emola Postat Iunie 18, 2010 Partajează Postat Iunie 18, 2010 Am masurat cu o punte (1 kHz) doua difuzoare Tonsil (acelasi model) si au rezultat cativa parametrii pe care nu stiu sa-i interpretez in ideea introducerii lor in soft-urile de proiectare ale incintelor (UniBOX si LspCAD) :dif 1Ls = 1,189 mHLp = 3,753 mHCp = -6,747 uFCs = -21,29 uFZ = 13,28 ohmUnghi 34,25 gradeDCR = 7,558 ohmsi dif 2Ls = 0,626 mHLp = 5,012 mHCp = -5,053 uFCs = -40,39 uFZ = 11,14 ohmUnghi 20,69 gradeDCR = 7,419 ohmDe unde se deduce Le ?Sunt normale diferentele atat de mari intre Ls celor doua difuzoare ? Cumva se poate interpreta diferenta asta prin faptul ca unul a fost rebobinat ?DCR-ul este totuna cu Res ?Zobelul il calculez raportat la Z (in cazul in care doresc taiere la 1 kHz) ?Ce alte concluzii se mai pot deduce ?Va multumesc ! Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iunie 18, 2010 Partajează Postat Iunie 18, 2010 DCR = Re, asta e corect. Ls si Lp, astea in ce conditii sunt masurate? Daca diful are o singura bobina atunci ar trebui sa ai un singur parametru si acela este Le. Ls/Lp eu le interpretez ca inductanta serie/inductanta paralel, este adevarat ca difurile au 2 bobine? In cazul asta Ls si Lp mi se par pe dos...Zobelul se calculeaza in functie de curba de impedanta, adica fata de Z cum ai zis tu. Link spre comentariu
chorchy Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 profit de topic pentru a pune o intrebare.1.ce semnifica Qts,Qes si Qms,si as dori daca se poate o definitie mai detaliata.stiu ca sunt factori de amortizare,insa nu inteleg ce ii determina.2.Qes este factor de amortizare electric,dar cum se face amortizarea?este un woofer cu Qes mai mic mai precis?Citisem nu mai stiu pe unde ca Qts este o valoare care arata "distanta" dintre dpua puncte de pe graficul impedantei difuzorului/cat de lat este acel spike(la Qts mare spikeul este mai lat)3.cum ar trebui sa fie Qms pentru ca difuzorul sa se apropie de un oscilator ideal?4.Ce reprezinta Rms? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 1.ce semnifica Qts,Qes si Qms,si as dori daca se poate o definitie mai detaliata.stiu ca sunt factori de amortizare,insa nu inteleg ce ii determina.2.Qes este factor de amortizare electric,dar cum se face amortizarea?este un woofer cu Qes mai mic mai precis?Citisem nu mai stiu pe unde ca Qts este o valoare care arata "distanta" dintre dpua puncte de pe graficul impedantei difuzorului/cat de lat este acel spike(la Qts mare spikeul este mai lat)Da, si Qms este factorul de amortizare mecanic. Cu cat suspensia este mai ferma (rigida), Qms este mai mare. La Qes nu stiu ce sa zic exact, parca tinea de magnet dar nu imi amintesc acum. Qts este dat de forma curbei impedantei difului la rezonanta, pentru ca in anumite conditii diful se comporta ca un filtru cu panta Qts. Un difuzor cu Qts mic (sub 0.4) poate fi utilizat si la frecventa de rezonanta si chiar sub ea, pe cand un dif cu Qts mare va avea tendinta de a rezona necontrolat la Fs, putandu'se chiar defecta mecanic. De asta difurile cu Qts mare se pun intotdeauna numai in incinte inchise, si de preferat cu filtru trece sus care scoate frecventele periculoase pt acel difuzor. Un dif cu Qts mare intr'o incinta facuta prost va suna bubuit. Link spre comentariu
chorchy Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 judecand dupa RMS(pierderi in sistemul mecanic),cu cat pierderile sunt mai mici cu atat Qms e mai mare(vezi PA800 cu Qms 33,are RMs extrem de mic).pierderile mici ma fac,din contra,sa ma gandesc la o suspenise moale,un CMS foarte mare.ca si Qes ma gandeam ca ar putea fi dictat de Fem a curentului indus de bobina,care ii franeaza miscarea Link spre comentariu
emola Postat Iunie 19, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2010 Multumesc Unique. Masuratoarea am facut-o ... normal, ca pe orice bobina iar rezultatele le-a afisat instant. Nu am manualul puntii. Sunt in continuare interesat de o relatie intre Le, Ls, Lp. Daca cineva cu experienta imi confirma faptul ca diferenta dintre Ls celor doua difuzoare este determinata de o rebobinare "pe genuchi" a unuia din ele, voi abandona proiectul. Stiam ca sunt permise devieri de +/- 30 % intre caracteristicile a doua difuzoare chiar si la case mai mari, insa 100 % ???! Categoric nu vor suna la fel si ... nu merita.PS: Difuzoarele in cauza nu au bobina dubla. Singura remarca intalnita pe un forum german "Le este un pic mai mica decat Ls", in baza careia nu pot decat ... sa ma uit la ele. Altcineva CREDE ca Le = radical din suma patratelor Ls si Lp. Am nevoie de o certitudine. Va multumesc inca odata. Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 19, 2010 Partajează Postat Iunie 19, 2010 pe scurt:daca nu ai manualul puntii,de unde stii ca masori la 1k ? cum ai identificat frecv generata de punte?pt dimensionarea cutiilor(si a tubului br daca e cazul) iti trebuie alti parametrii(fs,qes,qms,vas,Pe,xmax, printre cele mai importante) ,cu Le la 1k,de ex ,nu prea ai ce sa faci(difuzorul nu se masoara ca pe o bobina ca nu prea foloseste la nimic),mai utila este variatia impedantei cu frecventa,dar asta este necesara la filtre(acel zobel,care nu se stie daca este necesar sau nu,depinde de mai multi factori,ca de ex punctul de taiere) daca unul a fost rebobinat trebuie masurati ceva parametri si apoi daca sunt diferente f mari,sau daca mecanic(sau optic) prezinta probleme ,se poate decide urmariledespre ce difuri tonsil vorbim? si ce vroiai sa faci cu ele Link spre comentariu
emola Postat Iunie 20, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2010 Salut CBI ! Are optiuni de setare a frecventei de masurare in 100 Hz, 200 Hz, 1000 Hz si 10 khz. Dimensionarea cutiilor am facut-o cu Unibox in baza parametrilor publicati de producator (mai putin Xmax) si am ajuns la 54 litrii. Este vorba de GDN 20/40/6 si il gandisem in closed box (EBP = 50) pe trei cai. Retinerile vin din faptul ca are Fs cam mare. Parametrii sunt astia http://tonsilspeakers.com/products/spea ... we_200.htm iar raspunsul in frecventa este http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/20406.html . In privinta continuarii acestui proiect, ma mai gandesc, avand in vedere istoricul "dubios" al acestor difuzoare. "difuzorul nu se masoara ca pe o bobina ca nu prea foloseste la nimic" In general, cum masor un difuzor pentru a deduce Le ? Pentru masurarea variatiei impedantei cu frecventa si a raspunsului difuzorului in frecventa voi apela la atcineva, contra cost, pentru ca nu merita sa investesc atatia bani in microfon, preamplificator etc si asta in cazul a patru woofer-e mai bune (Westra KW-200-1338). Daca ai vreo idee, cine ma poate ajuta in sensul asta ... Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 am inteles,parerea mea dupa ce am analizat putin problema este ca prea multe nu cred ca vei scoate cu aceste difuri si daca se merita sau nu sa te apuci de investit bani in realizarea unei incinte pe 3 cai ramane la latitudinea ta(poate vrei sa faci un exercitiu de incercare)xmax la dif se scoate cu formula si este de 1,6mm p-p(sau 0.8 intr-un sens,liniar) ceea ce este f putin daca vrei si ceva bas jos,tinand cont si de frecv lui de rezde asemenea nici qes-ul ala f mare nu-l prea face utilizabil decat in cutie inchisa,cu bas putin si nu f jos.Fs nu este f mare,pana in 50hz inca se poate scoate un fulrange,am si eu un tonsil de 17cm cu fs 44 ,dar a putut fi folosit intr-o incinta br,si cu ajutorul portului am obtinut f3 39 si are bas bunCu parametrii t/s as putea sa te ajut dupa ce termin cu renovarea(cel putin 2 sapt),pt ca nu dureaza f mult,dar pt filtre trebuie timp,spatiu si o incinta finalizata cu difurile montate.Pt a le trimite cuiva spre masurare nu se merita,atat din pricina pretului cerut cat si a transportului dus-intors.Mai bine dai 2 mil si iti iei mic :sparge:Despre masurarea lui Le,la ce iti foloseste? daca doar pt reteaua de compensare a impedantei crescatoare cu frecv,iti spun ca nu prea ajuta.De prea putine ori se nimereste cu formula de calcul ,si in general nu prea e nevoie de acea retea(poate doar in cazuri rare cand atinti un target doar cu ord 1 undeva mai sus in frecv).In cazul tau fiind 3 cai,filtrul lowpass va fi intr-o zona oarecum liniara a impedantei,deci nu-ti mai bate capul cu Le.Faptul ca totusi da diferit in schimb trebuie sa insemne ceva,rebobinatul i-a dat alte caracterisitici,desi Re este apropiat.Ls cred ca este Le la 1k,mai este ceva capacitate care nu iti fol.,o faza si Z.Daca nu mai ai rabdare ,poate stabilim cumva si le lasi la mine intr-o zi si incerc sa iti scot niste date sa te poti apuca de cutii,(sau nu,daca sunt diferente f mari intre ele).Dar nu promit nimic Link spre comentariu
emola Postat Iunie 20, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2010 Iti multumesc CBI pentru concluzii. Parerile referitoare la circuitul de compensare a impedantei sunt pertinente si la care nu ma gandisem. Categoric difuzoarele nu merita atentie. In schimb, ramane in picioare proiectul cu woofer-ele westra pe care ti le voi aduce cumva dupa 10 iulie pentru masuratorile t/s, iar dupa ce realizez incintele, voi bibili si filtrele. O seara faina ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum