cristi_74 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Am o problema cu ampliful meu Sansui.Daca trec cu volumul peste medie declanseaza protectia si decupleaza boxele.Amplifu debiteaza pe o sarcina de 8 ohm.Precizez ca amplifu l-am luat second hand si a fost reparat,deci nu mai are finalii originali 2SD188A respectiv 2SB545A.Are BD316 --317.Prefinalii sunt cei originali respectiv 2SD357 2SB527,alimentarea este diferentiala de48v.As putea modifica cumva sa montez cate un final in plus pe fiecare brat,eventual sa pun altii mai performanti? Finalii sunt in capsula TO3 si pinii B si E se mufeaza pe pcb.Am sa atasez si schema pt documentatie. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Masoara la ce nivel al tensiunii pe iesire actioneaza protectia. Precizarea facuta de tine in ceea ce priveste pozitia potentiometrului de volum este neconcludenta. De ce? De exemplu, daca un amplificator necesita aplicarea la intrare a unui semnal de 200mVef si tu aplici un semnal de 1,5Vef este normal ca amplificatorul sa debiteze puterea nominala cu potentiometrul de volum intr-o pozitie minima si daca are protectii de supracurent sa actioneze (verifica si impedanta de iesire a amplificatorului cit si a boxelor care le-ai montat ca sarccina). Link spre comentariu
cristi_74 Postat Iunie 22, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2010 Remus mersi de promptitudine.Boxele sunt de 8 ohmi iar semnalul vine de la pc.Placa de sunet este nForce2 ,deci oricum scoate minimum 1v ef.Chestia care ma arde cel mai tare este ca vreau sa schimb finalii cu ceva mai performant,eventual sa pun cate 2 pe fiecare brat al etajului final.Cam cu ce tranz merita sa-i schimb? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Finalii existenti se incalzesc exgerat de mult in sarccina? Amplificatorul ar trebui sa functioneze bine asa cum a fost conceput de producator. Link spre comentariu
cristi_74 Postat Iunie 22, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2010 La 1/2 din volum merge ok,dar daca dau mai tare dupa putin timp declanseaza protectia .Reduc volumul si e ok.Ma gandesc ca cine a schimbat finalii nu a verificat si curentul de mers in gol.Posibil sa nu fie de la curent ca nu se incalzesc foarte tare finalii.Nu am verificat datasheetul de la BD316 317,sa fie compatibili cu finalii originali?Ceva complementari mai ,,rasariti" nu sunt?ca atunci dupa ce-i cumpar atunci pun amplifu la punct.ps:cam cat o fi curentu de repaos ca recunosc nu m-am prea uitat pe schema!!! Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Nu trebuie sa schimbi finalii. Daca nu se incalzesc, totul e OK. Masoara la ce tensiune de iesire incepe sa lucreze protectia. Link spre comentariu
rares01 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 verifica si eventuali conzi uscati Link spre comentariu
cristi_74 Postat Iunie 22, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2010 o sa ma uit la protectie ca cred ca are un rezistor ars ca am vaz cai prajit Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Pina nu masori la ce tensiune pe iesire incepe sa lucreze protectia, nu stii despre ce este vorba. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Rez '' prăjit'' poate fi numai în serie cu releul (dar aici nu e cazul), sau în serie cu o diodă zener, stabilizator... E posibil să fie uscat şi C613. Protecţia e primitivă, chiar dacă are şi acţionare la curent mare. Ca să acţionaze la un curent mai mare, schimbi R57,58,59,60 cu 0,27 sau 0,22/3...5W, dar asta dacă trz finali sînt originali şi solizi. În ultimii 15 ani BD317/318 erau KT818/819B remarcaţi, pune poze cu ei, mai ales că sînt la limita tensiunii lor (100V). http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/93470/MOTOROLA/BD317.html Mai bine MJ15003/15004, MJ15024/15025 sau alţii similari. Reglajul amplifului nu are legătură cu acţionarea protecţiei la curent. P.S. E subiect de ''Colţul depanatorului''. Link spre comentariu
cristi_74 Postat Iunie 22, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2010 Da zal rezistentele de 0,33 ohm de pe un canal s-au ars odata si le-am schimbat cu altele dar de putere mai mare.Originalele erau de alea rotunde cred ca de 2w.Referitor la dublarea finalilor crezi ca o sa mearga si pe 4 ohm? Link spre comentariu
zal Postat Iunie 23, 2010 Partajează Postat Iunie 23, 2010 Singurul beneficiu la dublarea trz finali e că vor merge mai reci la volum mare, dar pe aceeaşi sarcină de 8 Ohmi, nu va merge pe 4 Ohmi decît la volum mic, sursa de alimentare nu e dimensionată ptr asta. Valabil ptr 90% dintre amplifurile japoneze, coreene, taivaneze... Link spre comentariu
Vizitator Joseph Postat Iulie 2, 2010 Partajează Postat Iulie 2, 2010 OfftopicScuze de offtopic, are cumva, cineva schema de la miniamplificatorul Sansui AU-222 ? Am un asemenea amplificator şi, pe unul din canale, după o vreme, se aude ciudat, după vreo 15 minute de functionare, apare un ygomot de fond, nu foarte perceptibil, dar totuşi deranjant. Am fost cu el la un electronist, a spus că tranzistorii finali şi condensatorii electrolitici sînt buni. Că ar fi vreo rezistenţă, sau vreo diodă în preamplificare. Din păcate el depanează televizoare şi nu prea are timp de "vintage"-urile mele . Şi mai spunea că nu are osciloscop, ca să îl măsoare. Scuze de unii termeni neelectronici , sînt contabil şi doar cochetez cu plăcerea asta, mai mult sînt colecţionar, audiofil. Orice sfat e bine venit. Dacă moderatorii consideră că nu e locul potrivit pentru postarea mea, să o ştergeţi, mutaţi, etc.Vă mulţumesc!Cu stimă,Iosif Rittinger Link spre comentariu
zal Postat Iulie 2, 2010 Partajează Postat Iulie 2, 2010 Posibil să facă figuri un cond electrolitic din calea de semnal (preamplificatoare), e un amplif destul de vechi, anii 70. Ar trebui făcută o revizie generală a amplifului, ptr lipituri reci, contacte imperfecte, alte efecte ale bătrîneţii. Trebuie depistat dacă defectul e în etajul final sau în preuri, prin inversarea etajelor finale faţă de preuri şi ascultare. Link spre comentariu
Vizitator Joseph Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Multumesc pentru sfaturi. Am sa incerc sa ma descurc. Doar sa am timp. L-am desfacut, se pare ca a mai fost umblat in el. Mi-ar prinde bine o schema, nu am gasit-o nicaieri pe net. Unele componente nu au suficienti parametri , pentru un preincepator ca mine. Cu stima,I.R. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum