Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiobaliza AM

Vizitator atilacarmen

Postări Recomandate

Vizitator atilacarmen

Va salut!!! Vreu sa construiesc o radiobaliza cu o ""bataie"" de 1Km in AM.Purtatoarea pe undeva intre 400 si 800 Khz. De preferat un echipament portabil.Am cautat pe marele google si am gasit ceva scheme, dar as prefera si aprecia parerea unui cunoscator in domeniu.O schema mai veche, cu piese indigene.... Poate cineva a mai facut asa ceva si ma poate ajuta. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Flor

5

• gauss

4

• Marele Savant

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator atilacarmen

Va multumesc pt. raspunsuri... dar.Domnilor, acea baliza va funciona cateva ore pe saptamana in mijlocul unui camp si pe o raza de 10 Km va exista un singur receptor pt. radionavigatie. Totul va fi sub un control strict. Am aprobarile necesare pt. constructia lui.Deci sa revenim. Ma puteti ajuta cu o schema ? Eu am mai construit asa ceva dar mai mult de 10m nu batea.

Link spre comentariu

Nu constructia unei radiobalize se aproba, ci utilizarea ei pe frecventa asignata acestui scop.Trecand de amanuntele semantice si de nuanta, pentru o acoperire de 1 km la aceasta frecventasunt doua solutii:- solutia "slaba", un oscilator, preferabil pilotat cu un rezonator, eventual un separator, un etaj finalcu un BD139 si o ANTENA adevarata. Pentru un dipol in semiunda ai nevoie de vreo 300-400 m de sarma.- solutia "grasa", la fel ca mai sus + un etaj final de cateva zeci de wati care sa debiteze pe o antenadebila.L.E. In general, radioamatorii nu construiesc dupa "scheme". Constructiile radiotehnice se bazeaza peo buna cunoastere a teoriei si adaptarea ei la componentele disponibile. E mai usor ca cineva sa-ticonceapa o schema de la zero decat sa-ti furnizeze una "celebra".P.S. Ca sa ramanem in domeniul de utilizare al balizei, o buna antena s-ar obtine cu una bucata baloncu heliu de care sa atarne o sarma de vreo 50 - 100 m.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator atilacarmen

Multumesc pt. informatii. Am sa aleg varianta ''slaba'' sa vad ce iese.

Am realizat Radiobaliza si functioneaza perfect. Am facut un compromis la antena asa ca m-am multumit cu o 'bataie' de 300 m.
Link spre comentariu

Io maninc hirtia aia in care aveti asignata aceasta frecventa pentru o baliza! Si pe cea care permite functionarea unui emitator construit de un amator fara a fi omologat, fara masuratori si alte asemenea. Vorbind strict de baliza in discutie in banda de radiodifuziune, nu de relizarile radioamatorilor care sint folosite in benzile dedicate.

Link spre comentariu

Marele SavantSi eu cred la fel.Dar de te opui fericirii omului? Si mai ales dupa aia a avocatului sau a avocatilor? Nu-i asa ca astia lucreaza pe gratis? De unde vorba aia avocatul neplatit este bun ...

Link spre comentariu

Va agitati degeaba, in segmentul 325-526 kHz sunt portiuni asignate radionavigatiei aeronautice, inclusiv radiofaruri.Faptul ca el a spus ca are aprobare pentru radiobaliza intre 400-800 kHz este probabil urmarea unei confuzii.Nu ar strica sa dea mai multe detalii, poate aplicatia devine interesanta si pentru noi.

Link spre comentariu

Va agitati degeaba, in segmentul 325-526 kHz sunt portiuni asignate radionavigatiei aeronautice, inclusiv radiofaruri.Faptul ca el a spus ca are aprobare pentru radiobaliza intre 400-800 kHz este probabil urmarea unei confuzii.Nu ar strica sa dea mai multe detalii, poate aplicatia devine interesanta si pentru noi.

Nu are nici o aprobare ...chestiile mentionate sint supuse unor criterii de calitate cu o clasa superioare unor emitatoare profesionale de radiodifuziune , iar amplasamentul si caracteristicile sint aprobate ( si impuse ! ) de un organism de reglementare si control la nivel european , peste autoritatea aeronautica romana , sistemul de dirijarea traficului aerian si radionavigatie este transnational si integrat la nivelul Europei geografice , sint chestii cu care nu te joci ... ( pot furniza amanunte daca este cineva interesat ... ) , nicidecum chestii la nivel forumist ! ... cred ca cineva se joaca cu cuvintele " de-a aprobatul " ... iar peste 525 Khz este banda de radiodifuziune unde medii ... unde alocarile se fac numai unor state ... nici macar unor concerne media , ca in cazul FM 88 - 108 Mhz ...Restul e tacere ...si infractionalitate !
Link spre comentariu

Nu cunosc reglementarile din domeniu, dar cum in Regulament scrie ca in 137KHz ai voie doar cu 1W si ala PAR, cred ca banda descrisa si vecinele sunt deosebit de sensibile, ca sa ma exprim asa...Stiu ca alocarile de frecventa se fac cu foarte multa grija, pe baza de calcule, iar interventiile +aranjamentele politice sunt facute la cele mai mari nivele.Asa ca daca userul atilacarmen doreste sa beneficieze de musafiri si +restul, de ce sa ma opun eu? Si sa ii stric fericirea?Si asa mi-am tocit tastatura pt respectarea legalitatii, de parca as fi vre-un clantau de avocat, platit de FRR, ANCOM, STS, etc..Nu sunt nici avocat, nici angajat la vre-una din cele de mai sus.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator atilacarmen

Domnilor... Apreciez enorm comentariile dumneavoastra. Chiar sunt educative. Dar sa nu ne abatem de la subiect. Aici eu nu vroiam sa discut daca ai sau nu ai voie sa emiti in banda respectiva. Sa luam acest caz pur teoretic. Deci nu construim nimic. Dar daca am putea, cum ar fi mai bine ? Oricum... eu am construit baliza. Nu are o " bataie " prea mare, dar e suficient pt. ce vreau eu. Emit pe 425 Khz. Cum am mai spus, Pe o raza de 20KmNu e nimeni. O sa revin cu niste poze. Va multumesc pt. sugestii. !!!

Link spre comentariu

Spuneati ca aveti aprobare ... vreun screenshot , ceva ? ...nu de alta , sa am constiinta linistita , ca incep sa apara minuni acum de sarbatori si eu ca eretic ce sint le contest ...Cu stima si " succesuri " in poluarea voluntara si intentionata a spectrului radioelectric ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări