Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme calculatoare Parallel Notch Filter


sckump

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea. Cum spune si titlul, m-am jucat un pic cu vreo 3 calculatoare de Parallel Notch Filter de pe net, am sa atasez mai jos link-urile. Problema care am observat-o e ca pentru aceleasi date introdu-se, fiecare din ele furnizeaza valori diferite ale componentelor care ar trebui sa intre in acest filtru, si ceea ce mi se pare iarasi ciudat e ca la unele nici nu cere impedanta difuzoarelor (primele 2 link-uri), iar la altul in care poti introduce impedanta difuzoarelor (al treilea link), nu poti scrie nivelul atenuarii dorite. In concluzie, exista vreaun calculator bun de calcul al acestor filtre (tinand cont ca, din cate stiu, formulele de calcul ale filtrelor ar trebui sa fie aceleasi, deci rezultatele ar trebui sa fie la fel pentru aceleasi valori introduse). Inca o intrebare: ca principiu de functionare (din cate inteleg) acest tip de filtru lucreaza prin modificarea impedantei vazute de amplificator in banda de frecvente in care se doreste a se produce atenuarea (daca vrem o atenuare de 3 dB de exemplu in banda 7kHz-10kHz de exemplu, amplificatorul ar vedea in aceasta banda o impedanta totala egala cu suma dintre impedanta filtrului Parallel Notch Filter si impedanta difuzorului in zona respectiva, adica daca avem un difuzor cu 8 Ohmi in acea banda de frecvente, atunci pentru o atenuare de 3 dB ar trebui un filtru care sa aiba impedanta totala tot de 8 Ohmi in acea zona, nu?) => toata asta e de fapt o intrebare, e asa cum am descris eu sau nu (ca principiul de functionare)? Daca asa lucreaza acest filtru (prin modificarea impedantei totale vazuta de amplificator intr-o anumita banda de frecvente unde se doreste atenuarea), aceasta variatie de impedanta nu afecteaza functionarea optima si a amplificatorului(el "vazand" o impedanta variabila cu frecventa, in cazul de mai sus de la 8 la 16 Ohmi si iarasi la 8 Ohmi functie de frecventa de lucru)?? Multumesc anticipat de lamuriri.

 

Si link-urile cu calculatoarele cu pricina:

http://www.diyaudioandvideo.com/Calcula ... llelNotch/

http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=19

http://www.mh-audio.nl/ParallelNotchFilter.asp

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sckump

    4

  • Sharky

    2

  • CBI

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

cel mai bine simulezi cu un program de simulare circuite electronice.Mai poti incerca pe viu cu programe gen ARTA/Limp sa vezi ce atenuare introduce si cum se modifica impedanta.Cam asta e tot ce poti face. Calculatoarele de genul ala sunt degeaba.Eu le folosesc doar ca sa obtin valorile ( si tot timpul aleg F-ul cu o octava mai jos), apoi trag o simulare in spice sa vad ce iese, cu un ochi ma uit la simulare, cu altul la graficul difului si mai vad ce e de facut in continuare.Treaba merge repede, rezolvi rapid varfuri, goluri, aliniere intre tw si bas, dar din pacate asta nu garanteaza ca boxa va suna bine, dar macar ai sanse mari sa nu sune enervant.

Link spre comentariu

ok. mersi de raspunsuri. Totusi, variatia impedantei totale "vazute" de amplificator prin utilizarea unui Parallel Notch Filter (impedanta totala = impedanta Parallel Notch Filter + impedanta difuzor in banda de frecvente unde se face atenuarea), spre exemplu cand e vorba de atenuari mari (peste 3 dB), nu afecteaza functionarea optima a amplificatorului? (trecerea functie de frecventa de la 8 la 16 Ohmi si iarasi la 8 Ohmi, pentru 3 dB atenuare, la un difuzor pe 8 Ohmi).

Link spre comentariu

impedanta totala vazuta de amplif se schimba,in cazul de fata creste in principiu doar in acele 2-3 octave cat lucreaza filtrul,la fel si faza(electrica) se schimba,dar nu afecteaza in vreun fel grav amplifulLa notch paralel,care are o L,un C si o R,din L si C se aleg valorile stanga dreapta unde sa taie,iar din R atenuarea.Poti sa il privesti ca un filtru de ord 1 in 2 capete si din R mai lasi sa treaca pt ca daca alegi frecv departate ramane gaura fara R.La filtrul notch serie componentele pun semnalul la masa,pe acelasi principiu,doar ca de data asta treaba se face mai mult local ,dar cu o eficienta mai mare.In cazul unui breakup urat de ex cu un varf de peste 10db R poate sa ramana doar dcr-ul bobineiNu-ti fa griji in privinta amplifului,ci fa-ti griji ca nu iese din pix,valorile sunt f critice,2 zecimale dupa virgula ,schimbi putin C,si L imediat,si in final poti sa faci aiureli pt ca nu stii nici unde dai in cap si nici ce ramane.Nu este ceva fantastic ,doar ca necesita precizie in stabilirea valorilorCe vrei sa faci?

Link spre comentariu

ms de raspuns. Am 2 tweetere de la Selenium ST 350, care au o "cocoasa" de vreo 6 dB intre cam 7 kHz si 10 kHz. M-am mai jucat din soft (equalizer) cu ea, insa nu sunt multumit de cum se aude prin equalizer, adica si pe "Flat" mi se pare ca modifica sunetul si ii ia din dinamica, mai bine se aude fara.

Si un link cu datele tehnice ale tweetere-lor: http://www.parts-express.com/pdf/264-362s.pdf

Link spre comentariu

Scade condensatorul din filtru ca sa inceapa sa scada de mai sus.Pe langa asta mai poti aborda clasic problema cu un R si C paralel pus inaintea filtrului.Filtru nu pune mai mare de ordinul 2 ca sa coboare lin pana la woofer.Apropos..ce woofer ai ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări