Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce frecv. ar trebui sa taie un filtru pt....

Vizitator Drop_it

Postări Recomandate

Vizitator Drop_it

La ce frecventa ar fi mai bine sa taie un filtru, la 1,5 khz, la 4 sau la 5 khz? avand in vedere ca difuzorul de bas coboara in 50 si urca in 8000 hz. iar tweeterul coboara 2000 si urca 22000 hz. bas - 8 inch , cutie BR, 2 cai, 20 l. Am citit pe undeva ca daca filtru taie mai jos (1,5) urechea e mai putin sensibila aici si nu se observa, pe cand daca taie mai sus se observa.Puteti sa ma ajutati? multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• notchman

3

• VTP

3

• cristimm

2

Top autori în acest subiect

Pe la 4~5k cred ca ar fi cel mai bine pentru tine...Daca faci filtru pe 2k atunci omori tweeterul .In jurul frecventei de 2k "urechea" este foarte sensibila pentru ca pe acolo se afla formatul superior vocal .

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Frumos :-) doua raspunsuri la obiect in acelasi timp... :shock:

*La un 8' taierea la 4khz este mult prea sus (dupa parerea mea) incearca pe la 2700-3000, oricum, asteapta si parerea unora care si-au facut din boxe o meserie, sunt cativa pe aici...
Link spre comentariu

"iar tweeterul coboara 2000 si urca 22000 "Daca taie intre2k si 3k o sa omoare tweeterul, si in plus de asta vocea o sa sune aiurea rau mai ales daca este piezo, pentru un 8" nu este de loc prea sus pentru ca el nu este subwoofer , ci mai mult unu de medii deci taie fara grija in jurul a 4~5k ... :wink: mai ales ca ai zis ca urca pana in 8k , lasi o octava libera si faci corssover'ul pe 4hz.Daca vrei date despre cum sa il faci iti spun cu cea mai mare placere...

Link spre comentariu

Toate sfaturile primite sunt valabile in anumite conditii, ideale. Nu cred ca te afli in aceasta situatie. Ai caracteristicile de frecventa ale difuzoarelor? cine iti garanteaza ca wooferul, la 200 mm ( 8" ) urca la 8.000 Hz? Are con suplimentar? de pe la 3 kHz este sigur destul de directiv. Daca, din pacate, caracteristica de frecventa este nelineara in zona frecventei de taiere la unul din ele nu este asa usor de facut filtrul. Asa, pe blind, presupunand ca cele doua caracteristici sunt liniare iti propun un Butterworth de ord.II, panta 12 dB/octava, deprtat pentru intersectie la -6 dB pentru a nu avea umflatura de +3 dB la Ft. Valoarea lui Ft = 2,5 kHz, deci FtW = 1923 Hz iar FtTw = 3.250 Hz, satisfacator pentru ambele difuzoare. Daca ai posta caracteristicile de frecventa si datele tehnice ar fi mult mai bine.Doar la filtrul de ord.II se conecteaza tweeterul invers, daca centrele masice ale celor doua membrane sunt aliniate la verticala.

Link spre comentariu

Interesant dar de ce spui ca tw se conecteaza invers numai daca difuzoarele sunt aliniate pe verticala? Sau am inteles eu gresit?

Daca centrele masice ale membranelor sunt aliniate! Nu schimba ce am spus! Decalarea inseamna defazaj ( diferenta de faza ).Filtrul de ord.II introduce un defazaj de 180 grade, motiv pentru care se inverseaza conexiunea tweeterului. Daca difuzoarele nu se afla in faza pe panoul incintei, defazajul se +/- si nu poti determina usor valoarea totala.Uita-te la incintele Cabasse, seria clasic, sau la cele care au fata inclinata tocmai ca difuzoarele sa fie asezate pe "zero delay plane", sa nu apara defazaj din asezare.VTP
Link spre comentariu
Vizitator Drop_it

Difuzorul de bas este full range (50-8000). plus ca se simte ca urca cel putin peste 6000 (parerea mea) ,vocile se aud foarte bine ,fiind doar el conectat. Frecventa de taiere a filtrului daca e mai jos de 3500 tweeteru "oboseste" mai repede, deci pana la urma l-am "taiat" la 5000. de aude bine rau , foarte detaliat. sunt multumit. Difuzoarele le-am aliniat (aproape) perfect si am conectat tw invers apoi normal. Se aude mai bine inversat. cam atat... poate o sa pun si nijte poze... Multumesc inca o data pt sugestii.

Link spre comentariu

Difuzorul de bas este full range (50-8000). plus ca se simte ca urca cel putin peste 6000 (parerea mea) ,vocile se aud foarte bine ,fiind doar el conectat. Frecventa de taiere a filtrului daca e mai jos de 3500 tweeteru "oboseste" mai repede, deci pana la urma l-am "taiat" la 5000. de aude bine rau , foarte detaliat. sunt multumit. Difuzoarele le-am aliniat (aproape) perfect si am conectat tw invers apoi normal. Se aude mai bine inversat. cam atat... poate o sa pun si nijte poze... Multumesc inca o data pt sugestii.

Pentru ca nu ai cu ce sa masori, incearca niste auditii comparative cu o incinta de calitate, ca sa vezi unde te afli ca realizare si echilibrare, mai ales ca am dubii ca nu e directiv wooferul dupa 3 kHz. Daca nu ai acces la monitoare decente, poate poti face o auditie comparativ cu o pereche de incinte care sunt numite pe forum ca fiind "hi-end". In principiu, te ajuta sa iti faci o parere.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări