Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Aceste discuri sunt lipite pe o placa masiva (granit, marmura etc.). http://members.ii.net/~reality/lsk/floating-spikes.jpg

Un exemplu de ceea ce am spus in postul meu. Pentru multi teoria vibratiilor poate fi dificil de abordat, important este aplicarea unor solutii de bun simt.

O absorbtie buna a vibratiilor o fac materialele amorfe, cu granule mici, dar solutia este dificila de utilizat si greoaie. Sa ramanem la lucruri simple! Conteaza ca incinta sa fie buna, altfel .........! :nebun:

Link spre comentariu

La mine parchetul este flotant, este montat pe folie de poletilena, consider ca din acest motiv podeaua nu poate fi considerata ca un element masiv. Incintele stau direct pe parchet, pe picioruse din PAL cu pasla. Inteleg ca numai experimental, dupa ce voi procura spikeuri , voi face auditii ,voi compara cu sunetul actual o sa ma lamuresc care varianta e mai buna.

Link spre comentariu

La mine parchetul este flotant, este montat pe folie de poletilena, consider ca din acest motiv podeaua nu poate fi considerata ca un element masiv. Incintele stau direct pe parchet, pe picioruse din PAL cu pasla. Inteleg ca numai experimental, dupa ce voi procura spikeuri , voi face auditii ,voi compara cu sunetul actual o sa ma lamuresc care varianta e mai buna.

Daca tii neaparat, poti face astfel de teste, diferentele vor fi greu audibile. Asta si pentru ca acum ai un strat amortizor sub parchet si unul sub incinte. Ca sa nu te mai complici, ia 2 placi de gresie si un tub de silicon, tranteste niste "cacareze" piramidale de vreo 2 cm, lasa-le 24 de ore sa se usuce si apoi pui incintele pe placi. E mai mult decat suficient! :da
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Gratie amabilitatii domnilor Aurelian Mateescu care mi-a pus la dispozitie proiectul, Sandu George care m-a ajutat cu sfaturi utile si Silviu Vatafu, importator Ciare, de la care am procurat difuzoarele am ajuns la stadiul de testare a noilor mele incinte VTP cu HW204 si HT264.post-13822-139829352442_thumb.jpgpost-13822-139829352449_thumb.jpgpost-13822-139829352454_thumb.jpgNu am reusit sa finalizez partea de finisare, a venit iarna, cutiile le-am confectionat afara, in curte la parintii mei deoarece eu locuiesc la bloc.Pana la vara cand ma voi ocupa si de asta tatonez filtrele.Despre sunet, momentan ma abtin sa fac vreun comentariu, sunt prea entuziasmat.

Link spre comentariu
post-13822-139829352976_thumb.jpgAsta e schita dupa care am realizat incintele, primita de la dl. Aurelian Mateescu@VTP. Eu am facut mici adaptari la partea de tweeter.Legat de sunet, pot spune ca e mai spectaculos decat cel al VTP-urilor cu PA-800K si PCT300. Lucrez la filtre, inca nu am ajuns la varianta finala deoarece astept niste bobine. Dupa ce le primesc va tin la curent.
Link spre comentariu

Liviu, cred ca ar fi interesant sa faci o comparatie pe baza simularilor facute intre cele doua incinte, cea cu portul in jos si cea cu portul in fata, cu acelasi tip de difuzor. Concluzia ar fi utila si pentru noi, cei care le-am construit deja, dar mai ales pentru cei care intentioneaza sa realizeze asa ceva.

Link spre comentariu

Felicitari Vidax. Urmaresc realizarile cu difuzoare Ciare fiind direct interesat de opinia utilizatorilor. O mica intrebare, te-ai gindit la ameliorarea difractiilor pe muchia de sus a VTP-ului pentru undele venite dinspre tweeter ? Daca lungimea de unda a frecventei de crossover permite nu se poate face loc la niste raze de racordare ? Ma gindesc ca o trecere lina de la baffle-ul tweeterului la baffle-ul VTP-ului nu ar face decit bine. Cum este acum aproximez distanta centru tweeter- muchie la 6-7 cm. Deci ce-i in jurul a 5000hz salta citiva decibeli buni (si armonicile la 5000hz). Sper ca am judecat bine, rog sa fiu corectat daca gresesc.

Link spre comentariu

Daca lucrati cu MDF, rotunjirea muchiilor la capacul superior si laterale se face usor, dupa care o grunduire este necesara pentru stabilizarea zonei prelucrate. Un DIY-er indemanatec a utilizat o piele artificiala mai plina (panzata pe spate) pentru a imbraca artistic cutia tweeterului si dublura fetei, rotunjita in prealabil. Efectul este excelent daca e bine executat.Totul tine de imaginatia, cunostintele si indemanarea fiecaruia. (Retineti ca multe firme nu fac un caz din fenomenul difractiilor!)

Link spre comentariu

atata timp cat proiectarea se face fara a implica prea multa parte tehnica,eu zic ca acest montaj ramane doar o tentativa preluata din teoriecu siguranta la masuratori(in cazul de fata) difractia ar fi un compromis mai mare decat diferenta de drum de cateva fractiuni de secunda(care pe langa accidentari in carateristica vor determina si un raspuns offaxis neuniform).Acum nu stiu cati isi bat capul cu asa cevadar diferente sunt cu siguranta ,in mai bine sau mai rau,depinde si de cine evalueaza.alinierea centrelor de raditie se face in fctie de punctul de ascultare nu in fctie de o axa verticala imaginara si din pacate zona optima din spatiu se intampla acest lucru(unde fazele acustice sunt perfect aliniate) este f ingusta chiar si la masuratori asa ca e imposibil de realizat practicde asemenea,frezarea muchiilor cu raza mica,gen 6-12mm are doar rol decorativ,nicidecum pt reducerea difractiilorsunt multe recomandari de sugestii pt alinierea acestor centre de emisie,din pacatele niciunele nu sunt 100% precise si necesita masuratori,insa eu am obs ca alinierea aproximativa a bazei calotei tw cu cea a woferului este un punct bun de plecare,fata de altele care socotesc de la baza bobinei ,piesa polara frontala etc

Link spre comentariu

Alinierea centrelor de radiatie are ca principal scop ca prin insumarea raspunsului electric al filtrelor sa se obtina aceiasi marime si faza. Acest lucru se obtine cu difuzoare coaxiale, la care tweeterul este montat in centrul de radiatie al wooferului, constructie ce poate fi gasita la Dualul Concentric Tannoy, UniQ (KEF) sau la coaxialul PHY-HP. Celelalte tipuri de coaxiale intrunesc numai partial acest deziderat. Pentru difuzoarele specializate care lucreaza impreuna intr-o incinta comuna, , centrele lor de radiatie nu sunt coincidente atat pe orizontala cat si pe verticala, dand nastere la modificari in diagramele de radiatie (lobing). Cu cat distantele intre difuzoare cresc, cu atat mai pronuntat este fenomenul. De aceea se recomanda ca distanta intre centrele de radiatie a 2 difuzoare sa fie mai mica decat lungimea de unda a frecventei de taiere dintre ele. Totodata, pe verticala se recomanda alinierea centrelor de radiatie pe acel zero delay plane, respectiv, plasarea pe acelasi plan a mijloacelor pieselor polare a difuzoarelor.Pe de alta parte, trebuie sa se tina seama si de faptul, mentionat de CBI, ca centrele de radiatie sa se afle la egala distanta de receptor (ureche). Amplasarea traductoarelor pe un arc de cerc este o solutie practicata la mai multe incinte aflate pe piata, un exemplu graitor fiind Focal Utopia.Trebuie spus si faptul ca fenomenele acustice sunt extrem de complexe in dimensiunea lor reala, astfel ca rezolvarea tuturor problemelor in totalitate este doar un deziderat. Asta nu inseamna ca aceste aspecte trebuie lasate la voia destinului si sa nu se caute o apropiere de optim.Rezolvarea unui numar cat mai mare de probleme implica, de cele mai multe ori, o constructie complicata, obtinuta in urma unor calcule complexe, asa ca totul ramane la latitudinea constructorului DIY!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări