Vizitator Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 Cu PL519 am obtinut maxim 32W dintr-un amplificator SEPP la o tensiune de 520v ,clasa AB1 si conexiune trioda, cind am fortat la 600v in regim de putere continuua am atins 38w dar nu merita, tuburile erau aproape de puterea max disipata pe anozi. In varianta SE cu un EL509 pe o impendanta de 1,2K am obtinut 7,8w trioda si 12w pentoda dar cu 1,4K in transformator, in ambele situatii cu un PSF de 280v/65mA asa ca se pot trage unele concluzii din aceste teste. Foarte importanta este insa rezistenta transformatorului , conductorul nu poate avea diametru mai mic de 0,5mm, impendata si inductanta redusa nu permit pierderi , deci atentie !datele prezentate de dumneavoastra confirma cea ce ma asteptam si eu sa ....se optina cu acest tip de tub pt configuratiile subliniate mai sus.........,oricum referitor la diametru conductor din primar trafo iesire : am pus 0.63mm iar rezistenta in cc a primarului de ex e : 12 ohm Anod -Anod Link spre comentariu
blue Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 Cu un asemenea transformator este posibila atingerea puterii de 120w, de altfel la sectiuni mari ale miezului ,cel putin teoretic, randamentul creste Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 In varianta SE cu un EL509 pe o impendanta de 1,2K am obtinut 7,8w trioda si 12w pentoda dar cu 1,4K in transformator, in ambele situatii cu un PSF de 280v/65mA asa ca se pot trage unele concluzii din aceste teste...Nu inteleg deloc aceasta formulare ?! ,cu alte cuvinte sint in SE cu EL509 si am Ia0=65mA Ra=1k2 conform formulari ,practic curentul modulat maxim si efectiv pina in limitare va fi pe alternanta pozitiva si negativa de 65mA X 0,707 adica 46mA efectiv ,acum am curentul efectiv si impedanta in anod 1k2 ce_mi ramine sa fac..., asa ca la "gradinita" 1200 x 0,046 x 0,046 = 2,5393W in Anod pe sarcina asadar Pw0 mai am si traful -na belea !,hai inmultesc cu 0,9(generos !) practic voi avea in sarcina cca 2,28528 wati.Dar sa trecem peste asta cred ca era vorba de un alt curent Ia0 probabil o suta si ceva de mA,la 120mA pt Ia0 lucrurile se mai potrivesc adica 85mA efectiv modulati care ar da 1200 x 0,085 x 0,085 = 8,67W si cu randamentul trafului poftim 7,8W...,dar ma indoiesc si de cei 7,8w @blue in conexiune trioda pentru EL509 SE clasaA sinus nelimitat !,oricum blue este foarte aproape de REALITATE/ADEVAR,a omis un pic(exagerat putin) conexiunea pentodei EL509 ca trioda. Cu un asemenea transformator este posibila atingerea puterii de 120w, de altfel la sectiuni mari ale miezului ,cel putin teoretic, randamentul cresteUite eu sint foarte generos si consider randamentul transformatorului unitar(sa nu cereti randament supraunitar transformator ca nu dau/acord/accept )...,va ascult cu atentie !. Link spre comentariu
blue Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 Bine , ma voi uita pe niste notite sa verific valorile bias-ului, posibil sa fie o eroare fiindca calculul tau de putere ,este corect, oricum cu adaptarea pt putere maxima a fost de lucru... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 Azi am facut primele probe de tensiunii.....de tot felul si am reglat driverele, din pacate inca nu au ajuns tuburile finale ......(direct de la GStube) Am decis sa pun 6p3-e pt moment sa vad cum se comporta am micsorat biassul mult si pare totul ok nu oscileaza nu face nimic ce nu trebuie ba mai mult am dat semnal din generator si ....am optinut 18v sinus pe 8 ohm si mai vrea numai ca a crescut f mult curentul pe finale (avea peste 260mA pe tub masurat pe rezistenta de 1 ohm din catod) am lasat sa mearga pe semnal audio acum pt rodaj .... Concluzia : modul asta de conectare a finalelor pare ok Am pus si un magic EM83 e spectacol..... Link spre comentariu
Kosmin Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 260mA poate pe pereche, dar si asa la 130mA/tub pare multicel pt 6p3se Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 260mA poate pe pereche, dar si asa la 130mA/tub pare multicel pt 6p3sePE FIECARE.......nu pereche ,de acea l-am tinut doar citeva secunde la acest regim pt. ca EL509 e alta poveste.....suporta curenti si mai mari. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 Sigur ca este corecta schema,nici nu trebuie sa-ti faci probleme.Triodele din fata finalelor sunt alimentate la 500V(!!),deci stiu sa asigure o excursie de semnal suficienta pentru atacul pentodelor ce le vei utiliza (EL509,6P45,... fiind specifice pentru alte aplicatii).In cazul schemei d-tale,o excursie de semnal mare (pentru G1 finale) este necesara nu numai pentru faptul ca pentodele din final sunt ceva mai lenese,dar si configuratia aleasa,urcand katodul ceva mai sus prin conectarea lui la o sectiune a trafului de iesire,necesita o excursie mare de semnal .Pentru analiza, cautati articolul "McIntosh 1954"(http://www.roger-russell.com/aboutmc.htm Jefferson 120 Watt) si veti vedea acolo o intreaga teorie referitoare la astfel de montaje si nu numai,deci montajul tau este "foarte" functional si chiar vei obtine puterea pe care o urmaresti,dar numai cu 6P45,cu EL 509 am ceva rezerve,poate cu EL519......,ma rog, astept rezultate! Felicitari pentru realizarile d-tale ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 Sigur ca este corecta schema,nici nu trebuie sa-ti faci probleme.Triodele din fata finalelor sunt alimentate la 500V(!!),deci stiu sa asigure o excursie de semnal suficienta pentru atacul pentodelor ce le vei utiliza (EL509,6P45,... fiind specifice pentru alte aplicatii).In cazul schemei d-tale,o excursie de semnal mare (pentru G1 finale) este necesara nu numai pentru faptul ca pentodele din final sunt ceva mai lenese,dar si configuratia aleasa,urcand katodul ceva mai sus prin conectarea lui la o sectiune a trafului de iesire,necesita o excursie mare de semnal .Pentru analiza, cautati articolul "McIntosh 1954"(http://www.roger-russell.com/aboutmc.htm Jefferson 120 Watt) si veti vedea acolo o intreaga teorie referitoare la astfel de montaje si nu numai,deci montajul tau este "foarte" functional si chiar vei obtine puterea pe care o urmaresti,dar numai cu 6P45,cu EL 509 am ceva rezerve,poate cu EL519......,ma rog, astept rezultate! Felicitari pentru realizarile d-tale ! Multumesc .......oricum nu cred sa fie diferenta intre 6P45c si EL509 decit la soclu .....cei drept cred ca le-au facut asa mai mult pt . varianta OTL...... Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 21, 2010 Partajează Postat Iunie 21, 2010 Nu vad de ce n-ai obtine 120W cu amplificatorul tau,daca in proiectul din atasament cu aceleasi lampi (6P45S,EL509,EL919.....),patru bucati in paralel clasa A SE cu modulatie pe grila ecran,proiectantul specifica o putere curata de 65W (!!!!!),iar PP cu opt lampi finale el decalara o putere de 280W (!!!).....,atentie ce transformator foloseste pentru SE (!!!!!!!!!!!!)....cat si pentru PP (un Raa=1K9,deci pentru SE Ra=950 ohm),traful se poate calcula si construi in conditii de amator. Oricum,astept cu nerabdare rezultatele finale privind amplificatorul tau. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Am avut si eu un transformator identic pe care l-am folosit impreuna cu 6 tuburi KT88.........pt un PP in un amp pentru chitara bass Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Nu vad de ce n-ai obtine 120W cu amplificatorul tau,daca in proiectul din atasament cu aceleasi lampi (6P45S,EL509,EL919.....)...Pentru simplul motiv ca sint pentode in conexiune trioda in schema @gabriele,si NU se poate obtine aceasta putere in conexiune trioda si cu acel Ua(ma rog , Ua poate sa fie oricit tot-degeaba !) si/sau indiferent cit va fi Raa.O pentoda sau tetroda cu fascicol dirijat in conexiune trioda clasaA-SE poate produce o putere utila de audiofrecventa sinus nelimitata in anod pe sarcina(transformatorul de iesire) de 20%-40% in medie 30% fata de puterea utila sinus nelimitata ca pentoda sau tetroda cu fascicol dirijat, foarte rar numai anumite modele/exemplare de pentode sau tetrode cu fascicol dirijat in conexiune trioda ajung la 40%-50% din puterea utila ca pentoda sau tetroda cu fascicol dirijat. Eu am spus cu doua EL509-PP conexiune trioda se va obtine maxim maximorum(maximul cel mai ridicat posibil) 30W putere utila sinus nelimitat in sarcina.Cu patru EL509 conexiune trioda cit se va obtine ?!... Si un exemplu sugestiv(ca sa mai venim de acasa) cu verde sint incercuite puterile utile ca pentoda SE si PP cu rosu sint incercuite puterile utile ca trioda SE si PP : Asadar in opinia mea(cu certitudine) puterea aia de 120w sau cit o mai fi 200W(patru tuburi) pentru EL509 in conexiune trioda...,e închipuită !, sau cum mai doriti dumneavoastra dar NU reala fizica si utila in sarcina. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Nu va contrazic,dar hai sa analizam (cand vom avea timp) exact schema ce o foloseste .Ati observat ce configuratie de etaj final foloseste,unde este legata G2 de la prima lampa si G2 de la a-2-a lampa din grupul paralel (final) ???...incercati sa simulati descarcarea de putere pe traf intr-o asemenea configuratie,deasemeni si katodul unde este legat(!!!). In rest.......,eu astept rezultatele lui ,stiind ca este un user foarte serios si ne va spune adevarul despre rezultatele obtinute cu acest amplificator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Domnule Lazaroiu poate fi si mama configuratiei ,acelasi lucru se va intimpla ca putere utila in sarcina sinus nelimitat- pentoda in conexiune trioda. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2010 Partajează Postat Iunie 22, 2010 Interesanta situatie SE-ul cu 4 tuburi prezentat de domnul Lazaroiu ar scoate:65w in schimb PP-ul meu cu aceleasi tuburi ......si tot 4 conform argumentelor lui valderama ar trebui sa fie tot pe acolo.......sau chiar mai putin.......(nu ca n-as fi de acord in parte.....cu spusele dumnealui...!)Cei drept randamentul in varianta trioda e mai scazut in general multe amplificatoare au posibilitatea injumatatiri puteri prin simpla trecere in modalitate "trioda " a finalelor ......ma refer in special la Head-urile pt instrumente muzicale as spune ca e discutabil procentul.Oricum daca era vorba sa fac un amp de 50-60w nu ma mai complicam cu 4 finale......cum am mai spus deja am optinut cca40w cu 6p3-e cind am facut reglajele pt drivere.....si unde de fapt nici nu ma asteptam sa -mi dea mare lucru.....avind in vedere diferentele uriase intre EL509 si 6p3-e cu un traf de iesire de cca R a-a 600 ohm.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum