitator tyc

2000h e MTBF...deci o medie.Acum nu da nimeni timp de functionare pe specimen,metodele de determinarea MTBF sint distructive,se aleg cateva bucati dintr-un lot si streseaza pana se ard;stiind condiitile de stres ,se determina MTBF.La becurile cu halogeni,curentul de start e de cateva ori mai mare(si 200A),motiv pt care necesita softstart.Schimb-o (121432)/baga 2-3 leduri de 3W, un traf de220/12,si scc cu lm350.Ledurile cu CRI de min 80,pt citit/documente/s.a.f.a sau CRI=oricat pt restul.

Link spre comentariu

Daca nu sunt bine racite,becurile cu halogen cedeaza.E aveam o lampa cu bec clasic cu halogen,de 50W la 220v. A cedat relativ repede.Am pus un bec de 50W la 12v (cu transformator electronic) si cu un mic ventilator. Rezultatul: dupa multi ani si nenumarate porniri-opriri becul a ramas aceelasi.Desi cred ca si transformatorul are ceva de zis,mai exact limiteaza curentul la cel nominal al unui bec de 75W,deci practic e un soft-start

Link spre comentariu
Vizitator tyc

In bobina transformatorul,apare fenomenul de intarziere,iar la transformator apare si limiterea de putere(cand curentul creste peste cel nominal,tensiunea scade)=>softstart.

Link spre comentariu

Despre povestea cu MTBF stiu, tocmai de asta era intrebarea, sa ma pot lamuri pe baza unui esantion mai mare de utilizatori. Ah, uitasem de faza cu curentii mai mari la halogene. Mi-am adus aminte ca aveam o plafoniera cu 5 halogene de 50W cand eram mic, si se ardeau foarte repede. Led-uri nu vreau sa folosesc, nu sunt deloc multumit de lumina data de ele, chiar si in cazul de CRI>80. Nu pot explica exact de ce. In plus sunt directionale si nu as obtine aceeasi iluminare ca de la un bec.La becurile cu halogen de 12V sunt sigur ca transofrmatorul limiteaza curentul de pornire. Intra in calcul mai multi factori. Cu ocazia asta tocmai mi-a venit si o idee. Sa vad daca pot modifica lampa sa accepte un halogen de 35W la 12V. poate ii gasesc un loc de un transformator. Asa s-ar prelungi viata. N-am avut niciodata curiozitatea sa aflu, transformatoarele electronice pentru becuri cu halogen accepta dimmer cu triac?

Link spre comentariu

Un transformator electronic ar incapea. Oricum,si astea electronice au limitare de curent (si pe al meu scrie)SI trafurile pt becurile cu halogen sunt special facute sa aiba o caracteristica cazatoare,asstfel nu pot debita un curent mai mare de 4,5A (pt un bec de 50w)La transformatorul electronic functia de dimmer se adauga cu un simplu potentiometru :da

Link spre comentariu

Pai ar putea merge probabil daca ai alimenta separat filamentele, sa le incalzesti ca sa poti aprinde lampa. Din ce stiu eu asa fac balastele alea care merg variate( parca se aplica o tensiune intre 1 si 10 V pentru control).

Link spre comentariu

Nu-mi apartine. Mi-a dat-o cineva de pe forum,mai demult. Schema e scoasa dintr-un transformator electronic pt halogene,cu potentiometru pt varierea intensitatii (schema e originala)

Link spre comentariu

Daca nu sunt bine racite,becurile cu halogen cedeaza....

Cu asta nu pot fi de acord. Daca sunt racite prea rau, se comporta ca becurile normale, degeaba mai au halogeni.

...cred ca si transformatorul are ceva de zis,mai exact limiteaza curentul...

Cu asta da, eu cred ca transformatorul l-a ajutat, nu ventilatorul.O tensiune de alimentare ceva mai mica decat tens nominala poate prelungi viata unui bec cu halogeni, dar cea mai importanta e limitarea curentului la pornire, cand filamentul e rece, limitare care merita facuta, cu scheme oricat de simple, dar sa fie (chiar daca pornirile si opririle sunt rare).
Link spre comentariu

Racit in sensul ca sta intr-o carcasa deschisa,unde poate fi racit natural,sau cu o usoara briza din partea unui ventilator,nicidecum racire extrema,gen sub apa

Link spre comentariu

Da, si eu acelas lucru stiu: halogenurile sunt mai calde decat cele normale, era chestia aia cu ciclul de halogen. Sunt si facute din quartz si au un risc destul de mare de explozie(unele functioneaza la presiune mare) de asta nu se folosesc in corpuri deschise sau e chiar becul format din 2 parti pentru protectie. Deci racitul fortat sau nu, nu cred ca ajuta si nici nu e necesar. Mia degraba soft startul si limitarea de curent.Apropo de asta, cunoasteti vreun circuit de soft start pentru bec la 220? Altceva decat cele incluse in dimmere? (nu vreau sa ajung sa fac dimmer cu microcontroller, desi nu exclud posibilitatea).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări