Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

postez aici ca tot despre VTP-uri si reglaje e vorba:Am schimbat de azi genul de muzica de cand a venit un amic cu niste boxe pt teste. Le bate la fund DAR , (un mare DAR) am descoperit ca joasele se aud fff slab, nu are bas.Am testat cu melodii cunoscute si cu 3 softuri de generare de ton ..Toate+ urechile noastre dadeau aceeasi sentinta:1)app intre 38 Hz -45 Hz se aude ( sau ma rog -se simte destul de tare) 2) 43, 45 Hz scade muult ( ca volum , daca ma exprim bine) si pastreaza" valea pana la 68-70 Hz cand urca destul de brusc la volum normal.Ca volum sonor sau feeling e cam egal la 38-44 Hz cu ce este dupa 68-70 Hz Intre 45-70 hz e gaura Se aude ff slab acolo. Nu lipseste cu desavarsire, se aude slab pe fundal si melodiile sunt ciuntite de parca ar avea doar instrumente, percutie si voce. Fara drumm & bas si alte joaseDe urcat urca pana la 16 000 Hz. Sau ma rog poate pana acolo aud eu...:))Rog de la Dl Mateescu/ de la alti cunoscatori un sfat.Am dedus de pe forum ca daca se pune mai mult material fono decat trebuie , e posibil ca frecventa sa coboare( probabil de aia am ajuns eu la 38 Hz) DAR se scade din db ( adica inteleg ca se aude mai incet basul cu prea mult material fono) Daca e prea mult material in interior la incintele VTP e afecta cursa membranei subooferului?Poate acesta e fenomenul si la mine. trebuie sa mai scot din material. CORECT sau Nu?(Din cate am citit VTP -urile astea sunt acordate pt 50 Hz, adica de aici in sus ar trebui sa se auda bine, sau macar acceptabil - ce fac atunci cu zona 50-70 Hz?)Am pus un material asemator minetului. nu-i stiu denumirea exacta. Gros de 2-2,5 cm . exact dupa desenele indicate si cum a pus si lucian.(arata si materialul ca cel folosit de el) Ar trebui oare sa mai reduc din lungimea " benzii " de material care e prinsa de tavan si cade liber in jos ? Sau sa mai reduc din grosimea materialului lipit in interior? El se poate subtia in straturi.Inteleg ca trebuie sa-i fac teste dar macar sa stiu ca trebuie sa iau si nu sa mai adaug material....Filtrele sunt cele din schema indicata de Dl VTP.Multumesc.

Link spre comentariu

@ diasomie,Fenomenele semnalate pot proveni de cele mai multe ori din fenomenele de rezonanta inerente in camerele neamenajate acustic. Frecventele enumerate au lungimi de unda suficient de mari ca sa favorizeze fenomenele citate!Nu imi dau seama daca materialul fonoabs. este mai mult sau mai putin decat trebuie si daca este minet sau altceva.Cel mai simplu: scoateti tot materialul afara, testati si apoi adaugati daca este nevoie. Pe pereti lasati un strat f. subtire. Cat de dens este materialul utilizat?Materialul fono in exces amortizeaza prin incarcare difuzorul si limiteaza si cursa membranei.

Link spre comentariu

@ Vtp :e greu de definit cat de dens este ( pare destul de dens) . La pipait se asemana cu lana, mai aspru. se poate lua in straturi. Denumire oficiala:)) Izo tex. Ar fi fost relevant macar gramajul /mp ....Cei de la magazin ziceau ca e bun ca e dens...( ei se gandeau insa la altceva) O sa merg pe faptul ca e captusita prea bine ( sau mai mult decat trebuie-asa imi zice intuitia) si o sa mai scot asa cum spuneti din materialul de pe margini.Apoi ma arunc la fasia de pe centru.O latura a cutiei inca nu e lipita ci doar stransa temporar dar bine in suruburi. La etansarea ei se pot intampla" minuni"?Cand cursa memebranei sub-ului e impiedicata, se aude mai incet si / sau distorsionat? Daca s-ar auzi mai incet, de ce atunci exact si brusc sub 70 de Hz e fenomenul, si de ce nu in toata gama de frecvente de care raspunde subul???multumesc

Link spre comentariu

@ Vtp :e greu de definit cat de dens este ( pare destul de dens) . La pipait se asemana cu lana, mai aspru. se poate lua in straturi. Denumire oficiala:)) Izo tex. Ar fi fost relevant macar gramajul /mp ....Cei de la magazin ziceau ca e bun ca e dens...( ei se gandeau insa la altceva) O sa merg pe faptul ca e captusita prea bine ( sau mai mult decat trebuie-asa imi zice intuitia) si o sa mai scot asa cum spuneti din materialul de pe margini.Apoi ma arunc la fasia de pe centru.O latura a cutiei inca nu e lipita ci doar stransa temporar dar bine in suruburi. La etansarea ei se pot intampla" minuni"?Cand cursa memebranei sub-ului e impiedicata, se aude mai incet si / sau distorsionat?multumesc

Minetul este pufos, nu dens!Pe pereti stratul trebuie sa fie de circa 5 mm mai ales daca este dens.Fasia din interior, de pe partea inchisa, pana pe capacul superior si apoi libera, pana aproape de deschidere trebuie sa fie groasa de circa 40 mm in stare libera dar se reduce la circa 3 mm stransa, presata cu mana!Daca membrana este incarcata, se reduce deplasarea sa, deci SPL-ul scade dar nu distorsioneaza!
Link spre comentariu

Este de la pozitionare,camera.La mine este altfel efectul:am bas bun,necolorat si clar pana pe la 40-50,liniar chiar pot spune,prin teste cu frecv si urechiometria.Apoi sub ,lipsa acuta.Orice le-as face,vad membrana cum face brrr,dar nu se aude nimic,oricum ce se aude e f atenuat,deci nici vorba sa se mai auda ceva in pasaje muzicaleChiar si pusa la colt,basul se ridica,dar tot la colturi,nu unde vreau euAceleasi difuri mutate in br,acordate la tot la 45hz ca vtp-u,basul este mai mult tot pana la 45-50,doar ca la volum a.i sa se miste ceva membrana,produc un sunet de pufuiala,din centrul bobinei,parca comprima basul,senzatie de wofer super amortizat.Nu este de la grosimea tubului.Cam asa fac toate BR-urile pe note f joase.Pb e ca pe teste de 30-35-40hz,in BR,ciar daca se aude destul de atenuat,se simte in camera presiune,se simte cum vibreaza tocul de la usa,fereastra,niste bibelouri.Deci inseamna ca ceva ceva mai reproduce acolo,armonici,distorsiuni nu pot zice cu exactitate,sa zicem subbas :smt003 Oricum coboara mai bine ca in vtp,dar are mai putin castig in zona unde lucreaza vtp-ulEu am amenajat si niste carpete,scaune cu haine a.i. cand ascult,tin boxele destul de aprope de perete(cam 40-50cm de spate si laterale) fara sa sune aiurea media,de bubuit mai greu la difuri pro,si mai castig astfel ceva in zona joaselor,care ma ajuta enorm.Eu pe asta m-am bazat si am mai spus pa800 plasat in spatiu liber ,are f3 destul de sus,dar tine putere si are spl.Cu ajutorul camerei sau a vtp-ului se poate extinde acest f3 cam cu o jumate de octava.Ca BR,ca vtp,horn ce-o mai fi,totul tine de gusturiFasia aia de 40mm lasata liber din ce am obs eu de care zice VTP scoate coloratiile,media mai in fata,mai in difuzor,nu mai ies sunete pe gaura de jos,dar ia si din bas.Oricum aceasta este critica,din ea se regleaza compromisul bas/coloratii.Eu personal am lipit-o de peretele spate si am pus si pe peretele inclinat dinspre iesirea din horn.La un moment dat am pus fasii cam peste tot pana aproape de iesire ,agatate cu bolduri unele de altele,si asa mi-a placut cel mai mult dar canci subbas.In schimb suna f amortizat zona basului,disparusera aproape complet ciocanele si sunetul de cutie.Oricum e putin ciudat la tine.Minetul este alb,si este cel din gecile ieftine de iarna,geci de piele,doar ca tie iti trebuie mai gros.Este pufos,nu se taseaza nu se desprinde.Ce ai pus tu poate semana cu vatelina,si nu prea e bun,iti trebuie ceva rar si pufos,sa mai treaca sunetul prin el,nu sa-l inghita de tot,ca il pui in calea aerului,nu mai pe pereti

Link spre comentariu

@ CBI da o sa ma mai joc cu materialul.E un soi de vatelina dar mai scumpa cred ..la 65 mii 1m x 1,5 m Se folosea si la sacii de dormit. Cred acum ca este prea densa cu toate ca nu se taseaza.Ce nu inteleg:daca un sunet ( gen joase) nu il auzi cand stai cu urechea aproape de boxa , cum l-ai putea auzi in aceeasi configuratie dar in alta camera sau altfel pozitionata boxa.Sunetul nu vine de la dif sau cutie??? sau e o treaba de rezonanta implicand si camera?Am mai avut mai demult o surpriza: pe vechile difuri de la kon lpp-uri 165 de 6,5'' aveam un bas de vibra apa in cada la vecina. si totusi cele mai joase frecvente nu le auzeam in camera ci pe hol si din x m in x m . probabil dupa cum se propaga unda....Traiesc cu speranta ca VTP-ul construit cum trebuie trebuie sa acopere frecventa de 45-70 f bine ca altfel memoria mea auditiva imi zice ca multe melodii suna castrat ...

Link spre comentariu

@NatoSeleniumul nu se mai fabrica parca ,de importat la noi nu.Poate mai gasesti prin stoc pe afara,sau iti vinde cineva unele sh in stare impecabila.DT300 gasesti la reprezentanta monacor,sau daca nu ti-e jena sa ciocanesti,iei PCT300 si ii desfaci wg-ul.(4 suruburi si 1 linie de lipici)Da pa800 ce are?Eu unul dupa ce le-am avut pe amandoua,pt facut boxe fullrange as alege pa-ul instant,tinand cont ca e acelasi pret.Daca intradevar vrei ceva mai 'scula' bm8cxa.L-am avut si pe asta si iti zic ca este peste amandoua ,si la sunet ,si la pret :smt003 Eu mi-am luat de 12" ca nu e pb cu spatiul,dar nu stiu daca mai gasesti acum pe stoc.Toti se plang ca is mari,scumpe si nu-s bune pt casa,da se vand ca painea calda :smt003Am dat public pt ca nu esti singurul care intreaba de 8pw3P.S vezi ca are Sharky unele bune,poate isi face upgrade si te face fericit :smt001@DiasomieDaca seamana cu vatelina nu conteaza cat de calitate e.Trebuie ceva in genul lanei,care este si ea buna,dar e pb cu moliile.Inlocutiorul ei este minetul,nu altceva,care desi seamana putin la densitate cu lana,este chiar mai pufos,dar nu are proprietatile lanei de a absoarbe aprope de tot coloratiile.Incearca sa asezi doar pe peretii laterali si in spatele lui un strat nu prea gros,sau si cutia goala de tot,si incearca sa vezi daca mai obsevi problema aia.Este posibil sa fii invatat cu sunetul de bum bum al BR-urilor,si ai impresia ca nu are basul 'strans',ci este larg,plin,lejer.Daca ti se pare ca are putin sunet de cutie,cauti minet si pui cu trebuie.Personal la vtp-urile mele de 8" ultima asezare a fono-ul a fost cam asa:minet de 2cm peste tot :smt003 ,pe laterale,crestat in dreptul peretelui interior,o fasie de pe capacul de sus in continuare pe spate pana aproape de iesire ,am mai lasat cam 30cm liberi,o fasie pe peretele interior inclinat,pe partea cu hornul,nu in V,de unde incepe blana cam 70% ,deci nu chiar pana la iesire,si inca o fasie din V agatata apoi de sus si lasata lejer,tot asa ,nu chiar pana la iesire.Asa sigur nu are cum sa ai lipsuri in zona basului,coloratii f mici,dar sa folosesti minet.Incearca totusi sa asezi cutia putin mai inspre un perete,colt ceva,asa in jumatea camerei sunt sanse mari sa sune castrata,basul (sau group delayul) formandu-se in alte locuri,la vecina in baie,de ex :smt003

Link spre comentariu

@ CBI da o sa ma mai joc cu materialul.E un soi de vatelina dar mai scumpa cred ..la 65 mii 1m x 1,5 m Se folosea si la sacii de dormit. Cred acum ca este prea densa cu toate ca nu se taseaza.Ce nu inteleg:daca un sunet ( gen joase) nu il auzi cand stai cu urechea aproape de boxa , cum l-ai putea auzi in aceeasi configuratie dar in alta camera sau altfel pozitionata boxa.Sunetul nu vine de la dif sau cutie??? sau e o treaba de rezonanta implicand si camera?Am mai avut mai demult o surpriza: pe vechile difuri de la kon lpp-uri 165 de 6,5'' aveam un bas de vibra apa in cada la vecina. si totusi cele mai joase frecvente nu le auzeam in camera ci pe hol si din x m in x m . probabil dupa cum se propaga unda....Traiesc cu speranta ca VTP-ul construit cum trebuie trebuie sa acopere frecventa de 45-70 f bine ca altfel memoria mea auditiva imi zice ca multe melodii suna castrat ...

Incearca si asta: plaseaza incintele la circa 1 m de perete si 2,5 - 3 metri intre ele si vei observa:- efectul stereo se simte intre incinte si in spatele lor;- basul se aude puternic in spatele incintelor, inafara axei dintre ele.Faptul ca basul cel mai tare era pe hol din X in X metri arata clar ca atunci cand lungimile de unda sunt mari, efectul rezonantelor este extrem de pregnant! Multi asculta o pereche de incinte intr-un loc si dupa ce le aduc acasa constata ca suna altfel! Ca sa auzi aproape complet cum suna o incinta ar trebui sa o asculti in camera surda. Cum asta nu se poate, plasarea de material fonoabsorbant pe zonele care produc reflexii prezinta o solutie usoara dar aplicabila doar daca nevasta nu are ultimul cuvant. Desigur, amplasarea de covoare iraniene, siriene si irakiene din marcile cunoscute (Buhara, Samarkand, Ispahan, etc.) pe jos, pe pereti si chiar pe plafon ar fi acceptata, dar investitia ar costa de zeci de ori peste sistemul audio pentru cei mai multi!Minetul de 40 mm se reduce prin presare la circa 4 mm, deci este f. rar, ca un caer de lana daracita (scarmanata) recent.Materialul dens ocupa spatiu, modifica radical volumul si reduce substantial basul blocand functionarea incintei.
Link spre comentariu

Din informatiile mele, Selenium se va importa din nou.Ca o dovada ca pe net apar multe tampenii, iata sfatul de a demonta PCT 300 si ai scoate WG-ul! de ce e o tampenie?- daca producatorul a pus WG, a urmarit un cuplaj mai bun al traductorului cu mediul in care se propaga sunetul: aerul!- cu cat cuplajul este mai bun, cu atat randamentul traductorului creste!- WG nu este altceva decat un horn care creste randamentul tweeterului !- dispersia data de aceasta solutie conduce la formarea unei imagini stereo mult mai pronuntate si mai stabile.- daca unii nu stiu sa folosesca avantajele acestei solutii, de ce ar trebui ca toti sa se limiteze la lipsa de experienta a unuia? :goodman: Pentru informare: motorul si calota de la PCT 300 este echipata cu flansa standard si e vandut de Monacor ca DT 300. Tot Monacor vinde varianta D28N, cu magnet de neodim si WG scurt ( are directivitate pronuntata dar SPL marit! Varianta PCT 300 cu WG este de departe cea mai buna! In plus este unul dintre cele mai bune tweetere cu care am lucrat!

Link spre comentariu

...Ca o dovada ca pe net apar multe tampenii, iata sfatul de a demonta PCT 300 si ai scoate WG-ul! de ce e o tampenie?...

Daca fraza asta face referire cu tente ascunse,poate ar trebui sa cititi ce a vrut Nato,ca poate asa are el proiectul,cu dt300 si nu cu pct.De la a spune cum se poate obtine varianta Monacor pana ala a sugera sa dea jos hornul,pe motiv ca nu suna bine sau ceva de genul,lucru care nu l-am zis niciodata,e drum lungIntotdeauna am spus si eu ca suna mult mai bine cu hornul,marindu-i dispersia,astfel apropiindu-se de cea a woferului,facandu-se mai usor tranzitia intre cele doua difuzoare.Daca nu,imi cer scuze
Link spre comentariu

...Ca o dovada ca pe net apar multe tampenii, iata sfatul de a demonta PCT 300 si ai scoate WG-ul! de ce e o tampenie?...

Daca fraza asta face referire cu tente ascunse,poate ar trebui sa cititi ce a vrut Nato,ca poate asa are el proiectul,cu dt300 si nu cu pct.De la a spune cum se poate obtine varianta Monacor pana ala a sugera sa dea jos hornul,pe motiv ca nu suna bine sau ceva de genul,lucru care nu l-am zis niciodata,e drum lungIntotdeauna am spus si eu ca suna mult mai bine cu hornul,marindu-i dispersia,astfel apropiindu-se de cea a woferului,facandu-se mai usor tranzitia intre cele doua difuzoare.Daca nu,imi cer scuze
Nu are importanta ce proect are. Nato m-a vizitat si cred ca e lamurit.Ca o chestie de ordin general: nu se recomanda repararea difuzoarelor sau modificarea lor daca se doreste ceva SERIOS!Repararea e o solutie extrema, iar modificarea, fara posibilitatea masurarii tuturor parametrilor e incalificabila!
Link spre comentariu

am ras cam jumatate din grosimea materialuli fono de pe pereti la o incinta( pt ca se duc ein straturi) Nu am umblat la fasia de pe centru.Comparatii:frecventele cele joase si cautate se aud ceva mai tare comparativ cu cealalta incinta. Nu destul insa. De multe ori nu se distinge linia melodica a basului in muzica. nu ma refer la bubuiala ci la linia basului care de exemplu acmpaniaza jos melodia din plan principal. Bubuiala , percutie este , slava.. S-a mai pierdut putin din medii, sunetul este putin mai aerisit .Ce nu inteleg :la teste cu generatoare de ton , alternativ cand pe un canal cand pe altul nu pare o crestere semnificativa ci tot gaura in gama 40-70 ( crestere in 30-35 Hz insa) dar daca ascult STEREO po melodie se aude ceva mai tare basul, parca exponential cu minima crestere sesizata la test pe .mono.Iar rezonanta? Va mai tin la curent..

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator DragosB

Salutare!Am citit a doua oara cele 30 de pagini din topic si nu am gasit informatia pe care o caut: schitele incintei VTP cu bm8cxa, plus filtrul aferent. Planurile au fost publicate undeva? Va rog, un mic ajutor!

Link spre comentariu

Da,au fost publicate in tehnium :smt003 .Nu cred ca le gasesti ,nu au facut prea multi cu coaxialele,cica ar fi cam scumputze :rolleyes:,iar celelalte sunt si mari,mai ales cutiile.Vb cu VTP ,poate le are scanate sau altcumva.Eu nu stiu prin ce revista mai sunt,si nu am nici camera.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări