cristian_draghiescu Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 D-le Mishu_17, prin '88 am realizat alimentatorul de mai jos : ( schema provine din revista "Tehnium"). Functioneaza impecabil. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2010 Multumesc pentru schema. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2010 In baza tranzistorului T3 nu trebuie sa fie o rezistenta? Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 Nu e neaparat necesara acea rezistenta. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 Ba da, e necesara. Tanzistorul ala este de putere mica si e posibil ca la aparitia unui scurt puternic(ex faci scurt pe iesire cand ai tensiune mare) sa apara un curent destul de mare prin jonctiunea lui BE si sa il arda. Rezistenta aia limiteaza curentul respectiv suficient de mult pana cand se limiteaza curentul de iesire. Teoretic, merge si fara, practic datorita timpului finit de raspuns trebuie sa fie. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 In cazul lui T3 pe jonctiunea B-E apare caderea de tensiune de pe R6.De unde provine curentul mare in baza (in ipoteza ca R6 nu este intrerupta) ? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2010 In legatura cu schema despre care am vorbit initial, din ce cauza nu functioneaza corect sursa daca folosesc un darlington format din 3 tranzistori? Dupa cum am mentionat in unul dintre posturile anterioare, functioneaza corect, numai daca perechea darlington este formata din 2 tranzistoare, de exemplu BD135 si 2N3055 sau tranzistorul darlington MJ3001. Am incercat din nou cu cu un darlington format din 3 tranzistoare si mi sa ars R13, adica s-a incalzit foarte puternic si a scos fum. In momentul in care s-a ars, caderea de tensiune pe aceasta era de aprox. 5V si R13=0,33 ohmi. Am verificat toti tranzistorii si sunt buni, am inlocuit LM358 cu altul. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 Mishu_17 scrie : "Dupa cum am mentionat in unul dintre posturile anterioare, functioneaza corect, numai daca perechea darlington este formata din 2 tranzistoare, de exemplu BD135 si 2N3055 sau tranzistorul darlington MJ3001" Atunci de ce doriti sa o mai modificati ? Nu vad care ar fi avantajul. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 25, 2010 Partajează Postat Iulie 25, 2010 In legatura cu schema despre care am vorbit initial, din ce cauza nu functioneaza corect sursa daca folosesc un darlington format din 3 tranzistori? Pentru ca ai castig in curent prea mare. Normal ar fi sa mai ai inca 2 rezistente puse acolo pe jonciunile BE ale lui BD135 si 2n3055. De exemplu, pui o rezistenta de 60 ohmi pe BE lui BD135 si una de 6 ohmi pe BE lui 2N3055. Asta inseamna ca pana la aproximativ 0.6/60 = 10mA iti conduce doar BC238, intre 10 si 100mA iti conduce si BD135 sia bia de la 100mA in sus conduce si 2n3055. De ce vrei sa folosesti trei tranzistoare nu inteleg. Schema functioneaza bine cu 2. Spune-mi, te rog, ce fel de rezistenta folosesti pt R13 ala? Valoare, putere si eventual poza. Nu inteleg cum de ai reusit sa ai 5W pe ea si sa iasa si fum. Asta inseamna 15A. Ce sarcina ai folosit pentru test?Si ca sa revin la rezistenta din baza lui Q1: ai 0.6V pe rezistenta ai tocmai pentru ca bucla creata cu Q1 limiteaza curentul la valoarea care il deschide. Dar, bucla aia are un timp de raspuns, daca tu faci scurt brusc, curentul creste brusc si e posibil sa ai o tensiune mai mare pe rezistenta aia de sense. Cum curentul prin BE lui Q1 creste exponential o tensiune doar putin peste 0.6V poate face ca prin BE lui Q1 sa treaca un curent prea mare si sa il arda. Rezistenta din baza limiteaza curentul ala si daca e bine aleasa nu are aproape nici un impact asupra functionarii normale. Nu spun ca nu iti merge circuitul si fara ea, dar daca vrei sa faci ceva fiabil, o pui. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 26, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2010 Spune-mi, te rog, ce fel de rezistenta folosesti pt R13 ala? Valoare, putere si eventual poza. Nu inteleg cum de ai reusit sa ai 5W pe ea si sa iasa si fum. Asta inseamna 15A. Ce sarcina ai folosit pentru test?Am atasat o poza cu R13, in momentul in care s-a ars aveam pe ea o tensiune de aprox. 5V. Pentru test am facut scurt pe iesire. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 27, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2010 In schema din atasament, se poate folosi TL071 in locul lui 741 ? Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 27, 2010 Partajează Postat Iulie 27, 2010 Da - poti inlocui A741 cu TL071. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 29, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2010 Potentiometrul P (cel de 10K) trebuie sa fie logaritmic sau liniar? Eu am incercat cu unul liniar si de la 12V in sus nu variaza tensiunea atat de precis ca si la tensiunile mai mici decat 12V. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 29, 2010 Partajează Postat Iulie 29, 2010 Cu variatie liniara.Posibil sa fie din cauza electroliticului de la iesire, puteti renunta la el, eu la vremearespectiva nu l-am mai montat. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat August 10, 2010 Autor Partajează Postat August 10, 2010 Am testat schema din atasament si am observat urmatoarele: daca conectez pe iesirea din sursa o sarcina de 1,35A la U=5,60V, atunci tensiunea scade de la 5,60V la 5,56V - 5,57V. Din ce cauza se intampla acest lucru? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum