Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie pentru sursa de alimentare

Mishu_17

Postări Recomandate

Nu este defect potentiometrul, am incercat si cu altul, dar nu am rezolvat problema. Am sa incerc schema din atasament, sa vad cum functioneaza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

23

• remus68

10

• bogdan_

9

• cristian_draghiescu

4

Pana la urma am ramas la schema aceasta, numai ca am observat ceva ce mi se pare ca nu e in regula, dar poate gresesc. Am deconectat circuitul de semnalizare al aclansarii protectiei si am facut scurtcircuit pe iesirea din sursa. Tranzistorul de putere (2N3055) a inceput sa se incalzeasca. Apoi am conectat circuitul de semnalizare al aclansarii protectiei si am facut scurtcircuit pe iesirea din sursa, dar de data aceasta tranzistorul de putere s-a incalzit mai rapid si mai tare decat inainte. Din ce cauza se intampla acest lucru?

Link spre comentariu

Te referi la Q3 si ledul rosu?Nu ar trebui sa aiba nimic de-a face. Poate s-a incalzit mai repede ca era cald tranzistorul. Ai masurat cumva obiectiv incalzirea asta? Altfel simturile te pot insela. O metoda simpla de a verifica este daca la scurt circuit ai acelas curent.Daca atunci cand scoti led-ul curentul e mai mic s-ar explica, altfel nu prea.

Link spre comentariu

Te referi la Q3 si ledul rosu?

Da.

O metoda simpla de a verifica este daca la scurt circuit ai acelas curent.

Am verificat in felul urmator: 1. Am deconectat tranzistorul Q3 si LED-ul, iar apoi am conectat pe iesirea sursei un bec cu halogen de 12V/35W. Sursa a intrat in protectie, iar curentul consumat de bec era de 0,90-0,91A si tensiunea la bornele becului era de 0,93-0,94V . Ic 2N3055 = 0,90-0,91A = Ie 2N3055.2. Am conectat tranzistorul Q3 si LED-ul, iar apoi am conectat pe iesire becul de 12V/35W. Sursa a intrat in protectie, iar curentul consumat de bec era de 0,90-0,91A, iar tensiunea la bornele becului era de 0,93-0,94V. Ic 2N3055 = 0,90-0,91A = Ie 2N3055. Este bine daca am verificat folosind un bec cu halogen ? Am verificat si cu multimetrul pe scala de 20A conectat direct pe iesirea din sursa si curentul a fost 0,90A si cu montajul de semanlizare (Q3 si LED) conectat si fara acest montaj de semnalizare. Daca curentul consumat de bec cand tranzistorul Q3 si LED-ul sunt conectate este egal cu I consumat de bec cand tranzistorul Q3 si LEd-ul sunt deconectate, atunci nu exista niciun motiv care sa determine incalzirea prea tare a lui 2N3055 ?
Link spre comentariu

Da, este ok masurat asa. Din masuratorile tale se vede ca ai acelas curent la (aproape) scurt. Cum tranformatorul iti furnizeaza aceeasi tensiune, poti spune ca ai aceeasi putere disipata pe tranzistor in ambele cazuri, deci nu ar trebui sa se incalzeasca diferit, ar trebui sa fie doar o impresie.Daca in cazul asta tranzistorul ajunge sa nu mai poti pune mana pe el dupa ceva timp de functionare(e totusi o masuratoare relativ subiectiva) inseamna ca racirea este insuficienta.

Link spre comentariu

In curand am sa schimb radiatorul cu unul mai mare. Dar vreau sa intreb ceva in legatura cu rezistenta de limitare a curentului (R11) pentru LED-ul care indica intrarea in protectie a sursei: Daca inlocuiesc rezistenta de 4,7K cu una de 10K va fi influentata in vreun fel sau altul intrarea protectiei sau sursa ? Sau va fi influentat numai curentul care trece prin LED ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Prin rezistenta R5 (22K) cirucla un curent de aprox. 1mA cand sursa este in scurt-circuit. Este suficient de mare acest curent, sau R5 trebuie inlocuita cu una de valoare mai mica?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am observat ca atunci cand trebuie sa actioneze protectia se arde rezistenta de limitare. Am verificat toti tranzistorii si sunt buni, chiar i-am inlocuit sa nu cumva sa nu fi observat vreo problema. Am inlocuit si rezistenta de limitare dar problema persista. Am masurat tensiunea CE a tranzistorului Q1 si aceasta era de 0,2 - 0,1V , iar tensiunea BE creste de la 0,6V pana peste 1V, pana cand rezistenta R13 se arde. Care sa fie problema ? Va rog sa ma ajutati. Am atasat schema.

Link spre comentariu

Pentru R13=0,68 ohmi, protectia ar trebui sa actioneze undeva la 1A (I=U/R) si atunci Q1 sa fie saturat. Daca R13 e de 5W nu ar trebui sa fie nici o problema (normal nu ar disipa nici 1W. Verifica Q1, eventual inlocuieste-l.

Link spre comentariu

L-am inlocuit pe Q1 cu un BC549, am incercat si cu R13=0,33 ohmi, dar nu am rezolvat problema. Pe R13 este o cadere prea mare de tensiune, ceea ce o face sa se supraincalzeasca.

Link spre comentariu

Ce curent ai la iesire cind rezistenta se supraincalzeste?

2,3A , R=0,33ohmi.

Ce tensiune Uec si Ueb ai la Q1 cind actioneaza protectia?

Uec= 0.12VUeb= 0.63V
Link spre comentariu

Pentru un curent de 2,3A, pe rezistenta de 0,68 ohmi va fi o cadere de tensiune de 1,56V deci disipa 3,6W - nu ar fi o mare problema pentru o rezistenta cu Pd=5W. Daca micsorezi R8=1K, tranzistorul Q1 de satureaza mai bine? (ar trebui sa scada Uec).

Link spre comentariu

Nu se satureaza mai bine, nici daca suntez R8. Am incercat folosind un tranzistor darlington (MJ3001) si functioneaza corect, Ube Q1=0,59 si Uce Q1=1,78V. Dar daca mai conectez un tranzistor, ca in schema din atasament, atunci Ube Q1 = aprox. 0,8V, Uce Q1 = 0,12V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări