Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare HDD extern

Postări Recomandate

Buna ziuaAm un laptop HP vechi si un HDD Verbatin(fara alimentare externa, se alimenteaza prin portul usb).Acest laptop nu poate furniza curentul necesar pt alimentarea HDD si nu imi functioneaza.Doresc sa realizez o sursa de alimentare externa(5v, IC-7805) ce vine atasat de mufa usb ce intra in PC.Intrebarea este cum sa-l conectez? '+'la'+' si '-' la '-' iar intre portul usb si HDD sa pun o dioda ce ar separa alimentarea USB de cea externa sau sa conectez '-' la '-' si '+' direct la HDD iar '+' de la portul usb sa-l intrerup!? Nu prea as fi incantat ca la o oscilatie de tensiune sau la o strapungere a stabilizatorului sa se duca si portul usb eventual placa de baza.Ce modalitate de protectie as mai putea folosi?Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Interesanta ar fi o chmema de la un hub usb cu alimentare externa,ca astea merg si fara alimentatorul extren (alimentandu-se din laptop) dar si cu el.Oricum,sa verifici daca laptopul nu are power save (sau ceva asemanator) bifat pt acel port usb si d-aia nu da suficient curent

Link spre comentariu

La hub-urile cu alimentare externa, trecerea de la alimentare externa la cea "interna" de pe bus nu cred ca e mai complicata decat banalul "disruptor" al mufei de alimentare (mufa mama cu 3 pini, cand se introduce mufa tata se desface legatura intre 2 pini, unul dintrei ei ramanand conectat la + iar celalalt "in aer").

Nu generalizez ca asa e la toate, dar eu asa as face daca as fi chinez axat pe "cat mai ieftin". Daca sunt exceptii, as fi curios de schema.

Later Edit: nu mai sunt convins daca mufele mai sus amintite au disruptorul pe + sau pe -, asa ca pot sa ma insel.

Oricum, o schema de comutare intre tensiunea externa pe cea pe usb, folosind un mos si niste comparatoare, e disponibila aici:

http://arduino.cc/en/uploads/Main/ardui ... ematic.pdf

(evident, doar partea din stanga-sus)

Link spre comentariu

eu as face asa: schema: cumva, intrerupi alimentarea pe +. Masa ramane conectata la calculator, la alimentator si la hard. + de la alimentator vine la + de la hard. Ca sa iti iasa frumos ai putea face asa:1. cumperi un cablu extensie de USB(poate gasesti unul din ala scurt de 15 cm) si il desfaci frumos la mijloc, intrerupi alimentarea pe + si doar atat si faci legaturile. Nu uita de legatura la masa. 2. cumperi de la magazinele de piese o mufa mama si una tata plus o mufa de alimentare si faci pe o placuta foarte mica motnajul. Bineinteles, alimentarea este fie de la un alimentator stabilizat de 5V(dar care sa scoata 5V nu chinezarie) fie de la alimentator cu 7805, in orice caz verifica sa ai 5V.Off topicutz: am un hub usb, care venea cu luminite clorate in el, 7 porturi, alimentator extern, specificat de nea chinezul tatal lui ca merge si direct din calculator si cu ailm extern pentru chestii puternice. Bun... incerc eu sa folosesc alimentatorul(5V, 2.5A stabilizat) pentru un microcontroller.... POC! masor iesirea: 8V. Cum de mergea? Alimentarile erau pur si simplu legate impreuna, alimentatorul injecta curent in calculator pana cand tensiunea lui scadea la 5V. Asta contravine cu standardele usb, ca nu este permis sa injectezi curent in port. Din ce am mai vazut, trecerea de la o alimentare la alta se face cu niste MOSuri, cu prioritate pentru externa. Am mai vazut si un datasheet de la un integrat specializat pentru power management de hub usb. cand era alimentat din calculator limita curentul la 100mA per port. Cand era extern, lasa max 500mA.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Va salut!

Readuc in actualitate acest topic, pentru ca am o placa de sunet externa cu alimentare din portul USB,placa ce uneori imi mai face figuri, in sensul ca daca ascult muzica, dupa un timp nedefinit, pur si simplu se opreste sonorul in boxe, iar in Winamp apare ca si cum s-ar bloca placa de sunet. Singura rezolvare este sa scot mufa USB din port si sa o reconectez, dupa care isi revine singura, reia muzica de unde s-a oprit.

Aceasta este placa de sunet: https://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-2i2/specifications

Eu alimentez placa de sunet dintr-un laptop DELL Inspiron 1564, ma gandesc ca poate laptopul nu poate asigura o putere suficienta pe portul USB si poate cand "simte" ca placa de sunet cere un curent mai mare decat poate livra, probabil limiteaza cumva curentul si astfel placa se "opreste". Optic nu se intampla nimic, in sensul ca nu am observat ca LED-ul martor de prezenta tensiunii sa se stinga sau macar sa clipeasca, nici nu am observat alte manifestari in afara de chestia asta cu "opritul" muzicii....

Ma gandesc sa adaptez un cablu USB astfel incat sa ii dau alimentarea cu 5V dintr-o sursa externa stabilizata sa vad daca se mai intampla figura asta. Este posibil sa aiba placa vre-un defect??

Multumesc!

Link spre comentariu

In cazul meu nu prea am cum alimenta placa de sunet din doua mufe USB din simplul motiv ca laptopul meu nu dispune decat de 3 porturi USB, iar celelate doua sunt deja folosite si nu pot renunta la ceea ce am in ele. Singura solutie ar fi sa incerc sa modific un cablu USB pentru alimentare externa.

Sunt curios daca astfel se rezolva problema, sau este vorba despre un defect al placii de sunet sau altceva.....

Link spre comentariu

poti incerca si cu un incarcator de telefon sau tableta pe usb, poate ai vreunul mai puternic prin casa. Sau o sursa de calculator din care sa iei 5 v. Poate sa ti se opreasca si pentru ca ceva se incalzeste mai mult decat trebuie la placa, sa o lasi putin desfacuta si sa vezi ce se intampla. nu avem de unde sa stim exact ce e in ele. sper sa iti fim de ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări