Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

bogdan69

Postări Recomandate

Multumesc pentru felicitari.Finisajul l-am realizat in felul urmator: am chituit capetele holtsuruburilor si marginile PAL-ului cu chit auto(chit+intaritor),dupa care am slefuit cu o masina de slefuit orbitala.Aceste operatii le-am repetat de mai multe ori pina am obtinut suprafete lucioase si fara denivelari. Am dat prima mina de grund cu pistolul de vopsit,dupa uscare iar am slefuit... a doua mina de grund si iar slefuit... Am folosit pinza abraziva cu granulatie din ce in ce mai fina.A urmat mai multe rinduri de vopsea de asemenea cu slefuiri intermediare.La final am imbracat lateralele cu autocolant.Intentionez sa achizitionez piese pentru prinderea ramelor decorative si spikeuri si voi realiza rame si suporturi cu spikeuri.Despre sunet ce pot sa va spun,acest tip de boxe face diferenta dintre inregistrarile de proasta calitate si cele bune.Am ascultat multe CD-uri din colectia mea.Suna excelent cele originale dar nici acestea chiar toate.Din acest motiv as spune ca sunt niste boxe pretentioase. Parerea mea este ca suna natural, detaliat si relaxant,detaliile din zona frecventelor joase impresioneaza.Referitor la amplasare nu am prea multe variante,apartament de bloc, 5,5mX3,5m,dar voi fi receptiv daca primesc sfaturi.

Link spre comentariu

@vidax,Realizarea este f. reusita, felicitari!Stiu ca nu sunt multe optiuni pentru asezare, dar, si asa sunt unele avantaje la redarea joasei.E recomandabil sa pui incintele in unghi,astfel ca axele difuzoarelor sa se intalneasca in punctul de auditie de pe fotoliu (canapea, etc.) In felul acesta imaginea stereo este mai coerenta si stabila, in plus se micsoreaza efectul de asezare aproape de pereti si mobila.In general, se pot face ajustari ale retelei de separare, in limite mici, tinand cont de conditiile de auditie.Nu trebuie sa mire pe nimeni ca o incinta de calitate mai buna scoate in evidenta si calitatile dar mai ales defectele inregistrarilor. Majoritatea CD-urilor, si in special cele maltratate prin remasterizari au efectiv calitatea cea mai proasta, si, cei mai multi dau vina pe sistemul audio, dar vina acestuia este incomparabil mai mica decat cea a inregistrarii!

Link spre comentariu

D-le VTP,felicitarile venite din partea dvs. valoreaza foarte mult pentru mine deoarece sunteti autorul proiectului si mentorul nostru,celor care au construit VTP-uri dupa acest proiect !O sa incerc opimizari ale filtrelor functie de spatiul meu de auditie, imi va fi usor deoarece filtrele sunt in afara,in cutii pe spatele boxelor.Vreau sa va adresez o intrebare:relatiile de calcul folosite la acest filtru ( fTw=0,7XfT, fTtw=1,3XfT) sunt specifice acestei perechi de difuzoare (PK800+PCT300) sau sunt valabile pentru oricare pereche.Pina acum am calculat valorile inductivitatilor si capacitatilor din filtrele Butterworth de ordinul II (12dB/oct.) pentru fT.Asa am gasit in literatura de specialitate si asa am realizat filtrele la toate constructiile anterioare(valori egale in sectiunea de joase si inalte).Legat de amplasarea in camera, o sa experimentez modificarea unghiurilor si putin,cit se poate,a distantelor fata de pereti.Va multumesc!

Link spre comentariu

Reteaua de ord.II Butterworth, insumeaza cu +3dB la fT, din care cauza se face departarea punctelor de inflexiune ale retelei trece sus si trece jos. Teoretic ar trebui sa fie facuta aceasta deplasare a punctelor de inflexiune in toate cazurile. Avand in vedere ca in majoritatea cazurilor, caracteristicile de raspuns sunt date in conditii de masura si nu sunt liniare, este bine ca la fiecare proiect sa se faca o optimizare psihoacustica a retelei de separare, mai ales ca raspunsul electric nu coincide cu cel acustic!!!

Link spre comentariu

Normal c? urechea e instrumentul final de m?sur?, c? doar le-ai f?cut ca s? m?sori toat? ziua. Dac? tu e?ti mul?umit de sunet, nu trebuie s?-?i pese de p?rerile altora. Tu le ascul?i zilnic, nu ei.

Link spre comentariu

Urechea poate fi considerata ca un ULTIM instrument de masura, DAR, numai asupra TIMBRULUI!!! Si iata dece: incintele reprezinta pana la urma un produs care trebuie sa corespunda unor norme tehnice izvorate din date psihoacustice clare - linearitate, raspuns tranzitoriu, presiune acustica, etc. - de la care nu se abate niciun producator.In ceea ce priveste timbrul, fiecare incinta are amprenta proprie, care place sau displace unui ascultator oarecare. Desigur, cand cineva spune ca o incinta ii place sau nu, trebuie tinut cont si de CINE emite parerea. O firma cu o experienta de aproape 8 decade, nu va fi afectata de parerea unui cocalar manelist, dar, parerea unui dirijor, a unui interpret sau a unui instrumentist poate avea repercuisiuni asupra produselor firmei, fiind luata in seama de compartimentul R&D al firmei. Experienta dar mai ales cultura unui meloman il fereste pe acesta de a emite pareri ridicole, in termeni stupizi, asupra unui produs ale carui legitati de functionare abia le cunoaste!In plus, un test, in urma caruia se emite o opinie, trebuie sa fie corect pentru a fi relevant, si asta e valabil pentru orice componenta a sistemului audio.Sa spui ca amplificatorul X este fenomenal comparativ cu amplificatorul Y, poate avea o relevanta doar asupra gradului de inteligenta al celui ce a facut afirmatia in cauza, daca testul a fost rezultatul unor auditii aleatorii!!! Si emiterea de judecati asemanatoare bazate doar pe parametrii tehnici din fisa tehnica a produsului este la fel de ridicola, daca cel ce emite asertiunile nu cunoaste BINE despre ce vorbeste! (un procent de distorsiuni de 0,0009% este evident mai bun decat unul de 0,009% ca valoare absoluta! important este daca audibil este si o diferenta cuantificabila!!!)Deci: urechea este un CTC-ist final, dar la CTC sunt angajate urechile care STIU ce trebuie! Altfel, orice porcarie e buna daca imi place mie! :nebun:

Link spre comentariu

salut,

Am revenit la idea de a-mi construi o pereche de VTP cu PA800 si PCT300.

Ma gandeam sa merg pe varianta cu biamping, filtru activ si apoi cate un amplificator pentru fiecare dintre cele 2 traductoare.

Nu m-am gandit inca la cum sa impart puterea intre cele 2 difuzoare.

Cat de bine se preteaza acest lucru? Ar avea vreun beneficiu asta?

Cam de AICI m-am inspirat.

Link spre comentariu

salut,Am revenit la idea de a-mi construi o pereche de VTP cu PA800 si PCT300. Ma gandeam sa merg pe varianta cu biamping, filtru activ si apoi cate un amplificator pentru fiecare dintre cele 2 traductoare. Nu m-am gandit inca la cum sa impart puterea intre cele 2 difuzoare. Cat de bine se preteaza acest lucru? Ar avea vreun beneficiu asta? Cam de AICI m-am inspirat.

Va fi o problema repartizarea puterii. Rod Elliot da o repartizare in functie de Ft, dar in practica este nevoie de un sonometru si un generator de semnal sinusoidal. Solutia la care te-ai gandit se aplica mai ales la monitoarele de studio active. Nu stiu daca nu obtii mai multe probleme de rezolvat CORECT!
Link spre comentariu

Da, repartizarea puterii este o problema. Eu ma gandeam la o combinatie de amplificatoare in jur de 100W + 25W. Cred ca asta ar fi acoperitor. Dar, tinand cont ca nu voi folosi niciodata o putere asa de mare, as fi incercat ulterior o constructie in clasa A, 20W + 5W. Mai sunt alte aspecte de tinut cont. L-padul se muta in castigul filtrului, fiind necesara compensarea diferentei de SPL(in ideea pastrarii castigului identic la amplificatoare). Nu inteleg exact la ce va referiti ca utilizare pentru sonometru. Pentru obtinerea echilibrarea puterii?

Link spre comentariu

Pai intr-o prima faza as putea atenua amplificarea pe inalte exact cu echivalentul dat de L-pad, adica transfer de aproximativ 0.89, adica -1dB. Nu prea inteleg de ce ar fi mai imprecisa atenuarea inainte de amplificator decat cea de dupa. Pot chiar pastra si raportul, marind valoarea rezistentelor, gen la 18K si 2.2K, de exemplu. Cel putin din punctul de vedere al tolerantelor rezistentelor situatia e mai buna pe partea de semnal decat pe partea de putere.Sonometru nu am de unde sa iau....

Link spre comentariu

Pai intr-o prima faza as putea atenua amplificarea pe inalte exact cu echivalentul dat de L-pad, adica transfer de aproximativ 0.89, adica -1dB. Nu prea inteleg de ce ar fi mai imprecisa atenuarea inainte de amplificator decat cea de dupa. Pot chiar pastra si raportul, marind valoarea rezistentelor, gen la 18K si 2.2K, de exemplu. Cel putin din punctul de vedere al tolerantelor rezistentelor situatia e mai buna pe partea de semnal decat pe partea de putere.Sonometru nu am de unde sa iau....

Cu sonometrul se poate verifica SPL-ul chiar din locul de auditie. Sonometre se gasesc destule pe net!!!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări