Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire acumulatori Ni-Cd cu Li-Ion pt bormasina

Vizitator Adrian Ioan

Postări Recomandate

Salut!

Am cumparat o bormasina BOSCH GSR 9,6 VE cu acumulatorii complet descarcati (acumulatori Ni-Cd). As vrea sa stiu daca pot folosi 3 acumulatori recuperati dintr-un laptop rezultand o tensiune de 3x3,6V= 10,8V, tensiunea furnizata de pachetul initial de acumulatori Ni-Cd fiind de 9,6V. Risc sa ard bormasina sau nu?

Stiti cumva incarcatorul asta http://shdesigns.org/pdf/lionchg3.pdf din pagina http://shdesigns.org/lionchg.html incarca bine acumulatori tip litiu-ion recuperati din laptopuri?

Multumesc anticipat!

Ciprian

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...
Vizitator Dury

Buna, am si eu o intrebare, am bormasina cu bătaie de hilti 24v si ma lăsat acumulatorul, si m.am gândit sa schimb acumulatorii de nich 24 v 2,5 mAh. Cu unii de liion. De 3,7 v si 6800 mAh. As putea face ceva la treaba asta? Sau ce ar fi cel mai indicat, va rog daca ma puteti ajuta, nu sunt profesionist ca sa stiu exact ce trebuie:) mai bine. Va multumesc!!

Link spre comentariu
Vizitator Dury

Buna. M-am mai gândit puțin si cred ca renunț la liion pentru ca se complică mai mult treaba, ce as dori sa va intreb. Daca rămân cum a fost pe nicd. În acumulator exista 20 buc de 1700 mAh si 1,2 V legati în serie am 24V si 1700 mAh. Acum intrebarea mea este daca am tot acumulatoti de nicd si tot de 1,2 și 1700 . Ce circuit trebuie sa formez ca sa mi se dubleze mAh si tot la 24v indiferent de numarul de acumulatoti necesar, acum bineinteles o varianta cat mai restrânsă nu un numar mare de acumulatoti. Eu din câte stiu trebuie puși iar 20 buc in serie, iar dupa trebuie ceva legat în paralel, dar aici nu stiu exact ce și cat si cum. Daca ma puteti ajuta. Va multumesc!

Link spre comentariu

Ca să dublezi curentul debitat (capacitatea bateriei) trebuie să mai adaugi practic încă un șir de 20 de acumulatori pe care-l legi în paralel cu cei existenți. Dar este imposibil așa ceva, nu încape....

Cred că ar trebui să alimentezi un bec de 24V la bornele acumulatorului (cu elemenții expuși afară din cutie) și să măsori pe rând toți elemenții și să vezi care se descarcă primii (tensiunea cea mai mică la borne).Poți să-i schimbi doar pe cei uzați. Se găsesc pe net astfel de elemenți, dar se găsesc și acumulatori de alt tip, la prețuri rezonabile și poți să scoți elemenții din ei și să-i pui la Hilti.De exemplu am văzut acumulatori de bormașină Stern, la circa 50-60 Lei. 

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salutare.

A o surubelnita electrica Skil cu doi acumulatori de 12v Ni-Cd, cu 10 celule x 1.2V.

Amandoi acumulatorii sunt pe duca si ma tot chinui cand folosesc surubelnita deoarece trebuie sa-i pun des la incarcat.

M-am gandit sa pun Li-Ion in locul celulelor Ni-Cd. Am vazut tutoriale pe Youtube si rezultatele par incurajatoare.

Ce parere aveti de schema atasata? Chestia cu testerul ala este un moft, il pun doar daca am loc in carcasa. Ar putea oferi la actionarea switch-ului push informatii despre voltajul bateriei si al fiecarei celule in parte.

Schema.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru feedback.

Am sa incep sa-mi adun componentele. Acumulatori, fiind cea mai costisitoare parte a montajului, am sa incerc sa gasesc prin targ, sa cumpar niste baterii de laptop uzate si, prin selectie, sa gasesc 8 x 18650 x 3000mAh  buni. Trebuie sa fie si identici.

Protection boardul nu este scump (vreo 2$ bucata) iar la anumite variante dimensiunile sunt reduse.

Testerul am deja unul cumparat mai de mult cu 1$. Aici am o problema, sa vad unde ii fac loc si sa am loc si pentru fereastra de vizualizare. Este posibil sa renunt la el.

Dar sunt oarecum nelamurit in ce priveste eficacitatea montajului. In linii mari as ajunge cam la acelasi pret cu un acumulator nou Ni-Cd. Credeti ca merita? Adica montajul acesta va asigura o functionare mai indelungata a surubelnitei? Iar ca putere va fi ok?

Multumesc.

Link spre comentariu

Ca și curent maxim cei mai buni sunt tot cei Ni-Cd. Pot suporta supracurenți mari, dezavantajul lor față de Li-Ion fiind că sunt inevitabil mai grei.Mai au avantajul că nu sunt așa de pretențioși ca cei Li-Ion la încărcare și suportă destul de bine supraîncărcări accidentale.Dacă ieși la același preț și găsești acmulatori noi Ni-Cd, pune-i pe ăia.Dacă găsești Li-Ion convenabili, grupează-i câte doi în paralel și legi astfel de perechi în serie, ca la laptop-uri, pentru un curent sporit.

Link spre comentariu

Dupa cum spune si @validae pune cite doi elementi in paralel si foloseste numai o singura placuta de egalizare.

La fel Ni-Cd sint mai buni la sculele electrice. Daca vrei sa folosesti Litiu atunci trebuie sa folosesti celule speciale care au curent mare de descarcare, cum sint cele folosite in modelism dar sint sensibil mai scumpe. Daca foloseti celule standard atunci au sa aiba durata mica de viata.

Incarcatorul trebuie sa fie unul destul de bun, nu merge cu un simplu redresor cum ar putea merge la limita la Ni-Cd.

Link spre comentariu

OK. Cred ca, asa cum ma sfatuiti, tot solutia clasica, adica inlocuirea cu celule Ni-CD, este mai ok. Fara atata bataie de cap si mai putin costisitoare.

Celulele din bateriile mele sunt de 1200mAh.

Se intampla ceva daca pun celule de 2200mAh sau mai mari? De examplu astea de 2800mAh.

https://www.ebay.com/itm/16-pcs-SubC-Sub-C-2800mAh-1-2V-NiCd-Rechargeable-Battery-Cell-with-Tab-White/181974331895?hash=item2a5e83f1f7:g:ljoAAOSwFqNZVg9X

Si mai am o intrebare. In carcasa bateriilor mele este foarte mult spatiu liber. (am atasat o poza)

Ar mai incapea fara probleme inca 5 celule. In situatia in care le-as inseria cu cele existente, voltajul bateriei ar creste la 20.4V.

Daca as lega in paralel 10 buc doua cate doua si apoi inseriate cu celelalte ar fi OK? Cam cati mAh ar avea intregul ansamblu?

Multumesc.

20180830_190106.jpg

Schema 2.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări