Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Alinierea centrelor de radiatie are ca principal scop ca prin insumarea raspunsului electric al filtrelor sa se obtina aceiasi marime si faza.

eu as zice altfel aici,adica prin insumarea carateristicilor de spl sa se obtina o marime de aceesi amplitudine si faza,pt ca doar electric, functia de transfer a filtrului nu garanteaza acelasi raspuns acustic(sau aceeasi faza)Pt cei care nu inteleg ce e cu aceasta faza acustica ,poate fi gandit astfel :la aplicarea unui semnal sinusoidal cu front pozitiv,ambele difuri legate la filtrul aferent trebuie sa 'impinga'(membranele sa iasa in afara)Filtrul produce intarzieri(defazaje) la trecerea semnalului(electric) prin el.De asemenea si aceasta diferenta dintre centrele de emisie face ca undele emise sa nu ajunga in acelsi timp la receptor,deci alte defazaje.Deoarece filtrele pasive nu taie/opresc brusc semnalul electric ,in zona de crossover difurile lucreaza la comun(redau acelasi semnal).Prin aparitia acelor defazaje de mai sus carateristicile nu se mai sumeaza cum trebuie si se pot anula (deoarece ele nu sunt in faza cum se zice,adica unul tinde sa 'traga' si celalalt sa 'impinga').Anularile se produc partial sau total si doar in zona de taiere(1 maxim 2 octave in stanga sau dreapta Ft) in fctie de cat de mare este acel defazaj (masurabil)
Link spre comentariu

Varianta constructiva adoptata de mine, cutia tweeterului separata, imi permite sa fac o infinitate de incercari privind pozitia relativa a celor doua difuzoare. Un alt avantaj este amplasarea filtrului in aceasta cutie, nu se mai interpune nimic in calea undelor sonore de la bas pana la port, plus accesul usor pentru modificari la filtru, in spate avand capac demontabil. Pana la vara cand intentionez sa le finisez sper sa stabilesc valorile definitive pentru componentele filtrelor si pozitia finala a cutiilor, dupa care le voi prinde rigid una de alta.

Link spre comentariu
Vizitator niviuk

Multumesc pentru apreciere. Pot sa spun ca hornurile suna cu un ton mai jos. Imi plac amandoua cum suna, la muzica clasica as inclina spre hornuri. Am fost curios si acum sunt surprins de rezultat si foarte multumit.

Link spre comentariu

Multumesc pentru apreciere. Pot sa spun ca hornurile suna cu un ton mai jos. Imi plac amandoua cum suna, la muzica clasica as inclina spre hornuri. Am fost curios si acum sunt surprins de rezultat si foarte multumit.

Iata o apreciere extrem de pertinenta, care ar trebui considerata de fiecare data cand un DIY-er se decide sa adopte un proiect. Nu toate hornurile au acelasi castig la frecvente joase. BLH dotat cu difuzorul de BL are un castig mai mare decat hornul cu caracteristica lineara Voigt. La frecvente Fs aproximativ identice ale difuzoarelor utilizate, hornul cu crestere exponentiala ofera un castig mai bun. Desigur, constructia acestui tip este net mai dificila decat a incintei VTP.Ambele tipuri ofera un castig mai bun decat incinta Bass-Reflex.Ambele realizari au o estetica excelenta si sper sa fie apreciate mult timp de acum incolo.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Felicitari! Frumoase realizari!Avind traductoare diferite nu as compara cele 2 solutii tehnice. Hornul poate avea un raspuns mai bun "in jos" si din acest motiv, dar si pentru ca, probabil, lungimea liniei este ceva mai mare.Clar cuplajul cu aerul este mai bun la incintele cu Fostex.

Felicitari niviuk pentru realizari.Desi nu sunt adeptul comparatiilor totusi poti sa ne spui ceva legat de sunetul celor doua configuratii?

O sa incerc o simulare cu acelasi traductor, aceeasi deschidere finala si aceeasi lungime a liniei atit pe un horn tactrice cit si pe un TQWT sa vedem ce se intimpla grafic (acustic stiu avind ocazia sa ascult ambele solutii ale incintelor pe aceeasi pereche de difuzoare Ciare HW204+H264 - horn la VTP si TQWT la sandugeorge si semper2u ).Bineinteles ca Horn+Fostex se "aude" mai bine :da Felicitari!
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Fostex-urile cum se auzeau in acele incinte VTP? Banuiesc ca nu prea au excelat odata ce au fost schimbate cu altele.O banuiala GRESITA! Se pune vechea intrebare: "Pe ce te bazezi????"Din toate difuzoarele FR pe care le-am incercat in incinta Voigt: Visaton, Hemp Acoustics, Fostex, Nirvana, Isophon si alte difuzoare mai vechi, 206 a prestat CEL MAI BINE pe toate genurile de muzica, fara a se simti nevoia de adaugiri sau corectii!! De altfel aceasta a fost nu numai parerea mea dar si a melomanilor ce au fost destinatarii incintelor.Un singur Fostex, 200A, s-a dovedit a fi cu un pas peste 206, dar cu scaderea SPL-ului si cu un pret de peste 4 ori mai mare.Sper sa am ocazia sa ascult si eu difuzorul in cauza, mai ales ca este DIY si o realizare remarcabila, dupa o documentare asidua si eforturi sustinute. Sper si in consistentza unei productii de serie mica, pentru melomanii din tara!

Link spre comentariu

Din toate difuzoarele FR pe care le-am incercat in incinta Voigt: Visaton, Hemp Acoustics, Fostex, Nirvana, Isophon si alte difuzoare mai vechi, 206 a prestat CEL MAI BINE pe toate genurile de muzica, fara a se simti nevoia de adaugiri sau corectii!!

Chiar ma bucur sa aud asta, mai ales de la dvoastra. Eu, din pacate, nu am avut mijloacele tehnice sa testez mai multe Fostex-uri in incinta Voight asa cum ati facut dvoastra si de asta am si intrebat despre ele cum s-au comportat in acele incinte Voight ale lui Catalin C.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări