Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

La chestia cu coaxialele mari iti dau dreptate. Suna destul de pitigaiat vocile din ele.Am incercat mai multe filtre recomandate de unii altii si nu am reusit.La pa800 nu mi se pare ca suna f colorat daca le filtrezi jos. LE-am auzit si in vtp-ul pt 8" si in reflex de 20L intern, cutie de mdf si in 25L (sau cat or fi cutiile luate de la tine).In cea de mdf suna ceva mai bine pe bas, si mult mai curat pe medii decat din cutia de pal. VTP-ul are eficienta mare pe bas, dar in rest sta mai prost. Poate daca ar fi vtp-ul din mdf ar suna mai bine.

Orice incinta ajuta numai wooferul in partea de jos, in jurul Fs! eci nici VTP-ul nu lucreaza mai sus de o octava de frecventa pe care a fost acordata!Orice woofer trebuie sa nu fie utilizat peste 1.000 Hz chiar daca este de mici dimensiuni. Cine se uita pe caracteristici, vede clar ca peste 1.000 Hz wooferul incepe sa aiba probleme!Nici un coaxial mic, mediu sau mare nu are probleme pe inalte, este doar folosit incorect! Calotele de titan, in special cer o taiere cat mai sus, de obicei peste 3-3,5 kHz sau mai mult. BM12CXA are in prezent cel mai linear filtru, la care wooferul are punctul de inflexiune aproape de 1.100 Hz si driverul la 6 kHz (IV+I).
Link spre comentariu

[quote="CBDe asemenea am mai obs si ca destul de multi(motive de economie ,desi nu prea le inteleg) faceti incintele din pal chior,va recomand sa va feriti de el pt ca este si mai dificil de prelucrat-finisat si are rezonate foarte audibile la volume ,sa zicem mai ridiicate in zona midbasului

...

Legat de acest subiect parerile sunt impartite.Este adevarat ca MDF-ul se prelucreaza mai usor si mai frumos dar se scrie ca este inferior PAL-ului( si in special PAL-ului hidrofugat ),datorita factorului mecanic de autoamortizare mai slab exact unde spui tu, in zona midbasului si asta datorita structurii lui.

Link spre comentariu

acelasi lucru zicea si alt user,vegaats parca,formulat mai stiintific,aici sau in alt loc,dar practic la ureche se observa alte fenomeneLa un br sau compresie garantat este mai bun (in sesnul de inert) mdf-ul,probat de multe ori,incinta de proba si cea finala din mdfinca imi sustin parerea ca pusa una langa alta A_B un horn(vtp etc) cu un br sau compresie se va simti acel midbas 'nesuferit',am testat de atatea ori si cu aceleasi difuri si cu altele(respectiv si incinte de-a gata)Daca aveti drum prin Pitesti va invit la o auditie d-le Mateescu si o sa vedeti ce inseamna muzica in conceptia meaPuteti asculta scan-speak dinalea moarte cat si tonsil(alta 'conceptie' ,sunet mai 'viu'),ambele difuri din gama de varf de la ambii producatori,biblite si rasbibilite,poate atunci o sa ramaneti uimit(in sesnsul bun al cuvantului :nas: )Pana acum nu am auzti difuzoare de joase nici de la paudio nici de la selenium sa sune contrabasul a contrabas si basul bas(jos,'strans' si 'adunat'...fara rupturi deranjante)Nu stiu nici daca ati ascultat tonsil gdwk 11/100 pt ca oricum nu prea merge taiat sub 3k si la pretul lui nu prea atrage(acum a iesit si din fabricatie..cireasa de pe tort),dar poate observati si ne comunicati si noua cum e cu focalizarea si cu corzile alea ciupite inexitente la pecete :limb: Sper sa nu o luati in nume de rau,nu sunt 'agresiv'Chiar as vrea sa ascult la un momemnt dat un vtp pus calumea la punct la cineva(inca nu am reusit,sa nu fi eu in stare sa gasesc vreun 'meloman' mai mester :jytuiyu )Inca mai am ramasa prin casa o pereche cu aceasta combinatie facute dupa proiectul de pe poweraudio,'monitor de studio' br,si mie cam sila cand ii dau drumul,suna cam ca porkul la taiere(citez un 'clasic in viatza' :rade: )8pw3 nu bubuie,asa e,dar sub 60-70hz cam distorsioneaza dc este fortat din eq,fiind cam liniste prin zona aia din prima faza

Link spre comentariu

8pw3 nu bubuie neaparat in vtp. Pana la urma am rezolvat bubuiala printr-o cantitate mare de fonoabsorbant. Din pacate asta a scazut drastic spl-ul pe bas. Totusi a mai ramas ceva. Problema este ca sub 60-70Hz nu mai reda corect.

O simpla baleiere a zonei 40-60Hz scoate in evidenta problema. Peste "hmmm"-ul specific unui ton de acea frecventa se suprapun armonici (suna in genul brrrr) si nu, nu este vorba de o placa care vibreaza sau aer care scapa prin orificii. Se simte si in alte incinte fie inchise, fie reflex. E de la difuzor care nu e facut sa coboare prea mult. ASta e.

Nu am considerat necesar sa tin ditamai turnul in casa daca tot nu scoate bas asa ca am montat 8pw3-ul in incinte inchise de 18L. In reflex (cum e recomandat) suna prost dupa parerea mea. Vajaie basul si bubuie f urat, ce-i drept spl-ul e mare.

In incinta inchisa suna mediile f curat si basul ajutat de camera coboara mai de doamne ajuta pana la 80Hz fara ajutor din eq sau alte povesti.

Cand spuneam incinta reflex ma refeream la pa800, alt exemplar cu care m-am jucat atat in reflex cat si in vtp.

Intr-adevar vtp-ul are un bas mai puternic si mai adanc, dar marimea incintei pentru mine si pentru proprietarul incintelor nu este justificata. Intr-o camera de 12mp e cam greu sa le asezi cum se cade.

In 20L intern acordati la 45Hz basul nu este mult mai slab ca si in vtp, iar de bubuit nu bubuie in reflex (pe testate) asa ca in final am ales varianta a doua. Probabil ca intr-o camera de 30-50mp alegerea ar fi fost diferita.

Ce am remarcat la pa800, in aceleasi incinte fizice in care a fost si seleniumu, e ca basul e bas, nu tentativa pe care o avea 8pw3. La fel si visaton w200.

Legat de coaxiale: Am incercat filtrul din tehnium, l-am atasat in mesajul acest. Am incercat si filtrul propus de Dan Nita in proiectul incintei horn, filtru folosit si la niste coaxiale selenium. Suna bine asa in sine, unele melodii scot in evidenta niste scartaieli cam enervante pentru mine in zona 2-4kHz. Oi fi eu mai prost de le aud si ma deranjeaza.

Posted Image

Cealalta varianta am si masurat-o, si are unele goluri in frecventa in zona 1-5k.

Cred ca problema se trage de la faptul ca la 1.5k driverul suna ciudat, asta se poate incerca f usor cu un generator de semnal. Cele 2 filtre propuse nu au suficienta atenuare la 1.5k de aceea scartaitul acela inca se mai poate detecta.

Am sa caut schema pe care am implementat-o acum. Mie mi se pare ca a mai rezolvat unele probleme, dar a creat altele noi.

Din cap nu mi-o amintesc exact. Poate isi mai da cineva cu parerea asupra ei cand o voi posta.

LE: Am gasit schema:

Aici am facut un compromis pentru ca boxele mai canta din cand in cand pe la cate un chef ce il dau cu prietenii, unde se descurca f bine, iar sunetul depaseste cu mult pretentiile de calitate din acele imprejurari, deci un punct bun.

Posted Image

Posted Image

Rezistentele de pe driver cresc impedanta acestuia, deci reduc mult puterea disipata pe ele. Cu un Lpad clasic as fi pierdut putere degeaba incalzind rezistente.

Rezistentele serie de valoare mica inseriate cu bobinele sunt rezistentele parazite care le-am introdus in spice pentru o simulare mai exacta a raspunsului electric.

Filtrul l-am gandit dupa raspunsul masurat al difuzoarelor care l-am compus cu raspunsul electric simulat in spice apoi verificat cu generator de semnal + ociloscop. Raspunsul masurat seamana f mult cu cel dat de producator deci tind sa cred ca masuratorile sunt corecte. Atat doar ca eu nu am netezit graficul la modul extrem cum este dat in catalog.

Din pacate nu am apucat sa masor raspunsul acustic final al filtrului deoarece echipamentul de masurare nu imi apartine si trebuie sa il imprumut de fiecare data cand vreau sa ma joc. L-am verificat doar cu un microfon de 2 parale ca sa fiu sigur ca am nimerit bine faza la tweeter si ca difuzoarele sunt la acelasi nivel. E mult mai usor si mai rapid sa masori decat sa asculti, iar pentru cele doua aspecte un microfon de 2 lei e suficient. Din pacate nu si pentru masurarea raspunsului complet.

Link spre comentariu

Sharky,Crede-ma, 8PW3 se poate face sa sune mai mult decat decent in VTP. e vreti sa scoateti pe partea de medii nu o sa reusiti: difuzorul are un timbru propriu!acela NU se poate modifica, dar culmea: este sarea si piperul sau!!!Coaxialele PAudio capata caracteristica lineara doar in cazul utilizarii unui filtru IV + I!!!(sus am scris ceva!)Repet inca o data: o incinta extrem de liniara, para verificata prin masuratori NU suna bine de cele mai multe ori!!! Deci fiecare se ghideaza dupa ce il taie capul, dar daca prezinta un dosar de 1.000 de pagini in care demostreaza ca a facut cea mai lineara incinta: in frecventa, putere, impedanta, nu ii va garanta nimeni si ca o vinde!

Link spre comentariu

CBI:Daca aveti drum prin Pitesti va invit la o auditie d-le Mateescu si o sa vedeti ce inseamna muzica in conceptia meaPuteti asculta scan-speak dinalea moarte cat si tonsil(alta 'conceptie' ,sunet mai 'viu'),ambele difuri din gama de varf de la ambii producatori,biblite si rasbibilite,poate atunci o sa ramaneti uimit(in sesnsul bun al cuvantului :nas: )Pana acum nu am auzti difuzoare de joase nici de la paudio nici de la selenium sa sune contrabasul a contrabas si basul bas(jos,'strans' si 'adunat'...fara rupturi deranjante)Nu stiu nici daca ati ascultat tonsil gdwk 11/100 pt ca oricum nu prea merge taiat sub 3k si la pretul lui nu prea atrage(acum a iesit si din fabricatie..cireasa de pe tort),dar poate observati si ne comunicati si noua cum e cu focalizarea si cu corzile alea ciupite inexitente la pecete :limb:Sper sa nu o luati in nume de rau,nu sunt 'agresiv'Deci:- nu ma intereseaza muzica in conceptia ta, asa cum nu trebuie sa te intereseze muzica in conceptia mea. Sa nu mai vorbim ca muzica exista inafara noastra si va dainui cat speta umana.Cat priveste reproducerea unei inregistrari, pui deja problema GRESIT!!! Nici timpul nu a reusit sa te faca sa intelegi ca:- de gustibus ........- urechea umana, ca si persoana care o poarta, se educa.In consecinta daca ai anumite gusturi, e problema ta .............- nu te forteaza nimeni sa adopti solutiile sau proiectele mele, ma asteptam ca de atata timp sa prezinti incintele care, construite de tine, iti sustin gusturile in materie de reproducere a muzicii;- daca nu ai reusit sa pui la punct nici o incinta care sa-ti placa si sa o prezinti, asta e ......- daca ai facut vreo clona si te satisface, perfect ....... dar unde e contributia ta ???- eu mi-as pune problema si invers: daca totusi mai multi au facut niste proiecte si sunt multumiti, sunt ............ prosti???- o chestie cred ca nu ai inteles pana acum: eu nu am nevoie de incinte, si, nici nu fac in regim comercial. Tot ce am facut, am facut de placere, pentru a trage niste concluzii, dar, din pacate, nu prea am feedback, pentru ca cei care abordeaza aceiasi tema se dovedesc a reproduce proiectul fara sa isi aduca vreo contributie notabila si fac doar experimente cu logica putina sau deloc, mai ales ca nu au experienta in domeniu. Ce constat la tine este lipsa de analiza la ceea ce faci, in 2-3 ani, ai ramas la aceiasi logica confuza, care nu te ajuta sa treci la un nivel superior. Mai esti si tributar unor chestii de marketing.- am lucrat cu sute de perechi de difuzoare, in tot felul de incinte, fara sa fac ierarhizari tampite!(inclusiv SEAS, Vifa, Peerless, ScanSpeak, sau Tonsil). Pentru mine, orice realizare, DIY sau de fabrica este unica, are calitatile si defectele proprii si nu compar mere cu pere.- nu am afirmat niciodata ca un tip de incinta este superior altui tip, deci VTP-ul nu este superior altui tip!!!!! In lumea acusticii se spune ca este tipul de incinta hi -fi cel mai usor de abordat in regim DIY (asta nu inseamna ca toti pot obtine rezultate bune). In ceea ce priveste incinta BR, din zeci de perechi DIY nu am vazut decat 2 perechi care sa fi fost corect acordate, sa se comporte ca la carte. In prezent, si cele de pe piata, cu pretentii sunt discutabil acordate!- pana la urma, ce incinte iti plac din tot ce ai ascultat? Sau cauti incinta care se schimba ca performanta dupa cum intelegi TU muzica???

Link spre comentariu

Despre 8pw3 in vtp am spus altceva.Nu produce destul bas pt cat vreau eu, asa ca l-am stramutat intr-o incinta inchisa din considerente de spatiu. Comparativ cu acesta pa800 sau visaton w200 chiar scot bas. Mediile ies f bine din el, n-am ce sa reprosez si nici n-am de gand sa ma scap de ele.Legat de coaxiale:As fi interesat de varianta filtrului pentru liniarizarea coaxialului de 12. Si eu am incercat destule variante, nu strica una in plus. Problema de care m-am lovit cel mai frecvent a fost gaura in raspuns a wooferului in jurul frecventei de 1.2k. Evident ca prima incercare a fost sa o umplu cu ajutorul driverului, dar rezultatul a fost un esec total. Driverul zornaie urat cand reda asa de jos. Momentan proiectul este intrerupt. Cand il reiau incerc alta combinatie, eventual filtraj activ, iar daca nici cum nu iese, alt driver.

Link spre comentariu

Ma tot gindesc la primul test facut cu VTP-urile ,atit de mult asteptat de mine.Daca pentru bass imi este clar ca PA-800k necesita rodaj si ar fi bine ca cei care-l folosesc pentru prima data sa faca acest lucru pentru a nu trece printr-o scurta dezamagire sau scurta descurajare,ma framinta ce oare s-a intimplat cu inaltele, care la inceput sunau sters.Explicatia pe care o gasesc acum ar fi legata de condensatoarele din filtrul de inalte.Cele folosite de mine au fost recuperate din niste echipamente industriale si au stat mult timp nefolosite pina le-am sortat eu cu capacimetrul.Poate de aceea a durat putin pina au intrat in regim si PCT-urile au inceput sa arate de ce sunt in stare... :aplauze D-le Mateescu,in legatura cu PA-800k as vrea sa va pun urmatoarea intrebare.Am vazut acum ca in incinta VTP normalizata coboara suficient in frecventa ,insa tinind cont de frecventa lui proprie de rezonanta foarte scazuta s-ar justifica o incinta VTP redimensionata,acordata putin mai jos?

Link spre comentariu

ok,deci m-am exprimat gresit,rectific :"cum suna sau cum ar trebuie sa sune o boxa adevarata",nu in 'conceptia mea'...si nu,nu am preferinte,nu ascult la trancote obosite si nici nu folosesc metode /aparate pt 'imbunatatirea' sunetului pe 'gustul meu'nu imi plac lucrurile cu compromisuri evidente,si dintre difurile astea de sonorizare nu exista unul mai breazImi place o incinta neutra si care reda tot spectrul fara a-si lasa acel timbru asupra sunetului in mod evident si uneori deranjantAm incercat proiectele din tehnium tot din necunoastere,fiind incepator am zis sa vad ce iese,dar intre timp m-am invatat minte si nu mai copiez nimic fara o prealabila investigatie mai atentaAs fi vrut sa ascult o incinta facuta de mana dvs care sa sune,cu difuri mai adecvate acestei utilizari,nu cu ce se 'gaseste'.Toata stima mea pt cum ati prezentat articolele in revista si nu ma indoiesc de capabilitatile dvs nici un moment,dar simt ca se poate si mai mult :da Am mai discutat si cu altii si culmea si eu au gasit au gasit cam aceleasi nemultumiri ,dar nestiind ce sa faca/sau neputandu-se ,s-au invatat sa traiasca cu eleNici eu nu am afirmat ca vreun tip de incinta este superior,dar conteaza enorm ce este in ea,si nimic nu este ieftin,si sunt destui dispusi sa realizaze ceva mai fara compromisuri mari,pretul pt 4 difuzoare nu este un pret mare,atat timp cat la magazin ...este ce esteDaca este cineva interesat de ce am realizat eu este invitat sa vina sa pipaie,sa asculte,nu vad rostul sa pun la liber sa ma frece diversi care nu stiu 'cu ce se mananca o rezistenta'.Lucrurile bune costa,nu stiu cat sunt dispusi sa cheltuie tinad cont ca in prima instanta trec de la boomboxuri sau diverse cotete realizate dupa cum au gandit ei.Multi vor galagie nu calitate,si primeaza 'marimea' si watiii.Nu mai aduc aminte de camera/inregistrare/aparate etc.Se presune totusi ca am trecut de etapa asta din moment ce vrem 'hi-end',si la lucratura si la sunetNu am facut clone niciodata,nici nu se prea poate fara materialele pe care le-a folosit fabrica.Am incercat in stadiu incepator sa ma inspir(pana aflu cu ce sa mananca) cand nu avem prea mult habar de filtre ,parametrii etc ,cum am incercat si altele ce mi s-au parut a merita.Nici creatorii proiectelor nu au clonat nimic.(asa orice este copie daca ne gandim bine,atat timp cat nu se inventeaza nou)Am gasit ceva care pastrez,am aproape 2 ani fara sa schimb nimic dupa mult timp si inca imi face placere in fiecare zi,nu dau play cu retinere si cu pistolul de lipit si surubelnita in mana cealata :rade: .Si nu s-a plans nimeni ca suna naspa ,ba din contra,dar cand $$$... :nebunrau: Deci se poate spune ca am gasit drumul de parcurs (chiar daca nu duce nicaieri :rade: )Din pacate am trecut mai departe ,nu mai continui sa nu fiu rautacios din respect,nu-mi permit.Intre timp am inceput sa simt si siferente intre componente gen sarme si pot sa aleg o inregistrare de calitate de una nasoala cu usurintaSa-mi zica mie care aude diferente intre un format (corect) comprimat si un cd original la un blind test pe pe oricare din difurile astea e sonorizare cu tot spl-ul si motoarele lor(si graficele alea 'profesionale' trase cu pixu de nu iti dai seama daca e medie sau subwofer...)driverul de la bm12 are un ditamai peakul in zona 2-3k,ma indoiesc ca va suna bine cu ord 1 oricat de sus ar fi taiate.Am aflat si noi mai demult ca e bine sa taiem goarna aia cat mai sus,dar ce facem cu mediile si cu woferul,oare cat de mult poate sa urce un wofer de 12" care la 1,2k are deja probleme ? Nu toti ascultam cu mediile retrase sau eq in VPromit ca o sa ma abtin de acum incolo,fiecare intelege ce vrea,dar din acest motiv nu prea avem forumisti cu experiienta peste tot,pt ca nimeni nu vrea sa asculte si sar la capEu va doresc multa sanatate si cat mai multe reusite :101 @vidax,daca vrei bas mai jos,mai percusiv si strans poti sa acorzi incinta si la 20hz,iti trebuie in primul rand difuzoare capabile,faptul ca acorzi sub fs nu-ti garanteaza ca vei obtine rezultate.Nu poti sa faci ceva sa redea unde nu poate ,doar il fortezi,dar nu te pacalesti decat pe tineCutia este acordata la 40hz sau 45 hz parca,daca vrei subwofer afla ca nu vei obtine .Suprafata radianta conteaza,dar mai trebuie si altceva...(nu,nu magnetul mare)

Link spre comentariu

@vidax,daca vrei bas mai jos,mai percusiv si strans poti sa acorzi incinta si la 20hz,iti trebuie in primul rand difuzoare capabile,faptul ca acorzi sub fs nu-ti garanteaza ca vei obtine rezultate.Nu poti sa faci ceva sa redea unde nu poate ,doar il fortezi,dar nu te pacalesti decat pe tineCutia este acordata la 40hz sau 45 hz parca,daca vrei subwofer afla ca nu vei obtine .Suprafata radianta conteaza,dar mai trebuie si altceva...(nu,nu magnetul mare)Am pus aceasta intrebare deoarece in foaia de catalog a lui PA-800K, fs este de 28Hz.Nu m-am gindit la mai jos de atit.CBI,vreau sa-ti spun ca exista o diversitate de gusturi ,ma refer la perceptia sunetului,citi oameni pe pamint.Este posibil ca boxele la care ai migalit si ai investit mult si pe care tu le simti neutre ,sa nu produca nici o emotie altuia.Iar altele la care tu simti o mica coloratie si nu-ti plac,altuia sa-i faca sa i se zbirleasca parul pe piele,sa simta furnicaturi...Ce folos daca decit cinta si nu transmit emotie ? De aceea exista o atit de mare diversitate de tipuri de incinte acustice,ca si de femei,chiar daca nu este perfecta fiecare are perechea ei.

Link spre comentariu

Pt d-nul CBI: treceti cu privirea si pe urmatorul link.Sant mai multe persoane care au folosit coax de 12,BM12CXA si nu au fost dezamagite, ba, din contra (una o sa fiu eu) - http://www.audiocircle.com/index.php?topic=61023.0

Foarte interesant pentru cei care adopta solutia O.B.! O pereche de O.B. bine puse la punct are userul fcon! Suna extrem de frumos, chiar daca spatiul de auditie nu este chiar propice, dar solutia este o reusita!!!Imi pare rau de CBI!!! In tot ce spune se vede clar ca nu a reusit sa gaseasca solutiile corecte, si asta dintr-o cauza fundamentala: nu stie ce vrea! Dovada: nu poate indica nici o incinta care, eventual l-ar satisface, si, nici nu vrea sa prezinte o solutie pe care a incercat-o si corespunde gusturilor sale! In plus, da si sfaturi gresite! Pacat!!!Vidax, o incinta cu Fb mai jos poate aduce un mic plus de bas, dar poate avea si neajunsul de a avea un gabarit mult mai mare si o amortizare mai mica a echipajului mobil . In cazul unei incinte acordate chiar pe Fs, gabaritul este mare (inaltimea) si nu se justifica in mod deosebit o astfel de abordare. Pentru 800K, cea mai mare incinta pe care am facut-o are dimensiunile interioare:1.350(H) x 250(l) x 300(A) mm, 105 mm dechidere, 20 mm latimea la varful V-ului, 1080 mm de la deschidere la centrul lui 800K. Fb = 35 Hz. Executia MDF 22 mm, fata dubla, PCT 300 ca tweeter.Pentru cei care nu cunosc amanuntul: PAudio produce si traductoare de sonorizare ambientala (home): PA800K, 600K, PA-20K, PCT 300, PA 100FN si altele pe care nu le-am avut in mana si nu ma pronunt.Despre coaxiale: m-am jucat cu coaxiale Beyma, Tannoy, 18Sound, PAudio, si indiferent de destinatie (PRO sau HOME)ele sunt facute sa reproduca muzica!!! Cu putina buna vointa si cu logica, se pot gasi solutii pentru o redare f. buna a muzicii chiar daca trebuie luptat cu adversiunile unor caracteristici mai serpuite!!! Daca stii, POTI!(indiferent de ce spun cei care ...... NU POT!!! Oare dece???)
Link spre comentariu

la toate exemplarele mele fs-ul nu a fost mai jos de 34-35hz,si chiar si asa ,are qts prea mic ca sa redea atat de jos,sau cel putin in cutii accepatabileDiferenta intre br si vtp cu acest dif este un mic plus la cantitatea de joase in zona 50-80hz,dar nu coboara mai jos ca in br,si nici nu suna la fel de curat@toadernu e nevoie de 'domn',sunt destul de 'tinerel'ca sa precizez de la inceputbm12 am avut aproape 2 ani de zile la mine pt utilizaream incercat de toate cu acest coaxial,la blh,vtp si ultima data br cu acest dif,inainte sa le maritIn linkul acela se utilizeaza 2 subwofere pe canal alaturi de ele,oare de ce??? iti spun eu,nu au bas jos,si nici calitate in el,si nici nu aveau cum,poate ca nu toti aveti idee cat de mult ajuta acea octava de jos in calitatea si sentimentul unei melodii care contine infromatie acolo,si daca vei asculta cateva cd-uri de test 'audiofile' e imposbil sa nu observi cat de jenant suna basul>vorbim totusi de un dif de 12" si litrii...f multi.Cati sunteti dispusi sa stati cu 2 dulapioare plus alele 2? Cat de bine credeti ca le integrati(compresie cu br,horn...diferenta de raspuns la impuls),si cum vor suna in 15-16mp ?In br necesita minim 90-100l ca sa nu bubuie basul de sus,neaccepatabil pt mine.Woferul bm12 este un wofer excelent,dar limitat la ambele capete.Suna f bine,nu prezinta nici un fel de coloratii.Problema apare cum il legi cu driverul,pt ca nu conteaza numai sa obtii un raspuns liniar(iar in graficele din linkul ala sunt abateri serioase,deci garantat nu va reproduce ce venea initial pe fire) Cine poate sa traoasca cu asta .bv lui..Driverul are inalte intzepate si reci,dure,trecand peste asta,este f directional din cauza goarnei aleia exponentiale si ii imprima neliniaritai mari in jona de medii,care se traduc intr-un sunet total neacultabil in diverse ipostaze.Am incercat filtrul lui DNa,am vb cu dansul si putin individual,apoi am revenit la vtp si am luat legatura si cu domnul Mateescu,in cele din urma am pus mana si am facut niste masuratori si lucrurile au iesit la iveala.Nu a sunat bine nici cu filtre active.Incercati sa ascultati un dvd cu un concert ceva live si apoi o sa vedeti cat de nenatural si artificial suna in zona redata de driver.Nu mai zis ca sasaie si alte fenomene.Fiecare auziti acelasi lucru,normal,dar ramane la latitudinea fiecaruia sa traga niste concluzii.Pt mine si multi altii am considerat prea mari compromisurile.Ma indoiesc ca cineva cu ureche va spune ..i-auzi ce natural suna trompeta si saxofonul,ce tremurat te ia la contrabasul ala..etcPe mine nu ma intereseaza sa sune frumos si placut,ci corect.Nu sa ajung sa nu-mi mai recunosc muzica si sa strang din dinti (nu de bine)Sonorizare ambientala...galagizare...care e diferenta(membrane de plastic si metal ca sa reziste?)Ajungem sa comparam tannoy supravox etc cu paudio si ale lor coaxiele de scena si alte domenii?? pai diferentele sunt enorme .CUm arata un tannnoy si cum arata un dif de sonorizare,dar parametrii??stiu ca imi place si mie sa bat campii,dar ..Sunt dispus sa punem mai multe sa le comparam si atunci vedem care pe care.Eu am facut-o si am tras niste concluzii.Din prima e mai greu,mai ales cand nu ai ascultat si ceva mai bunCa sa revin,am preferinte pt boxele neutre,tot ce tine de nordici si modelel lor de varf...proac,sonus faber,opera,iar pt scan speak am tot respectul...sper ca acum s-a mai lamurit situatiaNu sufar bookshelfuri ,difurile mici care se chinuie sa redea tot in cutii imense si nici difuri la kil pe baffle

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări