Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ascutire burghie

a_sorien

Postări Recomandate

Din ce pot face un obiect sa pot trasa pe metal fara sa se toceasca varfu sau cum sunt acele cu vidia sau ce o fi va rog mul in a ma ajuta cu raspuns

Foloseste un mijloc (ac, varf, miez sau cum io zice) de la o duza de injector de tractor. Poate fi folosit cu succes si ca punctator
Link spre comentariu

exista in comert dispozitiv pt asa ceva,eu am unul de vreo 10 ani,se monteaza la masina de gaurit!mai zilele trecute am vazut reclama intr-un pliant de supermarket,la dispozitiv de asta,de sine statator,deci nu-ti mai trebuia bormasinaimprovizatiile sint riscante!!!

Link spre comentariu

exista in comert dispozitiv pt asa ceva,eu am unul de vreo 10 ani,se monteaza la masina de gaurit!

Nu sant de calitate,piatra nu este destul de fina pentru burghie mici ,cam discentrate ,un prea se gasesc pierte cu granulatii diferite si cel mai important nu poti corecta piatra sau sa schimbi unghiul de ascutire,decat cu dispozitivul asta mai bine la mana.

mai zilele trecute am vazut reclama intr-un pliant de supermarket,la dispozitiv de asta,de sine statator,deci nu-ti mai trebuia bormasinaimprovizatiile sint riscante!!!

De asta are enjoy unul ,si unul chiar bunisor dar el este interesat de unul cu care sa ascuta burghie mici.
Link spre comentariu

E complicata treaba cu burghiele astea mici, unele parca-s tocite. Am cumparat de la diferiti vanzatori si lucioase si negre dar nu toate taie la fel, unele deloc. Sa incerci sa dai o gaura intr-un material mai dur cu un burghiu mic, prost ascutit este imposibil ( spre exemplu inoxul: se caleste si apoi poti sa faci plecaciuni langa el pentru ca nu mai ai cum si cu ce sa-l rezolvi intr-un atelier cu scule hobby)

N-am incercat burghiele de carbura.

Posted Image

Link spre comentariu

Ai grija cu ele. se sparg imediat. ai nevoie de minim 50.000 rpm pentru cablaje. nu stiu cum merg la metal. nu am incercat. in industrie (unde se gauresc mai multe placi odata) masinile ajung la 300.000 rpm. eu am construit demult o masina pentru cablaje cu motor de 70.000 rpm si mergea DOAR satisfacator. am rupt cateva pana mi-am format mana. zgomotul si concentrarea sa nu rup burghiul nu au justificat folosirea ei doar pentru cateva placute pe an. am daruit-o unui prieten.

Link spre comentariu

La formarea "amprentei", trebuie intotdeauna o forta mai mare de apasare. De aceea cele mai bune burghie, sunt cele cu un singur tais. Nu reiau tema, pentru ca am mai discutat-o. Altfel, este mult mai practica ascutirea burghielor in mana, putin descentrat, decat ascutirea absolut simetrica pe vre-o masina de ascutit. De altfel chiar si ascutitorii profesionisti, ascut burghiele tot manual - la ochi. La burghiele mici, nu este utilizabil insa taisul unic, datorita rigiditatii extrem de mici. De aceea, tehnica gauririi cu un burghiu subtire - spre exemplu un ϕ0,7, sau ϕ0,8 pentru PCB-uri - include in mod obligatoriu amprentarea prealabila a viitoarei gauri. Eu personal, am un punctator special realizat dint-un tarod uzat, ascutit sub un unghi mic (15...20°) Cu el punctez locul viitoarei gauri, apoi folosesc bormasina electrica din dotare, care are probabil o turatie maxima in jurul a 10000...12000 rpm. Pentru PCB-uri pe suport de fibra, utilizez niste "burghie" realizate de mine din ace de cusut. Le-am prezentat undeva pe topicul "strung", inclusiv cu modul de ascutire. Daca se utilizeaza un burghiu standard cu canale elicoidale, atunci se va calcula aproximativ turatia cu formula N=50000/πd. Unde π=3,1416, iar d este diametrul burghiului in mm. Pentru un burghiu de ϕ0,8 (foarte utilizat la PCB-uri) vom avea N=50000/0,8π=19894 rpm.

Link spre comentariu

Domnule Nicolas acea formula pentru determinarea turaţiei ce reprezinta 50000 este o constanta ? Şi diametru burghiului se inmulţeşte cu 3,1416? Va rog sami explicaţi daca aveţi buna placere

Link spre comentariu

Domnule Nicolas acea formula pentru determinarea turaţiei ce reprezinta 50000 este o constanta ? Şi diametru burghiului se inmulţeşte cu 3,1416? Va rog sami explicaţi daca aveţi buna placere

Florine lasa formula ca oricum nu o vei aplica niciodata, ba mai mult pentru burghie uzuale turatiile sunt prea mari mai ales fara racire continua. Mai bine impodobeste pomul de Craciun, bea un vin fiert si stai la soba si asculta focul arzand. Sarbatori Fericite tuturor.
Link spre comentariu

@radu& comp: bohrmasina nu este romaneasca - este din cele cu turatie variabila. Acum nu sunt acasa ca sa pun poze. Cand revin am sa incerc sa fac cateva poze.@Florin berdila: Formula tine cont de o viteza liniara medie de 50 m/min, iar constanta rezulta prin prelucrare.

Link spre comentariu

Toata lumea a vorbit aici despre ascutirea unor burghie. Trebuie sa stiti ca aceste burghie se ascut dupa un anume unghi si pentru un anumit material. Un burghiu ascutit pentru fier, niciodata nu va merge bine in aluminiu, sau in cupru, deasemeni gaura depinde de diametru care vrei sa-l dai, depinde de viteza de gaurire, si de alte criterii. La acest capitol " burghie " sunt multe de spus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări