Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema alimentare amplif TDA2005

naminator2003

Postări Recomandate

Salut ! Recent mi-am facut un amplificator 2 X 10 W cu TDA 2005, cu reglaj volum, balans si ton dintr-o schema direct de la producator (ST) de pe datasheetul integratului. Si acolo scrie ca trebuie sa il alimentez la 14,4 V . Eu am incercat cu o sursa de calculator care scoate 12 V (firul galben) si are probleme, adica se aude in boxe un pacanit puternica la volum maxim si cam pe la jumate se aude acelasi pacanit peste muzica. Sa fie din cauza subalimentarii ?, am incercat sa filtrez sursa cu un condensator de 4800 micro si parca face mai incet.... Sau ar trebui sa folosesc o sursa cu obisnuita in loc de cea in comutatie (ca la aia de calculator) ??? Sau una in comutatie filtrata.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naminator2003

6

• cirip

2

• pid

1

• q_acdc

1

Top autori în acest subiect

e greu de relizat un amplificator care sa se alimenteze de la sursa calculatorului iar semnalul sa il ia tot de acolo........ in cazul asta ar trebui o separare galvanica intre sursa shi placa de sunet....fa un test.... alimenteaza doar amplificatorul de la sursa de 12V a calculatorului shi lasa ambele fire de intrare (firul cald + masa semnal) in aer... daca se mai aude vre-un pacanit e de la sursaoricum cel mai bine e sa il alimentezi de la un traf separat, de preferinta toroidal... (e bine ca amplificatorul sa aiba conectati paralel pe alimentare un condensator de valoare mare >2200uF, shi unul de 100nF)nu e cu sigurantza din cauza subalimentarii........

Link spre comentariu

Inca o sugestie. E incarcata sectiunea de 5V? Daca nu, ia un bec de far de masina si conecteaza-l intre +5V si masa, apoi incearca din nou sa alimentezi amplificatorul. Presupun ca sursa e separata, pe masa de lucru, nu e chiar cea din calculator.Cirip

Link spre comentariu

La testarea amplificatorului il alimentam cu o sursa de calculator, adica am luat-o dintr-un calculator, am scos-o de acolo si am conectat amplif.. Si semnalul era de la un radio sau casetofon, tot pacane ca toti dracii si fara semnal. Nu stiam daca e sursa nepotrivita sau daca am facut eu vreo greseala la montaj (eu mi-am facut PCB, imprimat cu Pnp si am luat piesele). Cred ca o sa incerc cu traf toroidal, dar nu stiu cat sa scoata, 12 V sau 15 V ca sa mearga bine asta....?

Link spre comentariu
Vizitator Racer

Ai patit la fel ca mine.Ai bucla de masa.Adik ai doua fire de masa care duc la amplificator.Unul e cel de alimentare si celalalt e masa de semnal.Nu?Alimenteaza separat preamplificatorul si nu o sa mai ai probleme.

PS:uite-te la prima poza din thread-ul Ajutoor !!!! si ai sa-ti dai seama.

Link spre comentariu

Problema ta poate fi ... integratul. 2005 sunt cam pacatoase la capitolul asta, depinde de producator sau si mai si de cablaj. Incearca sa decuplezi alimentarea la masa cat mai aproape de terminalele sale cu un 200nF, iesirea cu circuitul clasic RC( 200nF in serie cu 1 ohm ), etc.

Deasemenea, incearca sa micsorezi impedantza de intrare la circa 1kOhm ( pune in paralel cu intrarile rezistante de 1k , inainte de condensatorul de la intrare [\b] );

Eu am avut unul ST pe cablaj facut de mine care a mers foarte bine cu schema din datasheet dar l-am ars facand scurtcircuit al iesirii la masa apoi urmatoarele n-au mai "vrut" sa mearga decat dupa tot felul de "experimente" de genul asta...

Am avut 2 kitt-uri cumparate, tot pentru calculator, care dupa o vreme inepeau sa paraie , se incalzeau si se auzeau destul de prost ... imi mergea cat de cat pe 4 ohmi dar pe 8 ohmi faceau ca dracu !

Daca tot nu reuesti, iti recomand un TA8210 de 2x22W . Se poate alimenta direct din PC la 12V, ca e "auto".

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu l-am lasat sa se incalzeasca excesiv si ca nu a mers mai mult de 10 secunde fara radiator. Ceea ca voiam sa spun e ca vreau sa stiu daca e neaparata nevoie de un traf de 15 V, deoarece nu-i prea ieftin ca sa-l cumpar, ca pe urma sa aflu ca se putea la fel de bine cu altceva.... O sa incerc si faza cu consumatorul de 5 V pe firul rosu in timp ce se alimenteaza amplificatorul si o sa vad daca mai face asa.....

Link spre comentariu

Am incercat cu sursa de calculator si un bec din ala pe 5 V si la fel face. Banuiesc ca integratul este de vina deoarece daca pun boxa cu un fir pe masa si unul direct pe pinul 1 sau 5 se aude ceva, cu montajul nealimentat. Si daca pun imediat dupa integrat se aude iarasi ceva. Probabil integratul este de vina...

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Am incercat cu sursa de calculator si un bec din ala pe 5 V si la fel face. Banuiesc ca integratul este de vina deoarece daca pun boxa cu un fir pe masa si unul direct pe pinul 1 sau 5 se aude ceva, cu montajul nealimentat. Si daca pun imediat dupa integrat se aude iarasi ceva. Probabil integratul este de vina...

Dupa ce schimbi integratul,pune si radiatorul la masa.(la toate casurile de masina radiatorul este legat la carcasa -la minus)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări