Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o intrebare in legatura cu o incarcare bateria


Postări Recomandate

salut ce componente trebuie sa dimensionez pe a putea incarca un acumulator de 12v/7ah? am gasit o schema pe net uitati link aici: http://www.aaroncake.net/circuits/charger2.asp din cate am citit eu aceasta schema este capabila sa incarce acumulatorul cu un curent de 4a (scz daca nu e bn). acumulatorul meu trebuie incarcat cu un curent de maxim 700mA. daca aveti alte propuneri privind schema de incarcare va sunt recunoscator (scheme testate) va multumesc si o seara placuta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu e buna schema! Bateriile, cel putin cele cu plumb, trebuiesc incarcate cu maxim 10% din capacitate, cum ati spus si dumneavoastra cu 700 mA. O valoare mai mare a curentului de incarcare scurteaza viata bateriei. In locul dumneavoastra eu as adopta o schema simpla cu un traf, o punte redresoare si un consumator (de regula un bec) inseriat cu bateria astfel incat curentul si tensiunea sa fie cele cerute. De retinut ca valorile pentru tensiune ( poate fi un pic mai mare) dar mai ales pentru curent nu sant asa critice. Daca curentul e mai mic, bateria se incarca mai greu adica dureaza mai mult, dar are loc si o desulfatare daca bateria e un pic sau mai mult sulfatata ceea ce e bine.

Link spre comentariu

Nu e buna schema! Bateriile, cel putin cele cu plumb, trebuiesc incarcate cu maxim 10% din capacitate, cum ati spus si dumneavoastra cu 700 mA. O valoare mai mare a curentului de incarcare scurteaza viata bateriei. In locul dumneavoastra eu as adopta o schema simpla cu un traf, o punte redresoare si un consumator (de regula un bec) inseriat cu bateria astfel incat curentul si tensiunea sa fie cele cerute. De retinut ca valorile pentru tensiune ( poate fi un pic mai mare) dar mai ales pentru curent nu sant asa critice. Daca curentul e mai mic, bateria se incarca mai greu adica dureaza mai mult, dar are loc si o desulfatare daca bateria e un pic sau mai mult sulfatata ceea ce e bine.

multumesc de raspuns dar am urmat link-ul din poza postata de dumneavoastra si am gasit ceva mai interesant care permite reglarea tens si curentului de incarcare, dati-va o parere daca doriti link-ul pe a putea vedea despre ce vorbesc :http://www.niqro.3x.ro/inc2/inc2.htm
Link spre comentariu

Pai si schema pe care am postat-o eu face acelasi lucru ( nu are potentiometru pentru reglajul curentului, dar atat vreme cat are pentru reglajul tensiunii este evident ca si valoarea curentului se va modifica in functie de tensiunea aplicata) cu exceptia faptului ca nu se decupleaza automat incarcarea. Personal, daca tot mi-ati cerut o parere, eu as face prima schema, nu ca e postata de mine, dar parca e un pic mai simpla, si cateodata e mai simplu sa supraveghezi o baterie cu voltmetru si cu ampermetrul. De ex., ai nevoie urgenta si nu mai poti sa astepti tot timpul de incarcare. Acuma, ramane la decizia dumneavostra ce schema o sa abordati ( in functie de complexitate, necesitati, piese disponibile, chef si alte lucruri). In orice caz spor la treaba!

Link spre comentariu

Prima schema merge foarte bine cu un traf care debiteaza curentul necesar acumulatorului (vre-o 700mA,dar si 500mA e ok).La ambele scheme trebuie reglata tensiunea de mers in gol a iesirii la 14,8-15v.Si la schema a 2-a,R1 nu ar trebui sa fie de 1 ohm pt 700mA?

Link spre comentariu

Pai in cazul primei scheme, as regla tensiunea astfel incat ampermetrul sa imi arate 700 mA cand pun bateria la incarcat. Dupa aia, pe masura ce bateria se incarca, amperajul o sa scada. Binenteles ca pentru a avea un asemena curent de incarcare tensiunea de mers in gol trebuie sa se incadreze in anumite limite, nici prea >>12 V nici prea << 12 V, asta depinzand si de starea in care se afla bateria ( daca este prea descarcata si tensiunea de mers in gol va fi suficient de mare atunci se vor depasi cei 700 de mA). De aceea zic eu ca e mai eficient sa " vezi ce si cum" in functie de situatie. Mai ales ca sursele de tensiune din ambele scheme sant reglabile! Pana la urma asta e avantajul,nu? Ca poti regla curentul de incarcare in functie de necesitati ( tipul de acumulator, timp de incarcare, etc) .

Link spre comentariu

Pai stai ca m-ai pierdut! Adica traful trebuie dimensionat astfel incat in prima faza de incarcare sa mearga aproape in regim de scurtcircuit?! Una la mana! Si daca la prima schema pun un ditamai traful de 1000 de VA de exmplu si setez din potentiometru o tensiune de 11 V in gol si sa mai presupunem ca bateria are tensiunea de 10.8 V cand o pun la incarcat, oare poate amperajul sa o ia "de nebun" si sa se duca la valoarea de scurtcircuit? Adica, ce vreau eu sa spun, nu stiu daca m-am facut inteles, intensitatea curentului din circuit nu depinde de diferenta de tensiune dintre alimentator si baterie? Si avand posibilitatea sa actionez asupra acestei diferente, nu se modifica si amperajul? Adica nu conteaza cum ma joc eu cu potentiometrul pentru reglat tensiunea, acul ampermetrului ramane neclintit?

Link spre comentariu
Pai stai ca m-ai pierdut! Adica traful trebuie dimensionat astfel incat in prima faza de incarcare sa mearga aproape in regim de scurtcircuit?!

Exact!

Una la mana! Si daca la prima schema pun un ditamai traful de 1000 de VA de exmplu si setez din potentiometru o tensiune de 11 V in gol si sa mai presupunem ca bateria are tensiunea de 10.8 V cand o pun la incarcat, oare poate amperajul sa o ia "de nebun" si sa se duca la valoarea de scurtcircuit?

Si cum incarcam un acumulator cu tensiunea nominala de 12v,care trebuie sa ajunga la 15v la finalul incarcarii,daca setam tensiunea din potentiometru la 11v? :nebunrau:

Adica, ce vreau eu sa spun, nu stiu daca m-am facut inteles, intensitatea curentului din circuit nu depinde de diferenta de tensiune dintre alimentator si baterie? Si avand posibilitatea sa actionez asupra acestei diferente, nu se modifica si amperajul? Adica nu conteaza cum ma joc eu cu potentiometrul pentru reglat tensiunea, acul ampermetrului ramane neclintit?

Ba da,explicatia e foare corecta! Dar doar nu vrei ca gabrielmrc sa tina locul unei limitari de curent,mai exact sa actioneze odata la 5 min potentiometrul pentru a tine curentul fix (pana aproape de 15v,unde oricum trebuie sa scada) :speriat

 

Dupa cum am spus si mai inainte,daca nu are un traf de curent apropiat (aprox 700mA),sa foloseasca schema a 2-a,unde curentul e limitat de R1.

Link spre comentariu

De acord cu tine! Doar n-ai sa stai cu " degetu la gaura" sa nu intre soarecele :rade: ( adica sa rasucesti potentiometrul mereu). Si pana la urma tot la vorba ta ajung, adica trebuie traful dimensionat in functie de cerinte. Dar eu zic k totusi valoarea intensitatii pe care o poate debita traful nu e asa critica. Ca sa fiu mai explicit, cred ca daca e un pic mai mare, eu stiu, un amper, poate unu juma, se poate folosi totusi si acest traf,nu? Reglez tensiunea pe iesire la un 12 V si chiar daca pentru o perioada scurta s-ar putea sa depasesc 700 mA, dupa aia intensitatea o sa scada. Si cand vad ca a scazut prea mult curentul de incarcare mai cresc un pic tensiunea astfel incat sa nu sar prea tare peste 700 mA si astept sa scada amperajul aproape de zero si cam gata. Nu ca vreau eu sa o tin mortis pe a mea, ceea ce ai spus e perfect adevarat, dar cateodata poate nu ai un traf exact conform specificatiilor. Iar strict din punctul meu de vedere, eu as pune un traf un pic mai mare. Asa sant eu, mai fricos :rade: Ca pana la urma (si aici ma refer exclusiv la mine) nu ma doare mana sa mai rasucesc de doua trei ori de un potentiometru.

Link spre comentariu

Ca sa fiu mai explicit, cred ca daca e un pic mai mare, eu stiu, un amper, poate unu juma, se poate folosi totusi si acest traf,nu? Reglez tensiunea pe iesire la un 12 V si chiar daca pentru o perioada scurta s-ar putea sa depasesc 700 mA, dupa aia intensitatea o sa scada.

Bineinteles ca se poate folosi. Insa in cazul asta as pune o limitare de curent, adica o sursa de curent constant cu un tranzistor. Care tranzistor il dimensionezi in functie de curentul pe care trebuie sa il debiteze. Nu'i asa ca e mai eficient sa "dea cineva de potentiometru" in locul tau? :da Si apropo, acumulatorii de 12v sunt deja descarcati la 12v. Tensiunea pe care o au atunci cand sunt incarcati este de 14.4v.
Link spre comentariu

Stiu ca la 12 V sunt descarcati, de asta am si zis ca mai tre sa manuiesti un pic potentiometru si sa fii cu ochii pe voltmetru si ampermetru. Si aveti dreptate, e mai usor sa "miste cineva" potentiometrul in locul tau, dar cum am mai spus, din punctul meu de vedere, daca ar fi sa fac un redresor as opta pentru prima schema, pentru ca dupa cum am mai spus mi se pare mai simpla. Si cand spun simpla, ma refer la raportul din capabilitatile redresorului si cerintele mele, raport care pentru mine ar fi mai convenabil. Acuma fiecare, dupa cum am mai spus si asta, face ce vrea el, in functie de cerinte, materiale disponibile, buna dispozitie si mai stiu eu ce factori subiectivi sau obiectivi.

Link spre comentariu

Iata cel mai simplu "incarcator", testat pe un acumulator de UPS de 7Ah, in 14 ore e incarcat perfect, cu un curent de incarcare de 0,7A.Condensatorul e nepolarizat, 10uF/400V.

Posted Image

Se poate pune 1 Mohm/0,25W paralel cu condensatorul, pentru a nu ramane C incarcat, dupa ce este scos din priza.

Link spre comentariu

Redimesioneaza si tu poza aia :speriat :speriat

Dar e foarte periculoasa....de fapt nici n-o s-o las aici!

In primul rand faza apare pe crocodilii de contact si pe bornele acumulatorului si in al 2-lea rand,tensiunea poate creste periculos,pana la explozia acumulatorului!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări