Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Acum 5 ore, Mihai Cimpoeru a spus:

Pai de ce nu ar fi bun VTP pe 15? Argumentul meu este ca am ascultat incintele. Orice BLH sau deviatie are problema asta. Pana si basreflex are o problema similara insa mai putin sesizabila.  

De ce as posta doar ca sa ma aflu in treaba?

De masuratori nu am stat pentru ca nu era necesar. 

Asta am ascultat:

Capture.JPG.6674c2133927dcb425405706779e09dd.jpeg

Deci treabă sta așa...

Incintele aste care le-ați ascultat sunt incintele lui @vivian ascultate inpropiu pe un amp de 4...5w cu tuburi cu un damping factor mic, amplificator incapabil să conducă acești monștri de 15 iar rezultatul este "amestecarea sunetului".

De aici și remarca mea că nu ai ascultat ce trebuie.

Dece nu vtp pe 15, pentru că este extrem de greu de pus la punct din cauza panourilor mari care aduc cu sine diferite probleme și pentru că un astfel de difuzor in incinta de genul asta se va duce către un subwoofer lucru care nu se pupa cu incintele de audiție.

Eu vad rezonabil VTP-urile cu difuzoare de maxim 10"

Delayul despre care vorbești este prezent la toate tipurile de incinte inclusiv la cele închise iar urechea nu este capabilă să sesizeze așa ceva, vorbim de 0,xx...3..4 milisecunde și nu zeci de milisecunde.

Însăși conceptul folosirii radiației spatelui difuzorului se produce cu un delay, undele sunt întoarse la 180 grade și asta se produce cu un delay anume.

Sa te îngrijoreze delayul indus de camera de audiție căci acolo este destul de supărător plus rezonante parazite și alte chestii.

Părerea ta este pur subiectivă și deci nu poate fi bătută în cuie și nici nu poți cataloga respectivele incinte având în vedere că audiția sa făcut în condiții nefaste, amplificator incapabil să conducă corect acele incinte!

După ce ai ascultat combinația asta  nereușită ai tras dumitale concluzia că toate VTP-urile sunt incinte nasoale și că trebuie aruncate la gunoi având în vedere că dumitale te-ai intersectat fugitiv cu genul asta de incinta! Nu ai construit și nu ai testat, ascultat...ajustat așa ceva dar deja ai o pare despre toate incintele astea fara a avea ceva măsurători și multe ore de audiție.

Se pare că se adeverește și postatul de dragul de a posta mai ales că nu există nimic solid care să-ți confirme teoria.

Link spre comentariu
La 16.12.2023 la 22:46, Shambala a spus:

Sunt difuzoare de PA, pt sateliti de putere.

Poti sa le pui in orice incinte ca bas nu vor da mai deloc.

Nu sunt deloc potrivite pt ce ai scris ca vrei sa faci .  Si mai costa si o caruta de bani   ....  bani pierduti.

Daca tot ai niste bani si vrei difuri bune, ia Audio Nirvana.

Poti citi aici ceva pareri  (eu nu am citit tot)

https://www.diyaudio.com/community/threads/advice-on-choosing-the-best-8-inch-fullrange-drivers.329156/

Nota moderatorului - Am sters postarea din celalalt topic, nu este permis sa plasezi acelasi post in mai multe topicuri.  Am mutat aici si raspunsurile de acolo.

Acuma ce să zic, am studiat și eu fisa de catalog, am văzut că Fs este cam sus, din ce am discutat cu cei care vând aceste difuzoare, mi-au zis numai de bine (nu neapărat pentru ca să își vândă marfa, eu am mai avut anumite experiențe cu același brand, și pot să spun că sunt foarte mulțumit, e drept că pe segmentul audio pro, și nu cel al audițiilor acasă) . In orice caz, eu îmi asum specificațiile tehnice, am dat comanda în cunoștință de cauză, înapoi nu mai dau. Dacă vreți, acest proiect cu aceste difuzoare este într-adevăr un experiment, acuma că va fi unul reușit sau un fail grandios , rămâne de văzut și îmi asum , oricum ar fi. In cel mai rău caz, aceste coaxiale s-ar putea imperechea cu un woofer de Doamne ajută, într-o altă incintă, rezultând o boxa pe trei căi, in orice caz, modalități de folosire a difuzoarelor sunt, fie și numai pentru sonorizări de putere.

Însă sper că se vor descurca cel puțin onorabil și în aceste incinte, chiar și pentru audiții cu lămpi. Că vor putea fi conduse chiar și de un SE de 2-3W, sunt convins de asta, având în vedere specificațiile in ceea ce privește sensibilitatea. Că vor avea sau nu bas, sau cat de prezent va fi acesta... rămâne de văzut și de auzit.  In orice caz, la mine e ca in natură, nimic nu se pierde, totul se refolosește. Adică difuzoarele se pot folosi cu siguranță în alte proiecte, la fel și cutiile VTP, se găsesc cu siguranță difuzoare care sa meargă perfect acolo! Eu sunt un tip căruia îi place să experimenteze, și prefer sa fac ceva inedit fara a merge pe cai (prea) bătătorite. Mai ales că există și precedent, cu difuzoare tot de audio pro, vestitele PAudio PA800 și driverele PCT aferente, care s-au făcut de foarte.nulti utilizatori și care au sunat bine pentru foarte multe urechi. 

In ceea ce.ma.priveste, da, puteți spune că am o fixație pentru cutiile de tip VTP, in decursul anilor am făcut foarte multe experimente, mai reușite, sau mai puțin reușite, iar pentru mine personal, cele mai ok

incinte, indiferent de difuzoare, pentru audiții acasă, au fost mai mereu cutiile de tip horn și în special cele de tip VTP. In cel mai rău caz, studiind puțin piața, am găsit și ceva varianta full-range, care din punctul de vedere al specificațiilor, s-ar pupa , zic eu, de.mi une cu aceste cutii: https://www.soundimports.eu/en/seas-prestige-fa22rcz.html?id=251636649&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA1fqrBhA1EiwAMU5m_6qJq-yax4J-PeWLsSq_yYFaQUUzhkCJZRk4LTvw3iU6vUwlvsC7ORoCUMIQAvD_BwE De fapt , de la premiza asta am și plecat, adică să nu folosesc doua sau mai multe căi, ci , pe cât posibil, un traductor de tip full-range, pentru a nu mai introduce filtrul pasiv in calea de semnal din considerente lesne de înțeles. 

Rămâne de văzut, eu oricum va țin la curent. Eram curios de părerile altor colegi, de asemenea, eram curios și dacă a mai lucrat cineva cu coaxiale de genul acesta. 

P.S o sa iau în considerare și sugestia dvs, de asemenea iau la puricat și subiectul pe care mi l-ați propus. 

Cu mulțumiri și deosebit respect!

Link spre comentariu

@Shambala are dreptate.

Acest difuzor este si scump ,.....si nu prea grozav....si cam mare pt constructie vtp...

Acum 40 minute, elektronu85 a spus:

un traductor de tip full-range, pentru a nu mai introduce filtrul pasiv

Atunci mai bine mergea un Visaton BG 20 ,are fs mult mai jos....la nici sfert de pret.....din diferenta ar fi mers un twiter ribbon....

Apropo am vazut undeva un VTP cu difuzor mare ,de 15 ,,aspect frumos ,chiar deosebit ,si materiale relativ putine....difuzorul era montat in cilindru orizontal ,in partea de sus al coloanei dreptunghiulare mult mai mic ca latime ,dar avea putin si in sus, asa arata cool....si proportional.

Cilindrul poate fi din teava pvc de juma metru ,cu capace de pal etc ....

Link spre comentariu

Sa ne înțelegem, difuzorul propus de mine este de 8 inch, cat au avut majoritatea difuzoarelor propuse pentru proiectul inițial de VTP... nu știu de ce am senzația, și din discuțiile precedente, că s-a inteles altceva. Nici vorbă de 12 inch sau 15 inch, la asemenea diagonala știu foarte bine că incintele pot înlocui cu succes șifonierele tradiționale dintr-o sufragerie tradițională! :rade: Acuma legat de specificații, asta e, mi le asum cumva! :secret

Link spre comentariu

Tu ai observat cat de grea este membrana ? Este de 3-5x mai grea decat ar trebui la un amplificator cu lampi mic. 

Ai inteles ce scria Sonic11 despre incapacitatea unui lampas mic de a conduce astfel de difuzoare ?  

Ai impresia ca dealerii de difuri pro au ascultat vreodata difuzoare ultrausoare si de mare clasa, care suna minunat doar pe lampase de 2-5W ?  Crezi ca au sa spuna vreodata "- Nu cumpara domnule, ca nu se potriveste cu ce vrei matale"  ?

Dar macar graficul de raspuns al acelui difuzor - difuzoare, caci este un coaxial, l-ai vazut  ?

Banuiesc ca nu, altfel nu mai spuneai ca "merge fara filtru".

O taiere la 1500-2000Hz se preteaza la auditii de mare clasa ?

Link spre comentariu
La 18.12.2023 la 21:50, sonic11 a spus:

Părerea ta este pur subiectivă și deci nu poate fi bătută în cuie și nici nu poți cataloga respectivele incinte având în vedere că audiția sa făcut în condiții nefaste, amplificator incapabil să conducă corect acele incinte!

Parerea mea este subiectiva, insa fizica nu este. Daca tu stai la 3m de incinte, sunetul din fata conului strabate 3 m, pe cand sunetul din spatele incintei trece prin cavitatea aia pana ajunge la port ceea ce ii adauga o intarziere, care dupa parerea mea este prea mare. E ca si cum ai avea pe masina subwoofer in portbagaj si difuzoare pe usile din fata.

Fara sa aplici delay pe difuzoarele din usi o sa fie basul in urma. Indiferent de amplificare si camera problema tot exista (pe langa rezonantele camerei si undele stationare), ambele incinte puse la 3-4w cat avea amplificatorul, incintele avand spl mare, faceau o gramada de galagie. Nu mi-a placut nici ce iesea nici din difuzor, erau prea medioase si deranjante indiferent de nivel (normal ca la nivel mare era mai rau). 

Nu postez sa ma aflu in treaba, au fost cativa pe forum care au avut pe mana VTP si au avut tras aceeasi concluzie. 

Editat de Mihai Cimpoeru
Link spre comentariu

Nu înțeleg dece va tot agitați atita în jurul dacă are sau nu delay basul. Sigur ca are dar întrebarea-o cit de mare și cit de deranjant. La unele genuri muzicale delay-ul creat este nesemnificativ ca importanta pe sunet iar alte genuri muzicale nici măcar nu pot fi ascultate pe acele incinte. Părerile sînt împărțite tocmai din cauza ca fiecare asculta alte genuri muzicale și în plus nu toată lumea este sensibila la aceste fineturi ale sunetului. 

Link spre comentariu

Domnule @Mihai Cimpoeru se pare că fizica dumitale are alte legi...ce treabă are distanta pe care o ai fata de incinte în discuția asta!?

Vei avea aceeasi distanta și fata de difuzor și față de portul rezonatorului, deci iese din calcul acea distanta și nu face obiectul discuției.

Singura distanta care contează este ce de la spatele traductorului până la gura rezonatorului, dar hai sa vedem ce înseamnă asta.

Avem așa o boxa jbl cu dif de 8 și un vtp cu dif de 8.

Traseul undelor la vtp din spatele dif până la port este 70cm.

Acum sa vedem ce traseu urmează undele la jbl care are portul pe spatele incinte, port ce are 10cm lungime

Avem așa 20cm de la dif la port, 10cm portul, 20cm de la port la peretele din spatele boxei, alți 20cm de la perete până la spatele incintei și 20cm lățimea boxei până la panoul frontal, bun...hai sa vedem ce înseamnă asta.

Avem așa: 20+10+20+20+20, hopa... se făcură 90cm, pai ce facem domnu Cimpoierul acum, le dam dracu și pe astea la gunoi.

Lăsăm boxele și trecem la un mic spectacol al unei trupe oare care, ne așezăm frumos in fața scenei unde primul este 

chitaristul in spatele lui la 2m toboșarul și pe flancuri alte două instrumente, pai ce dracu facem cu ăștia le dam cu huo că ne da muzica cu delay!?

Ți-am explicat cu frumosul ca ce ai auzit acolo nu a fost ce trebuie...amplificator incapabil să conducă acele boxe (damping factor mic) dar dumneata nimic...batman...batman...când eu ți-am zis că e popă! 

Mă uit cu groaza cum niste indivizi arunca cu noroi in munca celor care au curajul sa construiască cate ceva și vin cu niste teorii care își au rădăcinile doar in convingerile lor fără a avea nici măcar un argument cu baza solida sau macar ceva teste sau măsurători...trist dar adevărat.

Așa că "să moara capra vecinului" să rămână doar a mea ca să-i vând eu lapte.

Pe aici se mai perinda și categoria "pe cât stai frate" sau de cât asculți.

LE. Pe @sesebe nu-l mai trag de urechi că a început să-mi fie drag și nu vreau să-i dereglez urechea aia cu care aude el diferente de 0,xx milisecunde.

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 1 oră, sonic11 a spus:

....................

LE. Pe @sesebe nu-l mai trag de urechi că a început să-mi fie drag și nu vreau să-i dereglez urechea aia cu care aude el diferente de 0,xx milisecunde.

Ar prinde bine sa mai citesti si ceva literatura stiintifica. Uite citeva link-uri, sper ca stii engleza,daca nu foloseste goagle.

Any audio design engineer should be aware of the following:

Humans can discern interaural time differences of 10 microseconds or less.[9][10]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization#:~:text=If the ears are located,level differences for higher frequencies.

-------------------------------------------------------------------

De pe diyaudio

Urechea poate sesiza diferente de sunet chiar si de 10µsec deci milisecundele care sint de 1000 de ori mai mari (lungi) clar ca pot fi sesizate usor.

Ca o paranteza, cred ca toata lumea stie cei ala ecou si mai toti fvor pretinde ca stiu cxe-i aia reverberatie. Daca reflexia se perete (stinca munte etc) ajunge inapoi cu o intirziere de minim 50-100msec se numeste ecou. Daca ajunge mai repede de 50milisecunde se creaza reverberatie. wiki Deci exista chiar si termeni dedicati cunoscuti de toata lumea pt intirzieri foarte mici.

Da, stiu acum vei spune ca tu te-ai referit la intirzieri de 0,ceva milisecunde dar cam tot pe acolo este.

Apropo, cum crezi ca sesizeaza creierul directia din care vine sunetul? Prin diferenta de intirziere la cele doua urechi.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 14 minute, sesebe a spus:

Ar prinde bine sa mai citesti si ceva literatura stiintifica. Uite citeva link-uri, sper ca stii engleza,daca nu foloseste goagle.

Any audio design engineer should be aware of the following:

Humans can discern interaural time differences of 10 microseconds or less.[9][10]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization#:~:text=If the ears are located,level differences for higher frequencies.

-------------------------------------------------------------------

De pe diyaudio

Urechea poate sesiza diferente de sunet chiar si de 10µsec deci milisecundele care sint de 1000 de ori mai mari (lungi) clar ca pot fi sesizate usor.

Ca o paranteza, cred ca toata lumea stie cei ala ecou si mai toti fvor pretinde ca stiu cxe-i aia reverberatie. Daca reflexia se perete (stinca munte etc) ajunge inapoi cu o intirziere de minim 50-100msec se numeste ecou. Daca ajunge mai repede de 50milisecunde se creaza reverberatie. wiki Deci exista chiar si termeni dedicati cunoscuti de toata lumea pt intirzieri foarte mici.

Da, stiu acum vei spune ca tu te-ai referit la intirzieri de 0,ceva milisecunde dar cam tot pe acolo este.

Vezi de ce îmi ești drag....că o iei tu prin bălării cu ecou și reverberație doar că sa cazi in picioare. Domnu sesebe eu am vorbit de un concept de boxa br care este concepută a fi așezată lângă un perete de mumăsa fabrica și nu de nu știu ce ecouri și reverberatii ai dumneta prin cap dar continui sa cred că ești un tip simpatic:da

Deci domnu sesebe se vorbește de o incinta br cu portul amplasat pe panoul din spate iar respectiva doxa nu este imaginară este cât se poate de reală.

Între cele două incinte amintite de mine mai sus jbl bass reflex și vtp care este la fel de reala exista o diferență de 20cm distanta in plus parcursa ce undele sonore la boxa jbl asta înseamnă 0,58 milisecunde delay in plus la boxa jbl.

Deci domnule sesebe se pare că boxa jbl are un delay mai mare de cât vtp-ul, pricepi?

Dar ce facem cu amărâți aia de la spectacol? Ne punem cu păru pa iei sa stea cat mai grupați că vine sunetul de la toboșar cu un delay de 5,8 milisecunde?

:rade:10 microsecunde...când o zbura porcii...

Link spre comentariu

Sonic, ce-s cu povestile astea?

In primul rand te dai mare scula ca ne explici ca e distanta intre tub si difuzor la BR, cand de fapt nimeni nu a pomenit de asa ceva ca fiind o problema.

Plus doi la mana, cand canta tubul nu canta difuzorul si invers!

Trei, e greu sa proiectezi un BR sa cante cu peretele, in general tubul se pune in spate doar ca sa nu pufaie sau ca nu e loc in fata. Ca mai prinzi ceva cu pretele, e cu dus si intors, pt ca totul tine de camera si de pozitia de ascultare, ce merge intr-o camera/pozitie de ascultare se paote lasa cu o gaura in frecventa in alta pozitie/camera.

Patru, in incinte de genul se creaza o oscilatie pe toata lungimea incintei, nu doar de la difuzor la iesire. Distanta e mai mare, si oscilatia e mai lunga si nu prea are cine sa o contracareze decat difuzorul daca are motor pe masura si intr-o mica masura fonoabsorbatul.

VTP-ul suna mai a bum bum, dar depinde mult de ce difuzor pui, ca nu e tot una. Dar da, iese cam mult bas din ele chiar daca il faci cu difuzoare amarate. Dar e cam mare ladoiul ce-i drept. Daca tot ai volum nu mai bine faci o incinta inchisa sau un reflex mai mic si cu difuzor mai performant?

Asta cu acordaj pe frecventa de rezonanta a difuzorului e ca si cand ai spune ca toate masinile cu motor mare sunt rapide. Difuzorul mai are si alti parametri.

10us mi se pare exagerat. Ar trebui cumva sa fie legat de raspunsul in fr, 10us inseamna 100kHz, cam greu de crezut. Or fi cazuri rare, plus daca vb de lungimi de unda si viteza de propagare vb de distante de sub 1cm. Ce facem, ne fixam capul in menghina ca sa stam la distanta fixa de boxe? Cred ca alte fenomene sunt dominante cand folosim o precizie asa mare, unul ar fi dispersia boxelor.

Link spre comentariu

Care povesti @Sharky...ce tot vorbești acolo ?

1- nu mă dau mare dar nici nu vorbesc din auzite și nici nu incerc să mă dau expert că tine.

2-este vorba de distanta care o parcurge unda sonora fara a intra în prea multe amănunte care ar devia discuția.

3-portul bass reflex montat pe spate nu are treabă cu pufaitu și nici cu spatiu de pe panoul din fața.

Daca portul pufae umbli la diametru și la lungime căutând același acordaj

4-e la mintea cocosului că portul nu poate rezona în același timp cu membrana căci între ele există o distanță care trebuie parcursa de unda sonoră.

5-nu ai citit și nu ai înțeles care este contradicția in posturile de mai sus dar ai simțit nevoia să arăți că tu ești cel mai avizat dintre toți.

Îmi cer scuze că am îndrăznit să-mi spun părerea fara a-ți cere ție voie.

Pentru mine a fost suficienta atitudinea ta ca sa nu mai postez pe topicul asta.

Toate cele bune!

Post editat de Shambala. 

Sonic, ai grija cu insinuarile ca risti pct. de penalizare.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări