Vizitator Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Scuzati , dar nu inteleg ! Cum se calculeaza sau masoara rezistivitatea filamentelor , si de ce nu tinem cont de transductanta filamentelor , macar stiu ca asta se masoara in siemensi , si s-a pus praful pe simensmetru de cand nu l-am mai folosit....scuze ca m-am bagat si eu !Vad scris: ... sa socotesti rezistivitatea circuitului de alimentare a filamentelor ca sa obtii exact aceeasi tensiune pt toate tuburile ... daca am la prima finala 6.8V iar la ultima 5V, cred ca deja este o mica problema... Avind in vedere ca discutam de 1,5A/filament mi se pare JUST.Cine discuta de rezistivitatea filamentelor ?!("unde dai si unde crapa" ?!).__ vrea sa spuna-ca trebuie sa asiguram o rezistivitate egala si ramificata pt fiecare tub final in parte a circuitului de filament astfel vom obtine o tensiune egala la bornele FF a fiecarui tub final-implicit o uzura relativ constanta. __Domnule hpavictor rezistivitatea fiecarui filament in cazul 6,3Vca si 1,5A(EL34) este de 4,2Ω la cald...astfel patru finale_filament_paralel avem 1,05Ω la cald-asadar conteaza si o zecime de om cum este distribuita(de la 1,5A la 6A). Link spre comentariu
THOMAS Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 ............ca este mai simplu si mai ieftin sa socotesti rezistivitatea circuitului de alimentare a filamentelor ca sa obtii exact aceeasi tensiune pt toate tuburile .Corect ce spune ;nu are nimic in comun ce vrea sa spuna Gelu cu conductanta si mai ales cu transconductanta si nu este bine sa aruncam in vant niste termeni doar de dragul de a fi "Gica contra"....Circuitele de alimentare ale filamenteleor sint extrem de importante in ceea ce priveste buna functionare a tuburilor (finale) si mai ales cand este vorba de o schema in care este necesar ca tuburile sa se pastreze perechi,asadar: pentru cine isi permite sa cumpere tuburi finale foarte bine alese ca parametri si mai ales fabricate intr-o tehnologie noua,este bine ca alimentarea filamentelor sa se faca in asa fel incat pe fiecare filament in parte sa avem aceeasi tensiune masurata si la "rece" si dupa ce tubul a ajuns la parametri.Aceasta recomandare este valabila si pentru tuburile NOS (!!!).Bineinteles ca daca detinem niste tuburi obtinute din surse dubioase putem sa facem si negativarea pentru fiecare tub in parte (de altfel nimeni nu ne impiedica sa punem cati semireglabili dorim si sa reglam din ei de cate ori dorim!!)... un cunoscator in ale amplificatoarelor cu tuburi si nu numai va sti sigur ca cea mai instabila piesa dintre componentele pasive este semireglabilul din aceste motive firmele serioase evita pe cat posibil folosirea acestor componente,dar......dar pentru DIY se poate folosi,mai ales pana ne deprindem cu montajele .... Va pun mai jos cateva masuratori facute de mine la un amplificator cu 4XEL34 pe filamente,folosind o retea de alimentare paralel in modul cel mai ordinar,de la una la alta..... atentie ce dierente de tensiuni pe filamente !!!! (unii vor spune ca nu sunt de speriat aceste diferente,dar cine cunoaste....,va intelege).Am trecut acolo si diametrul conductorului si lungimea lui aproximativa.Problema se poate rezolva ca in desenele urmatoare sau si mai simplu cum am facut-o noi....cu sarma de argint de 1,3mm!!!! Cine vrea sa inteleaga,va intelege.......: tuburi echilibrate de la inceput si tensiune de filamente absolut egala la toate rezulta o uzura aproape egala la toate cele patru tuburi finale, perfectiune nu va fi...numai D-zeu face lucruri perfecte!P.S observati in primul desen caderea de tensiune pe firele de conexiune intre filamentele tuburilor finale !!!! Link spre comentariu
THOMAS Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Felicitari din toata inima,D-le Gabriel!Am ramas fara cuvinte,ati realizat un urias sensibil si foarte frumos!! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Multumesc pt aprecieri, urias,sensibil si ...greu cca 42kg sa pun si un filmulet ....acasa la client ?! (mai ales ca e acelasi care a comandat si preul... ) Link spre comentariu
hpavictor Postat August 4, 2010 Partajează Postat August 4, 2010 Ieri a fost cam prea cald , si din pacate m-am grabit sa scriu si am avut o exprimare defectuoasa , fapt din fericire corectat in timp util de catre colegii de forum mai experimentati , carora le multumesc pentru sprijin si intelegere ! Am dorit sa scriu ceva , dar a iesit o mare varza , sper ca macar acum sa ma fac inteles Rezistivitatea electrică este mărimea ce caracterizeză comportarea distinctă a materialelor, sub acţiunea unui curent electric . Rezistivitatea este proprietatea specifică unui anumit material de a se opune trecerii unui curent electric prin el . Se ia în considerare materialul omogen, de dimensiune dată şi un timp de solicitare şi la un curent electric fixe . Rezistivitatea este caracteristică fiecărui tip de material şi stă la baza calculării rezistenţei electrice a diferitelor corpuri făcute din materialul respectiv . Rezistivitatea electrică a unui material , notată cu ρ (rho) , este redată de formula: ρ = RA / L formula dedusa din R= ρL / A unde ρ este rezistivitatea statică, măsurată în ohm metri, Ωm; R este rezistenţa electrică a unei monstre uniforme de material, măsurată în ohmi, Ω; L este lungimea mostrei, măsurată în metri; A este aria secţiunii transversale a monstrei, măsurată în metri pătraţi, m². Din această formulă derivă o alta, cu un caracter practic, o formulă care ne ajută să calculăm suprafaţa secţiunii unui conductor destinat transportului de energie electrică: S = (ρ x m x L)/(v x U²) unde S este aria secţiunii transversale a conductorului electric, în mm²; ρ este rezistivitatea electrică specifică (a cuprului = 0,0179 Ωmm²); m este lungimea dublă a cablului de transport (traseul dus-întors), măsurată în metri; v este un coeficient de pierderi (0,01 pen alimentare (în Volţi V) L este puterea absorbită de consumator (în Watti W) În general, o încărcare de 2.5 - 3.5 A/mm² a cablurilor de alimentare poate fi acceptată Unele dintre greselile frecvente ale incepatorilor sunt , intradevar , cablarea incorecta a filamentelor , ceea ce duce ( incredibil pentru unii ) la o uzura inegala a tuburilor , deci evident o dispersie in timp a paramerilor electrici , si asa cum evidentiaza VIOBIO apare necesitatea bias-arii individuale a tuburilor , pierzand avantajul imperechierii initiale si deci conservarea performantelor acustice , si aparitia sigura a problemelor cum ar putea fi distorsiuni inacceptabile , nedorite si incontrolabile , dezechilibru care distruge trafo iesire ..... NU SE RECOMANDA folosirea sasiului ca traseu comun si eventual un alt conductor oarecare care sa sara dintr-un soclu in altul NU SE RECOMANDA o linie unica paralela care sa faca legatura din soclul indepartat in soclul mai apropiat si apoi la conexiunile transformatorului de alimentare..... SE RECOMANDA insistent , asa cum a mentionat primul ( vezi mai sus documentele atasate ) Dnul LAZAROIU folosirea unor perechi de conductoare paralele ( rasucite pentru compensarea campului de 50Hz adica brum radiat de acestea datorat curentului relativ important , raportat la raportul semnal/ zgomot maxim care se poate obtine ) si independente pentru fiecare filament in parte , cu trasee cat mai scurte , mult departate de circuitele de semnal mic ( intrare sau etaje de castig mare ) si dimensionate corespunzator , avand un factor de siguranta minim 2 respectiv in aplicatia generala alimentarea filamentului unui tub final o pereche de conductoare rasucite ( exemplu 5 spire pe o lungime 10 cm ) litate izolate cu PVC de sectiune 2x2.5 poate fi o solutie onorabila..... Imi cer scuze daca din propria mea greseala s-a putut intelege altceva decat am dorit eu , si sper ca am lamurit o mica smecherie tehnica simpla , care pastreaza mai mult timp parametrii initiali ai tuburilor , prin simpla cablare corecta a filamentelor ! Link spre comentariu
Kosmin Postat August 4, 2010 Partajează Postat August 4, 2010 ....În general, o încărcare de 2.5 - 3.5 A/mm² a cablurilor de alimentare poate fi acceptată....Aici ai dreptate, cam pe acolo bate de obicei incarcarea conductorilor. Ar trebui sa le explicam si chinezilor pt ca majoritatea au cu totul alta formula "secreta" din care scot 4-5A Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 4, 2010 Partajează Postat August 4, 2010 ....În general, o încărcare de 2.5 - 3.5 A/mm² a cablurilor de alimentare poate fi acceptată....Aici ai dreptate, cam pe acolo bate de obicei incarcarea conductorilor. Ar trebui sa le explicam si chinezilor pt ca majoritatea au cu totul alta formula "secreta" din care scot 4-5A chinezii folosesc alta fizica Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Si o alta varianta mai fortoasa(si ultima)....al acestui model: 2x160w sinus...la probe am optinut 37,6 Vrms /canal si se ducea lejer catre 200w......O BESTIE !!!! De aceasta data Ua+540V Ug2 +200V desigur tot EL509-2 JJ sunt formidabile Condesatori de HT majorati la 1200mF.......fiecare trafo retea 45cm2(primar fir de 1,25 secundar 0.85...filament fir de 2,8.. trafo out 40cm2 fiecare fir de 0,63 .... Raa 1800 ohm 4 sectiuni primar serie / 5 secundar paralel 4/8 ohm greutate amp...44kg sensibilitate intrare pt.... 160w /canal :2,4v/47k (balanced) este si ultimul model cu tuburile la vedere .....de acum inainte voi face doar cu protectii grile /carcase deci inchise ....dar cu posibilitatea de a lua grila pt cine doreste Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 12, 2010 Partajează Postat Decembrie 12, 2010 Felicitari Gabriele, ce urmeaza ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2010 Partajează Postat Decembrie 12, 2010 Felicitari Gabriele, ce urmeaza ?Multumesc.......urmeaz seria INOX de aici...viewtopic.php?f=28&t=71055&start=15 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum