Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull/3D


Vizitator

Postări Recomandate

Datorita faptului ca nu reuseam sa configurez o distanta optima intre axele tuburilor sau cablajul imprimat devenea o "placinta" mare am recurs la metoda 3D(oricum lumea in care traim este de asa natura),astfel toate inconvenientele au disparut-permitind conexiuni de masa mai mult decit OK si multe alte avantaje...,cum se poate vedea in imagini (cele citeva fire/mufe sint de la proba primului etaj impreuna cu defazorul).L_am botezat 3D-cablaea fiind spatiala(mi se pare o metoda foarte buna si compacta care permite distante mari intre trase-dupa caz si realizarea unor conexiuni de masa aproape ideale/,toate traseele de + ramificate si independente , plus toate condensatoarele de filtraj etaje-local inclusiv etaj final ,circuitul de intrare nu are nici 2cm...).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • iulidan2

    6

  • Kosmin

    1

  • Mikrosha

    1

  • aygun

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

Datorita faptului ca nu reuseam sa configurez o distanta optima intre axele tuburilor sau cablajul imprimat devenea o "placinta" mare am recurs la metoda 3D(oricum lumea in care traim este de asa natura),astfel toate inconvenientele au disparut-permitind conexiuni de masa mai mult decit OK si multe alte avantaje...,cum se poate vedea in imagini (cele citeva fire/mufe sint de la proba primului etaj impreuna cu defazorul).

interesanta abordareadaca se defecteaza o componenta ,din mijlocul placilor ,care este conectata la ambele placi ,nu este cam greu de inlocuit?
Link spre comentariu

Arata bine "cubul incandescent" doar ca acei electrolitici mascati intre cablaje ar putea suferii din cauza caldurii degajate de rez. de putere ?Nu era mai eficient sa fie pozitionati pe partea aceea cu cei 2 semireglabili? Ca fapt divers aici se observa avantajul unui pcb multistrat.

Link spre comentariu

interesanta abordarea

daca se defecteaza o componenta ,din mijlocul placilor ,care este conectata la ambele placi ,nu este cam greu de inlocuit?

Nici de cum , acele componente(perpendiculare in planul "senvisurilor") au fost lipite la final ,orice componenta se poate schimba poate unele un pic mai greu ,dar oricum la montajele pe care le realizez nu prea se defecteaza componenta...

... doar ca acei electrolitici mascati intre cablaje ar putea suferii din cauza caldurii degajate de rez. de putere ?.. .

Acest aspect a fost luat in calcul putera de care faceti vorbire in spatiul dintre cele doua pcb "senvis" fiind doar de circa 6w(dupa 10 ore/ chiar cu capace de carton fixate la capete temperatura in volumul interior avea 5 grade peste temperatura mediului ,dar in conditii reale nu va avea capetele obturate/ asadar nu stiu daca in acel volum imaginar vor fi in plus 3 grade/....)

__In schimb ofera avantaje fantastice ! acest mod de abordare(referitor la conexiuni__cine va aborda de o asa maniera problema cablari...,va trage concluzii !!!-negresit.).

__Dupa cum se poate observa rezistentele de putere (rezistentele g2 pe care apare o putere de circa 1w) sint anume pozitionate in raport cu condensatori electrolitici.

Link spre comentariu

Am mai vazut metoda asta pe undeva, se cheama 'Cordwood':

http://en.wikipedia.org/wiki/Printed_ci ... nstruction

__Da ,asa se cheama metoda de cablare...(acum si aici Cordwood/practic, pentru vacuum-tubes in AF),

Ca sa am toate componentele intr_o suprafata de 1,2 decimetri patrati (transformata in volum ,h=5cm=0,5dm rezulta aprox. 0,6 decimetri cubi) in alte conditii este imposibil si nu numai ca este imposibil dar nici conexiunile nu se pot realiza corect(tinind cont ca acolo sint toate condensatoarele de filtraj,exceptie facind primul C_eu dupa punte si inainte de "drosel").

__Singurul inconvenient in opinia mea fiind poate proiectarea un pic mai dificila sa zic(in rest numai avantaje certe...,circotasii pot incerca ,daca doresc , aceasta "metoda" de cablare ,dupa care voi fi/promit foarte receptiv la concluziile dumnealor aplicate).

Am dorit sa expun si o alta modalitate de cablare in cazul tuburilor electronice (nimic mai mult) , poate sursa de inspiratie si pentru alti domni...pasionati de vacuum-tubes in AF.

Link spre comentariu
:aplauze Va propun o metoda si mai compacta prin care sa eliminati placa inferioara din acel sandwich:Pe o singura placa, pe partea superioara amplasati lampile iar pe partea opusa componentele. In felul acesta nu mai aveti un spatiu constrans termic intre cele doua placi si dezavantajele cu privire la schimbarea componentelor.Asa am realizat un proiect care merge fain.aici:viewtopic.php?f=205&t=60929
Link spre comentariu

..Pe o singura placa, pe partea superioara amplasati lampile iar pe partea opusa componentele...

Multumesc pentru propunere(intentia conteaza) , dar e "fumata" de mult ! ,sint si citeva posturi de ale mele cu cablaje realizate in acest fel-similar propuneri tale,In cazul de fata Nu se poate decit 3D si (toate componentele grupate) in 1,2 decimetri patrati respectiv 0,6 decimetri cubi,Nu mai stau sa explic ca ma plictiseste,cine vrea sa inteleaga bine , cine NU sa o ia cum doreste(poate sa caute si nod in papura-Nu_i problema mea).Daca circotiti sa fie macar la subiect/obiect ,nu asa doar ca sa ne aflam in treaba.Sau mai stii , poate trebuie sa iau lectii de cablare !? :ras:(il rog frumos pe Cristian74 sau alti ca el sa ma invete cum trebuia sa procedez ?!,ca sa fie bine... :rade: ).

__Mai bine sa vedem niste sinusuri asa... la prima "cheie"-30W_CFB(y=5v/div)...,la 20hz datorita timpului de expunere-sinusoida nu este intreaga.Si un sqw-20Hz in coada ca sa fie.

Link spre comentariu

Aa..., uitasem acum tensiunea anodica finale nu este decit 345V in sarcina maxima (g2 finale 265V Rg2=680 ohmi) in final cind va fi gata transformatorul de alimentare tensiunea anodica finale va fi 390-400V in sarcina maxima (g2 finale 275-280V Rg2=680 ohmi),in final mizez pe 35W la iesire in sarcina sinus nelimitat(aceasta putere ceva mai mica-motivata fiind de reactia negativa din catozi finale/CFB ,fara CFB probabil ca se poate obtine 45W in sarcina sinus nelimitat-negativare ceva mai mare clasaAB2 ,dar pe mine ma intereseaza primi 25W in clasaA eventual 35W in clasaAB1 ,astfel CFB nu va lipsi.Sarcina la iesire este cuplata diferential/ ,traful de iesire de acest gen/fel download/file.php?id=46326&mode=view ).

Link spre comentariu

:aplauze Va propun o metoda si mai compacta prin care sa eliminati placa inferioara din acel sandwich:

A fost o propunere, dar dvs il realizati cum va place chiar si pe doua placi de 10 cm X 12 cm, insa, v-as intreba ce schema are amplificatorul PP prezentat?Cristian
Link spre comentariu

Schema este de inspiratie Ferguson si a mai fost folosita de EICO in amplificatoarele Hi-Fi de 35W ,in schema prezentata sint deosebiri esentiale in etajul final , sa facut adaptarea schemei pentru tuburi foarte ieftine fara a diminua calitatea sunetului redat/amplificat,primi 20W obtinuti la iesire fiind de acuratete maxima.Sa ales modul trioda pentru primul etaj pentru a diminua cistigul acestuia(reactia negativa globala devenind astfel ceva mai mica) ,cine doreste sa experimenteze un cistig mai ridicat in bucla deschisa(reactie negativa mai mare in bucla inchisa) poate schimba/inlocui tubul 6N6P cu ECC88 acesta din urma dublind cistigul in bucla deschisa ,inlocuirea 6N6P cu ECC88 NU necesita nici o alta modificare(cum ar fi rezistenta din catod primul etaj),aviz amatorilor: NU recomand folosirea tubului 6N1P in atajul defazor acest tub in configuratia data nu poate asigura excursia de tensiune in anozi necesara atacului g1 finale (cu toate ca potentialele static ramin neschimbate-asa stabil este PSF_ul comun al celor doua prime etaje).In ciuda faptului ca reactia negativa generala apare dupa trei etaje-amplificatorul este foarte stabil si "nervos".Aceasta schema permite un minim de investitie pentru Hi-Fi si vacuumtubs si se poate utiliza chiar incinte ceva mai puturoase care au sa zic SPL 80db/1w/1m(desigur este de evitat daca se poate).Schema a fost gindita sa o poata realiza oricine (incepator sau nu) si totusi sa obtina un "sunet" care sa aduca satisfactie deplina.

http://vacuumtubebrasil.profusehost.net ... ullard.pdf

Link spre comentariu

Escelenta realizare si abordare! Cel putin cablajul este tare interesant!Daca nu va suparat i , aveti cum sa postati si cablajele intr-un format printabil la scara 1 : 1 ?Nu de alta dar poate mai sunt amatori care vor sa "calce" cablajele cu fierul de calcat :da Multumiri

Link spre comentariu

... aveti cum sa postati si cablajele intr-un format printabil la scara 1 : 1 ?Nu de alta dar poate mai sunt amatori care vor sa "calce" cablajele cu fierul de calcat...

Lateraloele sint doua straifuri de circuit imprimat necorodat cu h=50mm sau mai mult functie de inaltimea condesatorului Ub care e bine sa fie de 220uF/450V (acest condensator nu este figurat pe schema -dar el apare conectat intre +400V si masa ,a fost pozitionat acolo intre placi pentru a putea realiza un circuit de masa "profi").Transformatorul de alimentare trebuie sa dispuna de doua infasurari anodice izolate galvanic una de 225Vca in gol cu 0,3A si alta de 80-85Vca in gol cu 0,3A pt versiunea stereo (doua module identice),din prima infasurare se obtine 280-285Vcc in sarcina pt g2 finale din a doua infasurare se obtine 110-115Vcc in sarcina practic cele doua redresoare vin inseriate,astfel se va obtine un +280-285Vcc(Ug2) in raport cu masa si +390-400Vcc in raport cu masa(Ub).Conexiunea +400 intre module si +400 sursa se va face printr_o inductanta de 4-6H care sa suporte 300mA.
Link spre comentariu

Exceptional ! De unde mai gasiti timp pentru studiul fiecarui aspect prezentat ? Sunt invidios pe Dvoastra pentru frumusetea si simplitatea schemei , imi place si abordarea 3D , ofera un plus de volum , mai ales ca in aparate este lipsa de spatiu , dar e o solutie mai putin clasica si pe acest motiv e posibil ca unii sa fie mai rezervati... Va multumesc pentru idei si sper sa ne mai aratati si altele

Link spre comentariu

Va rog sa precizati daca transformatorul de iesire are o constructie aparte sau poate fi folosit transformatorul comecializat pe forum pentru montajele UL.As putea inlocui ECC88 cu 6n23p ?Pentru EF 80, ce lampa ruseasca recomandati ca inlocuitor ?Va multumesc pentru prezentarea de detaliata a muncii depuse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări