Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Vizitator STANCU MARIAN

Buna seara,Am citit si recitit de mai multe ori tot ce am putut gasi pe net despre incintele VTP si m-am hotarat o sa merg pe coaxiale BM12-CXA, sau ceva asemanator daca imi puteti recomanda. Acum intrebarile:1.Dimensiunile boxei sunt acestea -374x422(444 - fata dubla)x 1.300 mm?2.Unde as putea gasi aceste difuzoare?Multumes.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca a inceput sa-mi intre si mie microbul cu incintele acustice, am de gand sa ma apuc (de la anul) de o pereche de incinte VTP. Momentan ma gandesc sa merg pe varianta cu difuzoare P-audio (PA-800K + PCT-300).Incintele le voi confectiona din MDF de 18 mm. Momentan sunt nedumerit cum voi integra difuzorul de 8", deoarece are acea forma patratoasa. Mi-am cumparat o masina de frezat dar nu-mi dau seama cum voi respecta exact forma difuzorului. Apropo, se recomanda sa am 2 placi suprapuse de MDF pe partea frontala, daca voi incastra difuzoarele?Legat de putere, am vazut ca PA-800K are 200W RMS si 92dB..... deci la 2 astfel de difuzoare sa ma astept la o putere mult peste necesarul unei camere de 20-30mp? Am ascultat recent un sistem cu doua boxe Technics SB-M500 si nu prea puteam sa le suport date tare... la ce sa ma astept de la incintele VTP cu PA-800K? :speriat

Link spre comentariu

Tw trebuie neaparat "incastrat", asa cum zici tu, dar wooferul merge si la fata, diferentele fiind absolut nesemnificative pentru schema de filtru propusa. Poate din considerente de ordin estetic sa-l montezi flush, dar am impresia ca poti sa-l faci sa arate chiar mai rau, daca nu poti sa frezezi exact forma difuzorului.Si nu te astepta la un SPL fantastic cu 2 astfel de difuzoare. Poate pe medii. Pentru ca am impresia ca in acel filtru nu se corecteaza acel baffle-step care apare la orice incinta cu un panou frontal relativ ingust.

Link spre comentariu

Din pacate nu mai pot edita postul anterior, dar vin cu informatii interesante pentru cei care au construit sau vor construi ceva cu PA-800K. Este vorba de o simulare cu parametrii producatorului, presupunand ca acesta a masurat raspunsul in frecventa cu difuzorul montat pe panou "infinit". Am analizat urmatoarele filtre:1. VTP "recent" - 1.8m si 14uf2. Ratza 2.35m si 6.8u3. Sharky 1.8m si 23u4. VTP "anterior" (posibil valabil PA-800) - 1m si 10u5. Vidax 2m si 15.2u6. Shambala 1.5m si 11u7. DNA 1.05m si 6.8u plus zobbel 6.6r si 8.8ufVariantele au fost culese din acest topic, iar datele mecesare din fisa PA-800K (cel cu Fs de 67hz), cu ajutorul SPL Trace.Compensarea BDS a fost calculata cu ajutorul unui programel realizat de Jeff Bagby, cu urmatoarele date: latime panou - 286mm, inaltime 1100mm, difuzor montat la 150mm pe axa verticala, diametru piston efectiv 6.7 inch (dimensiunile au fost introduse in inch in acel program, dar am dat dimensiunile in mm, pentru ca cei care au construit VTP-urile sa realizeze ca sunt dimensiunile "standard" recomandate de VTP - autorul). Bineinteles, am introdus in programul meu preferat pentru simulare, impreuna cu impedanta difuzorului, culeasa din fisa tehnica (este o mica diferenta la partea de sub 200hz, pentru ca, producatorul a masurat difuzorul free-air, dar aceasta diferenta nu conteaza in simulare pe intervalul care ne intereseaza.Cel mai aproape de adevar mi se par variantele VTP2 si Sharky, cu punctul de 2180hz, respectiv 1900hz LR4. Varianta lui Sharky are avantajul unui break-up mai atenuat, dar si specificatia ca tw trebuie sa coboare mai mult. Vidax este 2060hz LR4, Shambala 2400 LR4, dar cu breakup foarte "audibil", in timp ce varianta propusa de DNA pt ale sale monitoare de studio duc catre 2600hz, LR4, mult prea sus, precum si o compensare mai mica a basului fata de medie cu vreo 2db.[attachment=1]pa-800k and BDS.jpg[/attachment][attachment=2]simulare.jpg[/attachment]LE. Atasez si graficul VTP2 fata de curba LR4 la 2180hz, pentru a vedea cum este aproximata.[attachment=0]vtp2.jpg[/attachment]Personal as fi preferat un notch pe varful de break-up al difuzorului, pentru ca este stiut ca suna ciudat kevlarul sau carbonul, fata de hartie.

Link spre comentariu

Eu pentru pa800k (fs de 70hz) am folosit ultima oara 4m si 6.8u, fara zobel, fara nimic.Iar pe pct300 3.9u 0.35m si in serie inainte de filtru 4.7R si 1u in paralel peste rezistenta.Cu boxa (25L @ 45Hz) in mijlocul camerei, pe stativ, aveam suficient bas pt gusturile mele si mai ales ale posesorului de pa800k. Bobina mare tine loc de baffle step compensation si atenueaza mediile destul de bine. Break-up-ul ramane, dar e mult mia atenuat. Nu stiu daca are rost si un notch, dar voi mai experimenta cand am ocazia.In felul acesta basul e mai puternic (urechiometric) ca pa800 (fs 30Hz) in 20L@50Hz ci 1.8m si 20u.Diful suna mai mort, fara timbrul acela urat de pe medii. PRobabil ca asa trebuie taiat. Eu as renunta la varianta mea anterioara cu 1.8m si 20u in favoarea acesteia. Varianta veche pastreaza timbrul enervant pe medii, din pacate. Unii o numesc viata, timbru specific, pe mine ma enerveaza. Voi posta si grafice, dar dupa a doua iteratie a filtrelor, sper eu mai aprofundata si mai bine fundamentata tehnic. Valorile de mai sus au fost alese masurand si lipind piese cu ciocanul de lipit in timp de 2 ore.Dispersia este destul de buna pana in 30gr si urechiometric. ASta e asa, pentru cine vrea sa experimenteze. Timpul in care m-am jucat cu ele a fost destul de scurt, iar boxele nu sunt ale mele. Am pus niste cd-uri de test, prima impresia a fost ca suna ok.Poate simuleaza Ionut si aceasta varianta.Singurul dezavantaj pe care il vad e cresterea in zona 100-150Hz cauzata de bobina mare de 4mHz, dar asta e, nu le putem avea pe toate. Oricum de sunat suna bine basul, e profund si deloc lalait. Loveste destul de bine.Cand voi pune la punct proiectul (e cam nasol, boxele sunt ale unui vecin, cand are el chef de mesterit nu pot eu, si invers...) voi posta tot ce trebuie aici pe forum. Pana atunci aceste randuri rog sa le tratati ca niste impresii preliminare.

Link spre comentariu

Vidax, mie unul mi se pare prea extrema acea solutie.In primul rand afecteaza si taierea pe tweeter, deci va trebui sa tii cont si de asta.In al doilea rand se poate rezolva simplu dintr-o bobina mare si un cond bine ales. Rezolvi si bafflestep-ul, lucru care te ajuta daca tii boxa departe de perete, ceea ce si indicat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut, sunt bebelus in ale incitelor dar am ascultat aceste incinte si :da o persoana cunoscuta pe okazii mi-a recomandat aceste vtp-uri pentru traductoarele mele PA 800K si Dt-300. Intrebare :jytuiyu intrebatoare, se pot face alte modele de incinte vtp, chiar daca acestea sunt rezultatul dat de programul pentru calculator. Multumesc, pentru intelegere si daca am gresit pe undeva este ca sunt incepator

Link spre comentariu

Salut, sunt bebelus in ale incitelor dar am ascultat aceste incinte si :da o persoana cunoscuta pe okazii mi-a recomandat aceste vtp-uri pentru traductoarele mele PA 800K si Dt-300. Intrebare :jytuiyu intrebatoare, se pot face alte modele de incinte vtp, chiar daca acestea sunt rezultatul dat de programul pentru calculator. Multumesc, pentru intelegere si daca am gresit pe undeva este ca sunt incepator

Ce ai in desen este mai mult un horn decat un TQWT Voigt (VTP).Ca sa faci acest horn iti trebuie desenul de executie cu cote, etc. Dupa desenul asta nu poti face mare lucru. Daca te decizi pentru VTP care este mai simplu, gasesti date pe forum sau imi dai mp.
Link spre comentariu

am terminat si eu o pereche de incinte VTP cu pa800k si tweetere monacor dt25n.

http://i53.tinypic.com/dzc7lj.jpg

filtrele inca nu le-am confectionat, urmeaza, dar le-am testat pe un sistem 2.1 de la creative. tweeterul pus pe satelit si pa800k pe subwoffer. prima impresie: extraordinar. nu ma asteptam nici pe departe la acest rezultat. puterea ampului de la subwoofer e de 24W pentru joase si 5W satelit si deja nu se poate sta in camera. fidelitate mare avand in vedere ca sigur nu sunt taiate cum trebuie frecventele.

le-am umplut cu vata hidrofila capsata des. incintele au fost prinse cu eurosuruburi si lipite cu silicon pentru lemn.

totusi este o problema. avand in vedere ca am dat in pa800k cu doar 24W mi se pare ca deja e suprasolicitat. n-am ajuns la maxim si bass-ul era dat incet dar cursa era foarte mare. parca a si distorsionat putin dar nu stiu daca a fost wofferul sau ampul. pa800k cica suporta peste 100W. care e problema?

multumesc anticipat

Link spre comentariu

totusi este o problema. avand in vedere ca am dat in pa800k cu doar 24W mi se pare ca deja e suprasolicitat. n-am ajuns la maxim si bass-ul era dat incet dar cursa era foarte mare. parca a si distorsionat putin dar nu stiu daca a fost wofferul sau ampul. pa800k cica suporta peste 100W. care e problema?multumesc anticipat

Probabil aceasta problema cu iesirea din cursa la puteri asa mici a difuzorului pa800k e din cauza "bass boost-ului" din fabricatie al amplificatorului de la sistemul 2.1, pe partea de joase (la o anumita frecventa), pentru a "impresiona" cu un sunet mai "infundat" pe cei mai putin cunoscatori, ca sa dea astfel impresia de mai mult bass. Cred ca amplificatorul distorsioneaza.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări