Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ascutire burghie

a_sorien

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Incep cu o declaratie :Nu stiu sa ascut burghie si intodeauna le-am dus la ascutit.Intr-un numar din Tehnium ,am vazut un articol de o pagina cu desene explicative pt un dispozitiv de ascutit burghie .Dispozitivul era ceva ultrasimplu ,un disc gros cu o fata la 90grade fata de piatra polizorului iar cealalta in unghi complementar cu muchia taietoare a burghiului .Fata conica se aseza paralel cu fata activa a pietrei de polizor si burghiul se invarte cu mana dupa ce dispozitivul era rigidizat . Dezavantajul e ca fiecare grosime de burghiu cu gaura lui ,dispozitivul e cu n gauriDegajarile necesare (la burghiu) se executau manual ,dupa .Am sa caut articolul respectiv deoarece e interesant ,acolo era descris exact ce trebuie facu pt a avea un burghiu taios.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ascutitul burghielor nu e o mare filozofie.Trebuie doar rabdare si 1-2 burghie (uzate de preferinta)cu diametrul mare cu care sa-ti formezi mina, un burghiu de model,ascutit corespunzator,un polizor(nu flex,pentru inceput) si lumina cit mai buna,care in acest caz este esentiala.Dupa ce ai invatat cum se ascute se poate trece si la burghie cu diametrul mai mic.Ascutitul burghielor cu diametrul mic,1-2mm, reprezinta o adevarata provocare pentru oricine nu stapineste suficient,tehnica ascutirii burghielor.

Link spre comentariu

Vreau sa aduc in atentie urmatoarea situatie cu care m-am confruntat de-alungul timpului : Largirea unui alezaj cu un burghiu mai mare cu 0,5 sau chiar 1 mm decat alezajul initial este problematica. In procesul de aschiere lucreaza numai marginea burghiului si aceasta se uzeaza foarte repede . Apare scartaitul, atat piesa cat si burghiul se incalzesc foarte tare iar aschierea devine imposibila. Chiar si si cu reascutire, burghiul nu taie asa cum trebuie. Ma refer atat la operatia executata pe strung cat si cu bormasina. Nu inteleg ce fenomen are loc. Am incercat avans diferit, turatie diferita si tot nu merge. Cum poate fi contracarat acest fenomen oricum s-ar numi el ?

Link spre comentariu

Din cauza ca muchia taietoare a burghiului are contact aproape punctiform caldura rezultata in timpul aschierii nu se poate disipa asa de rapid si are loc o decalire a burghiului urmata de fenomenul de gripare si chiar sudare la final, piesa sufera si ea din cauza acumularii de caldura si se poate cali local, de aceea in cazul acesta se va folosi o turatie foarte mica si se recomanda racirea cu lichide specifice.

Link spre comentariu

iata cateva poze cu masina mea de ascutit burghie. inca mai am cateceva de facut la ea, dar din pacate nu e timp pentru toate. cu ea se pot face 4 fetete la burghie si se pot ascuti si freze (deocamdata doar frontal) la aproape orice unghi uzual. ansamblul motor-piatra se poate monta si pe strung pentru rectificarea axelorse poate observa ca fiecare piatra este (va fi) prinsa pe o piesa conica - am facut poza la strunjire ca sa se observe ca totul este facut dintr-o singura prindere, astfel incat la schimbarea pietrei sa nu trebuiasca sa rectific piatra la fiecare montare. Axul are acelasi con (nu am mai umblat la unghi de atunci si nici nu umblu pana nu termin toate piesele)pensetele - er25 (si piulita) sunt luate depe ebay, o parte din piese sunt gasite la remat, o parte prin talciocuri, iar cateva sunt facute in atelierul propriu.

post-18733-139829633953_thumb.jpg

post-18733-139829633959_thumb.jpg

post-18733-139829633965_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cum spune radu cnc , un lichid suis generis e emulsia de ulei-apa care are proprietatea de a racii si lubrefia (prin apa) si de a lubrefia si racii (prin ulei ) .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Da, si e destul de buna, contrar aparentelor. Am ceva asemanator, tot cu motor propriu, tot din plastic si cu oala abraziva de schimb (in caz ca se uzeaza mai rapid decit motorul). Un astfel de dispozitiv, ascute simplu un burghiu, insa este destul de usor de folosit spre deosebire de polizor. Ascute doar virful burghiului si doar sub un anumit unghi. Daca taisul elicoidal al burghiului este dus, nu te ajuta cu nimic. Daca burghiul este rupt, la fel, nu se mai poate reascuti fara macar inca un polizor.

Link spre comentariu

Oky, multumesc! Ma tenteaza sa cumpar un dispozitiv ca asta. La polizor nu nimeresc niciodata ambele laturi egale, iar daca nu-s egale nu taie bine.Drill Doctor este foarte laudat, dar are un pret cam mare ca sa-l folosesc doar ocazional.

Link spre comentariu

La ce unghi se ascut burghiul de metal si cum masor unghiul ascuţit

Unghiurile uzuale de ascutire a burghielor:-80-90*pentru metale neferoase-116-118* pentru oteluri carbon obisnuite-130-140* pentru oteluri aliateCeva interesant aici despre burghie:http://www.keil.eu/elkat/Bohrer_RO/pdf/10099.pdfNimeni nu zice nimic despre detalonarea burghielor cu fateta aferenta de 0.1-0,4mm(functie de diametrul burghiului),astfel incat sa se reduca frecarea pe suprafata de asezare a taisului.Altfel burghiul nu taie,sau taie prost. In conditii de amator,detalonarea tot manual ajungi sa o faci.
Link spre comentariu

Ma tenteaza sa cumpar un dispozitiv ca asta.Drill Doctor este foarte laudat, dar are un pret cam mare ca sa-l folosesc doar ocazional.

Cind l-am cumparat nu m-am asteptat la cine stie ce performante din partea lui, vazindu-l ca are orificiile de ghidaj de plastic si fiind pina la urma o chinezarie ieftina, insa se lucreaza destul de rapid cu el si ulterior se pot adauga manual, decalarea taisurilor si degajarile specifice unui burghiu scump. Principala lui calitate este ca intr-adevar rotind la fel si tinind in contact cu piatra - burghiul ambele taisuri timp egal, iese treaba destul de bine.Drill Doctor este alta liga deja...Cautati pe net dupa Quorn Grinder, daca nu il stiti. Dupa parerea mea este cel mai complet dispozitiv de ascutit la care se poate spera.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări