Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care din aceste lampi se pot utiliza in Audio ?


aygun

Postări Recomandate

Salutare tuturor !Tocmai am facut rost de ceva lampi si as vrea sa stiu acre din ele emrg in audio :SO-241SO-2576A86K7IF-33IL-336J1P6P6S6P1PES-2426F321H331R5T6X6C6H7C1S476N2P -- asta stiu ca mergeDe restul ce parere aveti ?Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    7

  • mila

    3

  • aygun

    2

  • danzup

    1

Top autori în acest subiect

Am facut rost si de doua GU-50 :freaza: Ce putere poti obtine cu ele in SE ?

Intre 9 .... 12W in functie de transformatorul de iesire .------------------------------------si 6P1P poate fi folosita ca final audio ( vezi amplificatoarele suppo cu 6p1p in PP ).
Link spre comentariu

Cu GU50 poti face niste super-amplificatoare SE. Ideea e ca majoritatea proiectelor care le gasesti pe net sunt alimentate la tensiuni mici (250-300V) si e pacat sa folosesti lampa asta la tensiune asa mica. Eu am facut diverse experimente mai demult si daca-mi aduc bine aminte am obtinut mai mult de 10W.Ca de obicei, e foarte important transformatorul. Undeva pe forum, este tratat subiectul GU50 si este o foaie de catalog pentru LS50 (echivalenta) unde e precizata impedanta trafului functie de tensiunea anodica.

Link spre comentariu

In SE nu conteaza prea mult tensiunea de alimentare ... nici pe de parte ca in PP cand se ajunge pentru GU50 pe la 700V sau mai mult , ideea e in principiu sa disipe cat mai mult in repaos lampa pentru ca o parte din aceasta putere disipata se transforma in putere utila audio .

Link spre comentariu

Eu la 300V am fost nemultumit de puterea pe care am obtinut-o in SE. Ulterior am experimentat pe la 550V si am obtinut mai mult de 10W, nu mai stiu exact cit, (probabil vreo 15 dar nu vreau sa va induc in eroare pentru ca am uitat) dar oricum a fost mult mai bine ca la 300V. Si traful l-am facut la impedanta mai mare. Concluzia experimentelor a fost ca GU50 nu are rost sa o alimentezi la mai putin de 500V. La tensiuni mai mici, mai bine lucrezi cu 6p3 sau EL84 ca oricum mare diferenta nu e. Diferenta apare la tensiuni mari. E posibil sa ai si tu dreptate dar asta am constatat eu experimental.

Link spre comentariu

Conteaza si tensiunea de alimentare in cazul GU50 clasaA SE ca aceasta finala sa fie adusa in situatia sa "cînte !" nu se poate folosi mai putin de 350V la anod si am sa va explic de ce ?,acest tub GU50 dupa cum bine se stie are panta mica cu alte cuvinte am nevoie de tensiune mare de atac pe g1 , astfel ca sa NU ajung cu potential pozitiv pe grila de comanda si sa mentin clasaA la o modulatie mare am nevoie de tensiune de negativare relativ mare=cel putin egala cu amplitudinea la virf a semialternatei pozitive de atac ,aceasta conditie apare atunci cind folosesc la anod 350V sau mai mult ,desigur peste 400V anodic cazul SE nu mai cistig nimic ,ba din contra pierd-crescind prea mult Ra in acest caz.

Eu spun in felul urmator in cazul GU50-SE este bine ca Ua sa fie intre 350V si 400V(la tensiuni mai mari anodice se complica transformatotul de iesire datorita Ra=mare si chiar daca cresc prea mult Ra nu mai cistig putere pt simplu motiv ca pierd randament la traful de iesire pentru Ra mare) iar pentru G2 se poate folosi 250V-270V .Optim fiind un 375V-400V la anod asociat cu un Ia0=100mA si Ra=3k pt aceasta situatie avem Pw0=14W cu un traf mai prost 10w in sarcina sinus nelimitat si cu un traf mai bun 12w in sarcina sinus nelimitat,cu un traf de iesire ideal 14w :rade: (tensiunea de atac g1 aprox 25Vef sau altfel spus 70Vvv).

Link spre comentariu

Da, asemanator m-am gindit si eu, si dupa ce am facut testele, (eu am pornit de la 450V) am zis "hai sa mai ridic tensiunea sa vedem atunci" si am constatat ca e si mai bine. Nu numai puterea maxima a crescut, s-a simtit si in calitatea sunetului. GU50 e de fapt o lampa foarte interesanta. Probleme am observat la unele exemplare in sensul ca daca depasesti numai cu putin 250V pe G2, ceva incepe sa se inrosasca rau in interior. Nu anodul, ceva grile, nu stiu care ca nu se vede prea bine, probabil chiar G2. Repet, la unele exemplare, nu la toate. Eu am selectat 2 asemenea lampi care se comporta asa. Aproape ca nu conteaza tensiunea anodica la aceste exemplare. Cum atingi 260-270V pe G2, observi inrosire in interior. De fapt asta nu e o problema pentru ca in foaia de catalog e data tensiunea maxima pe G2 250V.

Link spre comentariu

GU50 e de fapt o lampa foarte interesanta...

Cine stie sa_i dea "sare si piper" lampi GU50 config. SE va fi foarte multumit (sunetul obtinut prin intermediul unui amplificator clasaA SE cu tuburi este inconfundabil si cel mai apreciat din punct de vedere psiho-acustic,bine ca sa provoci cutremure in clasaA-SE e mai greu cu toate "astea" e pe aproape daca nu chiar acolo cu 6S33S paralel SE).
Link spre comentariu

Da, soclurile alea militare cu capac imi plac si mie...am citeva si cu ele am facut testele. De cite ori le vad zimbesc. Tehnic vorbind, sunt exceptionale atit electric cit si mecanic. (vorbesc de cele rusesti militare)Dar nu asta imi doresc sa vad cind ma uit la amplificatorul meu cu lampi...e strict subiectiv, adica "no comment".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări