Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detectia radiatiilor alfa, beta si gamma (homemade)

Selena

Postări Recomandate

Producerea radiatiilor X necesita minim 60KV, iar utilizarea unui bec de pana la 15W(care este vacuumat, spre deosebire de becurile cu putere mai mare , care sunt umplute cu azot sau rar, krypton) este posibila, daca becul are rigiditatea electrica suficienta pentru a rezista la 60KV...daca s-au produs raze X, un corp fluorescent, de exemplu o sticla PET galben-verzuie de Montaindew la 0,5 l, ar trebui sa lumineze in intuneric.

Spitfire, sa nu te superi ca te contrazic, sau ca incep cu tine, darce ai scris mai sus nu e corect.

Raze X se pot produce si incepand cu 2KV, dar fotonii rezultati vor fi absorbiti usor de cam orice material. Cu alte cuvinte raze X de asa energie joasa nu vor trece nici macar prin peretii de sticla ai unui tub.

Pentru a exemplifica, vezi tubul rusesc BS7 produs de Svetlana, folosit in microradiografie si fotografie microscopica cu raze X. La acest tub tensiunea anodica e de maxim 15KV. Razele X de asa energie joasa reusesc sa paraseasca tubul printr-o fereastra speciala facuta din beriliu, care arata cam asa:

Posted Image

Exista si alte tuburi asemanatoare BS5, BSV22-Co. De ce asa o energie joasa? Pentru ca unele detalii se pot pierde la folosirea unor energii mai mari: fotografierea cu raze X a unei petale de floare nu va da nici un rezultat la 60KeV, dar la 10KeV detaliile florii se vor vedea frumos.

Efectul de scintilatie nu functioneaza cum a fost descris mai sus:

o sticla PET galben-verzuie de Montaindew la 0,5 l, ar trebui sa lumineze in intuneric
.

Pentru a transforma razele X in lumina vizibila si a inregistra acest eveniment se folosesc sondele cu scintilatie compuse dintr-un cristal de scintilatie special (de exemplu cristal de iodura de sodiu: NaI) si un fotomultiplicator capabil sa inregistreaze extrem de putina lumina generata. Nici vorba sa vezi cu ochiul liber o astfel de emisie, numai daca nivelul de radiatie e extrem de mare caz in care pericolul pentru observator este de asemenea extrem.

daca am reusit sa obtin intradevar radiatiiX cu ajutorul unui bec de care am atasat o folie de aluminiu si un traf de la un aprinzator chinezesc din aceela cu 2 baterii de 1,5V are o tensiune la iesire de 2kv....detectorul de radiatii l-am facut dupa o schema simpla cu un tranzistor,o rezistenta de 4,7M ohmi (

Cu ce sa incep..

- Daca becul nu e vidat, nu vei obtine raze X, oricat ai incerca (un anume gaz in interior, sau un vid prea "moale" - o presiune prea ridicata, vor face ca electronii sa fie franati, si sa aiba o energie mult prea mica). Presupunem ca tubul e vidat:

- 2KV e extrem de putin: 1) si daca ai obtine raze X in interior, ele vor fi absorbite de peretele de sticla. 2) daca electronii care lovesc anodul si produc raze X sunt accelerati la o diferenta de potential de 2KV, doar o mica parte din fotonii rezultati vor avea aceasta energie, restul vor avea energii mult mai mici, deci intensitatea de raze X e cu atat mai mica. Ai avea nevoie cel putin de asa ceva: http://www.pocketmagic.net/?p=1497

- Nu orice tinta e potrivita pentru bombardamentul electronic. Sunt necesare materiale cu numarul Z cat mai mare (Wolfram, Uraniu). In cazul tau, filamentul ar trebui sa fie conectat la polul pozitiv al sursei, si folia la polul negativ, in acest fel ai putea obtine un curent de ordinul nano Amperilor, care sa asigura bombardarea filamentului din wolfram de catre electroni. La asa curent, asa intensitate.

- Producerea de raze X in regim DIY nu numai ca e posibila, dar poate si duce la experimente interesante, incepand cu banale radiografii pana la spectrometre. Dar necesita o pregatire temeinica, pentru cunoasterea riscurilor, anumite tuburi vidate pot produce cantitati grozave de radiatie, care in vecinatatea lor au o intensitate periculoasa. Aparatura de detectie si dozare e absolut necesare pentru a determina geometria campului de emisie (un tub vidat luat la intamplare nu va emite un fascicul concentrat frumos ca si un tub specializat, ci va "improsca" cu radiatie), si a lua masurile de siguranta.

Pentru o distractie de cateva minute, tind sa te sfatuiesc sa cauti in alt domeniu.

Dosimetrul de pe techlib, mai exact o camera de ionizare, nu il vei putea calibra, deci nu vei sti daca dozele produse sunt periculoase sau nu. De asemenea e foarte instabil - variaza cu umiditatea, presiunea atomosferica. Fara aparatura necesara (care e costisitoare) nu te incurajez sa continui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Selena

27

• radhoo

17

• The Stressmaker

16

• minimals

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Are perfecta dreptate Dl. Radhoo, mai ales in ceea ce priveste pericolele utilizarii radiatiiilor X de catre o persoana neinitiata, care nu are cunostinte de fizica si...biofizica, acea persoana poate ramane usor fara o mana, care va trebui amputata, sa nu mai vorbim de imensa suferinta creata de o eczema nevindecabila, poate ar trebui sa pastram tacerea acestui subiect, decat sa contribuim la nenorocirea unui pusti care crede ca radiatiile X sunt un fel de "blacklight" marfa in discoteca...Totusi, consider ca nu e nimic interesant sub 60KV :rade: (exclusiv pt. Dl. Radhoo). Poate ar trebui infiintata o sectie la Muzeul Tehnic, cu exponate functionale, pentru a satisface curiozitatea pustimii, un cadru didactic competent le-ar putea prezenta exponate de gen bobina de inductie, generator Van der Graaf, tub Lenard, radiografia unei broaste râioase din Parcul Carol, etc, etc, fara riscuri pt. micii "curiosi"...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Efectul de scintilatie nu functioneaza cum a fost descris mai sus:

o sticla PET galben-verzuie de Montaindew la 0,5 l, ar trebui sa lumineze in intuneric

.

Pentru a transforma razele X in lumina vizibila si a inregistra acest eveniment se folosesc sondele cu scintilatie compuse dintr-un cristal de scintilatie special (de exemplu cristal de iodura de sodiu: NaI) si un fotomultiplicator capabil sa inregistreaze extrem de putina lumina generata. Nici vorba sa vezi cu ochiul liber o astfel de emisie, numai daca nivelul de radiatie e extrem de mare caz in care pericolul pentru observator este de asemenea extrem.

Ideea nu e tocmai rea de a detecta razele X. E aproape intuit conceptul: razele X fac fluorescenta, deci un simplu ecran fluorescent ( microscoapele TEM vechi il au) pot detecta razele X. Deci a detecta e mai usor, a cuantifica e nitel mai greu. NaI merge pentru raze X dar nu e tocmai cel mai indicat (e dedicat pentru gama). Si apoi nu iti trebuie neaparat scintilatie pentru a le detecta razele X. Nu stiu acum daca sticla aia de montaindew (sau poate si sprite :)) face fluorescenta. Astept confirmarea de la spitfire cu fluorescenta sticlei de la Montainview.

Actual cele mai folosite detectoare pentru raze x sunt "ion chambers" cu diverse gaze, Xe printre cele mai folosite (de catre firma Berthold sau Victoreen).

Mai jos un Victoreen (450 chp) care acoperi si razele X.

Link spre comentariu

Totusi, consider ca nu e nimic interesant sub 60KV :rade: (exclusiv pt. Dl. Radhoo). Poate ar trebui infiintata o sectie la Muzeul Tehnic, cu exponate functionale, pentru a satisface curiozitatea pustimii, un cadru didactic competent le-ar putea prezenta exponate de gen bobina de inductie, generator Van der Graaf, tub Lenard, radiografia unei broaste râioase din Parcul Carol, etc, etc, fara riscuri pt. micii "curiosi"...

Sub 60 kV "nu e nimic interesant" in afara de extrem de multe Kalfa la mai toate elementele :) . Un microscop electronic de tip SEM identifica aproape toate elementele folosing pana la 15 keV, iar printre altele razele x sunt definite cu energii intre 120 eV si 120 keV.Desigur in termeni de penetrare e bine sa ai cel putin 12 keV.
Link spre comentariu

Va rog, nu mai incarcati acest loc cu discutii pe dinafara (sculele de la diverse institutii, achizitii etc.), deoarece scrie foarte clar in titlu: homemade. Deci sa vedem ce ati mesterit, macar un fleac acolo, asta intereseaza aici. Merci.

Link spre comentariu

Va rog, nu mai incarcati acest loc cu discutii pe dinafara (sculele de la diverse institutii, achizitii etc.), deoarece scrie foarte clar in titlu: homemade. Deci sa vedem ce ati mesterit, macar un fleac acolo, asta intereseaza aici. Merci.

Ok de acord. Cand e gata vi-l arat (cam 2 saptamani). Acum e cam dezlanat... E un proiect colectat din vreo 3 surse bazat pe microcontrolerul arduino 2009, un afisaj led si o sursa intre 500-900V (cel putin asa declara autorul) bazat pe microcontrolerul UA555. Ar trebui sa arate cam ca in poza, insa incerc sa-l impachetez cumva. e conceput pentru pentru a face share de sursa cu arduino prin interfata USB sau un alimentator usb la 5V. Poate trimite datele la afisajul LED facand socotelile prin intermediul micropocesorului, calcule care pot fi modificate dupa plac, sonda etc. prin intermediul firmware-ului compilat dintr-un limbaj similar cu C (cred ca cei ce sunt familiari cu arduino cunosc despre ce e vorba) care poate fi "scris" direct pe arduino cu ajutorul compilatorului open source.

Oricum, ca de obicei intervine alegerea sondei.

Cred ca e unul din cele mai avansate dintre open source.

pentru cei ce vor sa colecteze direct semnalul sonor de la un geiger deja facut am si un firmware pentru arduino pentru a-l interfata cu un computer.

Bineinteles ambele variante cu posibilitatea de a conecta si loga datele la un PC, desi pentru a doua varianta se poate conecta usor la o placa de sunet prin line In si folosi un software de tipul CDV counter.

Link spre comentariu

Cu tot respectul pe care nu prea il aratati in mesajele dvs. acesta e un forum deschis. Cred ca ceea ce am aratat si postat nu e chiar de discutii pe dinafara (e o opinie personala pe care e bine sa o tineti pentru dvs.).

Eu incerc sa vin in intamplinarea celor care sunt la inceput si au nevoie de o mana de ajutor in ceea ce priveste toate etapele necesare pentru a masura radiatiile de orice tip. Eu cand eram la inceput trebuia sa caut cu lupa o persoana care sa stie ceva in domeniu si mai ales sa aiba instrumentar in mana, iar cand gaseam pe cineva erau o mie de probleme si scuze de tipul ca nu avem acces, ca nu se poate, ca trebuie aprobarea sefului etc. etc. (iar dispozitivele la indemana nu erau diverse prea mult de nivelul de precizie al celor afisate aici). Eu am facut o facultate tehnica in Iasi unde la ordinea zilei dictonul era nu avem cu ce masura, nu se poate, trebuie reactivi (e bine sa ti-i cumperi singur) etc. etc. Ei bine cat priveste partea de radiatii acum is dotat pana in dinti, iar orice proiect in domeniu il pot aborda (la nivel de hobby).

Ca sa nu mai zic ca atunci cand ii gasesti ("expertii") nu le ajungi cu prajina la nas pentru ca citesc ca esti "incepator" si apoi isi pot etala penajul cu cutiutele lor taiate cu cutitul inrosit, pentru a face loc la baterii...

Nu sunteti singurul aici care decide ce si cum trebuie postat pe un asa forum. Daca e cineva care e interesat in a compara rezultatele obtinute cu intrumentul pe care tocmai l-a terminat trebuie sa stie ca exista in zona unde locuieste cineva la care poate apela pentru a-i pune la dispozitie instrumente, care pot confirma/infirma acuratetea unei masuratori. Iar in acea etapa, vreti sa nu vreti, va trebuie un instrument gata facut, de o casa cu renume pentru ca sigur firele insirate pe o masa intr-un proiect de tip homemade vor sfarsi in 99.99% din cazuri printr-un sertar uitat.

Eu ma adresez la cei 0.01% din cazuri care vor sa impinga mai departe proiectul. Daca sunteti printre aia putem comunica, daca nu abtineti-va la raspunsuri si nu mai dirijati traficul in functie de cat de ofensat va simtiti pe moment.

Link spre comentariu

Ai dreptate, cipndale, cu o marunta corectie: locul l-am facut nu cu cutitul inrosit in foc, ci cu pistolul de lipit - si nu pentru baterie, ca exista deja, ci pentru contorul GM. Te invidiez, pentru ca-mi dau seama ca toata aparatura de care te-ai ingrijit sa o posezi este o veritabila prelungire a membrelor, a capului tau etc.

Link spre comentariu

Paste fericit tururor!!!am si eu o problema cu un monaj ....in schema de mai jos aceei tranzistori MPAS18 si 2n3904 i-am inlocuit cu bc546 deoarece aceeia din schema nu am gasit...si intrebarea mea era daca acest tranzistor bc546 legari ca in schema formeaza aceasta punte darlington sau cu ce i-as putea inlocui sa mearga schema!!!deoarece nu primesc nici un semnal in buzzer decat o tensiune constata de 7Viar 2n3906 l-am inlocuit cu un bc557C si Nos acela 2n7000 a ramas asa.ma poate ajuta cineva?

Link spre comentariu

Primul tranzistor (MPSA) contine in capsula doi tranzistori si are calitati speciale, potrivite pentru amplificare foarte mare a curentilor foarte mici. Nu poate fi inlocuit cu tranzistori comuni. Deasemenea, intr-o astfel de schema, conteaza mult izolatia electrozilor, campurile electrice perturbatoare, deriva termica etc.Cand spui ca montajul tau nu reactioneaza, ai folosit o sursa de radiatii alfa, sau ce? Cu tranzistorii recomandati, ar trebui sa se observe o modificare chiar la apropierea unui plastic electrizat, sau a unei flacari.

Link spre comentariu

Una identica cu cea din site, sau una identica cu varianta ta? Eu nu am incercat sa fac asa ceva, deci cere sfatul acelei persoane. Varianta ta este posibil sa nu functioneze, cu asa tranzistori. La intrare, ar trebui macar un un tranzistor cu efect de camp, adica impedanta foarte mare si, in plus, sa aiba zgomot foarte redus. In rest, cerintele sunt mai lejere, poate fi pus in evidenta semnalul si cu un multimetru digital, nu neaparat cu buzerul acela cu prag de alarma.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări