Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem PA approx. 500 W pe 2 cai homemade

Vizitator JohnTheRipper

Postări Recomandate

Vizitator JohnTheRipper

Sunt nou pe forum si in primul rand as vrea sa va salut pe toti!

Am gasit pe okazii un amplif de 2x250 de W pe 8 ohmi si vreau sa construiesc doua boxe pe doua cai de minim 200 de W fiecare, si sa aiba impedanta 8 ohmi. Boxele vor fi folosite pentru sonorizarea proprie trupe de rock la repetitii si concerte foarte mici. Pana acuma m-am gandit la un woofer de 250 de W bluetech http://www.telecomenzi.ro/difuzor-blue- ... 0d7ce54058 Teoretic scot 118 decibeli fiecare la 250 de W, la 1 metru distanta, asa ca ma gandeam sa le imperechez cu ceva tweetwer cu horn care scot cam aceleasi valori SPL, si am ajuns la asta: http://www.telecomenzi.ro/difuzor-paudi ... 0d7ce54058

Acuma difuzoarele nu is batute in cuie, deci daca aveti ceva recomandari pentru alte difuri nu va sfiiti. Noh, si acuma intrebarile :limb: :

1. Amandoua difuzoare au o impedanta de 8 ohmi, deci cum le-as putea lega in asa fel incat boxa finala sa aiba tot o impedanta de 8 ohmi?

2. Considerand ca o sa redea frecvente de la 100 la vreo 10 khz (cam asta e tipic in muzica rock, s-ar putea sa fie si peste 10 khz, nu bag mana in foc) ce design recomandati? Eu ma gandeam la o incinta bass-reflex, da mai trebuie sa ma documentez cum se construiesc.

Ceva software gratis pentru calcularea volumului incintei, lungimii tubului de bass, la ce frecventa sa le acordez?

Acuma fiind incepator (nu am mai construit in viata mea o boxa) nu ma supar daca dati niste informatii mura-n gura :da .

Apropo, bugetul e cam de 600-700 de lei numai boxele (difuzoarele si toate cacacelele de coltare, protectii si alte minuni fac totalu la 480 de lei). Si ar mai fi o treaba: cam cat ma costa PAL-ul pentru asa proiect, si ce grosime sa folosesc?

De taiat cunosc pe cineva care mi-l poate taia exact la dimensiuni, si ies foarte drepte marginile (si-a mai facut un prieten boxe la el).

Multumesc mult pentru timpul vostru!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

7

• ahegyes

1

• Jimmy

1

• alex20alex

1

Top autori în acest subiect

Hmmm....cam mic bugetul. Difuzoarele ale nu sunt prea grozave. Daca le dai in freza cu muzica live....nu stiu cat o sa reziste. Specificatiile tehnice atasate nu au mare legatura cu realitatea. Gandeste-te ca esti la o repetitie/concert, ampliful deschis si scapi un microfon pe jos, sau, in febra creatiei basistul sau chitaristul dau din greseala la max. instrumentul. La asemenea incidente difuzoarele ale sunt victime sigure. Unde mai pui ca nici nu suna grozav. Eu iti recomand sa te uiti la alte difuzoare (ceva de marca, de ex PAudio, Selenium, Beyma, RCF, Eminence, etc.). Stiu sunt mai scumpe, dar gandeste-te ca iti faci boxele astea ieftine, sigur nu o sa scoata 118dB cat scrie acolo, nici nu o sa sune grozav, si dupa 2-3 repetitii se alege scrumul de ele .... Mai bine asteptati si mai adunati bani. Intre timp te documentezi mai bine despre ce si cum. In mare parte informatiile ce le cauti tu le vei gasi aici pe forum. Trebuie doar sa cauti. Poti sa dai o privire si pe site-ul din semnatura.Succes.

Link spre comentariu

EW-1205 sunt niste difuzoare care la bani lor nu prea ai alceva mai bun, Eu am doua asfel de difuzoare in doua boxe full-range si pot spune ca au ceva zeci de ore de functionare la 200-240w( EW-1205 se gasesc si in boxele "Blue Tech XPRO-12" ). De ce nu mergi pe ceva 15' ?

Gasesti la mine cateva filmulete cu "EW 1205", poate te ajuta sa-ti faci o ideie: http://www.youtube.com/user/Klarey14#p/u/1/X8aUbxjqIzM !

Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator JohnTheRipper

Ok, multumesc de informatii pana acuma. O sa ma uit la niste difuzoare mai de calitate, si mai vad. Dar tot ramane o intrebare (ma rog, doua): Cum pot lega doua difuzoare de 8 ohmi si sa iasa o impedanta finala tot de 8 ohmi? Si a doua intrebare ar fi pe ce site pot gasi difuzoare si minuni dinastea zgomotoase. Mersi inca o data pentru ajutor.

EDIT:

Am mai cautat pe marele WWW-u si am dat peste astea: http://www.discopro.ro/index.php?p=prod ... roduct=111

Ar merge cu tweeterul PAudio PHT-408 postat mai sus? Am gasit si urmatorul filtru: http://www.discopro.ro/index.php?p=prod ... siv-nex-6k care este recomandat inpreuna cu tweeterele din seria PHT (numa bine, ii mura-n gura :d) si care taie frecventele de sub 6k (deci merge fix cu wooferul PAudio). Ce pareri aveti?

Link spre comentariu
Vizitator JohnTheRipper

Problema cu difu ala de 15 ii ca isi termina treaba la 4 khz, iar tweeterul meu incepe munca la 5 khz, deci imi trebuie un difuzor de medii, care inseamna alti bani, constructie mai complicata etc. Prefer sa folosesc difu ala de 10" ca oricum nu imi trebuie bass puternic. Noh, considerand ca bat difurile alea in cuie, ce filtre mi-ati recomanda? Io am postat ala mai sus, da faza ii ca ii de 6 khz, adica exact limita superioara a wooferului. Nu ii o problema? Aici chiar mi-ar folosi ceva software de simulare, sa vad cum raspunde wooferul la diverse frecvente. Recomanda cineva ceva soft?

Link spre comentariu

PHT-ul se poate taia fara probleme cu 24dB la 3200-3600Hz.Simularea dupa parametrii respectivi - de pe hartie - este apa de ploaie. Ar trebui masurat /testat difuzorul, dar deja nu mai are sens...

Link spre comentariu
Vizitator JohnTheRipper

Daca te uiti mai jos pe pagina de la difu ala vezi ca este un fisier pdf inclusiv cu o simulare si cu un grafic de raspuns de frecventa.Noh, in fine. Difurile is batute in cuie. Mi-am calculat treburile cu WinISD si o iesit urmatoarele:25.6 Lacordata la 65 de Hz. 1 port de 10.2 cm diametru (nu-i cam mare?) si 14.5 lungime.Ii ok? Am folosit datele din manualul difuzorului.Noh, mai ramane problema filtrelor.

Link spre comentariu

Hm, eu nu vad nici un pdf (sau nu apare pe pagina care s-a deschis la mine).Oricum, nu conteaza, ideea era ca imprastierea tehnologica la BT este sensibil mai mare decat la firmele mai serioase recomandate de colegi mai sus, asa ca nu te poti baza pe parametrii postati suficient ca sa faci o simulare realista.Daca te hotarasti la o combinatie de difuzoare pot sa fac o sugestie de filtru. Numai sa fii sigur ce difuri vrei, sa nu te razgandesti dupa aceea si sa le fi calculat degeaba.

Link spre comentariu

Ca idee generala, cand se asociaza un woofer de 12 sau 15" cu un driver sau un tweeter micut (gen bobina de 1"), cam esti nevoit sa pui filtru de ordin mare pe driver/tw pt a permite o taiere mai joasa dar in siguranta.Din acest motiv filtrele pt HP15+PHT (exemplul clasic) ies mai scumpe - sau la fel de scumpe ca si filtrele pt difuzoare de 600W.

Link spre comentariu

Eu ziceam de parametri cam imprastiati la Blue-tech - nu la PAudio.Cu E 10-200S rezulta un satelit, sa nu te astepti sa il poti folosi fara inca o incinta pentru bas !Deci vrei un filtru pentru un satelit cu E 10-200S si PHT 408.Filtrarea intre incinta de bas si satelit o faci activa sau pasiva ? (2 amplificatoare + cross activ sau un singur amplificator ? )

Link spre comentariu
Vizitator JohnTheRipper

Shambala, nu prea ma intereseaza asa mult basii. In muzica rock oricum nu exista foarte multe frecvente joase. O sa folosesc un singur amplificator pentru amandoua boxe, deci folosesc crossover pasiv. Mersi pentru ajutoru pana acuma.

Link spre comentariu

Eu intrebam daca vei folosi si o pereche de subwoofere, iar amplificatorul separat ar fi fost pt acelea.

In fine, nu conteaza.

Am desenat doua variante de filtre, una in care tweeterul este taiat cu 12dB/oct. si una in care este taiat cu 18dB/oct.

Posted Image

Posted Image

Din R* se regleaza atenuarea tweeterului dupa preferinte.

Marind C de 6,8uF de pe joase se obtine o reducere a mediilor - si aici se ajusteaza dupa preferinte.

Link spre comentariu

Personal prefer sunetul variantei 12+12dB, dar eu ascult/testez cu muzica inregistrata, in casa/camera.Varianta 12+18dB aduce un plus de siguranta tweeterului ceea ce pentru o utilizare live poate fi important.Daca vrei sa testezi (ai rabdare si pasiune) o sa postez zilele viitoare si o varainta 12 + 24dB.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări