Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot fi folosite invertoarele de tensiune in casa?


MrPerform

Postări Recomandate

Salutare...de curand m-am apucat de constructia unei cabane la munte si mi-e cam greu sa trag curent deoarece e destul de departe reteua de curent si costurile sunt destul de mari. Intrebarea mea suna asa: Se pot folosi invertoarele de curent de la 24V la 220V pt un uz casnic la care sa leg un TV, un aspirator, un cuptor cu microunde, un frigider mic si becuri de pana in 50W? am posibilitatea sa achizitionez un invertor de 6000W si 27A de la un prieten din america. El il foloseste in camion ca lucreaza pe camion acolo. Ca generator de curent as folosi bateriile de pe camion ca daca e sa merg merg doar la sfarsit de saptamana si as folosi acele aparate maxim 4 ore pe zi....doar frigiderul eventual ar merge 16 ore dar zice ca consuma 40W ca e dinala micut. Intreb deoarece mi frica sa nu ard tv-ul sau ceva din redresarea curentului care zice asa "Output Wave Form Modified Sinewave ". Momentan am un generator pe motorina care il folosesc constructorii la o masina de gaurit si ce unelte mai au ei nevoie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristian_draghiescu

    7

  • MrPerform

    5

  • stefan_k

    3

  • misuraelectronic

    2

1-- sigur ca se pot folosi , ca tocmai de aceea au si fost concepute...!2-- va faceti o lista cu toti consumatorii pe care ati dori sa-i utilizati in casa/ cabana respectiva...! va uitati pe etichetele aplicate fiecarui produs...acolo este trecuta in mod obligatoriu puterea absorbita din retea...! adunati dvs frumusel absolut toate aceste puteri...!daca va iese o suma mai mica decit acei 6000w , atunci puteti folosi toate aparatele dorite...! daca va iese o suma mai mare de 6000w , atunci mai scoateti din produse...!3-- cazul de mai sus este valabil daca acel convertor este un produs cit de cit de firma si nu este vreo panarama chinezeasca de doi bani gauriti...! daca este de o calitate indoielnica , atunci mizati mai degraba pe jumatatea puterii , adica pe maxim 3kw...!4-- atentie marita la toti consumatorii care contin motoare...de genul frigidere , masini de spalat ...! curentul de pornire este foarte mare , urmind ca apoi sa scada ...deci ,trebuie tinut cont in calculul initial de aceasta putere instantanee ...! daca vreti sa folositi si astfel de consumatori , nu va hazardati sa va aruncati cu suma initiala inspre 6kw...!

Link spre comentariu

Pe langa ce-a specificat misuraelectronic as avea de adaugat ca e totusi posibil ca motoarele sa nu functioneze bine alimentate cu sinus modificat. Acuma depinde si in cate trepte e generat, dar asa, si cat de mult caraie un motor alimentat din el o sa vezi abia dupa ce-l primesti.Inca ceva, n-o sa poti sa folosesti invertorul prea mult timp din baterii normale de masina inseriate, sau de camion (pt 24V) pentru ca nu le poti descarca prea mult fara sa le dauneze. O sa ai nevoie de acumulatori deep-cycle pe care poti sa-i descarci aproape de tot.

Link spre comentariu

as mai avea un semn de intrebare... :da cum naiba foloseste prietenul dvs in state respectivul convertor , avind in vedere ca aparatele lor merg pe 110v alternativ...? nu cumva este un convertor 24 v dc....110 v ca...??? in acest caz , n-aveti ce face cu el ....vi-l trimite degeaba...! sau , vi-l trimite si ii adaugati un dublor de tensiune ...sau il modificati sa scoata direct 220v ca...sau ii atasati una bucata trafo ridicator de tensiune de la 110 vca la 220vca... :da

Link spre comentariu

As mai adauga :

Nu va lasati "sedus" de puterea aparent grozava, de 6 KW, a invertorului.

Acesta nu este o sursa de energie electrica, ci doar transforma o energie electrica de anumiti parametri tot in energie electrica, dar de alti parametri.

Energia disponibila este doar cea furnizata de acumulatori.

O putere utila de 6 KW (220 V, 50 Hz) implica o putere mai mare consumata (cam cu 10 % mai mare) din baterii.

Deci, 6600 W / 24 V = 275 A.

Nu puteti "trage" in regim permanent acest curent din baterii, chiar daca ele sunt de camion (sunt baterii obisnuite Pb-acid).

O estimare a puterii maxime pe care puteti conta o puteti face inmultind cu 24 a zecea parte din capacitatea bateriei si cu valoarea 0,9.

Exemplu :

Aveti 2 baterii inseriate de 12 V/150 Ah.

24 x 15 x 0,9 = 324 W

Aceasta este puterea maxima pe care o puteti obtine intr-un regim normal de descarcare al bateriilor.

O putere consumata mai mare inseamna o descarcare cu un curent peste cel admis, cu efecte negative asupra duratei de viata a acumulatorilor.

Vad ca aveti un generator diesel. Poate ca ar trebui sa faceti un calcul in functie de consumul orar al acestuia, avand in vedere ca il folositi doar cateva ore intr-o saptamana.

Link spre comentariu

pana aici am inteles....pana la urma am sa folosesc 4 baterii legate in serie pentru a obtine 48V .... deoarece am gasit un invertor cu unda sinusoidala pura la

http://www.networksecurity.ro/

INVERTOR 48Vc.c.-220Vc.a. / 3000W UNDA SINUSOIDALA PURA

ACP-3000PSW - pret (fara TVA): 756 EUR

 

si ceva chinezarie tot de 6000W la aceeasi tensiune de alimentare.

Acuma deja o dau in SF-uri...am gasit panouri solare care adunate pot sa imi ofere cei 48 de volti si as cumpara baterii deep-cycle dar nu prea ma am eu cu tehnologia asta solara...daca totusi as avea un consum de 3000W cam asa:

- cuptor microunde = 1150W

- Televizor = 150W

- 3 becuri = 150W

- Laptop ~ 100W

la frigider e stearsa eticheta si nu vad

- aspirator 1400W (dar va dati seama ca nu o sa folosesc aspiratoru si cuptoru impreuna)

si sa zicem o plita electrica ~ 1500W

- centrala pe lemne 80W

 

Ce parere aveti? ideea e ca pe mine ma costa vreo 3000 euro sa imi trag curent(+facturile lunare) si dupa cum am calculat m-ar duce 2000 euro maxim toata instalatia asta fara panouri solare.

Cu incarcatul bateriilor nu imi fac probleme ca ma descurc eu.

Bateriile ce le-am gasit beep Cycle sunt OPTIMA® YellowTop YT S 5.5 . Mi-ar ajunge?

Link spre comentariu

Daca invertorul+bateriile deep-cycle va costa cam 2000 euro (fara panouri solare),parerea mea este sa va conectati la retea.Ganditi-va totusi ca si acele baterii vor trebui inlocuite dupa cativa ani, in plus, sunteti serios limitat in putere si/sau in durata de care dispuneti de energie.Nici caratul acelor baterii pentru a le incarca nu este o perspectiva prea placuta...

Link spre comentariu

Daca invertorul+bateriile deep-cycle va costa cam 2000 euro (fara panouri solare),parerea mea este sa va conectati la retea.Ganditi-va totusi ca si acele baterii vor trebui inlocuite dupa cativa ani, in plus, sunteti serios limitat in putere si/sau in durata de care dispuneti de energie.Nici caratul acelor baterii pentru a le incarca nu este o perspectiva prea placuta...

Domnule cristian_draghiescu. Haide-ti ca am sa reformulez intrebarea....am un amic care nu stiu cum si prin ce metoda a reusit sa isi faca un generator de curent continuu din care el zice ca poate sa scoata pana la 320A la 48V care daca se descarca se reincarca prin nu stiu ce metoda si tensiunea variaza maxim in plaja 43-50V si acuma umbla sa isi breveteze acest generator. Eu vroiam sa montez aceste baterii dupa acel generator si sa le folosesc pe post de condensator de energie si sa imi fac un detector de tensiune si bateriile mele sa stea pe cat posibil incarcate si care sa imi pornesca acel generator in momentul in care imi scade curentul din baterii si sa se opreasca cand acestea sunt la nivelul la care imi pot asigura curentul si tensiunea de care am nevoie in timpul utilizarii. Eu zic ca merita acest dispozitiv chiar daca e necesara inlocuirea acel baterii dupa o anumita perioada de timp dar din moment ce nu descarc bateriile de tot eu zic ca o sa aiba o durata de viata destul de lunga. De acest proiect ce parere aveti...l-as putea folosi sau e o investitie aiurea? Sincer alte date nu cunosc despre acel dispozitiv.
Link spre comentariu

La costurile astea mai bine va bagati curent, sau sfatul meu, cu cei 2000 de euro va cumparati un generator pertformant de vreo 4-5KW si a-ti rezolvat elegant problema, fara contracte si alte obligatii, doar ca trebuie sa construiti un perimetru adiacent delimitata si bine aerisit pentru generator iar daca nu va suraqde generatorul, eu stiu poate aveti ceva impotriva, mai bine va bagati curent, la consumul dvs, adica ce aveti acolo eu zic ca nu prea se preteaza baterii cu acumulatori, cel putin nun la banii pe care vreti dvs sa-i investiti, pur si simplu nu merita asta e parerea mea. Plus ca panourile solare necesare vor sarii cu mult peste restu de 1000 de euro pana lla cei 3000 cat va costa curent de la electrica. Varianta cu generatorul este parerea mea mai buna si datorita faptului ca pe ala il veti putea folosii oricand si in alt loc de veti avea nevoie. Numai bine si sper sa nu va deranjeze comentariul meu, dar cred ca asa sta problema!

Link spre comentariu

Stimate d-le MrPerform, dvs. nu reformulati intrebarea, ci schimbati total datele problemei, deviind de la titlul topicului.

Si sincer nu imi pot da absolut nici-o parere, de vreme ce "dispozitivul minune" tocmai este pe cale de a fi inventat si urmeaza a revolutiona lumea... :rade:

Link spre comentariu

Stimate d-le MrPerform, dvs. nu reformulati intrebarea, ci schimbati total datele problemei, deviind de la titlul topicului.

Si sincer nu imi pot da absolut nici-o parere, de vreme ce "dispozitivul minune" tocmai este pe cale de a fi inventat si urmeaza a revolutiona lumea... :rade:

Da asa e am uitat sa pun intrebarea...cei 320A in Vcc cum caluclez cati wati au? Sau cum pot masura watii efectivi pt a imi da seama daca imi ofera puterea necesara ?

Link spre comentariu

D-le MrPerform, hai sa fim seriosi...

Acel amic care

 

"a reusit sa isi faca un generator de curent continuu din care el zice ca poate sa scoata pana la 320A la 48V care daca se descarca se reincarca prin nu stiu ce metoda si tensiunea variaza maxim in plaja 43-50V si acuma umbla sa isi breveteze acest generator",

 

a vrut pesemne sa glumeasca pe seama dvs... :ras:

Link spre comentariu

Dle MrPerform, 300A la 50V inseamna 15.000W sau 15kW. Daca dumneavoastra sau prietenul dvs reusiti sa faceti un astfel de generator (care sa debiteze 15kWh) in pretul de 2-3000€, ati spart piata, ce mai.Urmaresc acest topic de la inceput, eram curios in ce directie o va lua. Inca de cand am vazut ideea de cuptor cu microunde (si aspirator) alimentate din acumulatori, mi-a mirosit cam care va fi directia.Aveti doua variante plauzibile: fie reganditi drastic toata aparatura electrocasnica din cabana, fie va trageti curent de aia 3000€. Sa investiti 2000€ in acumulatori si invertoare sunt bani aruncati pe fereastra (vorbind strict de situatia dvs).Succese.

Link spre comentariu

Probabil...dar si daca e asa cum zice el...si cumpar acel invertor va spun eu ca am sa il testez la maximum...ca doar nu dau banii pe povesti. Am sa va tin la curent cu toate detaliile daca ziceti ca imi rezolv problema cu acel invertor cu forma undei pur sinusoidala.

Link spre comentariu

Tocmai, ca nu a spus nimeni ca invertorul pure-sine iti rezolva problema.O parte din problema da, o rezolva, anume asigurarea semnalului pentru motoare, etc.Dar problema cu sursa de alimentare (acumulatori, "generator minune") e departe de a fi rezolvata.Pentru un consum de ordinul kilo-Wattilor (-ora, domnu' cristian, tot nu am lamurit problema asta), ai nevoie de acumulatori seriosi, nu gluma.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări