Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP rezalizate plus poze

Postări Recomandate

Acum 1 oră, VTP a spus:

Prin delay ma refer la faptul ca basul era in urma a ce iesea din difuzor. Am ascultat atunci piese pe care le cunosteam si toate aveau aceeasi problema. Distanta mare pe care o face unda din spatele difuzorului pana iese din cutie face sa iasa cu intarziere. Si basreflex are aceeasi problema, insa rezonatorul este mult mai scurt si astfel group delay este mai mic.

D-le Cimpoeru,

Daca asa e cum spuneti, atunci:

- ati auzit loviturile in toba dublate?

- conform cu afirmatia dvs.  daca la instrumentele s-ar auzi dublate in cazul unei incinte TQWT ( in 1/4 lungime de unda ), daca consideram un horn in 1/2 lungime de unda sau in lungime de unda, atunci fenomenul ar fi atat de pregnant ca nu s-ar mai fi folosit aceasta solutie niciodata dupa primul proiect ratat.

Surprinzator, dar astfel de incinte se construiesc, in toate variantele de lungime interioara, si, firme de renume produc astfel de incinte care au si preturi piperate ( PMC, seria de varf de la Tannoy, Castle ) Sa nu considerati ca folosesc vreo smecherie, pur si simplu daca va ganditi veti gasi raspunsul in fizica undelor. In orice caz nu este vorba de lungimea rezonatorului Helmholtz: in unele cazuri lunginea sa este zero, in alte cazuri lungimea necesara duce la plierea multipla in incinta. Folosirea undei spate se foloseste la incinte Back Loaded Horn, din care gasiti o multime pe net si curent la incintele de bas in aparatura profesionala.

Mi-ar fi placut sa ascult incintele in cauza ca sa ma dumiresc asupra acestui defect ca origine pentru ca este o premiera.

Link spre comentariu
La 19.10.2021 la 11:59, merck a spus:

N-am nici o jena sa recunosc ca inainte de auditii daca cineva imi spunea ca un supertweeter "amplifica" basul ziceam ca este o basina audiofila! (inginereste aveam dreptate sa spun ca este basina audiofila, insa din ecuatie eu scoteam perceptia urechii care se pare ca lucreaza altfel decat niste masuratori). 

Hiraga tot pomenea de "regula celor 400000", adica produsul capetelor de banda sa fie ca. 400000.

Link spre comentariu

O fi pomenind el, dar eu sincer habar nu am avut pana nu ai pus link. 

In decursul timpului ai pus pe forum niste informatii foarte importante de care multi dintre noi habar nu aveam (nu ti uit cu puterea trafului in functie de topologia de redresare :rade:). De unde le scoti dom'le ca totusi nici eu nu m-am nascut ieri si mai cistesc si eu prin stanga prind dreapta dar n-am dat de aceste informatii. Cred ca nici 5% din ce am citit (ca restul de 95% a fost doar despre ulei de sarpe, odgoane si serpi pe post de cabluri si alte tampenii) nu se ridica la nivelul informatiilor puse de tine. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 9 ore, VTP a spus:

- conform cu afirmatia dvs.  daca la instrumentele s-ar auzi dublate in cazul unei incinte TQWT ( in 1/4 lungime de unda ), daca consideram un horn in 1/2 lungime de unda sau in lungime de unda, atunci fenomenul ar fi atat de pregnant ca nu s-ar mai fi folosit aceasta solutie niciodata dupa primul proiect ratat.

Nu se auzea toba dublata, insa se auzea basul jos ca era in urma. E ca si cum ai avea in masina boxe pe fata si subwooferul in portbagaj, mai intai auzi difuzoaele din fata apoi basul din portbagaj din cauza diferentei de distanta. 

Link spre comentariu
    •  
Acum 9 ore, VTP a spus:

Nu se auzea toba dublata, insa se auzea basul jos ca era in urma. E ca si cum ai avea in masina boxe pe fata si subwooferul in portbagaj, mai intai auzi difuzoaele din fata apoi basul din portbagaj din cauza diferentei de distanta.

E un lucru momentan inexplicabil pentru mine. Am lucrat zeci de perechi, niciodata cu acelasi woofer, am consiliat pe toti cei care m-au contactat si nu au fost putini,  articolele aparute in Tehnium au fost utilizate de alti DIY-eri, dar fenomenul acesta  nu l-am intalnit, si, presupun ca:

- ori sala, aproape patrata si amplasare incintelor a dat nastere la fenomen;

- ori constructorul a reusit o performanta rara, impotriva legilor acusticii si psihoacusticii, intarziere decelabila a undei spate.

Nu cred ca incinta poate face decelabil acest fenomen, cred ca ar fi unica in lume, mai degraba un fenomen de moment, din amplasarea incintelor si geometria salii.

Cunosc sala, am ascultat mai multe incinte in cadrul intalnirilor de la Viorel, ba chiar o pereche de incinte Voigt cu coaxialul  PAudio BM8CXA a prestat in acea sala.

Pacat ca sansele de a reface auditia in aceleasi conditii sunt minime, as fi vrut sa ma edific asupra fenomenului.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, Sharky a spus:

Nu cred ca e distanta de vina, poate e doar un delay pana se pune oscilatia in miscare si pana se opreste.

Dar da, e eficienta nu gluma, un banal 8wp3 scutura bine pt cat e de amarat difuzorul ala.

Nu este incinta de vina, ar fi singulara si, mai ales, ar fi greu de decelat o intarziere la valorile lungimilor de unda  corespunzatoare frecventelor din jurul frecventei de rezonanta a wooferului.

Cand se gasea 8PW3 curent, zeci de incinte au fost executate cu acest difuzor! Voigtul il ajuta mult in stanga lui Fs si "scutura" bine. Pentru mine a fost curios succesul lui avand in vedere ca avea un timbru particular, nu prea neutru , dar extrem de apreciat de iubitorii de muzica de toate genurile.

Link spre comentariu

Nu va mai chinuiti in zadar ca nu venea niciun bas cu al doilea tren. Eu am vrut sa cumpar boxele alea pentru cineva iar basul ar fi fost ultima problema pe care as fi comentat-o.

Probabil o fi fost vreo particularitate de percepti, o pozitie mai neadecvata a ascultatorului sau cine stie ce.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, vily a spus:

Nu va mai chinuiti in zadar ca nu venea niciun bas cu al doilea tren. Eu am vrut sa cumpar boxele alea pentru cineva iar basul ar fi fost ultima problema pe care as fi comentat-o.

Probabil o fi fost vreo particularitate de percepti, o pozitie mai neadecvata a ascultatorului sau cine stie ce.

Am construit un VTP pentru BM12CXA, pereche pe care dl. Panaitescu ( Panda  -  R.I.P. ) a testat un amplificator cu 2A3, proiectat si construit de dansul si care a facut un matching extra: nu se astepta sa auda un bas sub Fs la o putere de 1,5 - 2 W/canal, avand in vedere cat de "teapan" e un woofer de mare putere de uz pro.

Link spre comentariu
La 15.10.2021 la 10:14, arcgotic a spus:

Daca as avea coaxiale, as face o boxa cum are Danley printre ultimele modele. 

https://www.danleysoundlabs.com/products/loud-speakers/synergy-molded-horns/sm100m/#slide4

Un CNC sigur se gaseste pentru bucata unde se monteaza difuzorul. 

Si apoi e simplu, trial and error pentru bass reflex port arie si lungime..

Are cine sa-mi faca un horn asemanator? Si sa iasa ca o teava lisa?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări