Mishu_17 Postat Iunie 9, 2010 Partajează Postat Iunie 9, 2010 Buna ziua. Am construit sursa de tensiune a carei schema este in atasament. Cand sursa intra in protectie, atunci Uce T1 = 2,54V, Ube T1 = 0,65V, iar Ic T1 = 5,8 mA. Pe rezistenta R8 este o cadere de teniune de 0,65V. Problema este urmatoarea: este normal ca Uce T1 sa fie 2,54V cand actioneaza protectia sau trebuie sa fie mai putin de 2,54V ? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 9, 2010 Partajează Postat Iunie 9, 2010 e rezonabil, se inchide bucla pe partea cealalta prin 3 jonctiuni BE plus rezistenta R8 pe care mai e tot cam o tensiune BE normala.deci cam 0.65 * 4 e 2,6. e ok. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iunie 9, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 9, 2010 In postul anterior, unde eu am postat schema sursei am notat tranzistorul de limitare Q1 cu T1 , din neatentie. Va rog sa ma scuzati. Am corectat aceasta greseala in schema din atasament. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 9, 2010 Partajează Postat Iunie 9, 2010 Care e fenomenul, nu se limitează bine tensiunea la apariţia scc la ieşire? Cu rez de 0,22 curentul e de circa 3A, dar rez de 680 din baza T1 îl cam puturoşeşte, ar fi trebuit să aibă sub 0,5V cădere c-e, ideal cam 0,1V. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 9, 2010 Partajează Postat Iunie 9, 2010 @zal, nu trebuie sa aiba atat de putin. Gandeste-te ca functioneaza ca limitare de curent. Deci trebuie sa se deschida T1 suficient cat sa inchida celelalte 3 tranzistoare. Ori acolo ai trei jonctiuni BE car chiar si la limitare de curent tot trebuie sa fie polaritate corect, deci tot undeva pe la 0.6 - 0.7V vor avea pe ele. Operationalul poate furniza, gorsier, 10mA (30V alimentare / 3.3K rezistenta de la iesire). Pentru T1 cu beta de vreo 50 raman 0.2 mA curent prin rezistenta din baza lui, deci mai cad vreo 140mV pe acolo. Adica in total sunt necesari vreo 0.75V pe R8 ca sa deschizi pe T1, limitare de curent la 3.4A. In cazul situatiei de SC T1 va prelua o parte din acest curent, limitand curentul prin baza cascadei de 3 tranzistoare, implicit limitand curentul de iesire.Tensiunea Uce pentru T1 se incadreaza intre cam 3x0.65 si 4x0.65 in functionare fara sarcina respectiv in scurt circuit, adica ceea ce s-a indicat mai inainte de 2,54 este corect. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iunie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2010 Am o problema cu aceasta sursa de tensiune: cand intra protectia, se incalzeste LM358. Am schimbat rezistenta R11 cu una de 4,7K si am masurat curentul Ic Q1 si acesta este 4,7mA. Curentul consumat de LM358 (pinul 8) este 5,8mA. Am inlocuit integratul cu unul nou, dar problema persista. Ieri, cand am folosit sursa si am provocat scurt circuit pe iesirea acesteia, LM358 nu s-a incalzit. Azi insa s-a incalzit, din pacate nu am posibilitatea de a masura temperatura acestuia. Restul pieselor le-am verificat, si nu am observat sa fie ceva in neregula. Din ce cauza se incalzeste acest LM358 si ce ar trebui sa fac pentru a rezolva aceasta problema ? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 E normal sa se incalzeasca la scurt.... Daca inca mai poti tine mana pe el, e ok:D Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iunie 11, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2010 Vreau sa inlocuiesc LM358 cu un tranzistor. Va rog sa-mi spuneti daca este corecta schema din atasament. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 De ce ai vrea sa faci asta? Schema noua nu mai este stabilizata. Si probabil ca nu merge decat in anumite situatii. (merge = scoate o anumita tensiune pe care cel putin in anumite situatii sa o poti controla/regla). Cu ce te deranjeaza ca se incalzeste acel Opamp? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iunie 11, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2010 Nu ma deranjeaza faptul ca LM358 se incalzeste, dar am observat ca se incalzeste putin si cand sursa merge in gol (adica fara sarcina pe iesire) dar si cu sarcina(indiferent de curentul consumat de sarcina). Cred ca se intampla acest lucru din cauza oscilatiilor de inalta frecventa si am pus un condensator de 100nF intre pinii 1 si 2 (ca in schema). Chiar daca ma pus condensatorul, tot se incalzeste LM358. Daca nu am facut ceva bine, va rog sa ma corectati. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Integratul (in schema e amplificator de eroare) poate fi inlocuit cu doua tranzistoare (amplificator diferential) , dar cu performante mai slabe.In figura 10 si 11 din atasament ai doua exemple - cu tranzistoare si cu integrat. Te poti inspira de acolo. Imaginea este din cartea "101 montaje electronice" de Ilie Mihaescu si Sergiu Florica, aparuta in 1977. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Nu se incalzeste mai datorita oscilatiilor de inalta frecventa nimic.Se incalzeste pentru ca disipa putere. Doar consuma curent nu? Si mare parte din puterea absorbita se disipa sub forma de caldura. Atata timp cat are un curent de polarizare pentru fiacare operational si mai ai si curent de iesire vei avea putere disipata pe el.Cu ce te deranjeaza asta si care e problema? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Pentru ca operationalul sa lucreze cu un curent de sarccina cit mai mic, toti tranzistorii (mai putin cel din protectie, care nu are nici o pretentie) trebuie selectionati cu factor de amplificare cit mai mare. Am preferat operationalul 741 in astfel de aplicatii si nu am avut niciodata problema incalzirii lui. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iunie 14, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2010 Am preferat operationalul 741 in astfel de aplicatii si nu am avut niciodata problema incalzirii lui.Si eu am incercat cu 741, dar cand tensiunea de iesire era de apox. 3 -4V, iar eu roteam de potentiometru pentru a scadea tensiunea (mai mica decat 3V) atunci tensiunea de iesire crestea la cea maxima, si nu stiu ce sa fac sa nu mai creasca tensiunea astfel. Este bine si daca tensiunea minima de iesire este de 3V, dar sa nu mai creasca de la cea minima la cea maxima atunci cand ar trebui sa fie cea minima. Schema sursei este in atasament. Cum se poate rezolva aceasta problema ? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 14, 2010 Partajează Postat Iunie 14, 2010 Inlocuieste potentiometrul. Probabil este defect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum