Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire acumulatori Ni-Cd cu Li-Ion pt bormasina

Vizitator Adrian Ioan

Postări Recomandate

Am recuperat peste 30 acumulatori din laptop-uri si tot ce aveam pe baterii in casa am trecut pe LI-ION.Incarcarea la li-ion este mai simpla decat la ni-mh.Se real. o sursa de 4,2v cu limitare de curent 1/10 sau mai mare din capacitatea accum.Se face un comparator care citeste 1/10 din curentul de incarcare si opreste sistemul.Trebuie sa cumpar si eu un aparat foto sa fiu mai util.

Link spre comentariu

Nu e de telefon e dintr-un acumulator de laptop (pe celula scrie Sony US18650GR).Banuiesc ca trebuie sa mearga caci modelele mai noi de surubelnite si bormasini cu accu se fac cu Li-Ion.Deci ma poate cineva ajuta cu o schema de incarcator de accumulatori Li-Ion cu oprirea automata a incarcarii ? Sau cum sa alimentez surubelnita direct de la un alimentator fara acumulator(mi-ar conveni si varianta asta dar nu merge cu ce am eu , probabil gresesc eu ceva)

Link spre comentariu

Si acumulatorii mei sant SONY US18650GR SI SAMSUNG ICR18650-26A.Schema se poate realiza cumparand toate componentele separat sau daca ai deja un alimentator incapsulat prin casa poti face numai un ,,adaptor,, pt. incarcare.Montajul meu este cu LM317 si un circuit de limitare curent de 400mA.Daca vrei pot trimite la mp nr de telefon pt. ca schema cu lm317 o gasesti si pe forum.

Link spre comentariu

Si acumulatorii mei sant SONY US18650GR SI SAMSUNG ICR18650-26A.Schema se poate realiza cumparand toate componentele separat sau daca ai deja un alimentator incapsulat prin casa poti face numai un ,,adaptor,, pt. incarcare.Montajul meu este cu LM317 si un circuit de limitare curent de 400mA.Daca vrei pot trimite la mp nr de telefon pt. ca schema cu lm317 o gasesti si pe forum.

am gasit pe la mine docum.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Nu e de telefon e dintr-un acumulator de laptop (pe celula scrie Sony US18650GR).Banuiesc ca trebuie sa mearga caci modelele mai noi de surubelnite si bormasini cu accu se fac cu Li-Ion.Deci ma poate cineva ajuta cu o schema de incarcator de accumulatori Li-Ion cu oprirea automata a incarcarii ? Sau cum sa alimentez surubelnita direct de la un alimentator fara acumulator(mi-ar conveni si varianta asta dar nu merge cu ce am eu , probabil gresesc eu ceva)

Sant anumite modele de accu care suporta o descarcre cu curent mare,iar modelele de scule cu accu asa ceva au.Si in modelism se folosesc ,au curenti de descarcare de pana la 20C.Laptopul descarca bateria la 1C.Sch poti sa faci cu MCP73837 http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22071a.pdf ; il gasesti la farnell(2,4lei)/tme(5lei) dar e scump:pana la 5 lei.
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Ioan

Buna.Am o surubelnita cu acumulator in care am schimbat acumulatorii originali de la 3buc x 1.2 NiMh cu unul 3.6 Li-Ion.Functioneaza perfect dar nu mai am cum sa o incarc cu incarcatorul original.Puteti sa imi dati o solutie in afara de cea a schimbarii acumulatorului Li-Ion cu acumulatori similari originalilor , pentru ca as vrea sa il folosesc pe cel de 3.6 deoarece am multi de tipul asta din acumulatori de laptop.Deci m-ar interesa un incarcator pentru surubelnita si daca este posibil sa se opreasca singur din incarcare deoarece nu pot sa ii supraveghez permanent + mai merg si la servici si nu vreau sa ii uit la incarcat .Daca vorbesc prostii nu va suparati pe mine , sunt un incepator foarte pasionat de electronica de mic copil, dar abia acum am reusit sa imi achizitionez diverse unelte , sa-mi fac un miniatelier , si sa incep sa lucrez ce imi place(chiar am reusit sa imi repar DVD-playerul si monitorul LCD).Va multumesc.

In datasheet-ul lui LM317 ce se gaseste pe Internet este o aplicatie "Current Limited 6V Charger". Am modificat putin aceasta schema sa limiteze curentul la 0,4A si tensiunea la 4,1V (Acumulatorii cu litiu se incarca pina la maxim 4,2V) si merge de aproape 6 luni. Nu am stiut cum sa obtin decuplarea automata - sint si eu un amator dar unealta are un indicator de tensiune cu 3 LED-uri si am facut ca LED-ul rosu sa indice cind tensiunea pe acumulator este sub 4,1V. Succes!
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Ioan

Buna.Am o surubelnita cu acumulator in care am schimbat acumulatorii originali de la 3buc x 1.2 NiMh cu unul 3.6 Li-Ion.Functioneaza perfect dar nu mai am cum sa o incarc cu incarcatorul original.Puteti sa imi dati o solutie in afara de cea a schimbarii acumulatorului Li-Ion cu acumulatori similari originalilor , pentru ca as vrea sa il folosesc pe cel de 3.6 deoarece am multi de tipul asta din acumulatori de laptop.Deci m-ar interesa un incarcator pentru surubelnita si daca este posibil sa se opreasca singur din incarcare deoarece nu pot sa ii supraveghez permanent + mai merg si la servici si nu vreau sa ii uit la incarcat .Daca vorbesc prostii nu va suparati pe mine , sunt un incepator foarte pasionat de electronica de mic copil, dar abia acum am reusit sa imi achizitionez diverse unelte , sa-mi fac un miniatelier , si sa incep sa lucrez ce imi place(chiar am reusit sa imi repar DVD-playerul si monitorul LCD).Va multumesc.

Am gasit intre timp acumulatori litiu de 3,7V/3600mAh cu circuit de protectie incorporat. Un astfel de acumulator se poate incarca si cu incarcator de telefon, iPod, etc pentru ca circuitul de protectie nu permite incarcarea cu un curent prea mare si nici la tensiune prea mare. Nu am gasit in regulament dar nu cred ca este interzisa furnizarea de date de contact. Daca va intereseaza astfel de acumulatori scrieti-mi la [email protected] si va ajut. Stima, Adrian.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am gasit intre timp acumulatori litiu de 3,7V/3600mAh cu circuit de protectie incorporat. Un astfel de acumulator se poate incarca si cu incarcator de telefon, iPod, etc pentru ca circuitul de protectie nu permite incarcarea cu un curent prea mare si nici la tensiune prea mare. Nu am gasit in regulament dar nu cred ca este interzisa furnizarea de date de contact. Daca va intereseaza astfel de acumulatori scrieti-mi la [email protected] si va ajut. Stima, Adrian.

Asa ma gandeam si eu,ca LiIon daca au circuit de protectie pot fi incarcati oricum...daaar,incarcarea lor se face in curent constant pana la o anumita valoare a tensiunii si dupa in tensiune constanta,pana la 100% din capacitate.

Asta e teoria;si practic e tot asa.

Link spre comentariu

@Adrian Ioan daca ai facut modificari la o schema poate de descurci cu o descriere text in serie cu accum.,spre -sursei de alim. pui o rez. pana intr-un ohm citesti tens. de pe ea cu un comparator ex lm393 folosesti bistabilul din lm555 astfel:pui un buton pe SET care activeaza lm317 cand val. crt. din baterie scade sub o valoare,lm339 comanda lm555 pe reset si blocheaza lm317 se poate concepe un circuit echiv. cu un releu cu 2 contacte indep. viewtopic.php?f=41&t=76905&start=0

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Uite cum am facut euAm o bormasina skill de 9.6 vDin vara tot facea bateria fite Mi-a trebuit intr-o zi sa dau o gaura la garaj ,neavand curent electric stiam ca am filetanta la incarcatO scot si cand bag bateria in bormasina abia baraiaM-am enervat, am desfacut-o am scos celulele din ea si m-am legat cu un fir gros de terminalePun fir lung si o pun la bateria de 12v din garajMerge perfect de aproape 1 luna fara problemeAcum cred ca ma tine o luna bateria iar am cablu sa lucrez aproape peste tot

Link spre comentariu

parca saptamana trecuta a fost prezentata la tv masina electrica de 90000 lire UK cu 6800 acumulatori laptop si care a depasit in viteza una cu benzinapt incarcare avea nevoie de 14ore@high.... am desfacut ansamblu de baterii laptop in care erau 6 elementi,cate 2 in paralel(cu bride sudate) si celulele in serie

Link spre comentariu

Eu la o surubelnita electrica 3,6V1200mA,folosesc de ceva timp acumulatori Li-ion 3 x 3,6V1000mA,pusi in paralel,iar ca si incarcator un alimentator cu 317 ce debiteaza 4,15V la 1000mA.De 1 an nu am avut probleme cu acu,iar autonomia este foarte mare,practic pot folosi surubelnita toata ziua cu bateria incarcata(in afara de tubulare hex si torx pana la 13),are adaptorul pt infiletat suruburi cca300 suruburi3,5 x 50mm infiletate si tot mai mergea.Ceea ce se spune despre LI-ion ca sunt periculoase,este adevarat numai in situatia cand de depaseste tensiune maxima admisa de incarcare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări