Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire acumulatori Ni-Cd cu Li-Ion pt bormasina

Vizitator Adrian Ioan

Postări Recomandate

Vizitator Adrian Ioan

As vrea sa inlocuiesc acumulatorii Ni-Cd dintr-o masina de gaurit-infiletat la 18V cu acumulatori Li-Ion din seria 18650. Va rog ajutati-ma cit se poate de explicit. sint un biet amator fara cunostinte prea vaste. Mii de multumiri.

Link spre comentariu

Pune un link ceva cu acumulatori litiu. Acumulatori actuali NI-Cd ce capacitatea aveau?Era cineva pe forum intr-un timp care vindea elementi Ni-Cd de 1,2V , 1.5Ah; elementi de schimb poti gasi si la TME, in jur de 13-15ron pe bucata.Da mai multe detalii.... ce bormasina ai?, Oare se merita sa ii schimbi acumulatorii sau e mai rentabil sa cumperi alta noua?

Link spre comentariu
:speriat atentie mare...acumulatorii ni-cd obisnuiti au 1,2volti iar cei cu li-ion model 18650 au 3,7 volti...!pe linga faptul ca sint si foarte scumpi , numarul lor final va fi evident mai mic in aceeasi carcasa originala...si se mai si incarca virgula cu un tip special de incarcator...!
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Ioan

:speriat atentie mare...acumulatorii ni-cd obisnuiti au 1,2volti iar cei cu li-ion model 18650 au 3,7 volti...!pe linga faptul ca sint si foarte scumpi , numarul lor final va fi evident mai mic in aceeasi carcasa originala...si se mai si incarca virgula cu un tip special de incarcator...!

Mii de multumiri pentru bunavointa. Ma gindeam sa pun 5 bucati in serie si pe fiecare din ei cite o dioda Zenner in paralel (4V2Z/1W-sau de putere mai mare, alese cu tensiunea sub 4,2V, nu stiu daca se fabrica 4V1Z) si sa incerc incarcarea in serie cu limitarea curentului cu o rezistenta de putere la maxim 0,5A (acumulatorii sint de 2800mAh) cu o tensiune constanta de 20-21V obtinuta cu un LM317. Problema cea mare nu este pretul lor ci urmarile unui eventual "bum". Oare ar functiona? Multumesc din nou. Cu toata stima, Adrian.
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Ioan

Pune un link ceva cu acumulatori litiu. Acumulatori actuali NI-Cd ce capacitatea aveau?Era cineva pe forum intr-un timp care vindea elementi Ni-Cd de 1,2V , 1.5Ah; elementi de schimb poti gasi si la TME, in jur de 13-15ron pe bucata.Da mai multe detalii.... ce bormasina ai?, Oare se merita sa ii schimbi acumulatorii sau e mai rentabil sa cumperi alta noua?

Multumesc mult pentru bunavointa. Acumulatorii Ni-Cd au 1500-2000 mAh, nu stiu exact. Oricum, daca au viata mai lunga si curent mai mare imi convine mai mult 5x18650 decit 12xNi-Cd. Bormasina este un "stift" dar merge bine si dupa al 4-lea grup de acumulatori aruncati si multe improvizatii din elementii recuperati. Acum m-am gindit, ar mai fi problema limitarii descarcarii acumulatorilor Li-Ion care se distrug daca-i descarc sub o anumita tensiune(cit o fi aia?) si daca acumulatorii Li-Ion suporta curentul absorbit de motor. Multumesc din nou. Cu toata stima, Adrian.
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Ioan

Iertare, am uitat de link-ul cu acumulatorii litiu: . Toata stima.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator seaquest

Buna ziua,Intrebare pot folosi un acumulator (elmenti din el cu toot cu modulul de incarcare ) pt o bormasina de 14 v.acumulatorul de laptop are 4 elenmte a cate 3.7 volti pe elment,amperi cred ca 2200 mah.sunt lithiu-polimer. mie frica sa nu ia dark foc ca de bubuit nu bubuie.ce ma doare astia trebuie incarcati cu adaptorul lor din cate stiu sau pot folosi orice alta natie de adaptor de 14/16 volti 4,5/3/2 amperi? poate am scris balari :jytuiyu

Link spre comentariu

La masina de gaurit se foloseste acumulator Nicd sau NiMh, in nici un caz litiu. :speriat Acesta are un circuit electronic la incarcare care face ca acumulatorul sa nu se incinga si sa expodeze.Utilizarea la masina de gaurit este ca si cum ai pune acumulatorul in scurt.Daca electronica de control este distrusa, acumulatorul poate sa se incinga si sa bubuie.Litiul este un material toxic si nu este bine sa inghiti asa ceva sau bucati sa le pastrezi bine infipte ca amintire in brate sau picioare dupa ce acumulatorul a explodat.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

merg foarte bine , in laptop acumulatorii sunt de curent mare si de obicei se pun si in paralele si se formeaza o celula de 3,7 care poate asigura un curent de descarcare mult mai mare.Cauta situri care vand piese de avioane telecomandate rc si vei gasi acumulatoare de LiFe 14,4V 2500mA la care curentul de descarcare poate ajunge si la 60A timp de o ora.Parca la siera exista asa ceva.

Link spre comentariu

acumulatoare de LiFe 14,4V 2500mA la care curentul de descarcare poate ajunge si la 60A timp de o ora.

Pai atunci ar fi de 60000mAh, nu 2500 :limb:

Si in general, acumulatorii de laptop folosesc celule de 3,7V (LiIon, LiPo, alte variatiuni cu Li) conectate in serie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Alex99

Buna ziua,Intrebare pot folosi un acumulator (elmenti din el cu toot cu modulul de incarcare ) pt o bormasina de 14 v.acumulatorul de laptop are 4 elenmte a cate 3.7 volti pe elment,amperi cred ca 2200 mah.sunt lithiu-polimer. mie frica sa nu ia dark foc ca de bubuit nu bubuie.ce ma doare astia trebuie incarcati cu adaptorul lor din cate stiu sau pot folosi orice alta natie de adaptor de 14/16 volti 4,5/3/2 amperi? poate am scris balari :jytuiyu

Salut, iti recomand (ptr ca este singurul lucru pe care pot sa il fac....) sa nu legi bormasina de 14 volti la bateria de la laptop ... Daca vrei ceva care sa mearga si sa fie fiabil in timp sunt 2 baterii de 6 volti (de la masini ptr copii) care au incarcator de priza special, sau o baterie de masina (gen matiz) cu un incarcator de baterii conectat tot timpul (bateria este pe post de condensator, prin urmare poate sa fie praf ptr ca oricum iti merge). Ambele variante au fost incercate de mine, iar acum merg pe cele de 6 volti (12 vcc) pentru ca ocupa mai putin loc si sunt foarte ushoare. PS. cablul dintre bormasina si acumulatori nu treb sa fie mai lung de 1,5 metri ptr ca pierzi putere prin sectiunea firului.
Link spre comentariu

Buna.Am o surubelnita cu acumulator in care am schimbat acumulatorii originali de la 3buc x 1.2 NiMh cu unul 3.6 Li-Ion.Functioneaza perfect dar nu mai am cum sa o incarc cu incarcatorul original.Puteti sa imi dati o solutie in afara de cea a schimbarii acumulatorului Li-Ion cu acumulatori similari originalilor , pentru ca as vrea sa il folosesc pe cel de 3.6 deoarece am multi de tipul asta din acumulatori de laptop.Deci m-ar interesa un incarcator pentru surubelnita si daca este posibil sa se opreasca singur din incarcare deoarece nu pot sa ii supraveghez permanent + mai merg si la servici si nu vreau sa ii uit la incarcat .Daca vorbesc prostii nu va suparati pe mine , sunt un incepator foarte pasionat de electronica de mic copil, dar abia acum am reusit sa imi achizitionez diverse unelte , sa-mi fac un miniatelier , si sa incep sa lucrez ce imi place(chiar am reusit sa imi repar DVD-playerul si monitorul LCD).Va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări