avyrez Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 salut, am si eu o nedumerire. am de facut un pcb. am luat placuta double-side. am frecat-o cu burete dintrala pentru teava de cupru. am sters-o bine cu acetona dupa care a urmat partea cea naspa.cirtuitul l-am facut pe hartie fotografica la un centru deasta de copiere, nu stiu la ce mi le-a scos eu spunandu-i sa mi le scoata la laser (cred ca mi le-a scos la xerox), oricum aratau bine pe foi. dupa care .... le-am decupat si am inceput sa fac transferul... am tinut fierul mai mult de 10 secunde, cam 20 si deodata a inceput sa curga cerneala... de ce? imi poate spune cineva la ce am gresit?thx Link spre comentariu
srdjan Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 toner prea mult si ieftin (de proasta calitate). efectul se poate ameliora smirgluind cu smirghel foarte fin (eu practic cu granulatie 2000). astfel tonerul intra in "transeele" facute de smirghel si nu mai curge asa tare. oricum cu toner aiurea imi ies prost cablajele. cu toner original am reusit sa fac trasee de 0.3-0.4mm Link spre comentariu
avyrez Postat Iunie 16, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2010 deci pana la urma merg si cele scoase la xerox sau trb neaaparat la laser? Link spre comentariu
stefan_k Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 "xerox" (copiator) = lasermerg, evident ca merg. doar ca trebuie gasita combinatia optima dintre contrast, hartie, temperatura calcatorului, timp de incalzire, etc.eu unul am facut pe toner original, pe toner refill-at, pe copiator, si nu am simtit diferente majore. 'oi fi fost mai norocos de felu' meu. cele mai fine trasee care m-au interesat au fost de vreo 0.7mm parca, dar dupa cum aratau mergea si "mai jos". Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 Da si fierul de calcat mai incet. Eu il folosesc undeva pe la 2 din 3, adica acolo unde e intre lana si bumbac.Eventual mai pune 1-2 coli intre foaia aia si fier de calcat. Si da, problema e ca e tonnerul mai prost, dar orice tonner la caldura prea mare se lichefiaza. Iti recomand ca inainte sa incerci cu foaie din aia foto scumpa sa iti tragi cablajul la xerox pe foaie normala si sa incerci diverse setari la fierul de calcat pana iese bine. Link spre comentariu
stefan_k Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 Chiar, pe alt topic (dezlipiri de smd-uri) unii spuneau ca pot topi fludor cu fierul lor de calcat. Eu unul nu am reusit. E si asta o diferenta considerabila; degeaba la unii le merge bine transferul cu calcatorul la maxim, cand la altii temperatura aia coace prea mult. Link spre comentariu
MarioRobert Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 orice tonner la caldura prea mare se lichefiaza.la mine de abia se topeste, cu toner nu ma reusit sa fac un cablaj perfect, mai ales de dimensiuni 0,8;0,7 vise. Am incercat si cu foaie pnp albastra a iesit si mai prost (in proportie de 40% nu s-a lipit) iar la temperatura prea mare se strange plasticu. Mai ramane sa incerc metoda foto. Link spre comentariu
script22 Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 am incercat diferite hartii foto folii pnp toata chestia este sa freci bine si sa nu fie fieru prea incins ( pe fieru meu il dau la SILK)eu iau fiecare margine si o frec calumea si pe mijloc in total cam 5 minute si asa ies toate traseeleCea mai buna hartie este cea de reviste (coufland)dupa ce o dau cu fieru o bag in apa si o las acolo 10 minute dupa dau cu buretele si e numai buna de corodatproblema cu hartia asta e ca nu te poti duce la un centru foto cu hartie din reviste )am auzit ca merge bine si cu hartie de calc Link spre comentariu
Vizitator marius93d Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 Eu am facut pana acum cam 6 pcb prin metoda Transfer de toner.Am incercat cu hartie normala,dar nu merge.Merge cel mai bine cu hartie foto..fac pe partea lucioasa si tin cam 5 min fierul de calcat dat la maxim.pe urma in apa rece dau hartia jos...si frec cu o periuta de dinti.Acum caut un laminator de la o imprimanta cu laser..(cuptorul) ca sa nu mai folosesc fierul de calcat si pot sa fac pe amndoua parti...Daca nu ramane tonerul pe placuta de cupru incercati din nou,dar tineti mai mult fierul de calcat pe placuta si apasati cat puteti de tare.Eu primul pcb il facusem cu un marker mai vechi care nu il mai folosisem si nu a iesit complet.Fac un pcb cam in 15 min..Care folositi clorura ferica este mai bine sa o incalziti daca doriti sa nu mai stati sa asteptati mult. Link spre comentariu
script22 Postat Iunie 20, 2010 Partajează Postat Iunie 20, 2010 la mine daca dau fierul la maxim se imprastie tonerul nici cu apasarea nu stiu cat este de ok eu frec cu mraginile fierului Link spre comentariu
ChRS Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 Scuze ca ma bag in seama, dar nu am intalnit (sau auzit) metoda asta pana acuma, eu faceam proiectare pe hartie, dadeam gauri si apoi executam desenul cu un marker permanent si o trusa de geometrie. (am facut si pcb-uri duble)Oi fi eu cumva in urma ori metoda prezentata de mai sus e mai buna? Link spre comentariu
Vizitator marius93d Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 E mai buna pentru ca nu mai stai sa desenezi si poti sa faci trasee mai mici .. Link spre comentariu
ChRS Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 ahaaa, am inteles, eu faceam traseele mici cu un stilou cu cerneala permenenta (din acela pt desen tehnic), intradevar e mai mult de munca cu desenat. Dar daca acel tonner nu adera cum trebuie la suprafata de cupru, nu e mai mare riscu sa stric un pcb, decat sa il fac in mod normal cu marker permanent? Eu pana acuma nu am stricat niciun pcb cu marker. Link spre comentariu
davidut5 Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 Apropo de mersul pe la centre foto cu foaia de revista: prima data cand am facut asa ceva am mers la mivarom la magazin, aveau ei acolo o imprimanta cu laser. pe acasa un catalog cu mobila, si avea niste foi perfecte pentru asa ceva, puneam o coala A4 peste foaie si o taiam cu un cutter perfect, si acum tin minte fata baietilor de la magazin cand le-am dat foaia de revista sa printeze pe ea, cred ca am stat vreo 15 min numai sa le explic ce si cum, i-am convins si apoi de cate ori aveam nevoie ma duceam cu cardul MMC la ei cu cablajul in pdf si mi-l scoteau, dupa ceva vreme s-a farmat imprimanta(nu din vina mea) si au zis ca-i costa vreo 2 mil si ceva, oricum nu au mai reparat-o, no problem zic, vis-avis de ei a aparut un xerox, mi-am luat foaia de revista si cardul si am plecat vis avis, acolo un nene mai in varsta, iar stau sa-i explic ce si cum, scoate omul pe vreo 5 coli normale A4 pana sa bage foaia de revista sa fie sigur ca iese cablajul cum trebuie, in fine baga si foaia mea, cand iese afara foaia era saraca "zbarcita ca un furtun de gradina" (Taxi 2), ma uit la ea ma mir, se mira si angajatul, si zice hai sa mai incercam odata (mai aveam o foaie la mine), cand colo si aia iesi la fel, zic asta este nu merge, il intreb cat costa si el cica ce sa coste nimic, ca nu m-a rezolvat, si cam asta este o mica intamplare.Dar aveau o imprimanta mare care zicea ca scoate daca tin minte bine 25 000 de foi/min, cred ca astea au temperatura de coacere mai mare, sau foaia mea nu a fost asa perfecta? Link spre comentariu
srdjan Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 poate 25.000 / cartus. la 25000foi/min nu ar rezista hartia la manipulare cu asa viteza. (aproape un top pe secunda) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum