Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Da, pe scurt tranzistoarele rezolva totul impecabil dar lampile suna mai bine, subiectiv vorbind. E o usoara contradictie aici, pentru cine nu si-a tocit coatele in domeniu (nu la dat din coate ma refer:-)) dar eu accept explicatia, si-mi vad de tuburi mai departe.Pai eu ce zic, ca multe piese e saracie curata... Piesele suplimentare (rezistente, condensatoare, corectoare, protectii, s.a.m.d.) sint introduse sa compenseze tot felul de neajunsuri de proiectare, executie si calitatea materialelor. Eu sint pentru piese de cea mai mare calitate (care nu-i neaparata nevoie sa fie exorbitant de scumpe) dar cam asta cred ca vrea toata lumea :-) Hai sa presupunem ca banii n-ar fi o problema, pe principiul ca o viata are omul, atunci da, merita investit intr-un lant acustic cu piese putine si de calitate maxima. Eu stiu bine ce inseamna un sistem analogic complet ca inca mai am benzi de magnetofon (copiate de pe vinil) care suna mai bine ca CD-urile, asta ca sa nu ma leg direct de vinil. E o discutie aici si cum au fost obtinute vinilurile ca-n ultimii ani din perioada lor de maxima glorie deja erau procesate cu tehnica digitala...

Link spre comentariu

Adi, schema filtrelor este cea clasica (VTP-ista).In plus am considerat necesar un Zobel la woofer, iar la tweeter am lasat posibilitatea unei atenuari in 3 trepte. Am lasat si posibilitatea adaugarii unui C suplimentar de 7,5uF in paralel cu wooferul, dar nici una din aceste optiuni nu a folosit la nimic.Cu tweeterul utilizat - Monacor DT 300, Imperial 70 nu a simtit nevoia sa il atenueze la nici un fel de muzica, iar cu sau fara C-ul de 7,5uF in plus, basul era mascat de prea multe medii.Am modificat filtrele marind valoarea bobinei de bas la 3,2mH (ar fi mers si pana la 3,5-3,6mH), si am coborat Ft la driver cu cateva sute de Hz (aproximativ un Bessel la 3,9khz)Am folosit masuratorile si impresiile/perceptiile lui Sharky - ii multumesc pe aceasta cale.Din tot ce am citit despre intalnirea voastra, plus tot ce ati mai scris voi pe forumuri, se pare ca si eu ma apropii ca gusturi de ale voastre, iar Imperial 70 nu este departe nici el. (Ma refer evident la perceptia sunetului).LE* - eu i-am spus lui Imperial sa lase filtrele afara cat timp face teste, pt a fi mai usor de umblat la ele. Montarea in acea pozitie "ciudata" aleasa de el, este de fapt mai eficienta decat intinse pe jos sau pe o cutie alaturi de boxa, cum stau de obicei la mine... sa aiba nevasta ce se enerva.

Link spre comentariu

Ma bucur sa te cunosc Shambala!... si sa-ti propun un exercitiu/challenge, ma tem ca trebuie sa-i spun "intelectual", despre urmatorul scenariu: filtre de 6 dB/oct. (poa' sa fie si de 12) in incinte, si-un filtru "pasiv" in linia de amplificare (adica nu pe reactia negativa - n-am gasit alta rima, sa traiti!). Cu alte cuvinte o incercare de migrare de la filosofia amplificatoarelor fara corector de ton ("nimic nou sub soare") la amplificatoare cu corector de ton "pasiv" si boxe cit mai putin "elaborate" - ma iertati daca daca sint usor incoerent dar pot sa elaborez. Atentie insa!, nu ma refer la productia de serie ci la un grup relativ restrins (dar nu exclusivist) de melomani, DIY, audiofili si alte categorii d'astea ciudate

Link spre comentariu

dar chiar nu s-a gasit nimeni de atata timp sa masoare ceva ca sa vedem exact ce se intamplapt ca in astfel de situatii cand se recurge la 4mh lp pe un midwf e ceva in neregula,ori posesorii vor bas manelistic(au auzit prin alta parte ceva bunatati etc) si le e jena sa recunoasca ce au obtinut,ori difurile chiar nu au bas suf. de jos cum se proclama ma ofer si eu sa ajut prin zona mea ,pm me daca o sa apara vreun doritorpoate reusim sa scoatem cumva si niste incinte nelucrate asa la ureche de la persoana la persoana si care sa sune complet si pe liber, fara corectii din amp sau coltu' camereiam uitat sa spun800k si pct nu au carateristici suf. de line pt o filtrare usoara,basul are un breakup undeva sub 3k si tw umflate inatele inferioare asa ca filtrele ca la carte nu sunt cea mai buna cale,s-a mai scris despre asta.De asemenea incercarea de a scoate o chiuiala de ex de la acel breakup marind mereu bobina nu va aduce rezultate bune intodeauna,de-aia nu toate difurile merg filtrate cu ordinul 1,ca mai adusese cineva discutia pe aici.Unele difuri prezinta anumite peakuri deranjante care nu sunt atenuate suf fara circuite acordate pe acele zone sensibile.Ramane la latitudinea fiecaruia cat de deranjante sunt acele zone,multi le aud dar nu se prind exact de unde e cauza

Link spre comentariu

Nu sunt filtre de ordinul 1 ci de ord. 2 electric. Nu cred ca este vorba despre bas manelistic. E doar o mica extensie a plajei de preferinte. In ciuda a ceea ce spune vtp si dna, este o cale lunga de la 28 la 67Hz ...Este greu de obtinut un bas rezonabil cu difuzoare care au Fs = 67Hz, o faci pierzand spl la greu; din fericire cutiile vtp au de unde.Acum, ce intelege fiecare prin "bas rezonabil" - este o alta discutie, poate interminabila.Masuratori pt BR vezi in postul lui Sharky.

Link spre comentariu

aha,deci imperial a prins dalea cu fs mare,de acolo bobinocu..cu sharky vorbesc pe mess,stiu ce a pus acolo,dar nu ajuta,sunt prea particulare si cu viata camerei .Ce sa faci cu ele la vtp...A zis ca o sa faca si unele folositoare dar se codeste. :limb:

E doar o mica extensie a plajei de preferinte.

si tu ? :d ,cum se extinde plaja de frecv coborand taierea :limb: daca ai taia sub 100hz as mai zice,dar asa zona de bas jos ramane pe loc,doar mai apare basul de sus putin prin coborarea mediilor
Link spre comentariu

Poate ca mai sunt si [multi] altii care au prins astfel de difuzoare, asa ca daca cineva isi doreste mai mult bas, acum are o solutie.Nu se intampla nimic rau, nu se strica nimic, cine este curios poate incerca.LE * - Ma referam la plaja de preferinte umane in materie de bas :rade: - se face legatura cu postul anterior.

Link spre comentariu

Din cauza bobinei mari apare un varf in zona 80-150Hz.Graficele evident ca sunt mult influentate de camera si sunt pentru exemplificarea imbinarii dintre difuzoare. Basul masurat e cam degeaba, mai ales ca portul este pe spate, masuratoarea e facuta parca de la 60-75cm, deci conteaza si asta.O sa fac alte masuratori si de impedanta si near-field, dar am altele pe cap si nu imi arde de mesterit la boxe.Astea le-am pus pt ca in primul rand imi place cum suna si se potrivesc cu camera. Cum vor suna in alte camere si in alte incinte nu am idee si nici nu prea ma intereseaza.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

As vrea sa fac si eu o incinta VTP cu 3 cai. M-am gandit sa folosesc un proiect mai vechi al Dnului ing. Mateescu in care dansul a folosit difuzoare SAL SBX2030, SBX1320 si DTF12. Tweeterele DTF12 le-as inlocui cu Monacor DT-25N pe care le am deja. Am observat ca toata lumea foloseste proiecte cu un subwoofer si cu tweeter fara un difuzor de medii.Ce nu stiu eu este cum sa amplasez cele trei difuzoare pe panoul frontal al boxei. Va rog sa-mi dati niste sugestii.As aborda si proiecte deja prezentate dar din pacate pentru ele nu se prea gasesc woofere. Nu sunt dispus sa investesc foarte mult in difuzoare deoarece urechea mea nu este foarte educata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări