Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Felicitari!

Din poza se vede ca mai este o pereche de incinte, mai inalte!

Daca doresti sa afli recomandarile mele , am nevoie de cateva informatii:

- un desen din lateral, cotat, al incintei;

- materialul fonoabsorbant: tip, amplasare, grosime;

- peretele inclinat asigura  sectiunea cu crestere liniara fara strangulare la partea superioara?

- un detaliu cotat al incintei in partea de jos, 

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator Valos

Salut, as vrea sa prezint si eu un proiect facut de mine aici daca tot am ocazia, sa nu-l tin doar pentru mine.

Nu e chiar un VTP ci mai exact un ML-TQWT, cu difuzoare fostex FE167e si tweetere fostex ft17h. Proiectul este luat de pe net special facut pentru  FE167e ,eu nu am gandit absolut nimic :) Sunt primele boxe realizate de mine asa ca pot sa spun ca sunt la inceput(am primit si sfaturi de la 2 prieteni eu fiind la inceput dupa cum am zis).Sunt realizate din pal 18mm taiat la hornbach , nu prea le-au taiat la mm asa ca a trebuit sa le aduc la linie cu niste chit la final (cat am putut si cat am avut rabdare).

Tweeterele sunt legate printr-un  filtru de ordin 1 cu un condensator de 1.5uf  undeva de la 13000hz , in cateva zile o sa fac si de ordin 2 cu un cond si o bobina in paralel pentru ca vreau sa intre de la 10000hz tweeterele (imi place sunetul putin mai deschis) ,iar cum m-a invatat unul dintre prieteni sa nu pun cu ordin 1 de la 10000hz deoarece intra prea multe joase (98db au tweeterele) si e posibil la volum putin mai tare sa faca ffrrr si aia sa fie.

Despre sunet.....nu prea stiu sa le descriu,pot sa spun ca suna foarte natural si real ,nu le lipseste deloc 'punch-ul' pe tobe si alte instrumente de genu si cam atat :) (am avut boxe t+a tmr 80 si nu ma asteptam sa fie diferente asa enorme in favoare fostexurilor).O sa pun un video in zilele urmatoare mai mult ca sigur.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

In primul rand felicitari  lui Valos  pt aceste boxe foarte reusite si spun asta pt am avut ocazia sa le ascult.

Posted Image

Am folosit minet de 2cm si am incercat mai multe variante pana sa ajung la cea finala.

Prima data am incercat varianta "A" care a fost fara material, medii colorate si aspre, in variata asta basul era cel mai plin dar cam necontrolat.

"B" (V-ul inchis) reduce basul, medii ok si imaginea stereo mai bine definita'.

In timp a mai scos din material pana cand am ajuns la un compromis bun intre bas, medii si imaginea stereo rezultand varianta finala "C".

Unele lucruri nu le poti rezolva oricat material ai pune si aici ma refer la coloratiile native ale difuzorului.

Editat de Razvan Raducan
Link spre comentariu

- Distanta de la capatul de sus al peretelui inclinat, pana la fata, spate si capacul superior trebuie sa fie egala cu distanta fata - perete inclinat ca sa se pastreze sectiunea negatuita!

- un avantaj il reprezinta racordarea dintre peretele spate si cele doua capace (superior si inferior ) fie cu plastic folie de 2-3 mm grosime  (spatiul din spate se umple cu spuma poliuretanica );

- dimensiunea de 42 mm este mare si scade randamentul incintei. 20 mm (fara grosimea materialului) este o valoare mai potrivita. Reducerea la 0 mm creste valoarea oscilatiilor dar armonicele creiate sunt neplacute si dificil de tratat;

- o fasie de minet de 20 mm grosime , latime = latimea interioara a incintei, lungime care sa acopere peretele inclinat din zona inchisa, pana la deschiderea de pe fata este, de cele mai multe ori suficienta pentru mai toate tipurile de difuzoare. Daca coloratiile pe medie nu sunt suprimate, se ridica fasia pana la capacul superior;

- imaginea stereo ( soundstage) nu este influentata de incinte daca sunt conectate in faza iar restul sistemului are diafonie decenta!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, nu vreau sa deschid topic nou si va intreb pe voi: Stiti ce tip de incinta se potriveste cel mai bine difuzoarelor philips ad80800/m8?

Am incercat si intr-un vtp facut fara clacule si am bas destul de bun ..insa exact ce vroiam nu se aude cum trebuie..adica vocea si inaltele..sunt in "ceata" puturoase ...parca difuzorul ar fi bagat intr-o incinta bad pass calculata prost.

Cum nu am reusit pana acum sa fac un open baffle sau open back decent...am pus difuzoarele in 2 tuburi din carton presat ....pe care statea infasurat cablu electric destul de gros. Tuburile au diametrul de 19.5cm si lungimea de 37cm. Difuzoarele intra perfect pe gauri si de 2 zile tot ascult.

Pot spune ca suna foarte detaliat,vocea este puternica,plina si inaltele se prezinta foarte bine...atat cat pot ele sa urce.

Nu am efect de teava sparta pentru ca am umplut cu vata tubul si sa spunem ca se comporta cat de cat bine.

Astazi am pus de proba ca sa aud diferenta... o pereche de tweetere indiana line ..destul de bune dar nu au spl-ul philips-urilor si ma gandeam sa iau ft17h de la fostex...pe viitor.

Deci sa zicem ca tubul se comporta ca un open back si chiar daca nu coboara ca in incinta vtp ...macar suna mult mai aerisit si detaliat.

(Nu vreau sa fac reclama proasta incintelor vtp... ca este foarte posibil sa nu se potriveasca deloc incinta cu difuzorul fiind facuta la plesneala) 

Ma gandeam sa fac beta-8 sau bk-20 

Posted Image

Posted Image 

Daca suna tot asa infundat ca in vtp ...voi face aceste incinte mici dar cu o gaura in panoul din spate de X-cm diametru.

Posted Image

Acestea sunt difuzoarele 

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Difuzoarele arata extraordinar de bine pe fata...insa pe spate au avut praful de 1 deget...pentru ca au fost in incinte deschise.....si pe fata tind sa cred ca au avut un material destul de gros...de nu a intrat praful
Aveti idee ce pot face?Nu gasesc poze cu incintele originale sau niste dimensiuni...ca le faceam de mult.
Daca este cu suparare va rog sa nu stergeti mesajul si sa ma anuntati ca sa il mut imediat intr-un topic nou...sa nu scriu iar totul. Multumesc
Florin
Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Salut, mai poti incerca ceva, fara sa faci o investie prea mare si fara mult deranj.

Hornuri frontale din carton ... asa ca experiment sa "vezi" cum suna.

Ai mai multe optiuni: tractrix, exponential... care vrei tu. Te poti ajuta de calculatoarede hornuri pe net.

De exemplu 

Posted Image

Link spre comentariu

Avand in vedere ca aceste hornuri frontale sunt imense pentru un dormitor de apartament.....o sa incerc totusi unul inalt de 100...140cm x35cm

O alta solutie ...??

Pun pozele iar ...ca cele de mai sus nu mai sunt valabile. (site-uri carpeala)

Posted Image

Posted Image
Editat de dj_bryz
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut. Am o pereche de fostex 206en si vreausa fac o incinta vtp. Am rascolit forumul, insa nu am regasit schita incintei pentru proiectele realizate cu 206.Rugaminti:- Are cineva proiectul in discutie?- As putea sa folosesc proiectul din tehnium martie 2004 cel cu dimensiuni interioare 1000 inaltime, 220 latime, 350 adancime 771 peretele inclinat si 50 mm inaltimea portului?Multumesc mult.

Link spre comentariu

@silcos,

Dati-mi o adresa de e-mail si rezolvam problema!

@dj_bryz,

Difuzoarele de tipul celor pe care le aveti sunt difuzoare de banda larga, potrivite pentru incinte deschise, asa cum au fost aparatele de radio vechi.

Ele se potrivesc foarte bine la montarea in hornuri BLH sau Voigt, care pot sa aduca cel mai mare castig la frecvente joase ( mai potrivite din anumite puncte de vedere decat hornurile frontale, care sunt mai avantajoase pentru domeniul medii, inalte).

Salut, nu vreau sa deschid topic nou si va intreb pe voi: Stiti ce tip de incinta se potriveste cel mai bine difuzoarelor philips ad80800/m8?

Am incercat si intr-un vtp facut fara clacule si am bas destul de bun ..insa exact ce vroiam nu se aude cum trebuie..adica vocea si inaltele..sunt in "ceata" puturoase ...parca difuzorul ar fi bagat intr-o incinta bad pass calculata prost.

Cum nu am reusit pana acum sa fac un open baffle sau open back decent...am pus difuzoarele in 2 tuburi din carton presat ....pe care statea infasurat cablu electric destul de gros. Tuburile au diametrul de 19.5cm si lungimea de 37cm. Difuzoarele intra perfect pe gauri si de 2 zile tot ascult.

Pot spune ca suna foarte detaliat,vocea este puternica,plina si inaltele se prezinta foarte bine...atat cat pot ele sa urce.

Nu am efect de teava sparta pentru ca am umplut cu vata tubul si sa spunem ca se comporta cat de cat bine.

Astazi am pus de proba ca sa aud diferenta... o pereche de tweetere indiana line ..destul de bune dar nu au spl-ul philips-urilor si ma gandeam sa iau ft17h de la fostex...pe viitor.

Deci sa zicem ca tubul se comporta ca un open back si chiar daca nu coboara ca in incinta vtp ...macar suna mult mai aerisit si detaliat.

(Nu vreau sa fac reclama proasta incintelor vtp... ca este foarte posibil sa nu se potriveasca deloc incinta cu difuzorul fiind facuta la plesneala) 

Ma gandeam sa fac beta-8 sau bk-20 

Posted Image

Posted Image

Daca suna tot asa infundat ca in vtp ...voi face aceste incinte mici dar cu o gaura in panoul din spate de X-cm diametru.

Posted Image

Acestea sunt difuzoarele 

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Difuzoarele arata extraordinar de bine pe fata...insa pe spate au avut praful de 1 deget...pentru ca au fost in incinte deschise.....si pe fata tind sa cred ca au avut un material destul de gros...de nu a intrat praful
Aveti idee ce pot face?Nu gasesc poze cu incintele originale sau niste dimensiuni...ca le faceam de mult.
Daca este cu suparare va rog sa nu stergeti mesajul si sa ma anuntati ca sa il mut imediat intr-un topic nou...sa nu scriu iar totul. Multumesc
Florin

Si incinta Voigt trebuie sa respecte anumite reguli de constructie. Am experimentat alte difuzoare Philips,( din anii '35 - '40 , recuperate din aparate de radio ) atat in VTP, cat si in 2 tipuri de BLH ( BK20 este unul din cele doua ) cu rezultate  excelente! Incintele de tip horn mentionate nu intervin prea mult in domeniul superior de frecvente, daca nu sunt greseli masive de proiectare.

Link spre comentariu

Am incercat sa fac o tentativa de horn frontal...dar nu ma coafeaza deloc pentru ca habar nu am la cat trebuie acordat si etc...asa ca a sfarsit la gunoi pentru ca suna de parca aveam difuzorul in fundul unei debara care avea usa deschisa.

Domnule Mateescu ..in primul rand va multumesc mult pentru sfaturi si va pot spune ca de curand am ascultat si incinte open back (nu buffle) ...Sunt niste incinte care au o gaura pe "panoul" din spate ..de acelasi diametru cu cea pentru difuzor sau nu au spatele deloc....insa diferenta dintre open back si buffle este ca aici avem pereti sus,jos si laterali.(bine...nu va invat eu asta....)

Incinta este umpluta bine cu vata si nu trebuie facuta foarte adanc........insa pot spune ca sunt incredibile aceste incinte...si este adevarat ca difuzoarele nu mai coboara ca in VTP,T-line... dar in schimb basul este rapid...iar contrabasul suna a instrument ...nu a curent continuu.

Difuzoarele mele au fost de la bun inceput concepute pentru acest tip de incinta.....dar era goala in interior mai mult ca sigur .(pentru ca aveau conul plin de praf pe partea cu sasiul.....iar spatele era un placaj cu gaurele.

Poate altii vor spune ca de ce nu o fac pe cea originala........iar eu spun ca nu o gasesc. Am gasit ceva asemanator dar nu foloseste ad80800.

Sigur o sa fac aceasta incinta dspre care vorbesc...dar pana atunci ma bate un mare mare gand sa bag aceste philips-uri....asa ca test ....in ideea asta conceputa pentru BG20 de la Visaton:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Silcos ...poti incerca asta : Posted Image
Daca tot ai documentatia necesara si nu trebuie sa "incerci" ca mine...de ce nu o faci?
Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Azi am imprumutat unui amic perechea Ciare HW204 cu HT 264, bagate in vtp  proiectate ptr bm8cxa..Nu am stat sa ascult ptr ca m-am grabit.M-a sunat imediat, spunandu-mi ca asa sunet nu a auzit niciunde, asa de bun.Cei care aveti aceasta combimatie poate ne da-ti niste detalii, pareri ale voastre.Mersi.

Editat de Toader
Link spre comentariu

@dj_bryz,

Poti utiliza difuzoarele respective in orice incinta deschisa vrei. Nici macar nu se pune problema unor calcule complicate, a cine stie ce program secret de calcul si de determinari cu scule de import!Puteti lua dimensiunile oricarui aparat de radio ce a fost echipat cu un difuzor de acelasi diametru si sa le folositi pentru difuzorul pe care-l aveti! Spatele incintei poate fi liber, , acoperit cu o placa perforata  ca la aparatele vechi de radio sau umpluta cu un material fono rar (mai mult ca protectie!)

Celelalte proiecte pe care le prezinti sunt:

- o varianta de VTP cu terminatie de tip horn ( o combinatie VTP + BLH);

- varianta Supravox este de fapt incinta BR cu rezonator distribuit ( imaginata de R.J.Reynolds);

- un horn BLH la care nu stiu pentru ce difuzor a fost proiectat, dar se poate determina lungimea si ca atare frecventa de rezonanta;

- BLH de pe site-ul FOSTEX , pe care, personal il consider perfectibil (nu mi-a placut rezultatul acustic - este doar greu si urat!)

In general, valabil pentru toate difuzoarele de acest tip, trebuie sa se aiba in vedere ca acestea sunt de putere mica, ce nu trebuie depasita!

Deasemeni, o incinta deschisa NU incarca difuzorul in spate, si, foarte usor se poate ajunge la depasirea Xmax.

Acelasi lucru se poate intampla si la utilizarea altor incinte deschise  neacordate corect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări