Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ascutire burghie

a_sorien

Postări Recomandate

...prindea intr-o bormasina o bucata de bara. In timp ce bormasina invartea bucata de bara el poliza farful barei la un polizor de banc. In felul asta varful iesea perfect simetric si centrat.Cred ca metoda asta ar merge si la ascutit burghie...

Musca-ti limba RoGeorge! :bataie Stimati colegi, nu faceti cum va spune el, caci in mod sigur veti stica varful burghiului. Apoi, cei fara experienta, nu vor mai sti sa-l reascuta.
Link spre comentariu

Este adevarat ca burghiul ascutit cu bormasina este centrat (Daca nu bate mandrina ...), dar acel burghiu nu va taia caci nu este detalonat, adica muchia taietoare se afla la acelasi nivel cu spatele muchiei taietoare referitor la fateta taietoare a burghiului.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Eu ascut destul de bine burghiele cu un simplu polizor de banc dupa metoda prezentata in filmuletul asta:

Destul de bine documentat tutorialul , dar o simpla si importanta observatie :Se impune montarea unei carcase de protectie a benzii de glasspapier ( aflata in miscare la viteze destul de mari ) ce va imbraca toata aceasta banda , lasand liber accesul la ea doar in zona de lucru,de forma unei fante dreptunghiulare ,paralela cu masuta de sprijin a mainii sau a burghiului de ascutit.Ganditi-va ce s-ar putea intampla in cazul desprinderii de particule abrazive din banda si aruncarea lor in toate directiile , sau mai rau in cazul ruperii accidentale a acesteia , lucru nu imposibil atat teoretic cat si practic.Siguranta vietii si sanatatea innainte de toate !Cu stima !
Link spre comentariu

Da da si ce bani mai bine la mana si dupa 20-50 de incercari esti as.Am lucrat 20 ani in montaj echipamente si foloseam foarte des gauri filetate de 3 ,4 ,5 ,6 in regim de santier va dat seama cate burghie de 2,4; 3,3 ;4,2 ;4,8 am ascutit,bineinteles ca mai erau si greseli da 80% din ascutiri erau bune.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In linkul pus de Swat Cat la momentul 1:37 se vede ca ascutirea nu este corecta, cele 2 fete taietoare nu sunt paralele, concluzia, chiar si cu scule de sute de euro, conteaza mai mult experienta.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ma declar incepator la capitolul ascutit burghie manual, dar cind vad unele exemple in viata reala si pe youtube, parca prind curaj. Pina nu demult nu mi-a placut sa fac acest lucru datorita rezultatelor slabe fata de o ascutire profesionala. Mai degraba ascut freze deget, (fie ele si cu 5-6 taisuri) sau cutite de strung...Vreau sa va supun atentiei un exemplu personal de ascutire manuala de care sint foarte incintat, datorita randamentului superior in gaurire. Acest tip de ascutire l-am aplicat si unui burghiu Werko ascutit clasic, dupa ce am dat abia o gaura cu el si m-a enervat cit de greu s-a miscat. Reascutit astfel am fost multumit de el.In principal este vorba despre micsorarea muchiei de la virful burghiului (taisul transversal) si oarecum astfel rezultind decalarea fatetelor una fata de cealalta (?) si micsorarea suprafetei de asezare prin adaugarea unei fatete suplimentare cu rol foarte important (cred) in degajarea aschiei si reducerea frecarii pe fata de asezare. Bineinteles ca n-am inventat nimic nou pentru ca acest tip de ascutire l-am intilnit la burghiele foarte scumpe si la reascutiri facute de altii. Partea negativa, este probabil ca un burghiu astfel ascutit am observat ca tine mai putin daca este din material mai slab, ascutirea este un pic mai dificila si cu sanse mai mari de a gresii cu consecintele pe care le cunoasteti (rezulta gauri mai largi decit diametrul burghiului, daca taisurile sint inegale).

post-1848-139829625344_thumb.jpg

Link spre comentariu

Inca ceva ce merita mentionat; burghiul se calibreaza atit de bine pe gaura incit se pot da gauri ca in poza (placa de otel cu continut ridicat de carbon, tinuta cu mina in timpul gauririi, nepunctata, negaurita cu burghiu de centrare, 30mm grosime, burghiu 4,5mm, masina de gaurit de banc chinezeasca )

post-1848-139829625348_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tipul asta de ascutire se gaseste la burghiele Irwin,am gurghie de la ei astfel ascutite care merg perfect ,pe seara o sa pun si poze cu un burghiu de 4 ascutit astfel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări