Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fantezia S604A

Vizitator danm3gtr

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Am verificat amplificarea care este ok deocamdata.Am inceput prin a inlocuit toate firele alea vechi si darapanate cele mai importante, cu voltaje mari, antena, intrarea catre amplificare din sasiu, difuzorul aditional firele de pe trafuri, ca sa arate mai a altcumva.O sa imi aduca maine cineva niste surse terminate, din care o sa-mi iau piese ca sa inlocuiesc pe dedesubtu lui.Sasiul l-am facut cu un smirghel ceva mai dur, ca la rugina de pe el...nici cu smirghelu meu nu am scos chiar tot dar macar sa nu-mi infectez birou cu de toate.Lampile sunt ok in sensu ca am pus ech81 si ebf81 in darclee-ul meu s643a si merg toate in regula.Ochiul magic nu stiu cu s-a facut ca s-a rupt filamentul.Daca il lovesc incet vad cum face scanteie la filament.L-am inlocuit.Din trafu de iesire nu stiu ce sa zic...arata foarte rau...tolele sunt indoite si se desfac usor din varful trafului, dar de sunat..suna.Traful de alimentare e ok voltajele cerute merg.O sa mai atasez niste poze, acuma fac doar in gros...in mare...

da pagina inapoi si vezi ce a scris vdrpacaasa se incepe o restaurare!!nu cum faci tu ,asa nu o sa progresezi!daca aparatul nu a fost folosit ani buni ,sa vezi bubueli cu electroliticii
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

6

• YO7DIG

2

• mila

2

• Trabant

2

Top autori în acest subiect

Vizitator danm3gtr

SIncer imi e cam frica sa fac...ce-a zis vdrpaca, sa-i fac bai si din astea.Hai ca demontatu la mine...mai merge cum merge...da bai?il bag in apa?si-l usuc cu feonu?asa mai bine arunci pe el alcool tehnic cat inghite, si`n 2 ore ii pot si da drumu ca la umpic de aer ala se usuca ca acetona.eu o iau..mei lent..is incepator, nu-s ca voi ca va stiti, are cine sa ma supravegheze, si-i multumesc din inima ptr asta.

Link spre comentariu

Poti sa-l speli fara frica , nu se intimpla nimic , eu asa am facut cu majoritatea aparatelor restaurate , il lasi citeva ore in apa si apoi cu o pensula il cureti de praful ce s-a depus si oricum nu se ia altfel , il cureti chiar sub apa , apoi il pui la uscat , eu le lasam la soare si totul era ok , dupa asta incepi cu rugina unde e mai greu , experientza vine cu timpul , la claviatura e mai greu , eu am dat fiecare regleta jos dupa ce am facut un desen cu legaturile sau chiar o poza , le-am curatat si apoi le-am pus la loc , uneori a trebuit sa refac si bobinele mincate de soareci , nu mai aveau nici un fir si a trebuit totul refacut dupa schema , sint multe de spus pe tema asta , prietenii de pe forum au experienta si cred ca e bine sa iei de la fiecare cite ceva , succes....

Link spre comentariu

Bun venit in club :rade: ...au dreptate in tot ce s-a spus pana acum,sunt oameni care au pierdut zile,saptamani in restaurarea unor aparate de ce sa nu recunoastem,unele "mai picate"decat asta,nu te grabi sa obtii rezultate prin interventii pompieristice,nu vor fi pe masura asteptarilor si nici de durata,sfaturile primite au fost de bun simt si denota experienta acumulata in domeniu,incearca sa mergi pas cu pas cum ti s-a indicat si iti garantez ca n-o sa-ti para rau,pana la urma daca aparatul a stat cativa zeci de ani,ce mai conteaza cateva saptamani in care daca muncesti sustinut o sa obtii un exemplar frumos si functional,cu compromisuri ma tem ca n-o sa rezolvi mare lucru si in scurta vreme o sa fii dezamagit de felul cum merge si cum arata.Am avut aparate pe care le-am finalizat in cateva luni,din lipsa de lampi sau timp de lucru,dar tin la ele mai mult decat la cele pe care le-am sters doar de praf(desi putine am avut din astea :rade: )Succes,si daca dai de greu,are cine sa te indrume.

Link spre comentariu
Vizitator danm3gtr

Totusi parca nu l-as baga in apa, tinand cont...ca multi condensatori in el sunt din hartie si poate vor retine apa in ei si apoi ala is :91.Cand il bag in priza, ma vad mergand in Sus odata cu fumu :dsgtre

Link spre comentariu

E la libera alegere cum il vei curata,ti s-a sugerat o modalitate care da rezultate cu minim de consum material,ideea era ca il usuci bine inainte de a-l baga in priza,apa se evapora daca ai rabdare suficient timp,multe sasie le rezolvam iarna cand nu puteam sa le tin la soare,si incalzeam cuptorul aragazului la 70-80 grade,il opream,si bagam inauntru scula(in cazul cand permitea gabaritul),lasam sa se raceasca si pt siguranta reluam ciclul de mai multe ori...nu am avut surprize la repunerea in functie.Totul depinde si de ingeniozitate,nu e o reteta fixa,important e sa scapi de mizerie si dupa aia de apa :rade:

Link spre comentariu

Uite aici un site numai bun despre cum sa depanezi un radio de epoca. Se aplica si la cele romanesti si la cele rusesti fara nici un fel de restrictie, sunt descrise etapele de reparatie de la diverse modele,uneori distractiv si foarte educativ http://www.vintage-radio.com/

Eu personal recomand inlocuirea capacitorilor mai ales a celor electrolitici si a celor de hartie,ceara,ulei deoarece marea lor meteahna este aceea de a absorbi umezeala din atmosfera si astfel are loc deteriorarea lor, si de asemenea inlocuirea rezistentelor de valoare mare. Recomandarea mea este ca daca circuitele de acord si cele acordate sunt bune si neumblate, nu te atinge de ele deoarece daca nu ai experienta le poti da peste cap in mod iremediabil in conditii de amator.

Daca aparatul pe care vrei sa il depanezi este cu alimentare universala ( fara transformator ci direct din retea cu filamentele tuburilor inseriate cum sunt marea majoritate a televizoarelor), recomand ca punerea lor in functie sa nu se faca direct din retea, daca vrei sa nu ramai pe intuneric sau sa dai foc la casa. Se va lucra cu un autotransformator reglabil sau si mai bine cu un transformator de separatie, raport de transfer primar/secundar 1/1 si 2/1. Altii mai foloseau metoda cunoscuta ca metoda becului ( un bec de 25-40W inseriat cu restul aparatului). Mare atentie si la starea rezistorului de balast de la alimentare si de la filamente, acesta fiind de multe ori primul care cedeaza, functionand de multe ori aproape de rosu. La televizoare trebuie umblat cu multa grija, deoarece este mult mai complex ca un radio si are si etajul FIT, sau cusca, unde sunt tensiuni destul de mari{ 5000-7000 V chiar 15000-18000V cu care nu prea e de joaca mai ales la electrozii din cap ai tuburilor, anodul in cazul finalei de linii de multe ori ( majoritatea) tetroda sau pentoda,(numai la televizoarele foarte vechi sa fi fost trioda la ce curenti sunt pe tubul acesta), si catodul in cazul diodei recuperatoare, care e legat la mot}

In cele zise mai sus ma refer la aparatele care au stat ani buni.

Link spre comentariu

Uite aici un site numai bun despre cum sa depanezi un radio de epoca. Se aplica si la cele romanesti si la cele rusesti fara nici un fel de restrictie, sunt descrise etapele de reparatie de la diverse modele,uneori distractiv si foarte educativ http://www.vintage-radio.com/

Eu personal recomand inlocuirea capacitorilor mai ales a celor electrolitici si a celor de hartie,ceara,ulei deoarece marea lor meteahna este aceea de a absorbi umezeala din atmosfera si astfel are loc deteriorarea lor, si de asemenea inlocuirea rezistentelor de valoare mare. Recomandarea mea este ca daca circuitele de acord si cele acordate sunt bune si neumblate, nu te atinge de ele deoarece daca nu ai experienta le poti da peste cap in mod iremediabil in conditii de amator.

Daca aparatul pe care vrei sa il depanezi este cu alimentare universala ( fara transformator ci direct din retea cu filamentele tuburilor inseriate cum sunt marea majoritate a televizoarelor), recomand ca punerea lor in functie sa nu se faca direct din retea, daca vrei sa nu ramai pe intuneric sau sa dai foc la casa. Se va lucra cu un autotransformator reglabil sau si mai bine cu un transformator de separatie, raport de transfer primar/secundar 1/1 si 2/1. Altii mai foloseau metoda cunoscuta ca metoda becului ( un bec de 25-40W inseriat cu restul aparatului). Mare atentie si la starea rezistorului de balast de la alimentare si de la filamente, acesta fiind de multe ori primul care cedeaza, functionand de multe ori aproape de rosu. La televizoare trebuie umblat cu multa grija, deoarece este mult mai complex ca un radio si are si etajul FIT, sau cusca, unde sunt tensiuni destul de mari{ 5000-7000 V chiar 15000-18000V cu care nu prea e de joaca mai ales la electrozii din cap ai tuburilor, anodul in cazul finalei de linii de multe ori ( majoritatea) tetroda sau pentoda,(numai la televizoarele foarte vechi sa fi fost trioda la ce curenti sunt pe tubul acesta), si catodul in cazul diodei recuperatoare, care e legat la mot}

In cele zise mai sus ma refer la aparatele care au stat ani buni.

Link spre comentariu

Condensatorii cu hartie(si nu numai) de multe ori sunt buni dar au rasina de protectie crapata,multi i-am desfacut de pe cablaj,i-am tinut la 60-70 grade pt uscare,i-am impregnat in lac dupa care i-am mai copt odata,de cele mai multe ori si-au pastrat valoarea in toleranta si i-am montat la loc,asta am facut-o doar pt a incerca sa pastrez aspectul,dar nu m-am dat in laturi de la inlocuire cand a fost cazul,tot timpul pt mine a contat mai mult starea tehnica buna a aparatului si pe urma aspectul sasiului cu piese originale,de electrolitici nu mai spun,am cam inlocuit tot ce se putea,de curiozitate am desfacut cativa si am constatat ca aveau conexiunea de la armatura la borna de iesire oxidata si intrerupta,dar la masuratoare direct pe capatul ramas bun in interior,de multe ori m-am minunat sa-i gasesc pe valoare.Metoda "becului"desi pare simpla,de cele mai multe ori a dat rezultate,plus ca incarcarea electroliticilor nu se face prin soc de retea(curent maxim),in cazul cand mai sunt buni,am folosit-o mereu si recomand ca fiind f practica si putin costisitoare,la indemana oricui stie cum poate plesni un electrolitic suparat pe viata :rade:

Link spre comentariu

Electroliticii( tineti cont ca vorbim de aparate fabricate la jumatatea sau in jurul jumatatii secolului trecut!)I-am schimbat total de fiecare data indiferent de firma producatoare si cu atat mai mult cei pe care scrie IPRS(cei turnati in plastic sunt de groaza)de asemenea suspectez condensatorii nepolarizari de valori mari si foarte mari(cei cu dielectric hartie, in timp hartia sub actiunea umezelii si mucegaiului devine friabila)Scot din tubulet condensatorul vechi caut condensatori noi ,moderni care sa intre inauntru( respectand capacitatea si tensiunea de lucru) si torn pe capete rasina epoxidica sau topesc cu pistolul smoala :rade:

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator danm3gtr

Deocamdata acest proiect e in stare de pauza icon_hang pentru ca am niste bobine din el de pe lungimile de unde rupte sau sarmele din bobine is desfirate, am inlocuit toti conzii si cateceva rezistente pe ici pe colo, care avea defecte fizice.Si cu timpul stau prost de tot, si pe langa asta a mei nu ma mai prea lasa ca deh "iti pierzi timpul degeaba facand 0".O sa mai revin cu update-uri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări