Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina iesire amplificator.Rog ajutor

adimoscaty

Postări Recomandate

Salutare

De curand am vrut sa incep un proiect cu tda8920bj .Este prima data cand dau de bobine in scheme si doresc sa invat cum sa le confectionez

Am facut rost de piese cu exceptia bobinelor: 2 de 22uH

Am atasat o poza cu iesirea pe care este bobina.

Problema este urmatoarea :

- cum fac o bobina?

- daca ar fi sa o cumpar (de pe net deoarece singurul magazin de electronice din oras nu are si nici nu dau comanda de asa ceva) si de pe net nu as da comanda doar de 2 bobine ca nu mi le trimit ei - comanda prea mica. Pe Metrafo ( sper sa nu fac reclama ) am gasit aceste bobine dar : ele sunt de diferite puteri (sper sa fi spus corect ;

ex :

-Bobina axiala 4 x 9, 5 22Uh, 560mA

-Bobina cu miez de ferita 22uH 1,5A 0,051R, NiZn

Fiind la iesirea din amplificator banuiesc ca trebuie sa resiste la un curent mai mare...sau ar fi bune si acelea?

Ca sa o confectionez eu: ce trebuie sa urmaresc? nu am gasit o formula de calcul sau poate nu am stiut ce sa caut si recunosc ca nu am citit tot topicul legat despre bobine de pe forum.

Din ce am cautat si ce am gasit eu legat de 22mh :

am folosit calculatorul din acest link si m-am uitat dupa putere (Trebuie sa folosesc o putere mai mare a bobinei decat iesirea amplificatorului?)

LINK http://www.colomar.com/Shavano/inductor_info.html

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adimoscaty

3

• TESSLA

2

• ahegyes

1

• E_manuel

1

Top autori în acest subiect

Cauta prin aparate de radio bobine gata facute cu aceeleasi caracteristici ori macar aproximative cu ceea ce-ti trebuie.Pentru constructia bobinelor ai nevoie de un instrument cu care sa le masori inductanta,unul costa asa prieteneste de la 100 roni.Pe de alta parte se gasesc in comert mici dispozitive care se ataseaza aparatelor de masura digitale si prin ele masori inductanta,astea oscileaza pe la un pret de circa 30 lei doar ca...sunt decalibrate.

Link spre comentariu

Cumperi un aparat de masura care masoara si inductanta, apoi iei o sarma de cupupru emailat si sucesti sarma pe ceva suport. Masori repetat in timp ce bobinezi pana ajungi la inductanta dorita.Bafta.

Link spre comentariu

ignora sfatul cu bobinele recuperate din radiouri. in schema ta sunt inseriate pe iesire ca filtre trece jos, si trebuie sa treaca ceva curent prin ele, si ca sa ai pierderi cat mai mici trebuie sa aiba o rezistenta in curent continuu cat mai mica, iar asta inseamna sarma groasa (>1mm diametru), si sigur nu gasesti asa ceva in radiouri.

Link spre comentariu

Da ce putere are amplifu? Pentru puteri de pana in 50 de watti gasesti bobine toroidale cu miez de ferita in surse de calculatoare. Alea au un raport bun intre numarul de spire si inductanta datorita permeabilitatii magnetice mai mari a feritei. Asa ca daca nu ai la dispozitie bani sau nu ai chef sa cumperi punte de masurat inductante, te apuci de experimentat, stiu ca suna neprofesionist, ca intr-o sursa sunt mai multe bobine de alea.Sau.... daca ai chef uita-te si mai jos, ca is informatii utile! Spor la lucru!

Link spre comentariu

Puterea amplificatorului pe acea iesire din datasheet e de 86w la 4ohm cu 10% tdh (poate o avea vreo 50 sigur reali sau nu)

O sa cumpar un l-metru si o sa incerc sa experimentez cu sarma de cupru emailat de 1mm cel putin

http://www.pronine.ca/multind.htm Acest link contine un program care mi s-a parut interesant.

O sa studiez fisierul atasat de TESSLA.

Multumesc pentru ajutor tuturor.Ramane sa vad ce reusesc dupa ce fac rost si de aparat.

Link spre comentariu
Vizitator rrrremus

Jimmy are dreptate.Nu e critica deloc valoarea bobinei, e doar un filtru care impiedica amplificatorul sa intre in oscilatie. Fa rost de sarma de vreo 2mm, cauta un obiect rotund cu un diametru de cel putin un centimetru si incepe sa rulezi sarma pe acel obiect in forma de bobina. Daca sarma ta nu e izolata nu e nici o problema. Ruleaza sarma astfel icnat sa se atinga spirele pana obtii un numar de 10-15 spire. Apoi tragi de sarma incat sa nu mai existe contact electric intre spire.Poti sta linistit, nu trebuie sa dai banii pe un aparat care sa masoare inductanta pentru ca nu faci filtre critice.

Link spre comentariu

De acord cu Remus, dar nu e mai simplu sa iei o bobina gata facuta dintr-o sursa de calculator, daca o ai binenteles. Si apropo de sarma de 2 mm, eu am incercat odata sa bobinez un aparat de sudura cu CuEm de 2.5 mm si credeti-ma ca era "dracoasa" rau sarma aia si nu o puteai ondula chiar cum vroiai tu! Asa ca, pentru puterea data, cred ca se poate pune sarma un pic mai subtire, sa sa poata bobina mai usor. Acuma na, asta e parerea mea si nu vreau sa deranjez pe nimeni!

Link spre comentariu

Da, si eu cred ca s-a exagerat putin diametrul conductorului si mai cred ca mai trebuie si ceva spire in plus...acuma depinde si de ce difuzor folosesti (impendanta).

Link spre comentariu
:nas: "2 x 50 W class-D power amplifier TDA8920" - asta ar cam fi integratul ala! Bobina de iesire la un amplificator in clasa D o sa-i cam dea de lucru celui care monteaza una "la nimereala" !Subiectul ar trebui discutat la "amplificatoare", nu aici la "boxe".
Link spre comentariu
Vizitator sound solutions

trebuie sa folosesti NUMAI MIEZ ROSU pt bobinele astea diametru minim pt miez 1,5 cm,sarma de minim 0.8 , iar valoarea 20...22uh...nu pune bobine la nimereala sau din surse de calculator . Este totusi un amplif in clasa D....

Link spre comentariu

Mai fratilor exagerati cu parerile...bobinele sunt pentru a compensa eventualele sarcini capacitive pe iesirea amplificatoarelor aceste pot duce la instabilitati in anumite conditii PUNCT20 spire pe coada unui burghiu de 10mm cu sarma de 1-1,5mm.... GATAGATA PUNCT Acum vad e amp in clasa D uitati ce am spus mai sus da-l in pesti de amp. .......clasa D......portavoce

Link spre comentariu

GATA PUNCT Acum vad e amp in clasa D uitati ce am spus mai sus da-l in pesti de amp. .......clasa D......portavoce

La ce te-ai referit? e slab? din ce am gasit eu pe net clasa D ar fi bun numai pentru frecventele joase.(l-as fi folosit pentru 1 subwoofer)Sau nu merita?Multumesc pentru raspunsuri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări