Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Final 2x120w cu EL509-2

Vizitator

Postări Recomandate

...la McIntosh,Raa se imparte la 4 si se distribuie in mod egal si celor doi katozi.La schema lui nu se intampla acest lucru ci doar o parte din Raa se imparte si pentru katod (se pare ca 1/5)...

M_am uitat si eu mai atent pe schita trafului din prima pagina @gabriele si ar fi cam asa:Primar 2 x 400sp total 800sp anod-anod (400sp pe ramura)Secundar 8_ohmi 99spCFB 2 X 100SPSarcina-catod 1:1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

13

• Depanatoru

9

• blue

7

• Kosmin

4

Top autori în acest subiect

Domnilor trebuie inteles urmatorul aspect doua tuburi finale 6P3S-E conectate in paralel (2 x 18W=36WPda) este echivalentul unui tub EL509(Pda=35W) ,acestea fiind spuse in prima schema prezentata @gabriele (din prima pagina) daca am inlocui fiecare EL509 cu cite doua 6P3S-E_paralel ar trebui sa obtinem puterea specificata in acea schema pentru conexiunea trioda !?.

__Nu dispun in acest moment de posibilitatea practica de a folosi patru tuburi 6p3s-e pe canal dar pot folosi pe rind doua tuburi in conexiune trioda si CFB sau doua tuburi in conexiune tetroda si CFB (cu grilele-doi incrucisate in anozi) dupa care sint dispus sa adunam puterile celor doua situatii distincte(oarecum echivalentul schemei a doua cu patru tuburi 6P3S-E) , bine-inteles si un Ua=300V.In acest fel putem vedea ce ofera 6P3S-E in sarcina sinus nelimitat-pentru situatiile descrise-inclusiv suma puterilor , daca va intereseaza acest mod de abordare a "problemei" ?.

__Am putea in final , aceasta suma de puteri sa o dublam si stim ce se poate obtine aproximativ cu patru EL509 in configuratia data.

Link spre comentariu

E foarte aproximativa comparatia intre EL509 si 6p3s in PP ( poate pentru SE e valabila adunarea puterilor ) pentru ca sunt tuburi complet diferite ca si caracteristici . Avand rezistenta interna mult mai mica si Raa mai mic , EL509 da putere mult mai mare la tensiune mai joasa ( permite curent mult mai mare ) . Mult mai corecta ar fi comparatia cu E(P)L500 de exemplu . Acest tub da vreo 40W in PP la 300V . S-au facut destule amplificatoare asa .

Link spre comentariu

E foarte aproximativa comparatia intre EL509 si 6p3s ..., Mult mai corecta ar fi comparatia cu E(P)L500 de exemplu ...

Doua tuburi 6p3s-e in paralel sint echivalente EL509 un singur tub garantat ca putere disipata la anod si putere utila in sarcina indiferent de configuratie in audiofrecventa.

Domnilor trebuie inteles urmatorul aspect doua tuburi finale 6P3S-E conectate in paralel (2 x 18W=36WPda) este echivalentul unui tub EL509(Pda=35W)...

cred ca am scris destul de clar.

__"E(P)L500" poate fi considerat echivalent unui singur tub 6p3s-e ca putere disipata la anod si putere utila in sarcina indiferent de configuratie in audiofrecventa (cu un plus usor in favoarea "E(P)L500" care stie de curenti ceva mai mari in sarcina "grea" in raport cu 6p3s-e , "E(P)L500" poate admite practic un Raa mai mic in cazul PP comparativ cu 6p3s-e in cazul PP).

Practic problema este urmatoarea tubul 6p3s-e nu este un tub capabil sa furnizeze curenti mari anodici,asta insemnind ca nici in situatia PP chiar clasaAB2 NU se poate beneficia de un Raa prea mic.Cel mai mic Raa care se poate utiliza pentru un push-pull clasic clasaAB2 in cazul 6p3s fiind minim 3k8 (un tub pe ramura),la acest Raa de 3k8 e "Lămîia gata stoarsă" din punct de vedere al curentului maxim furnizat la anod.

Link spre comentariu

Sunt echivalente ca si resou de caldura :rade: , altfel cand calculezi un PP cu tensiuni , punct de functionare , n-are nici o legatura . Tubul cu rezistenta interna mai mica si Raa mai mic scoate aceeasi putere la tensiune mai mica si curent mai mare , fata de unul mai "batranesc " ca si 6p3s care are nevoie de tensiune mare si curent mic . Aici vorbim de alimentare fixa de 300V , nu ? In cazul asta e clar avantajat un tub cu rezistenta interna mica cum sunt cele de baleiaj .

Link spre comentariu

Pai din aceste motive am "respins" prezentarea @gabriele in cazul 6p3s-e mai ales avind in vedere Raa=600_ohmi din prezentarea lui si Ua=300V.Sau uitate mai bine la ce am scris mai sus/jos:

..Practic problema este urmatoarea tubul 6p3s-e nu este un tub capabil sa furnizeze curenti mari anodici,asta insemnind ca nici in situatia PP chiar clasaAB2 NU se poate beneficia de un Raa prea mic.Cel mai mic Raa care se poate utiliza pentru un push-pull clasic clasaAB2 in cazul 6p3s fiind minim 3k8 (un tub pe ramura), la acest Raa de 3k8 e "Lămîia gata stoarsă" din punct de vedere al curentului maxim furnizat la anod .

Link spre comentariu

Pai asa si este , degeaba disipa sa zicem cam la fel un 6p3s ( 18W ) fata de PL500 ( 14 W ) , ca la 300V PL500 este net superior ca putere obtinuta pentru ca are Ri mai mic si implicit Raa mai mic . Raa trebuie adaptat pentru tub , oricine cred ca stie ca daca e mai mic sau mai mare decat optim , puterea utila scade mult .Diferitele configuratii , cum sunt cele din schema , SRPP , SEPP , etc .... scad rezistenta optima Raa fata de PP clasic , dar nu inseamna ca se obtine atunci mai multa putere , la aceeasi tensiune de alimentare fireste , chiar din contra . Avantaje - traf mai bun din cauza Raa mai mic , distorsiuni mai mici , etc , niciodata o configuratie mai deosebita nu aduce putere mai multa fata de un PP clasic ca sa te astepti la sute si sute de watt numai pentru ca sunt legate mai ciudat finalele .

Link spre comentariu

Pai da , PL500(EL500 si ce o mai fi-scop similar) fiind la origine un tub final de baleaj orizontal sigur ca dispune de curent mare de impuls (Ri mica) ca asa fost conceput ,ca de altfel toate tipurile de tuburi finale pt baleaj orizontal (final linii).Dar 6p3s ma rog 6p3s-e , ce sa caute cu Raa=600_ohmi ?!,chiar in configuratia data ,bine intreb..., asa ca sa lamurim "chestiunea in disputa"/neclara.

Link spre comentariu

Cum EL509 are rezistenta interna si de sarcina ceva mai mici decat PL500 , ma astept la 300V sa se obtina maxim 60W ( poate nici atat ) ca pentode , stiind ca cu PL500 se obtin cam 40W . Ca triode se obtine cam jumatate . Daca in configuratia data , sunt 2 tuburi ca triode ( jumatate putere ) si 2 ca pentode , atunci cam cat ar fi puterea maxima la care te poti astepta ?

Link spre comentariu

Un lucru e sigur....de cca 100 ani tuburile fac legea in audio (si o vor mai face).......cine crede ca stie tot in domeniu se inseala amarnic surprize(placute) vor mai fi.......polemica ce face referire la proiectu in discutie sper sa fie constructiva atita timp cit se pastreaza un limbaj decent si fara jigniri la adresa nimanui fie el tanar sa mai putin tanar ......Oricum pina nu montez EL509 nu mai fac nici un experiment......timpul e f pretios :dans: pt ca am pe teava alte proiecte si mai "scandaloase" :rade:

Link spre comentariu

E foarte aproximativa comparatia intre EL509 si 6p3s in PP ( poate pentru SE e valabila adunarea puterilor ) pentru ca sunt tuburi complet diferite ca si caracteristici . Avand rezistenta interna mult mai mica si Raa mai mic , EL509 da putere mult mai mare la tensiune mai joasa ( permite curent mult mai mare ) . Mult mai corecta ar fi comparatia cu E(P)L500 de exemplu . Acest tub da vreo 40W in PP la 300V . S-au facut destule amplificatoare asa .

Cu PL504 am scos 20w la 280v PP conexiune trioda ,legat ca pentoda se poate ajunge la 40w dar tuburile vor fi solicitate din plin. Poate maine voi reusi sa conectez amplificatorul la sursa de 320v si functie de puterea obtinuta se poate estima cu aproximatie cit va scoate 4*EL 509 stiind raportul de putere intre cele doua tuburi, ma rog cu anumite corectii legate de particularitatea schemei lui Gabriele
Link spre comentariu

Revin cu o imagine din interior......filtrajul pe HT e asigurat de 4 condesatoare a 400mF/385v fiecare in configuratie pi greco deci 2+2..... 800+800mF droserul realizat cu fir de 0.85 pina la umplerea carcasei miez de 16cm2 .Biassul pe fiecare lampa finala in parte......deci 8 trimere + alte 4 care sevesc pt echilibrare driver si punctul de functionare al acestuia

Posted Image

"Cu PL504 am scos 20w la 280v PP conexiune trioda ,legat ca pentoda se poate ajunge la 40w dar tuburile vor fi solicitate din plin. Poate maine voi reusi sa conectez amplificatorul la sursa de 320v si functie de puterea obtinuta se poate estima cu aproximatie cit va scoate 4*EL 509 stiind raportul de putere intre cele doua tuburi, ma rog cu anumite corectii legate de particularitatea schemei lui Gabriele"

Incet da sigur watii se aduna de ici de colo...... :rade: probabil vei optine 25w la 320v cu PL504

cea ce nu e rau EL509 ar trebui sa dea ceva mai mult poate un 35-40w.......iar 2 pentode alti 65-75w .......imi amintesc ca cu ceva timp in urma am avut la reparat un Peavey care monta 8 finale EL84 si firma declara 100w......tuburile erau alimentate la 420v biass reglabil class B.....am masurat sinusul pina la 65-68w atit putea........si asta dupa ce i-am schimbat tuburile finale cu un octet nou si echilibrat ........

Link spre comentariu

Azi mi-au ajuns si tuburile... :limb:

Posted Image

Si desigur am facut si primele probe cu schema initiala am obtinut 58 w sinus :cry: mai mult nu vrea ,asadar am reconfigurat totul in modalitate pentoda si m-am dus la 72w ...am eliminat reactia din catozi si miracol 138 w sinus continuu probabil ca se duce si mai mult dar scade vertiginos tensiunea anodica de la +312v ajung pe la +280 :cry:

ceva probleme mai am si cu driverul ......inca nu e tarat asa cum trebuie , oricum voi merge pe varianta pentoda ...si fara infasurarea de reactie din catozi .....voi reveni cu foto...

Link spre comentariu

Intr-un fel e pacat sa consumi atatea lampi in paralel la 300V , cand cu o pereche se poate obtine aceeasi putere , probabil cu tensiune dubla de alimentare .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări