Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modemuri ferita audio si RS232 la rata baud mica: 20 bps.


mircang9

Postări Recomandate

1) Aceste modemuri vechi lucreaza in modulatie frecventa astfel: pentru frecventa centrala Fc = 1500 Hz genereaza pentru "0" logic Fc-30Hz si "1" logic Fc+30Hz. Emitatorul are un oscilator si codifica un semnal digital cu durata unui bit 20 ms la 50 Hz adica 50 bps. Receptorul are un discriminator de frecventa ce decodifica frecventele si reface semnalul digital. In banda audio ( 20 Hz - 3.4 KHz ) cablu telefonic de cupru pe doua fire impedanta 600 ohmi exista aproximativ 23 astfel de modemuri distantate intre ele cu cate 120 Hz frecventele lor centrale. Caut o schema sa inlocuiesc aceste modemuri vechi de ferita si filtrele. Mai sunt si filtrele de emisie receptie FTB trece banda cu factorul de calitate mare adica pentru un canal permite sa treaca frecventele aflate intre [Fc-30Hz;Fc+30Hz]. Am incercat schema cu LM331 dar nu merge poate sunt zgomotele prea mari saumai trebuia legat ceva. Am folosit exemplele de conversie F-V si V-F din datasheet. Am folosit si o schema cu CD4046 PLL dar la fel nu merge. Am folosit pentru emitator CD4052 multiplexor analogic care multiplexeaza doua frecvente in functie de semnalul digital aplicat pe pinii de selectie dar tot degeaba. Frecventa unui canal se calculeaza astfel Fn = 300 + n x 1200. Pentru filtre am folosit OPA2134 si functioneaza dar factorul de calitate mai trebuie marit. 2) Prin modemurile de ferita vreau sa transmit coduri prin RS232 din calculator. Pentru a micsora rata erorilor viteza de transmisie trebuie sa fie mica. Frceventa Fc trebuie sa fie de cel putin 16 ori mai mare decat viteza de transmisie de exemplu la viteza de 20 bps x 16 = 320 Hz pentru Fc. Problema este ca driverul din windows permite o viteza de minim 75 bps pentru portul serial. La capatul celalalt se afla un microcontroller PIC cu interfata UART care trebuie sa decodifice aceste coduri trimise de la calculator prin RS232 prin aceste modemuri de ferita. 3) Astfel de modemuri sunt folosite pentru linii inchiriate si m-ar interesa daca gasesc si unde gasesc pe piata de cumparat astfel de modemuri. Bineinteles am apelat si la modemuri mai noi cu comenzi AT implementate cu este FAX modemul si modemul GSM/GPRS care lucreaza foarte bine cu PIC-urile insa modemurile pentru linii inchiriate necesita costuri mici intrucat nu trece printr-o centrala telefonica cu fibra optica cablu de cupru sau GSM/GPRS la care apar costurile abonamentelor lunare pentru fiecare post supravegheat controlat de la distanta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mircang9

    2

  • george2209

    2

  • vlad_2770

    1

Top autori în acest subiect

pai nu vad de ce ti-ar trebui driver.Daca RS232 la calculator iti suporta de ex 115Kbps si tu ai o aplicatie in care zici ca deschizi portul serial pentru 20bps ar trebui sa fie ok.

Link spre comentariu

Daca vrei sa vezi ecran albastru sau sa-ti blocheze computerul, incearca sa deschizi un port serial la 20bps :nebun: . (pt george2209)Nu stiu la tine daca ai vreo sansa sa setezi in windows viteza de 20bps. Scuze ca nu am citit tot mesajul tau dar tu ai nevoie sa transmiti din windows sau sa si receptionezi?Tot ce imi vine acum in minte este sa faci un RS232 tampon dintr-un PIC. Deci ai sa comunici de pe PC pe 9600bps cu un PIC si apoi PIC-ul va comunica cu modemul asta pacatos pe 20bps . Deci sa ai PC->PIC->MODEM - MODEM ->PIC.

Link spre comentariu

Daca vrei sa vezi ecran albastru sau sa-ti blocheze computerul, incearca sa deschizi un port serial la 20bps.

Tocmai acum 2 min am facut-o si nici nu s-a blocat nici ecran albastru nu am vazut..nu stiu de unde ai scos ideea asta.Daca nu crezi incearca singur.Vezi ca poti gasi pe net Terminale de Port Serial care merg si la 100 bps, in jos, si accepta si "custom mode". Am meu supporta min 5bps.OS: Vista.Singura problema pe care ai putea-o avea ar fi ca viteza asta de transfer iti poate trage tot PCul in jos.In ce priveste sugestia lui vlad cu PIC intre, si eu as merge pe asta.Daca vrei ceva software neaparat, e de munca..tre sa separi in soft partea de citire/scriere, intr-un proces separat, iar PC eu as recomanda unul macar dual core, ca sa compensezi "timeouturile" mari.e mai simplu cu PIC...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări