Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Eu am gasit 2 probleme: gabaritul, ca ies mai mari si incalzirea. Admitand 100W in 8 ohmi pentru joase ar veni maxim 6W disipat pe bobina cea mare in serie cu wooferul. Probabiliatea sa le folosesc la o putere asa de mare este foarte mica, nu stau intr-o camera prea mare.

Acum nu stiu in ce masura se aplica formula de calcul pe care am gasit-o luand in calcul si grosimea izolatiei...

L (uH) =31.6*N^2* r1^2 / 6*r1+ 9*L + 10*(r2-r1) where....L(uH)= Inductance in microHenriesN = Total Number of turnsr1 = Radius of the inside of the coil in metersr2 = Radius of the outside of the coil in metersL = Length of the coil in meters
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La finalizarea VTP-urilor am fost incintat de claritatea si transparenta sunetului, de precizia si detaliile basului.Dupa un timp am descoperit si minusuri, doua mai importante pentru mine: la nivel mic bas prea putin, la nivel mare mediile prea agresive,vocile par ca tzipa... Precizez ca la nivel normal de auditie sunt ireprosabile, cu conditia ca inregistrarile sa fie de calitate. Am facut multe, multe, experimente cu filtrele afara, ascultind muzica de genuri diferite si din surse diferite. Am ajuns la un rezultat care momentan ma multumeste, asta nu inseamna ca ma opresc...Este vorba de un filtru simplu, pus in fata celor clasice:[attachment=0]IMG_1112.jpg[/attachment]Acesta atenueaza mediile, coloratiile date de Pa-800k,care la nivel mare deranjeaza.Initial in locul becului am folosit un potentiometru bobinat de 10ohmi. Am constatat ca la volum mic este necesara o valoare mica a rezistentei,iar la volum mare cresterea valorii pentru atenuarea coloratiilor pe medii.Acest lucru il face becul rezultatul fiind un filtru cu atenuare in regim dinamic.Am constatat ca doua tipuri de becuri se preteaza cel mai bine: 3,5V/0,2A si 6V/0,2A. Cu cel de 3,5V/0,2A mediile-inalte sunt mai prezente la volum mic, rezistenta filamentului la rece este 1,2 ohmi, lucreaza foarte eficient la cresterea puterii imblinzind sunetul.Cel de 6V/0,2A are rezistenta filamentului la rece de 2.8 ohmi, la nivel mic sunetul este mai putin stralucitor in schimb permite atingerea unei puteri mai mari pina la un eventual conflict cu vecinii. L-am preferat pe acesta pentru efectul de loudness la nivel mic deoarece amplificatorul meu nu poseda aceasta functie.Pentru condensatorul C1 am folosit diverse valori intre 4,7uF si 10uF. Schimbarea valorii duce la schimbarea timbrului incintei, mie mi-a placut cu 5,7uF si cu 8uF. Cu 8uf vocile sunt mai clare si la volum f.mare in schimb sunetul pare mai uscat. Am ramas la 5,7uF. Cu valorile date in schema sunetul este cald ,basul pare mai adinc,este mai pe gustul meu.Recomand sortarea becurilor pentru rezistente egale ale filamentelor la rece. Eu folosesc VTP-urile pe un amplificator Technics SU-A700MK2, intr-o camera de bloc de 5,5x3,5x2.5m. Singurul dezavantaj este gabaritul si greutatea mari datorate bobinei de 4,8mH, lucru pe care nu l-am luat in consideratie de la inceput, probabil filtrele astea vor sta in cutii separate, pe podea, in spatele boxelor.

Link spre comentariu

Am incercat si eu variatii usoare ale configuratiei si ale valorilor filtrelor de baza. Se poate obtine un timbru placut, functie de gustul fiecaruia, insa acesta se pastreaza numai pentru nivelul de auditie la care s-a reglat filtrul si in jurul acestei valori.Daca dai mai tare in special, timbrul se schimba,asta este particularitatea lui PA-800, la puteri mari favorizeaza mediile.Filtrul propus de mine rezolva in mare parte aceasta problema, sunetul ramine placut pentru valori foarte diferite ale auditiei.Daca la o auditie la putere mica efectul este aproape insesizabil, la putere mare efectul este spectaculos, se poate verifica prin straparea in mers a filtrului. Din acest motiv sunetul nu mai este agresiv, devine mai cald.

Link spre comentariu

Pentru finalizarea experimentului am montat relee pentru comutarea condensatorilor si becurilor, comandate la distanta din fotoliul de auditie.Asa am stabilit cu precizie valorile finale pentru filtrul Notch paralel: L=4,8mH; C=8,3uf; B=6V/0,2A. Pentru aceste valori defazajul si dozarea frecventelor se face astfel incit scena sonora creata devine mai vasta, fiecare instrument, fiecare interpret, poate fi localizat cu mare precizie, sunetul pare a nu mai veni din boxe, ce se petrece in fata ta pare adevarat, imaginea stereo este excelenta. La final, am legat relee sa-mi strapeze filtrele pentru comparatie, am comutat in timpul auditiei, cind direct, cind prin filtru, lucru facut din fotoliul in care ascult. M-am convins, cu acest filtru in fata, VTP-urile au urcat o treapta pe scara calitatii. Efectul este benefic atit la volum mic cit, mai ales, la volum mare. Pot asculta acum la un volum cum inainte nici nu gindeam, vocile ramin naturale, au disparut tzipetele. Experimentati acest filtru si va veti convinge! La final o poza cu filtrul in faza experimentala. Urmeaza finalizarea si constructia cutiilor pentru ele.[attachment=0]IMG_1114.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

E de la filtru, nu de la dif. Probabil la nivel mic nu iti dai seama de acel varf, sau pare ca suna bine, si cand dai tare te innebuneste.Daca l-ai fi taiat mai jos n-ai fi avut aceasta problema si fara acel notch. Diful se tine bine la putere mare (peste 100w) inafara de cazul in care melodia contine prea multi basi si cursa o ia razna.Filtrul cu 1mh si 11u taie mult prea sus, iar in combinatie cu inductanta de 0.85mH a difului urca si mai mult punctul de taiere fata de cum ar merge filtrul cu o rezistenta de 8 ohmi. Eu as recomanda macar 1.8-2mH si 6.8-10u pe woofer ca sa scapi de varful acela enervant. Mai obtii si ceva bas cu ocazia asta.Sunt absolut sigur de ce spun pentru ca am testat aceste variante si m-am jucat destul cu acest difuzor!

Link spre comentariu

Daca ai tweeter pct din seria noua, fara capacul de palstic din spate parca am pus 0.35mH in paralel, atenuare cu lpad de 3-4dB. Condul nu mai tin minte cat e, dar era cat pt un filtru BTW de ordinul 2 la 4k sau la 4.5k, ceva de genul.Daca e tweeter din seria veche nu poti folosi aceasta variante pt ca ramai cu ditamai groapa in raspuns. Inca nu am experimentat destul cu seria veche, dar s-ar putea sa fac chiar azi niste "studii".Wooferu il poti testa si de unu singur daca se apuca de chiuit, dar cu valorile alea nu ar trebui sa mai ai probleme.Comparatie calumea nu o sa poti face calumea decat dupa ce pui la punct imbinarea si afli cum se taie tw calumea.

Link spre comentariu

In decursul timpului am mai spus ca nici wooferele mici, mai ales daca au Fs mic, nu pot merge convenabil peste 1 kHZ. PA800 nu face exceptie!Deci:- pentru woofer un punct de inflexiune pana in 1,1 kHZ- pentru PCT300 trebuie sa aveti in vedere ca acesta are o cocoasa in caracteristica de raspuns, imediat dupa Fs. In aparenta, cocoasa este un impediment, dar este f. folositoare daca o utilizati corect!Pentru ca un punct de inflexiune la o valoare Ft inseamna rabaterea caracteristicii totale cu o panta stabilita de ordinul filtrului, PCT-ul se taie sus, prin tatonari, in jurul valorii de 6 kHZ.Se utilizeaza un filtru Butterworth de ord.II, care, pentru 8 ohmi are valorile:woofer = 1,8 mH + 14 microtweeter = 0,3 mH + 2,2 microSe va prefera "tragerea" in jos a punctului de inflexiune al tweeterului, pana la aliniere, la inceput prin cresterea valorii condensatorului si apoi prin majorarea bobinei.O incinta de referinta este de ajutor pentru a stabili alinierea caracteristicii, in lipsa mijloacelor de masura. Pentru cei care se incred mai mult in masuratori, reamintesc: RASPUNSUL ELECTRIC SI CEL ACUSTIC NU COINCID!!!!!!!!!!!!SUCCES!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări